Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Скок или срив на цените

Публикувано от 302 
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 16:42:04
относно:

за съжаление си има своите:
- отдалеченост
- дълго пътуване със соц возила до центъра
- промишлени зони бол
- панелни джунгли бол
- наркомания на квадрат
- липса на зелени и паркови площи
- липса на всякакъв тип забавления (театри,кина и т.н.)
- хората се успокояват само със забавлението да напазаруват "по-евтино (факт!)" и да се нахранят...и после да си легнат, че няма какво да правят
- ромски набези
- населяване с "нови, интелегентни" лица


Два парка се предвиждат в северната част на столицата

Гергана ДИМИТРОВА

Брой: 1 / 2007-01-08

Столичната община ще възложи изработване на предварителни проучвания и задание за проектиране на подробен устройствен план за развитие на Северен парк и проектиране на спортно-атракционен комплекс с многофункционална зала, както и екоиндустриален парк в северната част на София. Решение за възлагане на задание за проектиране взе Столичния общинският съвет на 18 декември 2006 г. Доклад за обектите бе внесен от общинския съветник Николай Желев от ОДС и кмета на район „Връбница“ Янко Янков.
Двата проекта са съобразени с новия Общ устройствен план (ОУП) на София.
Северният парк е един от основните градски паркове в тематичен парк „Полето“, предвиден в структурата на зелената система на София според ОУП. В проучванията по система „Отдих“ в ОУП се предвижда спортен комплекс с многофункционална зала в тази част на града. За целта в разширението на Северния парк - частта между бул. „Ломско шосе“ и „Западна тангента“, е определен терен за спорт и атракции с площ около 6 хектара. Конкретното ситуиране наред с осигуряване на достъпност, съвместимост със съществуващи дейности в рамките на парка се обуславя в известна степен и от наличието на подходящ компактен общински терен с площ около 12.5 ха.
Общинският имот представлява нива в землището на село Връбница и е с площ 125 801 кв.м. Той попада с едната си част в зона за обществено обслужващи дейности и зона на паркове и градини. В зоната за обществено обслужващи дейности се допускат плътност на застрояване 20% и коефициент на интензивност на застрояване 0.8, максимална озеленена площ 60%. Зоната за градски паркове и градини е с плътност на застрояване 3% и кинт 0.06, максимална озеленена площ 85%. Минимум две трети от озеленената площ на парка трябва да бъде с висока дървесна растителност. Имотът се намира на около 500 м от метростанция „Обеля“, с лице на бул. „Ломско шосе“, което е една от входно-изходните транспортни артерии на столицата. Транспортният достъп ще бъде осигурен и чрез продължението на бул. „Панчо Владигеров“, а в бъдеще и чрез завършване на останалите транспортно-комуникационни мрежи.
Територията е подходяща за изграждане на спортно-атракционен комплекс с многофункционална зала поради според вносителите на доклада слабо развитата социална инфраструктура на територията и съоръжения от подобен характер. Реализирането на спортния комплекс може да бъде привлекателен център за парковата територия.
Одобреният регулационен план Северен парк е от 1963 г. и е частично реализиран само в частта му, попадаща в административните граници на район „Надежда“. За реализирането на проекта е необходимо да се актуализират кадастралните данни в тази част за границите и размера на общинската собственост, както и актуализиране на структурната схема на Северния парк.
Екоиндустриалният парк се предвижда да бъде организиран на територията на софийската пречист­вателна станция за отпадъчни води, прилежащите речни корита на реките Владайска и Искър и манастира „Свети Мина“.
Всички части на парка ще бъдат комуникационно подходящо обвързани. Общата площ на обекта се предвижда до 1000 дка. Изграждането на екопарка е част от проектите, подпомагащи балансираното развитие на града в екологично, социално-икономическо и културно отношение.
Районът се намира в северната част на София, която в ОУП на столицата е предвидена за перспективно развитие. Той е организиран като структура от нов тип при ефективно оползотворяване на потенциалите на северните територии.
Освен съществуващите съоръжения за пречистване на отпадъчни води в северната част на станцията се предвижда да се изгради и демонстрационен център за рециклиране на сортирани отпадъци, както и третиране на утайките от пречиствателна станция съвместно със зелените отпадъци от парковете и градините на София с цел последващо използване. Предвижда се като основен елемент на парка да бъде изграден обществен информационен център. Основни функции в този център ще имат изложбените зали, образователните аудитории. Прилежащите територии на реките Владайска и Искър и манастира „Свети Мина“ се разглеждат като възможност за обогатяване и развитие на парка.


В София започва строеж на спортен комплекс с 15 000 места

Проект за строеж на многофункционална спортна зала стартира в Столична община, съобщи Mediapool.bg, позовавайки се на един от инициаторите на идеята общинския съветник Николай Желев (СДС). Докладът на Желев за начало на проучвателните процедури и изготвянето на проектите за съоръжението бе приет по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в понеделник. По осъществяването на идеята работят още главният архитект на София Петър Диков и кметът на район “Обеля” Янко Янков.

Липсата на достатъчно голяма и модерна зала в столицата е причината националните ни отбори по волейбол и баскетбол да играят официалните си мачове във Варна. Залата в Двореца на културата и спорта в морския град е с 5 000 седящи места, докато в София няма зала за спорт с повече от 2500 места.

Обектът ще бъде построен на общински парцел от 125 дка в кв. "Обеля". Вече е стартирала процедурата по разширение на Северния парк в града, като целта е залата да попадне в неговите граници. Парцелът се намира на 100 метра от Ломско шосе и на още толкова от спирката на метрото.

"От една страна залата няма да причинява задръствания в центъра на града, а от друга - тя ще има много добра транспортна връзка", допълни Желев пред електронното издание. По първоначални планове залата трябва да бъде с капацитет между 15 и 20 хиляди места. Проектирането й трябва да се съобрази с възможността там да се правят и концерти. В общината вече са постъпили инвестиционни предложения от италиански и български компании за нейния строеж.

През пролетта ще започне набирането на архитектурни проекти и в средата на лятото ще останат трите най-добри предложения, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

"Още не е уточнена финансовата схема, по която ще се реализира проектът. Това трябва да се реши след обществено обсъждане", заяви още Желев.
Вариантите засега са два. Първият е теренът да бъде даден на концесия на зелено като операторът се задължи да построи залата, да я използва за известен период и след това да я даде на общината, вторият е СО да участва с апортна вноска в бъдещо смесено дружество с концесионера.
По първоначални изчисления строежът на съоръжението ще струва 22 милиона евро. Към залата трябва да бъде построен още хотел и други прилежащи спортни обекти.

"При ускоряване на проекта първата копка може да бъде направена още в мандата на този общински съвет", завършва Желев.

В случай, че строежът започне до края на следващата година, залата може да бъде завършена преди края на 2009 година. Следващата стъпка, която трябва да се предприеме е да се вкара в регулация парцела от 125 дка и Столичния общински съвет да приеме неговия подробен устройствен план.



Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 16:42:55
приятно четене
winking smiley

Киба
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 16:59:17
kiba Написал:
-------------------------------------------------------
> приятно четене
>
>
> Киба


Здравей,

Че е приятно е приятно !
winking smiley

Винаги е хубаво да прочетеш ново становище.Но:
- едно е проект, друго е реализация
- дори и да се изгради къде ще е локацията киба??? - май добре са го казали --> "„Полето“"
- отделно защо ли ми се струва че г-н Николай Желев просто е преразказал приетия ГП на София.Прогнозно-статистически самият план е изграден на минимум 20 годищен времеви разчет....пък и в този план има такива хубави планове за Южната дъга който г-н Желев е пропуснал..

Киба,

Май не е много смислено да се надцакваме с "топла бира " ---"какво ще бъде според ГП" а да гледаме реално на нещата :}

smoking smiley

Поздрави
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 17:14:23
Не може да не прави впечатление на всички, че София е много рехаво застроена в "първи квадрант". Това не може да остане така, въпроса е кога строителите ще щурмуват и тези поляни. Някак си голо и небалансирано изглежда на картата, трябва да се балансира с времето.
Знам, някои ще кажат Кремиковци и т.н., но не може вечно там да останат поляни.
Но засега, колкото по към центъра толкова по-добре.
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 17:20:20
Хубавите неща стават бавно.

на това ще трябва да се научат много брокери, бизнеса с недвижими имоти е дълъг процес особено при една стабилна икономика с периоди от 5-10години, а за скъпи проекти надвишава 20 години.

Трябва да се свикне, че времето на бързото вдигане на цените започва да отминава и най-добрите ще бъдат тези който си отворят погледа за по-дълъг период от 1-2 години.

(Извинявам се, ако съм засегнал някого. Това си е лично мое мнение.)

Приятна вечер на всички.

:-)
Киба
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 17:28:15
ivo107

1. не съм и няма да бъда брокер. Споделям собствено мнение, дори се радвам, че северната част е подценена и там все още има относително спокойствие, недалеч от центъра на града.

> Здравейте,
>
> Относно " Под северни квартали имам предвид тези
> извън центъра, т.е комплекси с блокове - Надежда,
> Връбница, Обеля, Свобода, Толстой, За квартали с
> къщи Орландовци, Илиенци, Требич,
> Биримирци. (извинете, сега е Бенковски)"................ мисля че самите имена
> говорят за себе си.

Какво им е на имената, повечето от тях, както и съответният квартал са на няколко века и ги е имало дори преди Ючбунар, Коньовица и т.н.

Така като гледам искате
> зор-заман да наложите нещо което за съжаление си
> има своите:
> - отдалеченост
виж картата - Поради развиването на София в южна посока, любимите на всички Младост 3 и 4, Витоша и разни там долини, са много по-далече от най-крайната северна точка, та Толстой е почти в центъра.

> - дълго пътуване със соц возила до центъра
- щото до Младост и Лозенец не ходят соц. возила или може би никой от хората на север от рая няма кола.
> - промишлени зони бол
е за това и мене ме боли. Хубавото е, че много от заводите не работят, а други стават по-безвредни. Но от друга страна, това са работни места и би следвало да вдига цената на НИ
> - панелни джунгли бол
- а разбрах в осталата част на софия няма панели. Пък бих предпочела панелна джунгла, пред новото построена тухлена джунгла, където от балкон до балкон я има я не 2 метра.
> - наркомания на квадрат
- е това как го разбра?

> - липса на зелени и паркови площи
- виж другия пост, или се поразходи.
> - липса на всякакъв тип забавления (театри,кина и
> т.н.)
- В младост, Иван Вазов, Изток, Витоша и други модерни квартали е театър до театър. Вярно има по 1-2 кина. Забавленията са в центъра на София.
> - хората се успокояват само със забавлението да
> напазаруват "по-евтино (факт!)" и да се
> нахранят...и после да си легнат, че няма какво да
> правят
> - ромски набези - само там ли са?
> - населяване с "нови, интелегентни" лица - е това ми е любимата част, там тези лица почти ги няма, снобите не отиват в северната част. Повечето живеещи са дощли в София поне преди 30-50 години и дори след толкова време някъде все още ги наричат "пришълците".
>
>
>
> Къде е фючърсната инвестиция, къде е насладата от
> лайфа....за какво говорим въобще... или просто
> поредния изтрещял брокер смята че едно е да вземеш
> 2,5% на 35000Еуро или 2,5% на 40000Еуро. Тоест за
> бонусна печалба от 250 лева ще ви убеждава в пълни
> глупости....


След 5 години там ще е най-добрата печалба, но предпочитам да не пиша повече защо

Освен това смятам, че и в северната и западна части има много приятни места, както в южната и източната неприятни. Изборът е труден.

Но моля, продължавайте да плюете и подценявата северните райони - така те ще останат по-спокойни и уютни.
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 17:36:23
Мого голям и красив букет цветя! :loveu:
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 18:19:44
Без да налагам мнение, ( "на вкус и цвет таварищи неть"winking smiley за мен в София няма нито един район, квартал или място, което да е идеално по всички показатели. В някои райони има чист въздух, но няма канализация. В други има зеленина, но няма централно топлоподаване. В трети - има някаква инфраструктура, но е пренаселено. Общо взето, не знам дали ще доживея да видя нещо, което да отговаря поне на минимални естетически изисквания. (Не говоря за експлоатационни такива.)
Просто си помислете за Австрия, Швейцария, дори и Хърватска и Черна гора . Макар и да не сте ходили там, вероятно са Ви попадали картички с красиви картинки. Просто се замислете, че ако сте туристи и трябва да направите снимки за спомен, кое в София би привлякло вниманието Ви. Може би "Александър Невски", църквата "Света София" или паметника на мъдрата София срещу Булбанк.
Мисля, че най-голямата "кръпка" в центъра, е сградата на Булбанк , или отсреща на офис-сградата - строежи в посткомунистически, "модернистичен" , стъклен стил в комбинация със мощния, внушаващ респект класически стил на Президентството, Министерския съвет, ЦУМ и Бившия партиен дом. Не знам кой архитект ( или общински съвет) е дал съгласието си за строителната еклектика в центъра, но според мен тези хора са обрекли следващите поколения на грозни гледки.
Още по-безцветно изглеждат и кварталите с панелки. Те изобщо не подлежат на коментар. Много сме нещастни. Ние наистина не можем да посочим нещо извънредно красиво в столицата. Може и да имаме природа, ама тя е дивата природа. Всичко, докоснато от нас българите, е все едно прокълнато. Ние оставяме част от мръсните си души в околното пространство, и се свиваме в дома си, и се опитваме да правим нещо красиво, според възможностите си. И мислим, че живеем ...
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
16-04-2007 - 22:08:14
Zdraveyte!
Bez da se vpuskam v arjitekturni sporove kakto go praviat mn. ot foruma shte se opitam da dam moeto mnenie;
Sriv na tsenite shte ima, no koga shte bude zavisi ot tova koga shte ponamaleiat panikiosanite balutsi. A te sa niakolko tipa;

1. Suliovtsi i puliovtsi na po 25-30 godini, koito sa s ambitsiite da jiveiat veche po "evropeiiski" - toku shto zavurshili universitetite i raboteshti ot 500 do 1000 lv. (tova sa okolo 250-500 euro) i veche zabravili studentskite stolove. Vzimat krediri po 50-100000 euro .. i neday si boje edinia ot dvamata v semeystvoto da ostane bez rabota ostavat s pari samo za obiad - za vecheria samo kiselo mliako. Vseizvestna svetovna istina e che golemite firmi skapvat rabotnika za okolo 3-4 godini i toy veche otstuva mestoto si na novia i ambitsiran po-mlad kadur.

2. Panikiosania baluk, koito si misli, che Sofia (ili koito i da e grad v BG) shte se svurshi i kray, triabva da otide v kraynite kvartali - (ujasss!!!). Sled 10 godini Sofia shte bude veche mn. po razlichna ot tova koeto e. V evropa e luks da jiveesh v urbanizirani raioni, dalech ot gradskoto iadro i da putuvash 20-30km do rabotata si. Metrostantsiite i turgovskite tsentrovesa sborishta na vsiakakva paplach (neshto kato Tsentralna gara i Halite) i izobshto ne sa predpochitan raion za jiveene. V BG obache 7-8km sa si raztoiania. V momenta stroiashtite se sgradi shte budat smeshni i jalki nai-mn. sled 5 godini. Plius tova Sofia e prazna po otnoshenie na stroitelstvoto.

3. Baluka koito kupuva imot s tsel da si "vkara" parite. - Taka si go vkarva che poveche ne moje. Davas 60-100000, kupva apartamenta (polufabrikata na shpaklovka i mazilka i tapi) i chakame sega da go davame pod naem za stotitsi euro. ( Za sravnenie 400 euro e naem na apartamenr ot 130m2 s tri spalmi, hol, kuhnia, 2 bani, pomeshtenie za prane i prostirane obzaveden ot-do ... v Ispania, italia i t.n. kudeto horata vzimat nad1000 euro vseki edin) . Lihvenia godishen protsent na valuten depozit v euro v BG e okolo 6-7% (nay prost primer) Taka che napravete si smetka dali si zaslujava glavobolieto. Pak nedai si boje da e vzel kreditche....

4. Baluka koito si misli che shte specheli, kato prodade na "anglichanite".. Te chujdentsite sa si umreli za strana kato BG -"koiato ima 4 samoleta vtora upotreba, a letishteto bilo avariino, kudeto niama tabeli i ulichno osvetlenie po ulitsite i asvaltovoto pokritie e s mn. interesni i stranni formi, kudeto politsaite i mitnicharite gledat strashno, kudeto se govori na 3-4 ezika, no nito edin ot tiah ne e razbiraem, kudeto 60% ot toaletnite sa vunshni, a baniata se polzuva samo v nedelia. A puk klimata - neveroiaten - 40 dena liato s obilni dujdove ili prekasni sushi, dulga i studena zima bez sniag, chudesno zeleno more i ne chak tolkova visoki sivi i osecheni planini." Tsenite ne sa mn. visoki, no puk te "..ne bili chak tolkova bogati che da si kupuvali evtini neshta...."

5. Baluka koito si misli che kato si ima niakakuv imot (bilo apartament ili partsela) - to ima niakakvo biju uli sukrovishte i postoianno shte mu se vdiga tsenata i shte shantajira kolkoto si iska ...Kato ne ni haresva edin bar kakvo pravim - smeniame bara, a na edin bar kato ne mu vurvi rabotata kakvo se pravi... smeniat se servitiorkite - pravilno.

6. Baluka koito si misli che kolkoto i mnogo da postroi, kolkoto i nekachestveno da go napravi, (vuzmojno s nai-malka kvadratura i ogromni terasi estestveno za da ne se pochuvstvame depresirani ili pu da ni obzeme niakakva klaustrofobia) - pak shte se prodade. ...Da ama veche se poopariha gorespomenati lichnosti i niama da e vechna i taia rabota. Imam priatel, koito si kupi "ednostaen" apartament ot 20m2 (dvadeset kvadratni metra, dve stai, koridor, bania i toaletna !?!?!) ot edna ot nai-prestijnite stroitelni firmi v Sofia. Kupi si go na plan i posle kato vleze v nego se hvana za glavata s dvete rutse. No izleze mujkar de - kaza che ednata staia shte ia izpolzuva za pepelnik, a spalniata shte ia sliji na tavana.

7. Drugia tip, neznam dali da gi naricham balutsi ili hitretsi, sa horata ot finansovia i upravliavashtia sektor. Praviat li smetka, che startsi mrut, detsa ne se rajdat, rabotni zaplati po 60-100, 150 euro, vseki edin e dlujnik na banka, koi s televizor na izplashtane, koi s malkia si biznes, koi s golemia, koi s kushtata si.... ami ako doide moment da ne mojeme ili da iskame da gi vrushtame tia pari (Zashtoto ne mojesh da vzemesh ot niakoi neshto, koeto go niama) kakvo pravim - .."gotovo be shte mu gi vzemem tia raboti" ....Da ama na koi shte gi prodadete - ponamaliavame veche balitsite...winking smiley ...puk i zatvor za 7-80000000 dushi !?! ..po skoro namirisva na KRIZA

Ta neznam dali skoro shte padnat tsenite, no v nai-skoro vreme shte ima hora deto shte se besiat i drugi shte vlizat po ludnitsite. (Po moreto veche zapochnaha). Vajnoto e vseki edin ot nas (govoria kato realni potrebiteli) da pogledne realno na obstanovkata i da pretseni sobstvenite si vuzmojnosti i da se nauchim da razpolagame s tova koeto imame, zashtoto ot zdrave i spokoen sun po-hubavo niama. Ili kakto kazvashe moia diado " Po-dobre edno kiufte na sianka, otkolkoto dve na sluntse..winking smiley."
Tova sa licho moi mnenia i se nadiavam da ne sim zasegnal niako ot Vas!
winking smiley
Re: СКОК ИЛИ СРИВ НА ЦЕНИТЕ
17-04-2007 - 09:34:21
След като даваш пример за заплатите:

Suliovtsi i puliovtsi na po 25-30 godini, koito sa s ambitsiite da jiveiat veche po "evropeiiski" - toku shto zavurshili universitetite i raboteshti ot 500 do 1000 lv. (tova sa okolo 250-500 euro)

това предполагам е за София, а ако вземем че

Praviat li smetka, che startsi mrut, detsa ne se rajdat

то когато започва да липсва работна ръка заочват да се качват заплатите, а когато на работодателя започва да не му излиза сметката той наема чужденци за малко по-ниски цени, чужденци който идват от чужбина и се заселват в БГ където има работа и храна.

тоест според мен все ще има търсене на жилища, дали ще са отдават под наем или ще се продават.
А българите с по-високите заплати ще успеят да си покриват кредите
winking smiley (Да се надаваме)

:-)
Киба
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход