Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016

Публикувано от paul 
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
30-07-2016 - 13:45:57
Докато БНБ прави стрес тестове на банковата система, за да види дали тя е устойчива на кризи, кредитните институции печелят все повече.

Само за юни те са реализирали печалба от 271 млн. лв., което е близо пет пъти повече отколкото през същия месец на миналата година.
За първата половина на тази година банковият сектор отчита 773 млн. лв. печалба, като размерът е с 270 млн. лв. по-голям от този към 30 юни 2015 г., сочат данните на БНБ.
Подобреният финансов резултат се дължи главно на повишените приходи от продажби на лоши и преструктурирани кредити и други финансови активи, като и на по-малките разходи за обезценка и лихви.
През юни 2016 г. делът на проблемните заеми за бизнеса и домакинствата в портфейлите на банките без овърдрафта намаля до четири и половина годишно дъно, достигайки 21,9%.
Към 30 юни 2016 г. натрупаната обезценка по кредити и вземания в банковата система възлиза на 326 млн. лв. при 416 млн. лв. година по-рано.
В същото време средната лихва по новите срочни депозити на домакинствата в лева падна до 0,83%, а по съответните влогове на бизнеса се понижи до 0,35%.
През второто тримесечие на 2016 г. се увеличават депозитите, кредитите и балансовият капитал, като същевременно е отчетен растеж на ликвидните активи до 27,8 млрд. лв.
Общата сума на активите през второто тримесечие нараства с 1,5 млрд. лв. и в края на юни е 88,7 млрд. лв. Най-съществен е растежът на кредитите и авансите, с 974 млн. лв.
Кредитите за нефинансови предприятия се увеличават с 254 млн. лв., а тези за други финансови институции, със 130 млн. лв. Кредитирането на домакинства също отчита увеличение, формирано от растежа и при двата сегмента – жилищните ипотечни кредити се увеличават с 58 млн. лв., а потребителските, със 103 млн. лв.
В края на тримесечието брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система е 10,59 млрд. лв.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
03-08-2016 - 15:15:11
Българите инвестират по-малко от 10 процента от спестяванията си в ценни книжа. За сравнение делът на инвестициите на европейците в такива инструменти надхвърля 30 на сто.
При ниските лихви по депозитите вариантът за инвестиции, който повечето търсят, са имотите. Но когато парите не са достатъчни за мащабна сделка и все пак не са за пренебрегване, алтернатива са именно ценните книжа:

"Това, което е важно да се вземе предвид, е доходността, която целим да постигнем. Възможностите на съответното физическо лице да поеме риск, времеви хоризонт, данъчен режим, ликвидни ограничения", казва Георги Български от фондовата борса, цитиран от БНР.
Той съветва тези инвестиции да се правят със съдействието на инвестиционен консултант, защото българинът не се отличава нито с достатъчно финансова култура, нито с финансова дисциплина.

Страхът е сред основните фактори, които ни спират от участие на фондовия пазар:

"Затова е много важно да не се слагат всички яйца в една кошница, да се разпределя рискът в различни типове и в различни инструменти и да се инвестира на капиталов пазар тази част от спестяванията, с която сме готови да се разделим."*beer*
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
03-08-2016 - 22:52:54
Quote
paul
и да се инвестира на капиталов пазар тази част от спестяванията, с която сме готови ДА СЕ РАЗДЕЛИМ."*beer*

Много точно казано!!!
То вече и децата разбраха, че единствените дето печелят на борсата са посредниците.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
04-08-2016 - 11:44:01
Тинки,

Разбираш от капиталов пазар, колкото аз от китайска музика. "Готови да се разделим" означава че това са пари които човек може да си позволи да изгуби, НО не непременно ще изгуби. Пример: преди година инвестирах 10К евро без които можех и да мина ако ги бях изгубил, пък те взеха, че се върнаха на малко повече от 12 пъти преди месец. Затова има и поговорка, че парите носят пари, щото който ги няма, няма и как да рискува. Даа, хората са казали също: "Сухо дупе, риба не яде"

Quote
Щиpлиц
Quote
paul
и да се инвестира на капиталов пазар тази част от спестяванията, с която сме готови ДА СЕ РАЗДЕЛИМ."*beer*

Много точно казано!!!
То вече и децата разбраха, че единствените дето печелят на борсата са посредниците.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
04-08-2016 - 13:04:53
Quote
HarryPotter
взеха, че се върнаха на малко повече от 12 пъти преди месец.

Проституция, наркотици или оръжие?
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
06-08-2016 - 07:14:35
На фона на спадналия интерес от страна на гърците към ваканционни имоти в зимните курорти цената на такива имоти в Банско например започва дори от 150 евро на квадратен метър, а средната цена в курорта е 250-300 евро на квадратен метър. Това каза Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ в началото на тази година се наблюдава спад от 14-20% в продажбите на ваканционни имоти по Южното Черноморие. Този спад обаче е на фона на голямото търсене от страна на български и европейски граждани.

Има интерес и запитвания от страна на германци, холандци, словенци, който до този момент не са били толкова активни на пазара. В същото време руснаците се оттеглят от него, което понижава цените на ваканционните имоти.

Вижда се и отлив от големите, затворени ваканционни имоти, разположени малко по-далеч от Черноморието, както и от имотите, намиращи се в шумни курорти.

Imoti.net е партньор на осмото международно изложение в Абу Даби, на което ще представи български компании с интересни проекти с цел привличане на инвеститори. В Обединените арабски емирства има интерес към ваканционните имоти в България и придобиването на втори дом в страната.

ps: Нещо не можем да надуем пак балончето. Малко е и е много меко. 150 евро на квадратен метър!
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
06-08-2016 - 07:41:00
Предлагам ти да се разходиш до Банско и да видиш цените "на живо".
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
07-08-2016 - 10:32:12
Руснаците вече са с много свити бюджети за покупки на имоти в България и обикновено оглеждат ваканционни жилища в най-ниския сегмент на цени между 10 000 и 20 000 евро.
Според Полина Стойкова от една от българските посреднически агенции, по-високи бюджети имат купувачите от другите страни в Европа, а напоследък все по-често и от съседни държави като Гърция, Македония и Сърбия.
По думите ѝ силно е намалял делът на руснаците сред чужденците, купуващи недвижими имоти у нас, а тези, които го правят определено предпочитат парцели край морето.
Други брокери посочват, че все повече руснаци продават придобитите от тях преди време имоти в България. Причината е девалвацията на рублата, свалила силно покупателната им способност.
Въпреки това броят на запитванията в руските имотни сайтове за черноморските ни курорти остава голям. В специализираните анализи в руските медии България остава най-предпочитаното място за покупка на евтини апартаменти
Стремежът на руснаците да купуват най-евтиното в чужбина и кризата с рублата доведоха до намаляване на обема на сделките.
За първото тримесечие те са купили зад граница имоти за 199 млн. долара, което е доста близо до минимума от 178 млн. долара, регистриран в началото на кризата от 2009 г.
Сумата в инвестициите в жилища зад граница за периода януари-март 2016 г. е над 2,4 пъти по-малка, отколкото за същия период на миналата година, когато тя доближи половин милиард долара.
По данни на Knight Frank за разлика от други години от началото на тази се увеличава делът на руснаците купуващи жилища в чужбина с цел инвестиция и той достига 40%, останалите са за лично ползване.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
08-08-2016 - 13:10:51
От 2017 г. в редица финансово затруднени общини ще се стигне до вдигане на данъци и такси като мярка за осигуряване на допълнителни приходи. Това става ясно от публикуваните оздравителни планове на част от 36-те общини с финансови затруднения, които бяха задължени със закон да предприемат мерки за подобряване на местните финанси. По места плановете вече са гласувани и одобрени от общинските съвети.

Перник възнамерява да увеличи данъка за възмездно придобиване на имущество от 2 на 2.5% при максимална ставка от 3%, показва одобреният план за финансово оздравяване на общината. Само от тази мярка се очаква ръст на приходите в размер на 200 000 лв. годишно. Възможно е да се увеличи и данъкът върху превозните средства, който е на минималните нива, но тук конкретни ставки не се сочат.

Средната данъчна тежест върху един жител догодина ще стане 75 лв. при настоящите 72 лв., като до края на периода сумата ще стигне 80 лв. на жител при средно за страната 105 лв. Според плана ще се увеличат още и таксите за ползване на тротоари, за ясли и детски градини, за технически услуги. Предвиждат се и изцяло нови такси, включително въвеждане на синя зона за платено паркиране.

От мерки в частта на приходите Перник се надява до 2019 г. да натрупа 6 млн. лв. допълнителни постъпления. Освен от вдигане на данъци и такси парите ще дойдат и от повишена събираемост.

При разходите основната оптимизация ще дойде от намаляване на издръжката - с 3.5 млн. лв. за целия период. Прави впечатление, че разходите за общинската администрация се свиват съвсем скромно - от 4.6 на 4.4 млн. лв. в края на периода, като общата икономия е 250 000 лв. В оздравителния план обаче се изтъква, че на служител на администрацията се падат 551 души население при средно за страната 298 (по данни към 2015 г.).

Не е ясно дали този план ще се оцени като достатъчно амбициозен от МФ на фона на огромните просрочени задължения на общината и натрупани дългове. С обещаните мерки Перник кандидатства за безлихвен заем от 20 млн. лв.

Данъци ще вдига и община Кърджали, като ефектът от мерки в приходната част - 3.3 млн. лв. ръст, надхвърля този от орязване на разходите - 2.8 млн. лв. до 2019 г. Кърджали ще вдига имотния данък, като годишният ефект от по-високата ставка и повишена събираемост се оценява на 500 000 лв. при обичайни приходи от данъка в размер на 1.5 млн. лв. Не е ясно с колко точно ще се вдигне ставката.

Ще се увеличи и данъкът върху колите с мощност над 100 kw, като от това се чакат по 110 000 лв. ръст на година при годишен план за постъпления на този налог около 1.3 млн. лв. И Кърджали ще въвежда синя зона за платено паркиране.

В разходната част Кърджали смята да свива културния и спортния календар, ще ограничи сериозно и дофинансирането на делегирани от държавата дейности, включително училища. Дофинансирането ще бъде намалено с 470 000 лв., за култура и спорт ще има 274 000 лв. по-малко. На този фон от съкращаване на чиновници, допълнително материално стимулиране и оптимизиране на структури се обещава ефект от 513 000 лв.

Няма данни колко общо са разходите по това перо и няма как да се прецени доколко сериозна е оптимизацията. Срещу всичко това общината ще търси безлихвен заем от бюджета в размер на 7.8 млн. лв. Сумата незнайно защо е калкулирана в общия ефект от оздравителния план, който заедно със заема достига 13.9 млн. лв.

Общините Ловеч и Смолян са подходили изключително формално към оздравителните си планове. Община Ловеч, която попадна в групата на закъсалите заради 0.01% влошена събираемост на имотния данък и данъка върху автомобилите спрямо средното за страната, обещава да занижи значително разходите, без да дава никакви оценки и прогнози. И тази община смята да свие културния и спортния календар, както и да дава по-малко пари за допълнително финансиране на училища, но само след одит.

Ще се отменят и привилегии при плащане на местни данъци и такси. Общината обещава оптимизиране на разходите за администрацията без повече конкретика. Ловеч не възнамерява да иска безлихвен заем. Планът на Смолян съдържа само общи обещания без никакви числа.

Бeзизходица

Показателен за проблемите при по-малките общини е оздравителният план на Доспат. С всички мерки - и в приходната, и в разходната част, до 2019 г. общината е преценила, че ще успее да събере едва 1.7 млн. лв. повече на фона на много по-големи и вече поети задължения за разходи. Общината възнамерява да иска безлихвен заем в размер на 6.6 млн. лв., който обаче няма да може да върне. Надеждите тук са 4.8 млн. лв. от заема да бъдат опростени от правителството, каквато законова възможност съществува при подобряване на финансовото състояние.eye popping smiley
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: 2016
09-08-2016 - 10:14:49
Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие на 2016 г. е 521, а новопостроените жилища в тях са 2 248, сочи статистика на НСИ.

Спрямо второто тримесечие на 2015 г. сградите са с 16 повече, или с 3.2%, а жилищата в тях се увеличават с 303, или с 15.6%.

Най-голям е броят на жилищата със стоманобетонна конструкция - 69.1%, следван от тухлена - 28.2%, с друга - 2.5%, и с панелна - 0.2%. Относителният дял на новопостроените къщи е най-голям (72.6%). След тях се нареждат жилищните кооперации (15.3%). В сравнение с второто тримесечие на 2015 г. броят на новопостроените къщи и жилищни кооперации се увеличава, докато броят на новопостроените вили и сгради от смесен тип намалява.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Пловдив - 81 сгради със 196 жилища в тях, Бургас - 80 сгради със 733 жилища, и Варна - 79 сгради с 653 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (39.1%), следват тези с три стаи (27.9%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 2.7%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2016 г. е 189.0 хил. кв. м, или с 1.8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2015 г., а жилищната площ се увеличава с 5.8% и достига 121.7 хил. кв. метра.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 95.4 кв. м през второто тримесечие на 2015 г. на 84.1 кв. м през същото тримесечие на 2016 година. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Габрово - 243.9 кв. м, и Пловдив - 159.5 кв. м, а най-малка - в областите Велико Търново - 57.1 кв. м, и Бургас - 64.1 кв. метра.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход