Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дали не задминахме германците по цени?

Публикувано от biborana 
Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 13:10:23
Joan,
Съгласен съм, че отсъствието от форума може да се разглежда като полупредателство. (обективна страна на "деликта" ми). Но те уверявам, че липсва какъвто и да е субективен елемент. Просто в даден момент няколко теми в инвестора ми се сториха интересни (по специално шахматната тема и темата за недвижимите имоти- от край време сред любимите теми). smiling smiley
Иначе от доста време влизам в инвестора, в края на краищата "пари сме качили" на БФБ.smiling smiley Иначе гледам, че и Боби и Human пишат там. Днес гледам, че и Начев е писал, ама ще му отговоря чак в понеделник, че тия дни няма време.


Относно:

"В тази статия от Монитор не разбрах таблицата горе вдясно как е получена и какво изразява - ти имаш ли идея какво е това "съотношение с германия" - ако е пъти по-ниско възнаграждение, няма логика България с най-ниското възнаграждение да има и най-малко съотношение с Германия, точно обратното би било. Не ми е ясно откъде са тези данни и какво изразява този показател."

Никаква представа нямам, какво представлява това "съотношение с Германия". Посочените коефициенти само объркват(поне мен ме объркаха).
Честно да си призная разчитането на таблици винаги ми е било проблем. Колкото и да се старая винаги оставам с въпроси.(друго си е doc или pdf) Освен това и самият вестник не е сполучил с таблицата.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 13:31:51
Joan,

и в обществения сектор заплащането е по-високо.Joan Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Иначе данните за обществения сектор, където
> заплатите са повечето изцяло на трудов договор и е
> по-трудно да се крият данъци и осигуровки, сочат
> средна заплата около 250 евро (503 лева) , което е
> повече от Македония



Държавата обича да лъже сама себе си, като прилага същите методи - граждански договори, консултантски, еврофондове, командировъчни в чужбина (така де, Иван Костов купи магазин на щерката от спестени командировъчни като премиер).
Например в някои министерства заплащането е около 2 пъти по-високо от основната заплата (но там зависи колко си наш човек).
Като добавим и новата мода на ваучери за какво ли не, възнаграждението и в обществения сектор ще е доста по-високо.



Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 13:53:05
biborana написа:
"Например в някои министерства заплащането е около 2 пъти по-високо от основната заплата (но там зависи колко си наш човек).
Като добавим и новата мода на ваучери за какво ли не, възнаграждението и в обществения сектор ще е доста по-високо. "

Ами заплащането в министерствата не е само 2 пъти по-високо от основната заплата, ами си има норматив: Всеки начинаещ чиновник взема три пъти минималната работна заплата в страната (начална заплата) и обичайно със социалните разходи, се стига и до още по-високи нива.
А що се отнася до ваучерите, те се отнасят до социалните разходи, и тази година счетоводно и данъчно те се облагат с пълен данък, за разлика от миналата година, когато облагането им беше, мисля, 12 %. Те и за това се оплакват сега, и Масларова им обеща поне 2 000 лв. годишно, да не се облагат. Но досега нещата вървят към : "Джентълменско е да обещаеш, просташко е - да изпълниш".


Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 15:15:28
biborana,

Благодаря за уточнението smiling smiley, не знаех, че и в обществения сектор се въртят същите врътки като в частния.

Но тези неща изобщо не са обхванати от "средната работна заплата" на НСИ, при това са легални доходи дотолкова, доколкото са на документ. А като се добавят и сивите ("в пликче"winking smiley, просто този измерител е съвършено неадекватен.

А дали е нарочно, не знам. Ако е, защо ще се прави това?
Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 15:40:28
Joan,

прави се по 2 причини:

1. Да не се вижда реалното заплащане, за да се мисли, че чиновниците вземат малко. Освен това да се преразпределя от шефа по субективни причини. Не знам точно, не работя в държавния сектор, но имам инфо от приятели и познати.

2. Да се намали осигурителната тежест. Както знаеш ДОО, ДЗПО и Здравното са много високи.

Държавата бяга от собствените си закони, за да прехвърли тежестта върху частния и честния сектор, т.е големи фирми и държавни небюджетни фирми.
Също така иска да си остави лостове за вторично преразпределяне.

Ще дам пример малко по- далеч от темата - пенсиите. Пенсиите за прослужено време са ниски (това, което би се падало по право), но има толкова други помощи - енергийни, интеграционни и не знам си още какви. Защо се прави това?
1. излиза по-евтино - На добавките например не се плащат здравни осигуровки (т.е 6-те %).
2. Създава се работа за още чиновници (наши хора на държавна ясла)
3. Преразпределяне - не по внесени за цял живот осигуровки, а по критерии в ръцете на циновници.
4. А и щях да забравя основния принцип - да взема от честните и работливите, за да дава на нечестните и мързеливите, дето им виката социално слаби.

Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 17:58:11
Как ще накараш някой с образование, опит, знания, даработи за 500 лева, ако той разбере, че съседите му по-необразовани, по-мързеливи взимат по 2000? Нали ще ревне за 5000. А да се даде повече на този, който наистина заслужава, означава да се смени модела на обществото. А както всички знаем, това е немислимо за изметта, която нарича себе си политически елитsmiling smiley
Много по-лесно е да му дадеш 500лв. и да му кажеш - виж статистиката ти взимаш над средното за страната, какво ревеш...
Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 19:42:25
като ви гледа и слуша човек ще реши че в БГ сме цъфнали и вързали

за да слезете на земята питайте продавачката в кварталния супермаркет колко взема и от колко време работи и ще придобиете представа за основната маса в БГ
добавете и 2 000 000 пенсионери и си лягайте :}
Re: Дали не задминахме германците по цени?
13-04-2007 - 20:07:26
Е тя е от тези дето не знаят за какви пари ставав въпрос в България.
Камикадзе , ако доходът ти не е четирицифрен, то или не ставаш за нищо, или още се обучаваш под някаква форма или и ти си от тези дето се подвеждат по манипулацията за доходите.
Don
Re: Дали не задминахме германците по цени?
14-04-2007 - 10:20:19
Quote

Как ще накараш някой с образование, опит, знания, даработи за 500 лева, ако той разбере, че съседите му по-необразовани, по-мързеливи взимат по 2000? Нали ще ревне за 5000. А да се даде повече на този, който наистина заслужава, означава да се смени модела на обществото. А както всички знаем, това е немислимо за изметта, която нарича себе си политически елит
Много по-лесно е да му дадеш 500лв. и да му кажеш - виж статистиката ти взимаш над средното за страната, какво ревеш...

4овек, доста наивно изказване. Сигурно ти е много мъчно, че трябва да плащаш заплати по 1500 лв и нагоре, а има други които плащат само по 300-500 лв. И тези дето взимат 300 не могат да ти купят апартаментите.

Няма в икономиката закон, по който заплащането зависи от образованието. Ако вземем различни браншове пък съвсем.

Замисли се защо състезателите по водна топка на Левски взимат много по-малко от футболистите на Левски. Нали все са спортисти. Или футболистите са може би най-образованите или най-трудолюбивите?


Сега по темата за Германия и цените,

след обединението в Германия 1989 започва голям строителен бум в Берлин (като този в София в момента). Това продължава до 1995-96. След което настава рецесия свързана с фалити на строителни фирми, най-голямата от които е концернът Филип Холцман, който въпреки държавната подкрепа от 3 милиарда марки се обяви в несъстоятелност.

От тогава до сега цените на недвижимите имоти и заплащането в строителния бранш вървят надолу, съпътствано от голяма безработица при строителите. В последната година се наблюдава съживяване - може би предстои промяна на тенденцията.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
14-04-2007 - 10:52:37
Изобщо не си позналsmiling smiley
Това, че официалната статистика е измамна всъщност е от полза и за мен. Нали хората на които плащам се чувстват добре платени.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход