Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Левон Хампарцумян: Поскъпването на кредитите не е "от понеделник"

Публикувано от Продавач 
Левон Хампарцумян: Поскъпването на кредитите не е "от понеделник"
04-02-2008 - 11:42:54
avatar
[www.darikfinance.bg]

Покачването на лихвите по кредитите вече започна, това е тенденция от доста време, а не предстои тепърва от понеделник, коментира пред Дарик Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България. Оскъпяването на различните видове заеми е нормално на фона на поскъпващия финансов ресурс в световен мащаб, обясни банкерът. Той посочи, че за разлика от потребителите в повечето европейски държави, у нас кредитополучателите са доста здравомислещи и взимат пари, които са в състояние да връщат.

Проблемът с това, което се случи в Америка и пренесе в Европа, бе създаден от инвестиционните банки, които не са толкова прозрачни като другите и които създадоха сложни продукти, чието пускане на пазара не успя, обясни Левон Хампарцумян. У нас подобни продукти няма и съответно не съществува опасност да изпаднем в подобна ситуация, увери той като обясни, че в сравнения с банковия пазар в САЩ и Европа, нашият е в ембрионален стадий.

За кризата, която се развива, не бива да се обвиняват само банките. Това е комбинация между кредитните институции, клиентите им и икономическата ситуация, в която се намира светът, коментира още банкерът.

Според него казусът с брокера на Сосиете Женерал, който докара загуби от близо 5 млрд. евро на банката е доста сложен и едва ли някога ще бъде оповестена точната истина като се има предвид фактът, че Жером Кервиел е спечелил до този момент доста пари за френската банка.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Експерти: Държавата абдикира от контрола върху пазара на имоти
04-02-2008 - 11:53:26
avatar
Експерти: Държавата абдикира от контрола върху пазара на имоти
02 Февруари 2008

[btv.bg]

Сделките с недвижими имоти в страната през миналата година се изчисляват на 9 млрд. евро. По данни на Асоциацията на банките през 2006-а кредитирането е отбелязало покачване с над 50%.

Асоциацията предупреди за тенденция към увеличаване на лихвите по кредитите. Тя я обвърза с тенденцията в последните месеци към влошаване на финансовата среда в света.

Пазарът на имоти отчита 18% ръст в броя на сключените сделки, но и отлив на чуждестранния интерес. Причината е в опасенията на анализатори сътресенията на ипотечния пазар в САЩ да се отразят и на икономиките в Европа, включително на Балканите, казва Орлин Владиков.

Експертът отчита и редица грешки на родния имотен пазар, като първата е, че държавата абдикира от контрола върху този пазар. През 2007-а средният ръст на недвижимите имоти е в рамките на 27-37%. Владиков отбелязва, че някои от цените са петкратно завишени.

У нас не е възможна криза с магнитута на американската, смята от своя страна дилърът Валентин Иванов, който обяснява:

"В САЩ кризата е заради това, че ниските лихви стимулираха раздаване на ипотечни кредити на много лица с лоша кредитна история. При това не беше необходимо собствено финансиране. И с годините и покачването на лихвите в САЩ това оскъпи тези кредити и много хора с лоша кредитна история не можеха да си позволят да плащат месечните си вноски.

Междувременно инвестиционните банки на Уолстрийт бяха пакетирали тези кредити и ги бяха продали на банки в Азия и Европа. По този начин кризата стана глобална.

В България не може да има такава криза, защото лихвите първо никога не са били толкова ниски, колкото в САЩ. Не са популярни и кредитите без собствено финансиране. И трето, българските банки нямат активи, които са свързани с тези високорискови ипотеки в САЩ".

Експертите са категорични, че у нас все пак могат да се очакват частични проявления на кризата, основно по линия на покачване на лихвите.

Половин година след началото на ипотечната криза в Щатите,

лихвите там паднаха до 3%. Еврозоната засега е настрана от трусовете. Великобритания също изпита сътресения, но не много силни. Най-яркият пример на Острова беше ликвидната криза в банката Нордърн рок още през септември.

В Германия са засегнати няколко банки. Индустриалната банка IKB с държавно участие, която отпуска заеми на малки и средни фирми, закъса в началото на месеца и трябваше да бъде спасявана от други финансови институти. Hypo Real Estate отписа близо 400 милиона евро. Засега кризата не е обхванала дребните собственици на недвижими имоти. По-скоро са изключение няколкото банки, които за да изчистят портфейлите си и да фризират балансите, са препродали на финансови инвеститори ипотечни кредити и то без знанието на клиентите. Това изправило собствениците пред опасността да изгубят имота и да останат на улицата.

Австрийците за разлика от американците предпочитат да плащат за наем, а не за ипотеки. Затова и механизма на даване на заеми отвъд океана няма кой знае какви последици за живота в Австрия съобщава, нашият кореспондент във Виена.

Италия също се разминава с тези проблеми за момента. Пряк ефект върху италианската икономика и раздаването на кредити няма. В началото цените на жилищата леко са паднали и сега на практика за замразени на тези по-ниски нива. Италианците обаче гледат да се изтеглят от рисковите фондове към по-сигурни инвестиции.

В четвъртък Световната банка обяви, че страните от бившия комунистически блок в Източна Европа няма да бъдат засегнати от ипотечната криза, но може да се очаква спад в икономическия ръст.



Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Без такса за предсрочно връщане на заем
05-02-2008 - 13:09:55
avatar
Без такса за предсрочно връщане на заем.
СЕГА - 05 Февруари 2008, 06:45
[banks.dir.bg]


Таксата за предсрочно погасяване на потребителски заем може да остане в историята до 2 години. Банките няма да могат да искат от клиента никакво обезщетение за предсрочно погасяване, ако заемът му е с променлива лихва. Това гласи новата евродиректива за потребителския кредит, която трябва да се приложи у нас до началото на 2010 г. Тя бе обсъдена вчера на конференция в София.
Повечето потребителски заеми, предлагани от българските банки, са с променлива лихва. Тя е неизгодна за клиента, защото дава право на банката да му оскъпява заема. Премахването на таксата по отношение на кредитите с променлива лихва може да насърчи банките да преминат към повече оферти с фиксирана, което е доста по-изгодно за потребителите.
Банката обаче ще може да иска компенсация от клиента, ако лихвеният процент е фиксиран и клиентът погаси предсрочно сума над определен праг, но не повече от 10 000 евро, пише още в директивата. Прагът ще се определи от Народното събрание, но се очаква банковото лоби да се бори той да е символичен - например няколкостотин лева. Това означава, че трезорите ще искат такса например дори за предсрочно погасени 1000 лв. Самата такса в такива случаи обаче ще е в строго определени граници. Тя няма да може да надвишава 1% от въпросните 1000 лв., ако до изтичане на договора с банката остава повече от 1 година. Това прави 10 лв. компенсация. Таксата няма да може да надвишава 0.5% от сумата, ако до края на договора остават 12 месеца или по-малко. В момента у нас таксата за предсрочно погасяване на потребителските заеми между 400 и 40 000 лв. е равна на тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите (ГПР) върху остатъка от кредита. Например при 1000 лв. остатък за погасяване и ГПР от 14% таксата е 3.5%, или 35 лв., т.е. значително повече от предвиденото в евродирективата.
Фирмите за кредити най-сетне могат да попаднат под по-стриктен контрол чрез въвеждане на регистрация "под условие", стана ясно от изказване на подуправителя на БНБ Румен Симеонов. Такива дружества у нас вече са над 400, например "Кредитекс", "Джет Финанс", "Изи Кредит" и т.н. Те ще трябва да доказват квалификацията на мениджърите си, произхода на капитала си и да дават по-точна информация за отпуснатите от тях кредити.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход