Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За наемите и цените и други наоколо

Публикувано от vtashkova 
За наемите и цените и други наоколо
17-05-2007 - 12:05:27
За първи път ми се налага да търся жилище под наем. Когато споменах при едно обаждане(оказа се агенция насреща) , че наема се поема от работодател и те ми заявиха, че няма наемодател, с който те да са работили и да се навие да сключи договор и да даде някакъв документ, с който да се отчете фирмата работодател. Попитах, защо не издават документ. Отговорът беше, че трябвало да си обявят този доход и да плащат данъци!!!
Попитах леко хлъцнала" Да не би да ми казвате, че хората с които работите, сключват договори, но не си обявяват дохода от услугата?" Отговорът "Да".
Може ли наемите да са толкова високи, може ли да се искат такива комисионни, може ли и предплати за месеци напред да се искат и накрая този "мил човек" Наемодател да не си плаща данъците? Не ми казвайте, че е нормално това. Защото не е. Може и да звучи смешно възмущението ми, но се питам това не е ли рекет към наемателя и престъпление към държавата едновременно. Значи наемателят трябва да е перфектен, да работи, да пази чисто, да поддържа апартамента(има обяви, че се отдава под наем апартамент за ремот срещу немалка сума за наем-наглост абсолютна), да си плаща редовно и предварително даже, да си плати и комисионна. А агенцията и наемодателя - те могат да не са парфектни.
Дано не звуча много развълнувано, защото всъщност не съм чак толкова втрещена- просто констатирам некоректно поведение.
smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-05-17 14:30 от vtashkova.
Re: За наемите и ценити и други наоколо
17-05-2007 - 12:18:26
Без да оправдавам неплащането на данъци; наемите в момента са ниски на фона на цените на имотите и разходите по поддръжката. Това е допълнителна причина собствениците да правят всякакви финтове включително изброените от теб.
Re: За наемите и ценити и други наоколо
17-05-2007 - 13:13:57
Агенцията преувеличава.Не е вярно,че няма наемодател, които да си плаща данаците.
Не е вярно, че наемодателите предпочитат да си дадат апартамента си без договор.
Не е вярно, че наемодателите искат комисионни - искат ги агенциите,всяка услуга се заплаща.
,,Предплатата за месици наред " се иска рядко. Бъркате го с депозит които дори не е много ,защото няма гаранция,че наемателят няма да реши да не си плаща.Депозита в другите европ.страни е 3 наема, а в Бг - един.
Фактат че работодателят ви поема наема - ами и тои иска да пести от данаци.
А вие сигурна ми сте,че сте бъдете ,,перфектна наемателка"

Re: За наемите и ценити и други наоколо
17-05-2007 - 13:43:15
Quote

Дано не звуча много развълнувано, защото всъщност не съм чак толкова втрещена- просто констатирам некоректно поведение

на мен ми звучиш абсурдно

щом толкова искаш, уговори се с рентиера ти да ти увеличи наема с 25% и да ги плати като данък. И така всички ще са доволни

Или май не всички
Re: За наемите и ценити и други наоколо
17-05-2007 - 14:29:47
Laura Написал:
-------------------------------------------------------

> Не е вярно, че наемодателите искат комисионни -
> искат ги агенциите,всяка услуга се заплаща.
>
>
Много добре знам на кого се плаща комисионна, но след като техния клиент не иска нещата да са официални, значи агента също не официализира сделката и не си плаща данъците. А за доходите се дължи данък както за услугата- комисионна.

> ,,Предплатата за месици наред " се иска рядко.

Е явно през последните няколко дни все на такива наемодатели попадам winking smiley

> Бъркате го с депозит които дори не е много
> ,защото няма гаранция,че наемателят няма да реши
> да не си плаща.Депозита в другите европ.страни е
> 3 наема, а в Бг - един.

не го бъркам- интелекта до толкова ми стига, освен това нямам против да го платя- била съм и в позицията на наемодател. Говоря за коректност. Това, че работодателя поема наема е вид гаранция, която не всеки собственик оценява.


> Фактат че работодателят ви поема наема - ами и
> тои иска да пести от данаци.

Да- така е- но тези отстъпки от данъците са регламентирани, а не кражба.

> А вие сигурна ми сте,че сте бъдете ,,перфектна
> наемателка"

От 14 годишна съм наемателка в различни части на България. Сега вече не съм. До сега никой наемодател не се е оплакал от мен. Разбира се, не мога да гарантирам пред наемодателя, че ще съм перфектна- за което обаче чинно си плащам-наем депозит, сметки. Въпросът обаче остава- защо не си плащат данъците рентиерите- видно е колко много апартаменти се отдават под наем. Все пак перфектността на наемателя в случая няма значение- имаш доход, намаляваш с разходите и плащаш данък за чистата печалба- просто е. И редно.


Re: За наемите и ценити и други наоколо
17-05-2007 - 14:34:27
ltrx Написал:
-------------------------------------------------------
> Цитат:Дано не звуча много развълнувано, защото
> всъщност не съм чак толкова втрещена- просто
> констатирам некоректно поведение
>
> на мен ми звучиш абсурдно
>
> щом толкова искаш, уговори се с рентиера ти да ти
> увеличи наема с 25% и да ги плати като данък. И
> така всички ще са доволни
>
> Или май не всички


На мен пък Вие ми звучите абсурдно. Данъкът си е данък и това собственика трябва да си го предвиди в момента, в който обяви дейността си на пазара- отдаване под наем на жилище. Съответно да си направи сметката за обявения наем- не е ли логично?
Re: За наемите и цените и други наоколо
17-05-2007 - 14:59:04
Хайде по спокойно. Всички крият данъци - търговците, работодателите, посредницит и т.н. Да не мислите че в/у комисионната дето ще платите, ще се платят данъци? А и като слушам, че най-големите кражби на ДДС например са със съдействие на данъчните...
Re: За наемите и ценити и други наоколо
17-05-2007 - 16:45:19
Quote

Данъкът си е данък и това собственика трябва да си го предвиди в момента, в който обяви дейността си на пазара- отдаване под наем на жилище. Съответно да си направи сметката за обявения наем- не е ли логично?

напълно съм съгласен

в случая рентиера е предвидил, че живее в държава с 30% сива икономика и не е толкова трудно да укрие малко данъци - съответно ти иска по-нисък наем от този, който би ти поискал при платени данъци

Когато това се промени и рентиера няма как да не плати данък, просто ще си вдигне наема с 25% (или колкото му е данъка) - не се надявай просто така да си намали печалбата заради данъка. Допълнителните 25% ще ги платиш ти (или поне по-голямата част от тях)

И при положение че в България ти лично не ползваш данъчни облекчения за наем/ипотека, не виждам с какво този вариант ще е по-добър за теб
Re: За наемите и ценити и други наоколо
17-05-2007 - 17:38:20

>
> И при положение че в България ти лично не ползваш
> данъчни облекчения за наем/ипотека, не виждам с
> какво този вариант ще е по-добър за теб

В момента това е проблем за мен, защото работодателят иска отчетен документ за да ми плати квартирата- логично и нормално. Аз разчитам на това плащане за да си платя квартирата, но не мога да си наема такава, защото наемодателя не желае да даде подобен отчетен документ.
Дори мен да не ме касае лично въпросът е принципен.
Но няма значение де- темата се изчерпа, всъщност. Проплаках, получих си заслуженото и продължавам да търся "квартирата". Това е.
Re: За наемите и цените и други наоколо
17-05-2007 - 17:51:27
Обявявайте предварително, че ви трябва такъв документ. Частно лице не може да издава фактури или нещо такова. Аз давам офис под наем и фирмата си го отчита за разход. В данъчното ми отговориха, че е достатъчно да давам на фирмата разписка свободен текст и да си декларирам дохода в данъчната декларация. Така и правя от 5 год. и двета фирми наемателки за тези години не са имали проблем. Не знам какъв документ очаква вашия работодател, но по този начин става. Успех
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход