Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дали не задминахме германците по цени?

Публикувано от biborana 
Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 14:27:59
Абе ние можем да се смятаме рекордьори по оцеляване smiling smiley (не знам за хвалба ли е, но е факт).

Наскоро трябваше да показвам София и Пловдив на група разни французи, англичанка и шведка, които всички за първи път стъпваха на наша земя и хич не бяха наясно с историята изобщо и в частност, на балканите. Та гледат паметници разни за Цар Освободител и други, и питат кой и от какво ни е освобождавал. И като споменах "500 години под мюсюлманско владичество", първото възклицание беше "и как си опазихте езика, вярата и народността?!". Е, сигурно сме се поомешали smiling smiley, но все пак крайният резултат е българи с азбука, език и християнска вяра. Звучи като клише от учебниците, но ми се случи наистина и ми стана все пак хубаво, че някои отвън забеляза и оцени през какво сме минали и ПРЕминали. Да не говорим за другите смени на обществени системи - поне 2 оттогава.

Та за оцеляването - явно го можем smiling smiley Последиците си ги носим, ама всяко нещо си има цена.

Интересното е, че вторият въпрос беше "и защо не сте руска провинция тогава" - напълно логичен въпрос, на който аз се затрудних да отговоря smiling smiley Като си помислиш, май наистина е нелогично да не сме станали руска провинция след Освобождението, което от гледна точка на руския цар си е било отвоюване на територии за себе си от турците. Знам за Великите сили и техните планове и т.н., ама ми беше трудно да го обясня разбираемо на хора, незапознати с балканските въпроси.

Глобал, хаосът беше и донякъде все още е факт. И аз също като теб го приемам като неизбежното зло на новата(стара) система. И обществото няма начин да не е объркано, даже по-скоро мисля, че вече ми е писнало от смени и илюзии за смени и не е объркано, ами вече му е безразлично - съдейки по изборната активност.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 14:36:48
Повлияна си от официалната пропагандаsmiling smiley
За какво ми е да гласувам, когато не виждам опасност да се наруши древната традиция в обществените отношенияsmiling smiley Мина еуфорията при която хората се бяха пообъркали, че някой може да им донесе личен материален интерес.
Когато в САЩ при масови протести срещу целия държавен апарат не се стигне до разграбване и унищожаване на частна собственост, тогава ще са достигнали нивото на нашето общество. Защото през 1997г. през януари, когато практически властта не функционираше не си спомням да е имало масови прояви на посегателство срещу частна собственост.
В България самото общество пази частната собственост, а държават е тази, която посяга. За никого не е тайна, че мутрите крадяха, рекетираха, пребиваха и убиваха, не защото хората го намирха з а правилно, а защото бяха част от репресивния държавен апрарат. И още са, но в много по-малка степен и не заради Първанов, Стоянов и Костов, а поради отпора, който им даде нашето общество.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 14:42:14
Joan написа:

"Глобал, хаосът беше и донякъде все още е факт. И аз също като теб го приемам като неизбежното зло на новата(стара) система. И обществото няма начин да не е объркано, даже по-скоро мисля, че вече ми е писнало от смени и илюзии за смени и не е объркано, ами вече му е безразлично - съдейки по изборната активност."

Хаосът е навсякъде.( Даже понякога си мисля, дали хаосът в моята глава не е патологично явление. Само ме успокоява твърдението, че лудите никога не си признават самосиндикално състоянието.)
Обществото действително е не само объркано, разочаровано, но и апатично. За мен, като предизвикателство, ще ми бъде интересно какво ще направи върхушката, за да възвърне обществения интерес към политическите процеси. И дали ще "хванат декиш". Сега предстоят избори за евродепупати. Ще ми бъде много интересно.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 14:53:14
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Повлияна си от официалната пропаганда
> За какво ми е да гласувам, когато не виждам
> опасност да се наруши древната традиция в
> обществените отношения Мина еуфорията при която
> хората се бяха пообъркали, че някой може да им
> донесе личен материален интерес.

Човек, поне си мисля, че имам имунитет към официалната пропаганда. (Не разбрах, какво имаш предвид "официална пропаганда". )


> Когато в САЩ при масови протести срещу целия
> държавен апарат не се стигне до разграбване и
> унищожаване на частна собственост, тогава ще са
> достигнали нивото на нашето общество. Защото през
> 1997г. през януари, когато практически властта не
> функционираше не си спомням да е имало масови
> прояви на посегателство срещу частна собственост.

Аз не си спомням да е имало прояви на посегателство срещу частна собственост... Ако говориш за чупенето на врати и стъкла на Парламента, и обръщането на два Мерцедеса, които бяха собственост на НСО, не смятам, че това е частна собственост.

> В България самото общество пази частната
> собственост, а държават е тази, която посяга. За
> никого не е тайна, че мутрите крадяха, рекетираха,
> пребиваха и убиваха, не защото хората го намирха з
> а правилно, а защото бяха част от репресивния
> държавен апрарат. И още са, но в много по-малка
> степен и не заради Първанов, Стоянов и Костов, а
> поради отпора, който им даде нашето общество.

Откровено казано, никога не ми е минавало през ума, че нашето общество е давало отпор на мутрите, на политическия репресивен апарат. Честно казано се чудя, какво искаш да кажеш...Възможно е, много да съм изостанала. Тук няма никакво притворство...


Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 16:56:58
Ами нямаше посегателства срещу частната собственост по време на протестите, или са били незначителни.
Я се замисли над факта как би работила сивата икономика, ако обществото не спазваше доброволно неписаните закони? Като почнем от разликата между официалната и реална заплата и се стигне до изповядване на сделките за имоти на данъчна оценка....
И как да не си помисли човек, че мутрите са били един от вариантите да се сложи ръка на свободните , неконтролирани от властта обществени отношения. Да се наложи контрол върху неконтролираното развитие на случаен принципsmiling smiley
Мога да го погледна и под друг ъгъл - интересен е въпросът и кой точно е мафията Управляващите, които въпреки, че се облагодетелстват доста грубо се опитват да наложат нетрадиционни за населението закони, приети в доста развити страни, като прибятват и до нещатни сътрудници на силовите министрества или населението, което държи да живее при други, неписани закони, като категорично отказва да сътрудничи на власттаsmiling smiley
Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 17:06:53
"населението, което държи да живее при други, неписани закони, като категорично отказва да сътрудничи на властта"

Така живеят в Афганистан. Не е това пътя към прокопсията, но като защитна реакция напълно разбираемо.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 17:16:34
Човек, интересна идея. Не съм се сетила досега:

"И как да не си помисли човек, че мутрите са били един от вариантите да се сложи ръка на свободните , неконтролирани от властта обществени отношения. Да се наложи контрол върху неконтролираното развитие на случаен принцип"

Трябва да се помисли върху нея, но на прима виста ми харесва, или по-точно - изненадва.

"Я се замисли над факта как би работила сивата икономика, ако обществото не спазваше доброволно неписаните закони? Като почнем от разликата между официалната и реална заплата и се стигне до изповядване на сделките за имоти на данъчна оценка...."

Отново интересна идея. Във всяка държава има сива икономика. Вероятно някой има интерес от това. Но има и едно всестранно мерило, и това е моралът. Може би, именно той е спомогнал обществото в по-голямата си част да спазва доброволно законите.


Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 17:25:37
Така са живели и в Холандия преди да си извоюват независимостта от Испанияsmiling smiley
Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 17:37:13
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Така са живели и в Холандия преди да си извоюват
> независимостта от Испания

Човек, знам, че Нидерландия е била под мавърско робство, както и Испания. За пръв път чувам, че Холандия е била под испанско робство!? Но вероятно е да греша.

Re: Дали не задминахме германците по цени?
18-04-2007 - 18:11:23
Quote

За пръв път чувам, че Холандия е била под испанско робство!? Но вероятно е да греша.

XVI и XVII век Белгия, Холандия и Люксембург са били част от Кралство Испания

чети тук: [en.wikipedia.org]

от там идва и традицията в Холандия/Белгия да не си слагат завеси/пердета на прозорците - испанските завоеватели са го наложили със закон тогава, за да могат да следят по-лесно хората

също така в музея Prado в Мадрид има сигурно цял етаж с рисунки от фламандски художници от този период, а в Белгия/Холандия почти не са останали, щото испанците всичко са изнесли като са си тръгвали
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход