Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Да спесявам и чакам или да тегля и купувам

Публикувано от А4ka 
Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 17:49:39
Здравейте,
Дайте съвет:как да постъпя? - спестявам по 600лв на месец и имам вече 12 000 Евро.Искам да си купя апартамент, но не се нуждая спешно от него - в смисъл, че имам къде да живея в близките 2 години.Постоянно слушам за повишаващи се цени на апартаментите в София, за повишаващи се лихви по кредити от една страна и очакван крах на имотния пазар от друга.Какво да направя-да продължавам да спестявам с това темпо и след 1,5-2 год да тегля по-малка сума кредит, или сега да тегля по-голяма сума и да купувам?Изчаквам вече 1 година-сбърках ли?
Предварително благодаря confused smiley
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 17:53:48
"Ди Пресе": Добър бизнес в България

Недвижимите имоти все още са много добър бизнес в България, констатира австрийският вестник
18.11.2007

Недвижимите имоти все още са много добър бизнес в България, констатира австрийският вестник "Ди Пресе" в публикация, която прогнозира спокойствие и стабилност на българския пазар на недвижими имоти.

Цените продължават да растат


Миналата година България привлече четири милиарда евро чуждестранни инвестиции. Това е 16% от БВП на страната. Една трета от тези капитали бяха инвестирани в недвижими имоти.

В резултат ? цените на недвижимите имоти растат непрекъснато, а печалбата, която може да се извлече от такива имоти се удвои само за пет години.

В момента в България от офис-помещения се печелят 7%, от търговски центрове осем, а от логистика 9%. Всичко това е с един пункт повече, отколкото в Румъния.


Не може обаче да се очаква, че цените ще продължат да растат със същото темпо. Кризата на ипотечния пазар в САЩ доста уби апетита на рисковите инвеститори по цял свят, казва Райнхард Мадленчник, ръководител на отдела за недвижими имоти в "Банк Аустриа - Кредитанщалт".

Инвеститорите вече няма да купуват на всяка цена. Не може да се очаква обаче и рязко спадане на цените на недвижимите имоти в България, пише "Ди Пресе", цитирайки банкера.

Той поснява и защо. Първо, защото спомената световна криза не позволява прегряване на българския пазар. И второ, защото нуждата от недвижими имоти в страната все още е голяма.


Все още има нужда от нови площи


Австрийският вестник дава и доказателства. При население от официално 1 200 000 души София разполага със 600 хиляди кв. м офис площи, докато Виена при малко по-голямо население (1 600 000) има 10 милиона кв. м офис площи. Тоест - близо двайсет пъти повече.

На един софийски жител се падат 0,07 кв. м площ за търговия на дребно, докато на един виенчанин - 0,4 кв. м (6 пъти повече).

В края на публикацията вестник "Ди Пресе" съобщава, че през идните години на българския пазар ще излязат многобройни нови проекти, а площта на големите търговски центрове ще се увеличи в пъти.
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 18:06:34
В такъв случай А4ката какво да прави . confused smiley
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 18:18:10
А4ka,

Всичко е въпрос на постоянни сметки. Много е важно дали и занапред ще можеш да спетяваш толкова. Много е важно, точно какво жилище искаш и от какво имаш нужда.
Едно от най-важните неща е жилището да задоволява семейните ти нужди и да е удобно при пътуване за работа. Ако няма да си местиша работата скоро, помисли за районите наблизо. Вземи едно калкулаторче и моливче и смятай: кое ще е по-добре, дали да наемеш удобно жилище за 400 лв. и да спестяваш 200 лв. и да се разхождаш до работата си или да дръпнеш кредит за собствено жилище. Ще кажеш, да ама при втория случай ще съм собственик - добре, но това значи, че ако ти се наложи да се местиш, или работата ти се премести по-далеч, ще псуваш всеки ден задръстванията, пък и трудно ще вземеш решение да го продадеш, ако се налага, именно защото си е твое, дори и да е по-изгодно!
Моята препоръка е да се ориентираш към наем без да се ядосваш всеки ден и да си купиш къщичка до рекичка, където да се кефиш, когато не си в меллето по улиците!
Ако вземеш кредит, със сигурност банката ще спечели, а за теб не е ясно - дори да поскъпне двойно след извстно време, защото това няма значение, тъй като няма да го продадеш!
А ако наемеш жилище, ще спечели собствника, но и ти, защото паричките ти няма да отидат в банката, а и ще ти останат за нови въдички и бензин!
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 18:34:34
Правилно квартира му е майката защо трябва глупавата банка да печели от теб.Ако случайно ти трябва квартира обади ми се към януари.
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 18:36:29
Съгласна съм за наемането на жилище в близост до работа-сега пътувам по около час и половина в едната посока на ден/с ужас осъзнах, че това прави 66 часа на месец в градски транспорт!Но наемните взаимоотношения, както всички знаем тук не са както на други места-тук наемаш апартамен и въпреки договора ти вдигат изненадващо наема или ти дават 1 месец да се изнесеш и започваш да водиш чергарски живот по квартири и в един момент ти писва да се будиш всеки път с въпроса-накъде беше банята?В други държави наемателят е в много по-сигурна позиция, но като си решил да живееш в България ще живееш по български-това е ясно, няма какво да се жалваме.Иначе и аз съм смятала, че наема, особено за млад човек, без деца, все още сменящ често работното си място е по-изгодния вариант-винаги можеш да потърсиш по-изгодни начини да си инвестираш парите, отколкото да ги блокираш в една панелка?
И все пак - дали съм загубила много от изчакването-мисля си, че докато можеш да спестяваш и накрая извадиш по-голяма собствена сума е по-добре, отколкото да теглиш и върнеш сумата по 2,7 пъти, след 30 години
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 18:40:23
Лично моето мнение е, а и с оглед покачването на цените през последната година е видно, че са пропуснати някои ползи. Лихвите са се качили, но с малко. Цените на имотите с доста. Инфлацията пък ти е изяла от спестеното, видно от цените на всичко. При това от имот може да се получава и наем, след като не ти трябва в момента. От тук нататък какво ще стане никой не може да ти гарантира. Може би покупка на леснопродаваем имот на неголяма цена /с по-малък кредит/ е оптималния вариант с умерен риск. При наличие на свободни средства можеш да погасяваш и повече от месечната вноска, можеш да рефинансираш или да погасиш изцяло - вече някои банки го позволяват без такси, скоро ще е при всички. Важно е да си с кредит на ниска лихва - доказани доходи и т. н. След време можеш да замениш имота с друг, по голям.
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
18-11-2007 - 18:49:14
И Broki е прав, но според мен А4ka търси спокойствие, а не спекулация и няма намерение да се превръща в брокер на недвижими имоти.
С един наем днес спокойствието идва веднага, а с един кредит започват денонощните сметки - дали не се минах и с колко!
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
19-11-2007 - 08:27:17
Сметките са прости, за 3 години и 4 месеца си спестила 12 000 Е
За още 2 можеш да спестиш още 7 200 Е

Ако жилището сега струва 50 000 Е преди 3 години е било 25 000 Е, то с 10 годишен кредит щеше да го изплащаш и да ти остават 7 години при 8% лихва (която е било възможно да я предоговориш).
Сега ако купиш, то ще трябва да теглиш 38 000 Е при 7% лихва. ще изплащаш 20 години. (т.е. си на загуба с 13 години).

Ако приемем, че жилищата спрат да поскъпват, което е много вероятно, то след 2 години ще имаш 20 000 Е и ще трябва да теглиш 30 000 Е, които ще изплащаш 12 години. Или ще си на пред със 6 години в сравнение със сегашна покупка. Или загубата ти в сравнение с 2004-та ще е 7 години.

Изводите са:
- Най-добре е било да купиш 2004-та.
- Най-зле е да купиш сега, ако приемем, че цените няма да нарастват.

Според мен до 2 години има голяма вероятност цените да претърпят корекция около 30%. (Причините са отрицателния прираст, емиграцията и нарастващия темп на строителство). Тогава жилището от 50 000 Е ще е 35 000 Е, а ти ще имаш спестени 20 000Е. Или ще трябва да теглиш само 15 000Е, които ще изплащаш 5 години. Или ще си наравно в сравнение с покупка през 2004-та.

Разбира се някой ще кажат, че си загубила от наемите, които е можело да вземеш за тези 5 години, но след 2 години ще купиш нещо построено доста по качествено отколкото през 2004, а това не е без значение. smiling smiley

П.П. Най-много ми хареса предложението на Парцалев, да си купиш вила, и да живееш под наем близо до работата. А дори може и във вилата да си живееш, ако купиш до 50 км. от София например, ако работиш в БП и имаш вила в село Нови Хан, то по магистралата ще стигаш до работа за 20 мин. и за газ ще даваш 1,50 лв. в двете посоки. А ако си купиш апартамент в Люлин, то ще пътуваш над час, като за 4 билета ще даваш 2,40 лв, а ако имаш нерви да шофираш, за газ ще даваш пак над 2 лв. в двете посоки smiling smiley
Re: Да спесявам и чакам или да тегля и купувам
19-11-2007 - 09:59:47
Забравих да кажа, че на спестените пари се трупа лихва, а инфлацията не ги яде както е написал един когега, защото ти с тях ще купуваш НИ, който най-вероятно няма да поскъпва повече. А няма да купуваш хляб smiling smiley Разбира се с времето парите се обезценяват, но зависи с какво сравняваш smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход