Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дали не задминахме германците по цени?

Публикувано от biborana 
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 13:38:56
Nacheff,

Нещо не те разбрах: казваш "Не разбрах регламента, но в класацията на отличниците има 6 немски града.
Това би пратило София на - я по-добре да спра до тук! "

Къде ще я прати ? Тя си е на 108 място. Иначе регламента бил - питали някакви хора къде предпочитат да живеят от 254 града от целия свят и според това кой къде искал най-много и най-малко, направили класацията. При това била правена същата през 2002 и сравняват как са се развили градовете по този показател. Интересно тези като са отишли напред, кои са отишли назад, 'щото някои трябва да са отишли назад да заемат тяхното място. Дали има и такава "отрицателна класация" направена?

Иначе не виждам много пряка връзка с цените май - ако е вярно това за Бон (цените в тази тема и класирането му в първите десет), излиза, че Бон е по-евтин от Букурещ (нали сравнявахме Бон=София, София<Букурещ, следователно, Бон<Букурещ).

Значи, нещо ни убягва.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 13:42:16
Жива торпилке,

Това не е обида, а емпирично заключение от досегашните ми опити за комуникация с теб.

Посочи ми къде във форума съм казвала, че цените ще растат. Винаги съм твърдяла, че ще има задържане и сегментиране на цените (говорила съм при това само за София). И продължавам да твърдя същото.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 13:53:21
Ще направя опит да преведа този сегмент, за да помогна на форумците.

> Най-общо критериите за избор май ги пише тук:
> L’еtude de ECA International classe 254 villes
> dans le monde selon plusieurs critеres tels que le
> climat, les catastrophes naturelles, l’accеs aux
> soins et les risques de maladies, les transports,
> l’еloignement, la qualitе et la disponibilitе des
> biens et services, le logement, l’еducation, la
> langue, la culture, les loisirs, la criminalitе et
> le climat sociopolitique. Ces rеsultats sont
> ensuite utilisеs par les entreprises membres de
> l’organisation ECA International afin de calculer
> les indemnitеs versеes aux expatriеs et е leur
> famille en compensation des difficultеs
> d’adaptation rencontrеes sur leur nouveau lieu de
> rеsidence.

Изследването на ЕСА International класира 254 населени места от целия свят според множество критерии като: климат, природни бедствия, достъп до здраве и рискове от болести, транспорт, l’еloignement (това не го знам), качество и наличност на стоки и услуги, жилища, образование, език, култура, свободно време (мисля, че е това), престъпност и социално-политически климат. Тези резултатите се използват от предприятията, членове на ЕСА International, за да се изчислят обезщетенията на свои служители, пращани да работят в чужбина и техните семейства, като компенсация за трудностите по адаптация на новото място за живот
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 14:33:44
Joan,
Да, нещо много важно ни убягва. И ще трябва да ти противореча за това-онова, което ще е здравословно, защото мненията ни взеха подозрително често да са сходни :-)))) Изненадам съм, че не използваш острия си поглед и критичен дух :-)))

Защо са питали в 254 населени места?
Как са ги избрали?
Защо са питали в (примерно) 10 немски града и от тях 6 са намери място сред отличниците, а от Бг са питали само в Сф?
Да не би защото населението на Гер към Бг е 10:1?
Как са определени теглата н акртерия : наличност на стоки и на критерия социално-политически климат.

И тук съм склонен да направя едно леее-ко изостряне на нещата. Ще ме извините за леката хипербола, н оискам да изясня и защитя позицията си.
Само в Германия има 254 града, които спокойно биха се наредили пред Сф. Говоря за страна, която познавам (с цялата му там условност). Съзнавам, че когато оценяваме и показатели от рода култура и образование, трудно бихме класирали някакви средни и малки немск иградчета до Сф., но пък, който познава тази страна знае, че там границите на населените места са често условни. В най-населената Северен-Рейн Вестфалия има места където понякога трудно се ориентираш в тъмното не само в кой квартал си, но и в кой град си. Често границата е някоя улица, понякога една поляна. Там за хората не е никакъв проблем да отидат на 100 км. на театър. Около Дюселдорф има толкова много буквално села (населени от богати хора, които естествено работят в града), че не е изключение децата да пътуват до училище 15-20 км. (става по-бързо отколкото между два Сф квартала) и т.н.

Благодаря на Биборана за превода на критерийте. Това идва само да ме "подкрепи", че 108 място на Сф не значи АБСОЛЮТНО НИЩО.

По отношение на посоката и "темповете" на промяна - ами и там е пълна мъка, амо поне нещичко се разбира. Какво точно - не е ясно, ако трябва да сме точни.
Имаро там някакво движение !
Айде всички към Тирана, че темповете там са по-високи.
Снощи с половин ухо чух, че дори по новините в 20.00 на К1 се изтъпаниха с тази информация.

Представи си, че чуиш подобно нещо в епохата от преди Интернет и не можеш да провериш, да си зададеш въпроси, да попиташ приятели.

Работят ни като малоумници! :-((((((( Нещо днес не ми е ден, ама ще мине.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 14:38:23
Браво, биборана, текста е над средното ниво на трудност.

eloignement - отдалеченост идва от loin, далеч
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 15:17:48
Голямо благодаря на Biborana! smiling smiley и на StefanB за уточнението - отдалеченост откъде, обаче? предполагам, че не става ясно от текста.

Nacheff,

Ама аз изобщо не им вярвам на тези smiling smiley то всъщност чак сега разбрах, че май не били питали този или онзи, ами били правили проучвания на тези градове по определени показатели - което вместо да ми изясни ситуацията, съвсем ме обърка. Твоите въпроси по методологията са напълно правилни. Какви са скалите по тези критерии и как се мерят? Напрмер как мерят "качество и наличност на стоки и услуги" - качество на стоките - японски телевизори или китайски??? Ами наличността - брой хипермаркети с номенклатури на продаваните стоки ли??? Или все пак питат хората по тези въпроси за някакво субективно мнение? Как мерят по критерия "език" ??? А по крителия "култура" - брой театри на глава от населението??? Как са избрани градовете в извадката ? Кашата е пълна.....

Интересно би ми било да видя пълната методология на това проучване, защото измерването на качеството на живот е ужасно трудна работа по принцип. Защото усещането за качество на живот е субективно в голяма степен, макар че има и обективни критерии.

А пък ако са имали предвид "климат", Брюксел няма начин да е в първата десятка, според мен smiling smiley

Иначе си напълно прав за германските ( и не само) градове. Наскоро ми се наложи да ходя за малко до там по работа и установих, че срещата беше в един град, а ми бяха запазили хотел в съседния град. Точно в Северен Рейн-Вестфалия беше. Шашната се обадих да питам и ми казаха, че хотелът бил много по-близо до офиса (място на срещата), отколкото други хотели от същата класа в града на срещата (офиса се падаше малко в края на града). И така си и беше - като отидох, установих, че изобщо няма никаква граница между двата града, на практика си е все същото населено място.

Темповете на промяна горе-долу са ясни, ама там изводите пак зависят от методлогията на класирането, дето не ми е ясна.

Аааа, не - не е айде всички към Тирана smiling smiley Просто Тирана все пак явно се развива и облагородява (по каквито там критерии го мерят това развитие). Знаеш, че темповете са трикова работа за тълкуване - много е важно ОТКЪДЕ тръгваш. В случая Женева е с най-слаби темпове - и тогава, и сега все е била на първо място и значи, нарастване 0 % smiling smiley - ех, колко е кофти в Женева smiling smiley
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 15:30:23
Ама Начев, ти не видя ли, че тази класация я правят с цел да стъпят на някаква база за обезщетенията за служители при работа в съответните градове. И щом е такава целта, няма начин да вкарат всички германски градове, 'щото това не им върши работа. По тази логика ще вкарат и всички белгийски, всички шведски, всички датски и т.н., и т.н., и т.н. И те ще окупират местата до 254 и тогава от извадката ще изпаднат всички градове в третия свят.
Няма начин, ясно ти е, да изследват ВСИЧКИ градове в света.

И как тогава ще определят колко пари да платят на служителя си отгоре заради смелостта да живее 1 месец в Кабул, например?

А това, дето София отишла напред само значи, че обезщетенията за чужденец да живее и работи тука са намалели от 2002 до 2007. Друго не ми хрумва да значи.
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 15:38:09
Joan,
Как да не те обича човек ! :-))

Ето на това му викам приказка! След като се прочете поста ти и се поразмислиш върху поставените въпроси, веднага става ясно, че тази вестникарска информация е пълна с условности и специфика и прочитът следва да е много, много внимателен.

И за да не те конфронтирам с агенцията, ще кажа, че причитайки коментарите на един професионалист (имам пред вид теб), в мене субективно се затвърждава убеждението, че формираните от журналистите съждения са подвеждащи и дефектни.

Аз не подценявам журналистите. Обратното - имам респект и малко страх :-(((( от тях. Както и да се въртя, н емога да не призная факта, че са велика сила.

Не приемам, обаче, тезата, че тази информация в този и вид се е появила просто и единствено защото някой е бил неконцентриран.
Ама какво да се прави, нали трябва да се борим за пустий хляб насущен.

Аман, колежке, пак потекоха реки от захар и единомислие помежду ни. Това на нищо не прилича и да знаеш, че смянам да се скарам здраво с тебе :-)))))
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 15:42:13
E, и тя другото го е превела, пак за него се отнася - "наличието, качеството и отдалечеността от благоустройство и услуги" (biens са буквално блага, тя го е казала и може да значи стоки, но в широк смисъл тук е като благоустроеност).
Абе френска му работа...
Re: Дали не задминахме германците по цени?
23-03-2007 - 15:44:12
Joan,
С предния пост отговарям на твой по-предишен.
Аз не коментирам френската медия и проучванията, въз основа на който тя си прави материалите.

Коментирам какво достига до нас, тиражирано от БТА .

Нали за това скачам, че нещата направо са като в страната с кривите огледала.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход