Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Смъкване на цена

Публикувано от louche 
Смъкване на цена
20-01-2018 - 18:07:06
Здравейте,
На 25 години съм, осигурявам се над 1400, обмислям да закупя апартамент с ипотечен левов кредит (максимален срок, но реално с нагласите и плановете, че ще го погася в следващите 5 години изцяло с няколко частични погасявания; лихвата, която ми се дава от няколко банки е между 3.1-3.3% - при ГПР средно 4-4.1%) във в.з Д-Симеоново. Поразрових се в ГИС, ОУП, Кадастъра, Имотния регистър, за да си направя справка за харесаният имот, собственика(за да не минавам през агенции) и изобщо региона. 
Като цяло: апартамента отговаря много на това, което търся, първоначално обявената цена е 800Е/кв (70 000Е по обява). Блока е от 2010-2011, отидох да го видя на място - някъде а 60% е запълнен. Разговарях и със собственици там - проблема им в момента е, че не можело да се прекара ТЕЦ (което пък за мен не е; иначе в обяата пишеш, че има).
Минусите са:
- може би ще трябва да направя компромис с изложението на апартамента(ако изобщо се спра на този апартамент в тази сграда).
- имало е последните години редовно снегопочистване, но все пак не е и като да няма проблеми.
- в съседен парцел(справка ГИС и ОУП) се предвижда (друг е въпроса дали ще се осъществи някога) възможност за строеж (Кота корниз: 10/ 8,5, макар че лицето на парцела е малко и като цяло не знам как ще се построи нещо там изобщо де, и имайки превдид, че въпросният парцел е някъде на нивото на втория - без партерен етаж, на блока, който съм харесал...)
- сградата е вече на 8 години и има вече някои дребни, но дразнещо визуални забележки.
- ако се включи и липсата на ТЕЦ(ако ми беше от значение)
- локацията е "зачукана" (макар че за мен не е минус)
- района около сградата в момента, за мен е свинщина (продънени контейнери за боклук, разпилян боклук наоколо, сеч на дърва - санитарна или не) - но пък и не търся изцяло уреденото. С няколко жалби до Общината, с които бих се заел, вярвам и съм сигурен, че ще се спретне.

На оглед в сградата още не съм бил. Въпроса ми е - при евентуален пазарлък - каква е санитарната минимална и максимална граница, в която мога да изисквам сваляне от цената? И изобщо цялостни съвети, същ ще съм благодарен, тъй като определено не съм много на "ти" с материята.
Re: Смъкване на цена
15-02-2018 - 10:42:41
avatar
Здравейте,

значи вие хем:

"за да не минавам през агенции"

хем после:

"На оглед в сградата още не съм бил. Въпроса ми е - при евентуален пазарлък - каква е санитарната минимална и максимална граница, в която мога да изисквам сваляне от цената? И изобщо цялостни съвети, същ ще съм благодарен, тъй като определено не съм много на "ти" с материята."

Вие какво мислите, че правят агенциите? Хем не сте много на ти с материята хем търсите отговори на въпроси по форумите, които няма кой да ви даде. Аз съм брокер с 14 години опит в посредничеството в София и ще ви кажа, че НЯМА такова нещо като "санитарната минимална и максимална граница, в която мога да изисквам сваляне от цената" и веднага обяснявам, защо:

Цената на един имот се определя от професионалист (за да разбера дали цената на имота хикс е определена пазарно аз трябва да го посетя на място освен ако няма турбо представяне на колегите в нета, което е рядкост). Посещавайки имота на място тъй като съм посещавал над 15 000 имота в София на място и съм оценявал стотици мога да преценя дали цената е адекватна спрямо сегашния активен пазар. Това човек, който не работи като брокер и цял ден да гледа имота не може да прецени тъй като няма нашата база за сравнение. Та ако имота е оценен подобаващо не е надценен не е и подценен вероятно към него ще има голям интерес от страна на купувачите. Ако такъв интерес е на лице това означва, че цената изобщо не е сигурно, че ще бъде намалена дори и с един лев.

Има обаче и обратния случай - ако имота е оценен от собственика както се случва за съжаление в 75% от случаите аз казвам цената ти е толкова, но само собственика решава на каква цена да се предлага имота му то тогава са възможни жестоки аномалии от типа на надценяване с над 20% и висене по обявите с години. Но след като не искате да минавате през агенции тази информация няма как да я си я набавите през форуми и чрез разпитване на познати. Аз дори и да имам голямото желание да ви помогна няма как да го направя без да съм видял имота на място. Ако някой ви каже нещо друго значи хвърля боб.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход