Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съвременното строителство

Публикувано от greenbul 
Re: Съвременното строителство
15-05-2007 - 22:56:12
Quote

А мазето? И ако е старо строителство, може да не влизат терасите. Начините на изчисляване на застроена площ са се изменяли във времето.

мазето и по новата схема не би трябвало да влиза в площа на жилището, т.е. то си е отделно помещение със собствена квадратура (и така би трябвало да е описано в нотариалния акт)

макар че съм виждал нови сгради без мазета, а със "складово помещение" вътре в апартамента, което си е чисто прецакване, щото нали се сещаш на каква цена ти го продават м2 от това това "складово помещение"
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 00:46:20
Не отчитате и факта, че много често, ако си направите труда да ви преизчислят реалната квадратура на жилището ще се изненадате /а може би не/ че там също много се лъже.
Имам познат, който плати 2-стаен апартамент 109 кв.м, който му се води около 90 кв жилище и 19 кв. идеални части. След като му го преначертаха в компютъра се оказа, че не са 90, а под 70 от които голяма част са скосени тавани до земята. Умножете разликата по 750 евро и си направете сметката.
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 01:56:44
Божкей, Божкее, акъла ми се е взел? Не че ми е много на зор, ама си мисля да сменям нещо, дето се води двустаен, в много идеален център, с нещо съизмерно в посока Хиподрум-Лагера-Красно село. И понеже си имам време, си щракам по сайтовете с имоти, избирам само обяви със снимки, в другите просто няма информация, и съзерцавам с какво мога да компенсирам липсата на френски ресторант в съседния двор, клоните на дървото, които почти ми влизат в стаята и абсолютната тишина в кооперацията от 7 апартамента, повечето от които - с по 1 човек вътре, на възраст, когато шум не се вдига вече.
И ми се е уплашило окото от предоставяните ми възможности. Ами аз трябва четиристаен да търся, да си получа кажи-речи същата площ. А не съм единствен собственик, макар че имам карт бланш за всякаква смяна. И ще рече другият собственик - ама ти, какво, две стаи в повече ли ще взимаш, да живееш там сама? Ама как няма да взема 2 стаи в повече, тези дни гледам едно ново строителство, дето даваха уж някакъв план на тристайния, да го наречем така - 2 спални, едната 10 м кв, другата - 12. Моля???? Че аз този бял четирикрилен гардероб, дето си го правих за цяла стена, къде ще го сложа? Режа го на части и по една трета - в спалнята, може и в антрето нещо да се смести. Че то няма стена, дето да може да поеме една мебел 3 на 0,6 и да може да отвориш вратата при това? Че и леглото трябва да сложиш, криво-ляво, все пак персон и половина иде, не можеш да го сбуташ под прозореца.
А куфничката? Ами няма такава, а трапезарийката барабар с бокса, 16 м. И в това пространство трябва да си събера и масата за трапезарията и столовете, и дивана с двете кресла и секцията, а за бюрото с компа - да не говорим...
Е, вярно, антренцата тук са ми мънички, от старите, една закачалка и шкаф и огледало, и друго няма, такива луксове като вградени гардероби не се получават.
Ама кухнята все пак 8 м., две стаи - едната 20, едната 24 м, с кон не се играе вътре, ама все пак свободно се движи човек. Кът за работа, кът за гости, кът за хранене, стая за спане, кухнята с уредите - това лукс ли е? Това разкош и голяма площ ли е?
Затова си гледам с най-голям мерак продажбите в старите тухлени блокове. Преходният хол изобщо не ме смущава, ако е голям - много важно, че ще си влизам от хола в спалнята.
А има едни ЕПК-та, като дават снимка на спалнята, с ужас й виждаш ширината - едно двойно легло и две мънинки нощни шкафчета отстрани - и това е, смятай, има-нема 3 м.
И аз ще си смятам моите реални 70 м. за продан, и ще ги сравнявам със същите тия 70 м. в новото строителство - ми то гарсониерка почти излиза. Може и с огромна тераса да е, забравих, като ти се стегне душата от наблъсканите мебели вътре, излизай навън, поне Витоша да гледаш - прекрасна панорама, казват в обявата.
Уплашило ми се е окото, направо 4 стаен трябва да търся - едната дневна с кухнята, другата - спалнята, третата - холче за гости, четвъртата - кабинета . То така май излиза. А това не са капризи, а просто реалните функции на обитаването, дори и за сам човек.
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 04:07:11
Ето , хората не ги притеснява прехода като такъв.
Притеснява ги уродливостта родена от стремежа да се "усвои" парцела максимално пък бил той и с шантава форма. Защо да се хаби площ за градинка като тука в туй ъгълче чуден многоъгален апартамент ще спретнем?!? Защо да правим блока по-тесен и да е повечко светлото пространство като можем да го доближим аха до съседния и да се получат едни стаи с дълбочина 10 метра - и ще фраскаме антрета по 8-10 м2, тъмни боксове, складово помещение ще спретхем - е, имал само три прозореца тоя апартамент 120 м2 - голяма работа! Тя дограмата е по-скъпа от тухлите.
Може би е най-добре да се купува ново в строеж и да си го крои всеки по вкуса.
И пак стигаме до компромисите - без тях не може. А преходът е най-малкия компромис.
И преди сме дискутирали това и аз подкрепям извода на 4овек - и без това нуждите на всеки се променят за по-малко от 10 години ами я да го зарязваме тоя "иделания", да взимаме реалния за по-малко пари и с остатъка да си спретнем малка виличка където да се спасяваме щом можем.
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 09:21:00
То мазето си е отделно описано в нот. акт, но си го плащаш на 100% цената на жилищните площи. Преди години имаше строители които продаваха мазета и общи части по- евтино, но вече не. В този случай, предпочитам помещение в апартамента наречено складово, а не да ходя по общите мазетата.
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 10:44:02
НЕ виждам какво ви пречи сами да решите, че мазето и общите части са ви безплани като разделите цената, която ви предлага продавача на чистата квадратура? Или е много сложна смеката?
Мисля, че все пак се свежда до мазохистичното удоволствие да се чувствате прекараниsmiling smiley И да пишете по форуми как ви лажатsmiling smiley
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 11:31:29
Никой не се оплаква, че го лъжат. Просто изясняваме факти и начини за изчисляване на площи на жилища.
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 12:31:54
Аз се зачетох и не мога да вдяна, защо смятате, че мазето следва да е по-евтино на м2? По каква логика?Единственото, което намирам за отговор е, че предназначението му е за склад, не за обитаване. Да, ама себестойността на мазе, склад, подземен гараж не е на сантим по-малка от тази на обитаемото, говоря за еднаква степен на завършеност, дори напротив, самото изграждане на помещение в основата е много по-скъпо - стените са бетонови, изолират се, вентилира се. друг е въпросът, че вратите са шпервани и мазилката е постна, може и да я няма въобще, замазката тоже, но ако, повтарям, степента на завършеност е еднаква, няма да е по-евтино да си построиш сграда с мазе отколкото сграда без мазе...
А останалото е търговска политика - и на тъст ми преди 2 години му смятаха мазето по 320 евро при цена на апартамента 580, просто си бяха направили сметката - в другия блок апартаментите бяха по 500, но задължително с гараж... Всеки си върти нещата както смята, че ще те убеди да купиш. Сега вече не си правят труда - и без това продават, що да се хабят...
Но относно себестойността не се заблуждавайте, че струва по-евтино, по-скъпо е мазето от стая, хеле пък тераса...
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 13:06:32
Че нулевия цикъл е най скъпото е вярно. Обаче това мазе понякога е 7 или 8 м2 ( когато няма подземни гаражи) и излишно вдига цената. Аз не ползвам и никога няма да ползвам мазе, затова не ми се дават пари за него. А дори да няма сутеренен етаж, котата на фудниране е толкова дълбока, че една бетонова настилка и готово. Парите за основи без мазета не са много по-малко от основи с мазета. Друг е въпроса че е задължително да има складово помещение.
Re: Съвременното строителство
16-05-2007 - 16:01:15
Чакай сега, казваш една бетонова настилка... Не съм съгласен. Нали под тая настилка трябва да има хидроизолация? Хайде, ако е фундаментна плоча, добре, ще ч облечеш, но едно е да наливаш само основи, друго е да лееш бетон за стени, освен основите, да ги хидро и топлоизолираш, да ги дренираш... После котата на фундиране с мазе и без мазе не е винаги една и съща - зависи от много фактори, между които вида почва, което пък определя и носимостта й, а бетоновите стени са десетки тонове, което може да доведе до необходимост да се слезе по-дълбоко при определени почви и пластове...
Тоя филм , че "вместо да даваш пари за обратен насип направй си едно мазенце - така и така ей я дупката, сега да я зариваме ли..." го гледах. И не само, играя в него. И ако можех да върна касетата, никога нямаше да го направя. Щото излиза МНОООГО голяма разправия - и нерви, и конструкции дето не са чертани и разправии с екзекутиви и промени и чудесии и продължавам да го играя, щото трабва и змазки и шпакловки и изолации да му се сложат...
Струва си, ако правиш заведение. За къща си е грандомания, убедих се... Безсмислено е!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход