Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

capital.bg

Публикувано от ltrx 
capital.bg
18-12-2006 - 20:15:48
В новия Капитал има статия "Кой движи пазара на жилища" - общо взето нищо интересно - някой ако има достъп до електронното издание може да я копира

все пак две неща ми привлякоха вниманието:

1. 3583 по-малко са жилищните сгради построени през 2006 в сравнение с 2005 / източник: НСИ (забележете - жилищни сгради, а не жилища)

Това не противоречи ли на данните за разрешенията за строеж дето се вадят? (знам че едно разрешение от 2006-та ще стане на сграда чак 2008-ма, но тези разрешения доколкото си спомням само растат в последните 3 години)

2. данните на Адрес за процента на жилища закупени с банков кредит:

2006 - 44%
2005 - 24%
2005 - 13%
Re: capital.bg
19-12-2006 - 08:50:56
Изводът е - много от инвеститорите не могат да построят в срок и затова се получава разликата.
Re: capital.bg
19-12-2006 - 09:25:52
Интересно ще е да се види самата статия, но e достъпна само с абонамент.

За данните - 2006 не е изтекла още, а и обикновено има малък лаг във времето на отчитане след като изтече - малко ми е странно да ги имат тези данни за цялата 2006. Но щом така казват.... smiling smiley

Иначе обяснение може да е, че инвеститорите не завършват в срок - което и Човек каза. Интересно е какъв процент от завършените са тези 3583 сгради (т.е. относително с колко са по-малко от м.г.) и с колко жилища са те.
Re: capital.bg
19-12-2006 - 11:06:00
През изминалата година броят на българите между 36 и 45 години, закупили жилище, е нараснал с 10%, а близо два пъти повече са хората със средно образование, които са купили собствен дом.

Това сочи проучване на агенция "Адрес недвижими имоти". Въпреки сравнително ниските средни доходи покупката на жилище става по-достъпна за българите, които финансират сделките с комбинация от лични средства и банков кредит. Интересът към ново строителство ще расте, а потребителите, които разполагат с по-висок доход, вероятно ще пренасочат средствата си от закупуването на жилищен имот към инвестиции в друг тип активи, са изводите на "Адрес" от изследването, направено на база на 600 сключени сделки за покупко-продажба през 2006 г.

Кой купува жилища

Според изследването на "Адрес" най-честите купувачи на жилища през 2006 г. са хората на възраст между 26 и 45 години (общо 63% от анкетираните). От агенцията коментираха, че в тези граници се наблюдава ясна сегментация, като в рамките на 26-35-годишните преобладават младите семейства с доход до 500 лв. на човек, а във възрастовата група над 36 доходите са по-високи.
"Наблюдава се засилена активност на младите хора, което вероятно се дължи на по-стабилните им доходи. Те все по-често участват в сключване на сделките, докато преди две години покупките се доминираха главно от родителите им", коментира Людмил Стефанов от агенция "Дом от зора", която се занимава с продажба на ново жилищно строителство.
Основната част от анкетираните от "Адрес" са семейни или съжителстват заедно (64%) и имат средно или висше образование (94%). "Именно хората с по-високо образование най-често се доверяват на агенции за имоти, тъй като са наясно, че това ще им спести време и пари", смята Светослава Георгиева, регионален директор на "Адрес" за София. Тя отбелязва също, че броят на хората, които са готови открито да посочат месечния си доход, е нараснал значително в сравнение с миналата година. Данните сочат, че най-често той варира между 500 и 1000 лв. "Най-голям дял от купувачите работят във финансовата сфера и в областта на информационните технологии, а най-малък е броят на закупилите апартамент сред държавните служители, вероятно поради по-ниското им заплащане", казва Георгиева и добавя, че макар официално проучването да показва, че повечето купувачи са мъже, решаващата роля за избора на жилището имат жените.
Сред купувачите на жилищен имот освен младите двойки са и по-възрастните хора. "Клиентите от провинцията над 40-годишна възраст обикновено търсят имоти в София и другите големи градове, тъй като децата им имат намерение да учат или работят там", казва Младен Митов, мениджър в агенция "Явлена".
Българите, живеещи в чужбина, са твърде малка част от клиентите. "Интересен факт е, че явно българските емигранти от по-малките градове са тези, които активно купуват жилища в родния си град. Така например проучване на пазара в Сливен показа, че 70-80% от сделките са с такива "външни" купувачи", каза Лъчезар Богданов от Industry watch, анализаторска компания, която изследва пазара на жилища в България. Според него притокът на емигрантски пари в сегмента на жилищните имоти ще продължава бавно да нараства, но с по-бавен темп от нарастването на вът­решното търсене.

Кои са новите купувачи

Търсенето на жилища ще нараства стабилно през следващите години поради лошото състояние на наличните сгради. "Смятам, че предстои фундаментална подмяна на старите жилища и че новото строителство, което излиза на пазара, ще бъде бързо усвоено", твърди Лъчезар Богданов. Добрите възможности за кредитиране също ще помогнат на много хора със средни и сравнително стабилни доходи да притежават собствен дом. "Вече се наб­людава пренасочване на една голяма част от живеещите под наем към закупуване на жилище поради близките стойности на вноските по кредит и наемите", казва Светослава Георгиева. Според нея в момента за жителите на по-малките градове е по-лесно да си купят имот с кредит, тъй като кредитното обслужване там е по-добро, а и цените са по-достъпни от тези в големите градове.
Брокерите са единодушни, че българинът ще продължава да смята притежанието на имот като сигурно вложение на парите си. "От около 2 месеца забелязваме известно повишение при закупуването на жилище с инвестиционна цел, но това е обяснимо - несигурните ценови равнища след присъединяването ни в ЕС карат много хора да бързат да сключат сделките си сега", отбелязва Юлиян Трайков от "Явлена". Времето на спекулативните инвестиции в жилищни имоти обаче може да се смята за отминало поради значителния обем ново строителство и развитието на инвестиционния пазар като цяло. "Имотите вече не са единственото сигурно вложение, както беше преди време. Онези клиенти, които генерират по-висок доход, вече могат да вложат парите си в различни инвестиционни инструменти и тази тенденция ще се задълбочава", обобщава Лъчезар Богданов.




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2006-12-19 11:08 от Bonita.
Re: capital.bg
19-12-2006 - 11:06:43
Еднофамилната къща също би трябвало да е сграда ??? и си задавам въпроса :
Каква ли е "традиционната" структура на тези сгради по видове ?
Май никога не съм срещал информация по темата !
Питам се, директно свързвайки този въпрос с една друга "жарка тема".
Колко са състоятелните хора в БГ, които строят къщи (купуват къщи навън).
Как ще се отрази на пазара обстоятелството, че тънката прослойка такива хора удовлетворят потребностите си в Бг.

Ако сте гледали в Неделя финала на Сграда на годината, сигурно ви е направило впечатление, че имаше поне 6-7 категории.
Уви, без къщи !
Анонимен потребител
Re: capital.bg
19-12-2006 - 11:07:26
Цялата статия се вижда само ако имаш абонамент, горния линк е безполезен ако нямаш абонамент
Re: capital.bg
19-12-2006 - 12:46:59
Не го догледах - сградите бяха ужасни! Питам се кой коптор хамбарен стил е спечелил и защо ли. Всъщност що ли питам - не ме и интересува.
Re: capital.bg
19-12-2006 - 12:58:03
Re: capital.bg
19-12-2006 - 15:52:40
Извод номер 2 - бленуваното увеличение на завършени апартаменти и предлагането да се увеличи драстично май се проваля. Цените на панелките остават незастрашени то голямото предлагане на готови нови жилища на по-ниски цени.
Re: capital.bg
19-12-2006 - 16:56:36
Мен най-много ме впечатли това че, цели 6% се падат на хора с основно или по-ниско образование.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход