Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моят сценарии

Публикувано от greenbul 
Моят сценарии
14-11-2007 - 13:25:10
Ето и моята прогноза за пазара – ще се случи това, което се случи в САЩ и което вече се е случвало в България по време на първия цикъл на недвижимите имоти (1990-2000 г.), а именно спад в цените – да това вече се е случвало в България, но много хора пропуснаха, че покрай хиперинфлацията се купуваха жилища на смешни цени в долари. Според мен обаче е редно да очакваме сценария от 1999 да се повтори изцяло или с други думи да е свързан с обезценка на валутата. Защото:
1. правителството посегна на бюджетния излишък
2. Растящ търговски дефицит – една от основните причини за спадането на долара от последните месеци.
Преди последното падане на долара, обаче имахме 2 събития – срив на фондовата борса и срив на пазара на недвижими имоти (съответно спад от 2.30 на 1.90 и от 1.90 на 1.35). Е на нашата фондова борса края и се вижда – не може една нищо и никаква компанийка да има активи равни на 60% от държавния бюджет, а взаимните фондове да генерират по 40% печалба – това да ви напомня Енрон (?!). Този балон ще се спука – всяка борса расте средно с ръста на лихвените проценти в дългосрочен аспект. Е растящ търговски дефицит, срив на фондовата борса, освобождаване от инвестиционните покупки на НИ + излизане на вторичния пазар на ипотеки (спадането на курса на валутата води до покачване на лихвените процени и от там до повишаване на вноските по кредитите) ... картинката е ясна – What goes up must come down. Така че срив ще има само не си дръжте париците в левчета, че както е тръгнало еврото на 4лв. ще го посрещнем. Новия Жан вече е на власт и както ви се усмихва, така е напълно наясно какво я чака държавата, за сега ще закърпи нещата с 900 млн. от излишъка.
Re: Моят сценарии
14-11-2007 - 15:03:57
Ти си готов за журналист, приятелю... Що не се пробваш в часовете, че то с тая криза на кадри, само глупости пишат вече там мацките..
Сега Сериозно - мисля, че много трябва да си повярваме, за да се сравняваме с Енрон, с истинските борси, с истинските пазари на НИ с истинските пазарни отношения изобщо и логика в икономическите закони(то май и това е пресилено, щото законът е общоприето приложимо и повтарящо се правило, не тук са зависимости които се движат от всички други интереси освен от икиномическата логика) в Булгаристан.
Къде в БГ видя валутен пазар, къде борса, къде ипотеки, камо ли пазар на такива, къде е вторичният пазар, клиринговата къща, рефинансирането, откъде се оттича инфлацията, кои са буферите. Има ли двама икономисти с еднаквомнение по един едничък въпрос?? Е, като има може да си говорим за сравнения и зависимости, дотогава е пазар на информация кой последно за какво срещу колко се е преборил, та да хванем влака. Иначе сме аут. Така си мисля аз, извинявай за off-topic-а.
Re: Моят сценарии
14-11-2007 - 15:35:44
Моят сценарии:
Бях приготвил едни левчета за нова кола. Поразмислих и реших да ги депозирам в банка. Сега банката ми прехвърля месечната лихва по сметка от която си плащам всички комунални услуги. Ако бях си купил колата, то нейната цена щеше да падне с 30% само след като излезе от магазина! Ще кажеш, да ама сега си без кола - така е, но си купих супер велосипед и от "Борово" до "Славейков" стигам за 10мин.! Когато ми се налага си наемам кола за провинцията (обикновено за уикендите и празници) и не ми струва повече от бензина, който бих купувал, ако всеки ден се движех с кола.
Та какво им е на левчетата не разбрах, та те стряскат толкова?
Re: Моят сценарии
23-11-2007 - 05:41:31
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> Моят сценарии:
> Бях приготвил едни левчета за нова кола.
> Поразмислих и реших да ги депозирам в банка. Сега
> банката ми прехвърля месечната лихва по сметка от
> която си плащам всички комунални услуги. Ако бях
> си купил колата, то нейната цена щеше да падне с
> 30% само след като излезе от магазина! Ще кажеш,
> да ама сега си без кола - така е, но си купих
> супер велосипед и от "Борово" до "Славейков"
> стигам за 10мин.! Когато ми се налага си наемам
> кола за провинцията (обикновено за уикендите и
> празници) и не ми струва повече от бензина, който
> бих купувал, ако всеки ден се движех с кола.
> Та какво им е на левчетата не разбрах, та те
> стряскат толкова?



От един отбор сме , значи. smiling smiley
Re: Моят сценарии
19-12-2007 - 11:44:29
Приятели мои, аз прогноза дадох а сега започвам поредица от постове за това как започва да се случва това което съм написал. Всеки може да си плямпа, но когато фактите говорят и боговете мълчат!

Със сутрешния спад от близо 6% БФБ може да влезе в световните новини БГНЕС/АФП
[banks.dir.bg]

Имам още няколко статии в подкрепа на оригиналния ми пост, ама си ги паза да се поналаете първо.

После ще пускам пак и пак и така ще се види кой крив кой прав когато дава прогнози. Може пък образованието ми за $35000 да си е струвало. Знам ли ...
Re: Моят сценарии
19-12-2007 - 13:25:41
Щом образованието е струвало $ 35 000, то тогава ни би било затруднение да направите краткосрочна прогноза за края на седмицата на БФБ, пък тогава ще разберем, че наистина си е струвало... winking smiley
Re: Моят сценарии
19-12-2007 - 13:45:52
Greenbul,

Изглежда сте пове4е "зелен" отколкото "bul". Зна4и вси4ки останали плямпат, а само Вие говорите, така ли? Заслужава си да се хвалите с образованието си само в слу4ай, 4е струва над 35 000$ НА ГОДИНА, но от пръв поглед си ли4и, 4е не сте от тази категория. Сигурна съм, 4е съвсем скоро ще Ви стане ясно.
Re: Моят сценарии
19-12-2007 - 14:26:31


Така си е, Greenbul !

Всички се вторачиха в 35 000 долара, които ти е струвало образованието, а никой не тръгна да оборва твоята прогноза.

И аз не съм съгласна напълно с нея, но пак повтарям: образованието ти може и да си е струвало. Особено в нормална държава, в която има ред и на пазара, и в обществото и в мисленето.
Re: Моят сценарии
19-12-2007 - 14:48:25
Ама чакайте малко. Къде е прогнозата ? Прогноза се прави за определен период от време, напр. в края на първото тримесечие на 2008 година ще има ръст в цените на търговските обекти в градовете Варна, София с 7 %, а на ваканционните имоти в зимните курорти с 6 %, на ваканционните имоти в морските курорти ще има спад с 3 %. При изготвянето на тази прогноза имам предвид следните обстоятелства:1...;2...;3.... и т.н.
Това аз разбирам прогноза- за какъв срок е същата, за кои сигменти от пазара и пр.
Нека говорим сериозно за сериозни неща.
Ей такива думички подхвърлени в форумното пространство-"има балон-няма балон, ще се спука-няма да се спука, имало прегряване-имало охлаждане", не разбирам кой би ги възприел сериозно...
Така мисля аз...



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2007-12-19 14:52 от Naskata.
Re: Моят сценарии
19-12-2007 - 14:59:03
Naskata Написал:
-------------------------------------------------------
> Ама чакайте малко. Къде е прогнозата ? Прогноза се
> прави за определен период от време, напр. в края
> на първото тримесечие на 2008 година ще има ръст в
> цените на търговските обекти в градовете Варна,
> София с 7 %, а на ваканционните имоти в зимните
> курорти с 6 %, на ваканционните имоти в морските
> курорти ще има спад с 3 %. При изготвянето на тази
> прогноза имам предвид следните
> обстоятелства:1...;2...;3.... и т.н.
> Това аз разбирам прогноза- за какъв срок е същата,
> за кои сигменти от пазара и пр.
> Нека говорим за сериозно за сериозни неща.
> Ей такива думички подхвърлени в форумното
> пространство, не разбирам кой би ги възприел
> сериозно...
> Така мисля аз...


Наистина, твърде несериозно за човек, чието образование е струвало 35 000 долара...И освен това, , Greenbul не е формулирал понятието "прогноза", а всички ние разбираме различни неща за термина.

Ами, добре, Naskata . Да беше му отговорил, че за теб това не е прогноза. Да беше го помолил да я ограничи със срок, по отделни сегменти и т.н. И тогава, мисля, всичко, поне от моя гледна точка, щеше да е наред.
smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход