Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Статия от Инвестор

Публикувано от Joan 
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 12:20:58
Global,

Онова беше за управниците smiling smiley "Всеки народ си заслужава управниците" - така ми се струва.

Темата от нарастване на доходите задълба в едни дебри.....

За това интервю в Дневник аз бих казала само едно - на мен ми е наистина безразлично въпросната дама колко джипа или палта има. И къде пазарува. Ако това е, което я прави щастлива - ми добре. Разни хора, разни ид(иоти) smiling smiley

Относно справедливостта и търсенето на отговорност - не ми се струва някъде някога по света да е имало такова нещо smiling smiley И не съм чула за честно спечелени 1 милион долара. Така че не мога да си прекарам живота в блъскане на стената с глава, не ми е толкова здрава главата smiling smiley
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 12:36:21
Джоан,
Много ми е смешно това за блъскането на главата... Още не мога да се успокоя. :}
И моята глава не е здрава, ама нямам намерения да я удрям тук и там.
Иначе, си права за поговорката. Сбърках я, ама и моята поговорка има смисъл.
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 12:46:41
vpetrinsky,

За НСИ - ок, няма да споря, макар че там ако има изкривяване, не е по поръчка. Но ок...

Но за тези Hay Group не те разбрах. Доколкото видях, проучването е в световен мащаб, не знам как са избирани страните в него и други подробности от кухнята, но там България стои редом с Китай и Индия - мравка и два слона smiling smiley Искаш да кажеш, че Китай е платил най-много и затова е пръв, после Индия, а в наддавнето БГ е била с толкова висока за размера ни оферта, че е веднага след тях smiling smiley Накратко - аз лично не виждам кой и как от БГ е изманипулирал това проучване и защо да го прави.

Не знам ти какви хора познаваш, и аз познавам разни хора, но личните ми впечатления съвпадат с извода на проучването. Сигурно има много хора, които биха се зарадвали на 500 лева и сигурно много от тях са инженери и каквито там ти ги изброи. Но при мен се получи така, както описах. Не твърдя, че е меродавно за всички отрасли или дейности, но това проучване говори за същото и реших, че все пак е по-обектвино от моите лични наблюдения. А за мен ако информацията се потвърждава от още поне един независим източник (за мен тези консултатнти са такъв), значи, си струва да й се обърне внимание.

Не мога да разбера тезата за манипулацията на цените и това е - няма логика аз да изманипулирам със статии, стъмени статистики и проучвания цените да станат 10 к е/кв и те да са толкова. За да са толкова, трябва достатъчен брой хора да са ги платили тези цени, а за да са ги платили, ТРЯБВА ДА СА ВЗЕЛИ ОТНЯКЪДЕ ТЕЗИ ПАРИ! За да има милиарди оборот сектора, там се въртят ПАРИ! Не статии, не очаквания, не проучвания. Ок, готова съм да приема тезата за пране на пари - логчина е и вероятно в много от случаите е приложима. Но това пак е вид икономчиески фактор, не е "теория на конспрацията" или манипулация със статии или с очаквания.

От твоя пример изводът е само един - ягодите НАИСТИНА са стрували грошове, защото огромното болшинството са ги плащали за толкова и има само ЕДИН купувач, който е платил шепа жълтици за тях. Той не може да е определящ за цените на ягодите! Докато у нас хиляди хора плащат тези цени на имотите поне досега. Къде е паралелът, не разбирам. Колкото до погледа отгоре, един управник (султан ли ще е, президент ли ще е) може само да загуби, ако не се стреми да има обективна информация за процесите в подчинената му територия. И ако въпросният султан е бил такъв, ми.... Историята познава много провалили се управници.
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 14:42:48
Joan Написал:
-------------------------------------------------------
> Не знам ти какви хора познаваш, и аз познавам
> разни хора, но личните ми впечатления съвпадат с
> извода на проучването. Сигурно има много хора,
> които биха се зарадвали на 500 лева и сигурно
> много от тях са инженери и каквито там ти ги
> изброи. Но при мен се получи така, както описах.

Джоан,

наемането и на хора и на жилища явно се подчинява на еднакви закони - зависи от квартала/сектора и вече наетите често са на по-ниска цена от ново предлаганите.

> Не мога да разбера тезата за манипулацията на
> цените и това е - няма логика аз да изманипулирам
> със статии, стъмени статистики и проучвания цените
> да станат 10 к е/кв и те да са толкова. За да са
> толкова, трябва достатъчен брой хора да са ги
> платили тези цени, а за да са ги платили, ТРЯБВА
> ДА СА ВЗЕЛИ ОТНЯКЪДЕ ТЕЗИ ПАРИ! За да има милиарди
> оборот сектора, там се въртят ПАРИ! Не статии, не
> очаквания, не проучвания. Ок, готова съм да приема
> тезата за пране на пари - логчина е и вероятно в
> много от случаите е приложима. Но това пак е вид
> икономчиески фактор, не е "теория на конспрацията"
> или манипулация със статии или с очаквания.


Как става манипулацията: като покажа, че цената е 10К/м2, а аз продавам на 3-5 К/м2 - лесно ще хвана шаран на въдицата.
Очакванията за много по-високи цени, карат купувачите да бързат и да купуват сега на тези цени и в близко бъдеще на просто по-високи (разбира се, че има таван, според мене един от лимитиращите фактори са цените в старите члени - Берлин, Бон, Лайпциг (цени по-ниски от София). Виждаме, че и Гърция вече се явява конкурент в сегмента къщи.)

Парите не се вземат само от официални заплати, мисля, че според НСИ заплатите са около 45% от доходите на домакинствата, тези пари идват и от:
- кредити (очаквани бъдещи доходи)
- неофициални доходи
- други постоянни доходи (наеми, ренти, от чужбина)
- продажби на други имоти
- пране на пари

и още много източници, които нямам време сега да изреждам.


Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 15:13:59
Joan :
" За това интервю в Дневник аз бих казала само едно - на мен ми е наистина безразлично въпросната дама колко джипа или палта има. И къде пазарува. Ако това е, което я прави щастлива - ми добре. Разни хора, разни ид(иоти) "

Много хора усилено се стараят да ни е безразлично откъде богатите са толкова богати.
Искат да ни внушат, че това не е важно, че така е навсякъде. Но това съвсем не така. Такова изказване в " бяла държава" би предизвикало погнуса дори на хората от нейния кръг. Госпожата е едно нискоинтелигентно, самозабравило се първеню. Забравила е вече , че нейното богатство се дължи на мизерията и унижението на българите. И колкото и да се надува , нейните палати са в същото гето Б-Я. Едва ли това е дошло до съзнанието и.

Колкото до " ТРЯБВА ДА СА ВЗЕЛИ ОТНЯКЪДЕ ТЕЗИ ПАРИ! За да има милиарди оборот сектора, там се въртят ПАРИ!"
Така е , само не ни внушавай че това са пари от заплати. Май верният отговор идва от дългите криминални хроники.
Да му мислят хората, които живеят честно.... eye popping smiley
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 15:21:58
Biborana,

За мен работата е много по-проста - същото като с наемането на момчето. Първо се питам - трябва ли ми да си купя жилище - трябва ми. Почвам да търся и гледам, че се предлагат жилища от... до... по определени предварително от мен критерии - квартал, размер и т.н. Като си намеря това, което ми трябва (може да отнеме доста време), си правя сметката - тази цена мога ли да я платя или не, и струва ли си? Ако да - купувам (наемам момчето). Ако не мога или преценя, че не си струва, има варианти - или гледам друг квартал или друг размер, или пък си казвам "баста, да си ги държат имотите" Същото с момчето, или търся по-ниско квалифицирано за по-малко пари, или ми писва и....

Как при такава логична схема се намества цена от 10к/кв и 3к/кв? В смисъл, аз може да съм безумно убедена, тоест, изманипулирана, че 10к е реалната цена и ти с тези 3К направо ми го подаряваш smiling smiley, обаче ако ги нямам тези 3 К (независимо кеш, заем от приятели, на баба нивата, кредит от банка, няма значнение), как ще го купя на тази цена? Ей това за мен е слабото място на "теория на конспирацията" - не мога да купя нещо, колкото и да ми е изгодно (или така си мисля), ако нямам възможността за това. Значи, тези пари ги имат хората, дето купуват, нещо повече, не само ги имат, ами смятат, че си струва (тук вече манипулацията е по-релевантна за вземането на решението, съгласна). Но първото нешо е ДА ИМАШ ПАРИТЕ, после решаваш струва ли си или не.

За мен горното е очевиден факт от нашата действителност, макар да противоречи на официалната статистика и на мненията на много от форумците. В този смисъл продължавам да съм убедена, че цените са такива, защото има кой да ги плаща, а не защото някой е изманипулирал някого.
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 15:37:04
"никой, който може да манипулира пазара не е изгодно цените да са високи"
Ами точно обратното е - за всеки който има смелостта да казва истината, дори когато това не му е изгодно.
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 16:04:20
Оноре,

На мен наистина ми е безразлично, не защото някой ми внушава да е така, а защото наистина смятам, че многото пари не праявт живота нито по-пълен, нито по-щастлив. Не че подецянвам парите - все пак гладен не се седи smiling smiley, но не мисля, че ми трябват палта или джипове, за да се чувствам добре. Явно има много хора, които са на друго мнение, поне тази дама е - нейна си работа.

Иначе това с парвенюто е така, но не забравяй колко време е трябвало на сегашните френски богаташи веднага след революцията да излязат от тази категория и да станат "префинени" дотолкова, че да не парадират с парите си. Балзак добре описва тези явления в Дядо Горио. Също като Бай Ганьо - прослойка, зародила се и забогатяла за няколко години след освобождението, няма начин да не й трябва поне едно поколение, за да се изфини. Е, тъкмо се изфинила и хоп - 9-ти и хайде пак обръщане на палачинката smiling smiley. Аз лично приемам тези явления като неизбежно съпътстващи "първоначалното натрупване на капитала", дето ние като двойкаджии го повтаряме smiling smiley.

Колкото до това, дето на западния милионер това щяло да се стори гнусно - ами ок. Ама това не го прави по-малко милионер, с по-малко коли или палта, само дето не ги показва, е, изфинил се. И какво от това- той ще си даде ли палтата на мен и теб, или ще се откаже ли от колите, 'щото някой клошар живее под моста? За мен социалното разделение е факт навсякъде и ако някъде се прикрива, това не е повод да гледам на него по различен начин от там, където не се прикрива.

Ако пък намекваш за търсене на отговорност - лично аз съм се отказала от тази идея отдавна. Никой, които може да го направи, не иска и няма интерес от това. Нито ЕС има интерес и го иска. И не знам исторически в преломен момент някъде по света да е поискана отговорност на някого за ограбване или злоупотреба, докато е богат, освен ако друг богат не го нарочи (в редките изключения, когато не се спазарят smiling smiley)

Точно чета Стайнбек, който описва забогатяането на някакъв род в Щатите как основателят-прадядо купил бракувани пушки от армията по 15 цента парчето и след няколко месеца ги продал на някакъв генерал за кампанията му по 20 долара парчето. Те после избухвали в ръцете на войниците, но какво от това? Фамилията била една от най-уважаваните, стълб на обществото.

Не казвам, че така трябва да бъде, казвам, че е така.
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 16:10:16
Оноре,

Цитат: "И колкото и да се надува , нейните палати са в същото гето Б-Я"

Ако си мислиш, че тази дама няма къща някъде извън "гетото" в някоя "бяла държава", където да си показва палтата, и не си прекарва част от времето там, или че няма възможност за това, си в дълбока заблуда. И ако си мислиш, че във въпросната "бяла държава" някой я е питал откъде има тези пари, пак се заблуждаваш. Парите и в черните, и в белите държави не миришат.
Re: Статия от Инвестор
14-03-2007 - 16:19:19
Благидаря за отговора ,Joan .
Той напълно покри очакванията ми. clap:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход