Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

US-издание: В България има ”имотна пирамида”

Публикувано от najnaj 
US-издание: В България има ”имотна пирамида”
30-11-2007 - 16:42:28
US-издание: В България има ”имотна пирамида”
/
"Цените на недвижимите имоти в България са силно раздути и скоро ще спаднат рязко.
Това, което става в момента в България е "имотна пирамида", която ще доведе до много болезнени последици за хората, вложили пари в няколко имота в София или по Черноморското крайбрежие". Това се казва в анализ на американското списание за пазарни проучвания Howe Street за състоянието на българския пазар за недвижими имоти, предаде БГНЕС.
В анализа на изданието се казва, че "кредитната и ипотечна криза, започнала в САЩ ще достигне и до Източна Европа и по-специално в България".
"Има два сериозни показателя за образуването на "имотен балон". Първият е съотношението между наема и цената на жилището, а вторият е съотношението между цената на жилището и средния годишен доход в страната. Анализът показва, че и в двата случая цените на недвижимата собственост в България са силно раздути. Обикновено, съотношението на годишните приходи от наем към цената на жилището трябва да бъдат около 10%-12%, докато приходи под 6% означават силно надценяване и образуване на балон. В случая с България приходите от наеми са около 3-4%, което показва, че цените на имотите са силно преувеличени.
Вторият показател е за съотношението между цената и годишния доход и той трябва да бъде около 3:1. Това означава, че при среден доход за страната от 10 000 лева (всъщност според експерти средният годишен доход е около 8000 лв. - бел.ред.) средната цена на жилище трябва да бъде 30 000 лева", пише още в анализа. Според американското издание "в България цените на имотите са обикновено 7-9 пъти по-високи, което означава, че става въпрос за спекулативен балон".
"Анализаторите на българския пазар не признават факта за голямото спекулативно надуване на цените, защото нямат интерес от това", се заключава в публикацията.
Re: US-издание: В България има ”имотна пирамида”
30-11-2007 - 16:45:16
Егати американците,май са ме преписали от ФОРУМА,аз месеци наред трвърдя същото,ама няма кой да ме чуе...!Добре че има закон за авторското право,ОПА НЕЩО СЕ ОБЪРКАХ ,ВЯРНО БЕ ТОЙ НЕ ВАЖИ ЗА БЪЛГАРИЯ!...! :}
имаме вече такава тема няма смисъл...smiling smiley
30-11-2007 - 16:48:10
avatar
[forum.imoti.net]


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: US-издание: В България има ”имотна пирамида”
30-11-2007 - 18:20:24
Глупости на търкалета. Мразя поръчкови статии, още повече в някакви медии-джуджета със скромен интелектуален потенциал...
Когато жилищата станат по 30 000 лева, аз ще съм първия дето ще поздрави списателя на тая глупост, ама защо ли си мисля, че няма да е скоро или никога.
Останете си със здраве американски капацитети...
Re: US-издание: В България има ”имотна пирамида”
30-11-2007 - 18:34:54
Прочие Dan Amoss пише за още един балон с цената на природния газ...
Като гледам как световните производители треперят от тази прогноза, направо настръхвам. Чудя се и на колко години е този автор-като му гледам снимката на двайсетина ?!
Ех, младост...
Re: имаме вече такава тема няма смисъл...smiling smiley
11-12-2007 - 09:47:46
Продавач Написал:
-------------------------------------------------------
> >
>
> Автоматичен подпис: Високите цени се дължат на
> хората, които желаят да ги получат т.е. на
> собствениците на имоти! КОЛИЧЕСТВОТО (визирам
> обявяването на вашия имот в 15 агенции) НЕ ВОДИ ДО
> КАЧЕСТВО! Брокерите не искат цените на имотите да
> бъдат високи, дори напротив за да има повече
> сделки, защото няма ли сделки няма хляб!

И все пак не собственика определя цената на имотите а купувачите. Имота струва толкова, колкото купувача е сколонен да заплати за него...
Re: US-издание: В България има ”имотна пирамида”
14-12-2007 - 21:51:22
[www.dnevnik.bg]


Койчо БЕЛЧЕВ: Хотели, молове - това ще свърши, не се мисли за други инвестиции

Туризмът в България е страхотен балон и скоро ще се спука, прогнозира инвестиционният консултант
от Румяна Емануилиду

Койчо БЕЛЧЕВ: Хотели, молове - това ще свърши, не се мисли за други инвестиции


Койчо Белчев е един от наследниците на "Слънце - Стара Загора БТ" АД. Завършил е право и икономика в Цюрих, Швейцария. Специализира психология при проф. Карл Юнг. Бил е съсобственик на втората по големина финансово-брокерска къща - "Хейдън Стоун", в САЩ. След като я продава на "Американ експрес", живее в Швейцария и работи като инвестиционен консултант. Преди две години основа в Стара Загора фирма "Слънце - Койчо Белчев" ООД.

Само реституцията ли ви върна в България или и възможностите за инвестиции?

- Аз заминах за Швейцария през 1943 г. Завърших докторат за производството на тютюн в България. И тъй като в България вече всичко беше конфискувано, заминах за Америка. Там влязох в Уолстрийт. От края на 1950 до 1972 г. бях съдружник във втората по големина финансово-брокерска къща - "Хейдън Стоун". След това продадохме фирмата на "Американ експрес" и се преместих в Швейцария. Сега съм консултант по инвестиции. Имам институционални и частни клиенти, които съветвам къде да инвестират средствата си - в Америка, Англия, Швейцария или на други места.

Къде би могло да се инвестира в България?

- България е една много специфична страна. Развитието на туризма според мен е страхотен балон. Той скоро ще се спука. Вече има над 50 хотела, които банките са си взели обратно. Има и такива, които въобще не функционират.

Да не забравяме, че в България не идват богати туристи. Туроператорите се мъчат да привлекат средната категория. Ако дойде средната класа, а не тази на социалните помощи, туризмът ще се развие. Но високата категория никога няма да дойде тук, където липсва елементарна инфраструктура - пътища, канализация, достатъчно летища - всичко това е проблем. Инфраструктурата около туризма не е развита. Трябва да е ясно, че хората, които идват в 5-звездни хотели в България, не са същите, които отиват в 5-звездни хотели в Европа.

Друга възможност за инвестиции в България са предприятията. Но големите предприятия вече са купени или създадени от чуждестранни инвеститори.

На този етап един частен инвеститор какво може да купи в България? Апартамент? Като гледам колко апартаменти се строят, ще има ли въобще хора, които да ги напълнят? А и не знам дали си заслужава да се платят 1500 евро на кв.м в София. Заслужават ли 100 кв.м цена от 150 000 евро, или 300 000 лева - това са много пари. Хората купуват, като мислят, че могат да продадат по-скъпо или да ги дадат под наем. Ами ако не успеят да го направят при тези изкуствено завишени цени?

Това не е само сделка купувам-продавам. Един апартамент има разноски за отопление, почистване, ремонти. Аз не знам дали хората си дават реална сметка за това.

Сега на мода са моловете...

- При тях се намесват големи фондове, защото става въпрос за инвестиции от около 200 млн. евро. Но като се направят 10 мола и ще се види, че повече не може. Това е инвестиция с дълъг период на изплащане.

Хотели, молове - всички тези неща ще свършат. Не се мисли за това къде да се правят инвестиции в България.

Една възможност за инвестиции е селското стопанство. Но за да се развива този отрасъл, трябват големи терени и механизация, а нивите са разпокъсани. Аз не виждам в България политика за развитие на селското стопанство.

Отделно в страната има един основен проблем и това е липсата на работна ръка.

Има ли роля в това държавата?

- Държавата не трябва да се меси в бизнеса, но трябва да има стратегия за развитието на икономиката. България има слабо правителство, което не може да изработи стратегия. Тук се пипне, там се пипне - на парче.

На база на опита ви във финансовата сфера как ще коментирате развитието на фондовата борса в България?

- Българите не са разбрали още какво значи рискът на една фондова борса. Тя може да се срине, защото акциите са много високи. Няма ликвидност в българската борса, има малко акции. Ако имате големи пакети, на борсата трудно могат да ги продадат. Фондовата борса в България е доста деликатна и наистина много "скъпа".

Накъде според вас трябва да се насочат усилията?

- България трябва да има генерална политика на развитие. И неотложно да се реши проблемът със заплатите. Понеже са ниски, хората напускат държавата. И започна дефицитът на кадри - лекари и зъболекари, медицински сестри, компютърни специалисти. Това трябва да се уталожи. Не може да се плащат ниски заплати и да се иска високо качество.

Трябва да се обучават и квалифицират кадри, които да получават адекватни на европейските заплати. Държавата би трябвало също да направи нещо. Трудно се намира добър юрист, който да отиде да работи за 400 лева в общината. Значи общините се задоволяват с по-ниско качество на услугата. Трябва да се увеличат заплатите, за да се стимулира квалифицираната работна ръка.

Строят се хотели, а не се създават кадри, които да се развиват на място. Цялата държава върви без посока.

Но не забравяйте, че България излиза от 50-годишно централизирано управление, което влиза в частни ръце. 18 години не са достатъчни за промяна, при положение че кадрите са същите. Трябва да дойдат нови хора.

Вие сте един от наследниците на цигарената фабрика в Стара Загора, има ли според вас възможности тютюнопроизводството в страната да продължи да се развива?

- Този бизнес в България няма бъдеще. Страната трябва да се съобрази с европейските изисквания, които са много строги. До 2006 г. Европа плащаше по 2 евро субсидия на кг тютюн, от 2006 г. до 2009 г. 40% се дават на тези, които не произвеждат, а 60% на тези, които произвеждат. От 2010 г. само половината субсидия ще отива при тези, които произвеждат, а останалите средства - във Фонд за реструктуриране на тютюнопроизводството. Тази субсидия не е достатъчна, за да се сее тютюн, но цигари ще има. Те ще идват от Бразилия, Индия, Китай и това ще се случи още през следващите пет години. Бразилия вече увеличи производството от 340 на 750 млн. тона годишно.

Турция също произвежда много тютюн. Страната не е членка на ЕС и вероятно производителите на цигари ще внасят тютюн оттам. За разлика от нея Гърция например като страна от ЕС от 2006 г. насам значително намали производството.

Трябва да се вземат мерки как тютюнопроизводството да се замести постепенно като отрасъл в земеделието, защото то фактически е единственият поминък на част от хората в определени райони на страната. За това пак е необходима държавна стратегия.

Какво е бъдещето на "Булгартабак" според вас?

- Досега се правиха няколко опита, и все неуспешни, да се продаде "Булгартабак". Бившият вицепремиер Николай Василев се опита да го "подари" на един приятелски кръг за 110 млн. евро.

Междувременно фабриката за етикети и опаковки за цигари "Пловдив - Юрий Гагарин БТ" беше продадена на кипърска офшорна компания. Най-вероятно лека-полека цялата група на "Булгартабак" в София, Пловдив, Благоевград ще се разпродаде на безценица. На кого, как и при какви цени аз не знам.
Re: US-издание: В България има ”имотна пирамида”
14-12-2007 - 22:28:10
Чудесна илюстрация от много гледни точки. Всичко това си го мисля отдавна, но навързано в тази логическа последователност дава една наистина изчерпателна картина на българската действителност.
Re: US-издание: В България има ”имотна пирамида”
20-12-2007 - 06:46:40
до който се интересува-
днес британския паунд проби психологично ниво спрямо ус долар и канадски долар.......
GOD SAVE THE QUEEN...........

Re: US-издание: В България има ”имотна пирамида”
20-12-2007 - 07:09:22
Re: Анкета: НА КЪДЕ ВЪРВЯТ ИМОТИТЕ - въпрос САМО за разбирачите ???
Изпратено от: 1352 (IP съхранено)
Дата: December 19, 2007 04:20PM

Само виждам недоразбиране на намесата на ЕЦБ.

До известна степен тя е за да няма паника между празниците, а и банката да си почине. Това са си краткосрочни кредити, но в същото време по-трудно за отбелязване е, че банката обяви търг за "попиване" на излишната ликвидност за 150 млрд. долара. Тоест- както и за заемите се обявява търсене на желаещи банки да вложат пари при 4 на сто лихва в специалните депозити на ЕЦБ.

Трябва да се отбележи: ЕЦБ НЕ дава безплатни пари. Пол Мерсие, дето дава парични ка Европа, го обяснява така: Давам на децата си 100 евро джобни на месец. Мога да им давам по 5 евро на ден, мога и да им ги дам наведнъж, но сумата за месеца е еднаква. Така и банката- дава парите накуп, за да са спокойни всички, че ще има кинти.

Ако не друго, с тия намеси ЕЦБ държи донякъде цените на имотите. Иначе щеше да трябва да поживеем в поредната Голяма Депресия. Така че - да благодарим на централните банки, щото са ми умнички, макар и малко бавно и консервативно да действат.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
До 1352:
задаваш си погрешен въпрос.
запитай се защо ЕЦБ не свали лихвата,като в сащ,канада и англия,а с това наливане прескочи дори и англичаните????????
грешен ход,както обикновено ЕЦБ доказаха за пореден път твърдението,че са некомпетентни в бързо взимане на решение и притиснати от различни лобита,на страните членки.
как да стане,като са под една валута,а развитието на всяка държава изисква собствен контрол,със собствена валута и централна банка?????
на испанците и на германците им се плаче....явно тяхното лоби в ЕЦБ е меко казано незачитано....
а французите(паразита на европейския съюз пак спечели....)
е нали са победители във втората световна война....








Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход