Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Статия от Инвестор

Публикувано от Joan 
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 14:21:46
Съмнявам се и 250 да взимат чисто, не само официално, но и неофициално.
а и едва ли в тази статия са имали предвид неофициалните доходи.
Но дори и тях да вземем, няма да е голяма прокопсия. Най-много тераската да си я купиш за 5 години, а не за 10.
Джоан, ами ти сметни с 500 лева чисто как се издържа семейство.
И какво друго , ако не огромни очаквания, накара цените да скочат 200% за три години?
С колко скочиха доходите през тези три години, а?
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 14:42:57
Joan,

Големият проблем на тези две държави е най-баналното, което може да си помисли човек - собственото им население winking smiley

Многомилионните армии от бедни и мизерстващи хора не могат да се превърнат (с някаква вълшебна пръчица) в грамотни индивиди и зрели консуматори от U.S. type.
Трябва да си отидат поколения от тях, преди да се случи нещо подобно ... и именно в това се състои вътрешното противоречиие на тези общества - как ще се пригодят към западните изисквания и стандарти на живот, т.е. на каква цена.
Въпросът дали трябва отдавна не стои пред тях.

Бих прокарал и една кратка линия на сравнение между този регион на Азия, и Африка - бедстващия черен континент, който уви ще продължава да бъде една от най-големите "черни дупки" на съвременното, и в частност на т.нар. цивилизовано общество.
За етиката или морала изобщо не отварям дума.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2007-03-13 14:45 от Motion.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 17:04:12
Kobe,

Цените са такива, каквито има кой да плати. Очаквания не могат да извадят 60 хиляди евро за жилище. Ако под "очаквания" разбираш заробването с 25 годишен кредит за жилище, тогава имаш някакво основание. Но не виждам защо очакванията на българите да са по-малки от тези на американците (примерно), които правят същото. Или на европейците. Просто с отпушването на кредита "парите в обръщение" или "разполагаемите пари" се увеличиха неимоверно. Но това се случва в последните 4-5 години в България, а там си има цяла история от 50-60 години. Т.е. в България има много още да се развива кредитния сектор, докато стигне онези нива. И докато стигнем тяхната задлъжнялост.

Макар че аз смятам, че кредитът чак сега (края на 2006) стана определящ фактор.

Тези работи с доходите, сивата икономика, заплатите, цените на НИ и наемите, кредитите и ролята им и пр. и пр., както и факторите за поскъпването, сме ги спрягали още 2005-та в стария форум. Ти се появяваше там, не вярвам да не си ги чел. Ако не си - има ги в архива. Ако не им вярваш, твоя си работа, не мога до безкрай да повтарям едно и също. Това няма да убеди никого. Пък и не искам да убеждавам никого.

Бъдещето ще покаже кой бил прав, кой бил крив.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 17:12:05
Global,

Диспропорции има и ти казвам, че съм ги усетила на гърба си smiling smiley

Мисля, че нарастването на разходите за живот доведе до диспропорцията. Защото много от квалифицираните искат все повече пари и ако работодателят не може или не иска да им осигури, предпочитат "да не работат даром". Истината е, че не знам от какво живеят тогава smiling smiley и как могат да си го позволят. Никой, обаче, не беше толкова закъсал да каже "ами колкото дадете" smiling smiley нито даже "еми аз искам толкова, ама ще склоня и на по-малко, ще се разберем". Значи, всички те нямат спешна нужда от тази работа - е, някои имат работа вече и търсят по-вископлатена, но имаше такива, които нямаха никаква. Значи, има кой да им покрива ежедневните разходи, даже и увеличени.

Не знам къде е обяснението на всичко това.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 17:21:47
Кобе, защо все не виждаш очевидното в това, коет опишеш, а търсиш сензацията.
Що задаваш риторични въпроси ? Или смяташ хората за малоумни. Виж се какви ги пишеш:
"Джоан, ами ти сметни с 500 лева чисто как се издържа семейство. "

Аз ти отговарям - не може да се издържа семейство с тези пари. Явно и ти самият си на същотот мнение ама задаваш отговори с неизвестна цел.


"И какво друго , ако не огромни очаквания, накара цените да скочат 200% за три години?
С колко скочиха доходите през тези три години, а?"

Ами явно на някой са им скочили с над 200%. Изводът е от ясен по-ясен - щом като цените са скочили, значи има хора, които са си увеличили значително доходите.


Обаче явно логическите отговори не ни задоволяват и търсим някаква обяснения чрез паранормални явления...
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 17:52:53
""Някои хора" - могат само да манипулират пазара, както и направиха и продължават да правят.
Само че с огромни очаквания и манипулация се стига само донякъде, след което нещата си идват по местата.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 18:21:10
Я да видим кой страда от високите цени на имотите:
1. Банките - ако цените бяха по 25000 евро за тристаен куцо, кьораво и сакото щеше да се юрне да взима ипотечни кредити и да отговаря на условията, а не само куцото, като рискът за банките щеше да е по-нисък. Значи за банките е по-добре цените на жилищата да са по-ниски. НЕ са те.
2. Предприемачите щяха да имат повече клиенти. печалбата щеше да е по-висока при по-ниски цени на земята и по-достъпен продукт. Значи и те не са "манипулаторите".
3. Брокерите щяха да имат повече сделки, по-малко време за една сделка, повече печалби. Значи и те не са.
4. Работодателите щяха да могат да задържат работниците да не бягат в чужбина с по-ниски заплати, отколото им сеналага д аплащат сега. А освен това раходите по нов цех, склад, офис щяха да са по-ниски. Значи и фирмите от другите браншове не са.
Кой ли може да е:
Притежателите на ниви около курортите определено са на печалба. Значи бабите от Банско и Созопол манипулират пазара. Те са - правят се уж едва кретат с бастуните , а вкъщи мислят пъклени планове на кой журналист да платят за да пише , че цените се вдигат...
Кобе , що търсиш под вола теле - я се замисли, че всъщност на никой, който може да манипулира пазара не е изгодно цените да са високи. Изгодно е на множеството дребни собственици - ама те не манипулират пазара, а просто се възползват от ситуацията. Специално при имотите в България може да се видят рядко срещаните по света пазарни отношения в доста чист вид, ама друго си е да си открил някава ИЗМАМА...
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 18:28:28
Motion,

Занеш ли как бързо "узряват" до нивата на конумация в Щатите - само да им падне случай... smiling smiley "На хубавото лесно се свиква". Пък и те са плъзнали по света с милиони, тези милиони имат роднини и т.н. Не мисля, че им трябват поколения, з ада си променят наична на живот.

Разчитам само, че собствените им гоподари няма да го допуснат.

За Африка е различно - тя няма амбиции да се развива така или пък да осигурява работна ръка на останалия свят.

Е, ако сме живи, ще видим smiling smiley
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 19:01:27
4ovek,

Всяко нещо има плюсове и минуси. Може да се мисли и така КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ (ОЧАКВАНО) ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ
-------------------------------------------------------
> Я да видим кой страда и КОЙ ПЕЧЕЛИ от високите цени на
> имотите:
> 1. Банките - ако цените бяха по 25000 евро за
> тристаен куцо, кьораво и сакото щеше да се юрне да
> взима ипотечни кредити и да отговаря на условията,
> а не само куцото, като рискът за банките щеше да е
> по-нисък. Значи за банките е по-добре цените на
> жилищата да са по-ниски. НЕ са те.

При увеличение на цените на НИ банките печелят - за стари ипотеки се увеличава стойността на обезпечението, а за нови се увеличава размера на кредита, вероятно и общия размер на кредитите.
Когато цените бяха ниски и кредите бяха малко. Увеличаване на кредитите има при очакване за повишаване цените на НИ. Значи банките имат интерес.

> 2. Предприемачите щяха да имат повече клиенти.
> печалбата щеше да е по-висока при по-ниски цени на
> земята и по-достъпен продукт. Значи и те не са
> "манипулаторите".

При повишаване на цените на НИ предприемачите продават по-скъпо. Част от разходите им са били на по-ниски цени, значи печелят допълнително.

> 3. Брокерите щяха да имат повече сделки, по-малко
> време за една сделка, повече печалби. Значи и те
> не са.

При по-високи цени на НИ, комисионната на една сделка е по-висока. Ако общият оборот на НИ се увеличва - нарастват и парите за АНИ

> 4. Работодателите щяха да могат да задържат
> работниците да не бягат в чужбина с по-ниски
> заплати, отколото им сеналага д аплащат сега. А
> освен това раходите по нов цех, склад, офис щяха
> да са по-ниски. Значи и фирмите от другите
> браншове не са.

В общи линии да, но и някои фирми от други браншове играят активно на пазара на

Разбира се, че за строителите/преприемачите е изгодно увеличението и те могат да насърчават увеличаването на цените. Банките само могат да помагат.
Re: Статия от Инвестор
13-03-2007 - 19:32:01
Статистиката на НСИ и на добре платени консултанти като Hay Group за икономическите процеси в България са доста...забавни, така мисля аз. Спомням си дядо ми каква приказка ми е разказвал за обективността на "погледа отвисоко". "Един султан се ислежавал в двореца си, когато от отворения прозорец чул един продавач на ягоди шумно да рекламира стоката си. Чували се и одобрителните възгласи на мющериите, които опитвали ягодите и с охота ги хвалели. На султана му се прияли ягоди, с добре обработено движение, без почти да променя стойката си загребал една шепа жълтици, подал ги на великия везир и му наредил да слезе да у купи ягоди. Великият везир тайно прибрал 3/4 от жълтиците, остатъка дал на друг везир и му наредил да купи ягоди. Той пък от своя страна си удържал своето и натоварил със задачата по низш служител. Така парите слизали надолу по стълбите на двореца и надолу по стълбите на йерархията в посока към продавача на ягоди и ставали все по-малко и по-малко. Последните гавази доли развалили последната останала жълтица на грошове. И така стигнал най-ниският служител в йерархията при продавача и му подал 2-3 гроша. Продавачът казал, че това са много пари и срещу тях дал всичките си ягоди. Тръгнали касите с ягоди нагоре по йерархията и пак всеки, през който преминавали вземал част за себе си. Така при султана великият везир отишъл с една шепичка ягоди. Султанът си казал, че народът сигурно е много богат щом една шепа ягоди струват една шепа жълтици, а той с ушите си чул как хората купуват от ягодите и наредил да се увеличат данъците двойно."
Аз не познавам продавачка, която получава 1000 лв заплата и съм сигурен, че и вие не познавате, но познавам пластичен хирург с 4 чужди езика, работещ на три места и заплата от около 700 лв., познавам библиотекарка на пълен работен ден със заплата 170 лв., познавам стрелочници и машинисти със заплата 360 лв., познавам лекари, учители, юристи, геодезисти, държавни служители, за които 500 лв. на месец са трудно постижима мечта. Има и нещо друго- в моята родна Варна има моряци с прилични доходи и това в никакъв случай не се дължи на заслуга на българското правителство-щяха да имат същите доходи и ако бяха от Борнео. Познавам също и законодателната политика на всички правителства досега в България-окрупняване, комасиране, заграбване, експроприация. Има малък слой от бързо забогатели, малък слой средна класа и огромна прослойка от бедни хора без дискреционни разходи. Пролетариат- от "пролес"-потомство, хора, които нямат нищо като притежание освен собственото си потомство. Тази последна и масова прослойка ще продължава да търпи най-тежките удари.Така например забележете гениалната идея в българската фискална политика да се удържа данък при източника от хората, предаващи вторични суровини. Пазарът според мен няма правила, той е команден, преследват се цели в определена политика. Цените на недвижимите имоти могат да се сринат за един ден или да скочат с 30-40% по желание на хората с лостовете. Какво стана в Москва? Забранява се продажбата на ново строителство "на зелено" и цените хвръкват. За мен лично нарастването на доходите в България вече ме засяга косвено, но според мен младите като мен трябва много избирателно да четат статистиките. Не трябва да забравяме , че в Бг често сегашният висш мениджмънт е някогашно политбюро или наследници на заслужили дейци. winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход