Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015

Публикувано от paul 
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
21-06-2015 - 11:42:11
България ще загуби повече от съседките си Румъния и Сърбия при евентуален крах на гръцката икономика и излизане на Гърция от еврозоната ("Грекзит"winking smiley, сочи доклад на "Морган Стенли" (Morgan Stanley), цитиран от "Блумбърг".
Гръцките банки държат значителен дял в България, Румъния и Сърбия, но най-големият дял на чуждестранните вземания е в България, се отбеляза в аналитичния доклад, публикуван днес.
Макар преките икономически последици от "Грекзит" (Grexit) да изглеждат контролируеми, според нас засега банките са най-сериозният потенциален канал на разпространение, се допълва в документа.
Гръцките банки извършват средно около 14% от бизнеса си в Югоизточна Европа. Имат пазарен дял от около 25%, а дейността им се финансира с депозити на стойност около 15 млрд. евро. Те представляват 33 процента от чуждестранните вземания в България, 18% в Румъния и 23% в Сърбия, според данните на "Морган Стенли".
Виждаме вероятност от голям отлив на депозити като ключов механизъм за предване на риск, се предупреждава в доклада.
При недостиг на ликвидност гръцките подразделения в България, Румъния и Сърбия вероятно ще се нуждаят от намесата на местните власти, се допълва документа. България е най-застрашена в региона, защото освен това около 7% от износа й, или 3,8% от БВП, отиват за Гърция.
При Сърбия и Румъния този показател е съответно 1,4% и 1,1% от общия износ или 0,4% и 1,15 от БВП, сочат данните на "Морган Стенли".
Масово изтегляне на депозитите от гръцките банки в региона би имало значително негативно влияние върху бюджетните дефицити и дълга на правителствата в региона, предупреждават авторите на доклада.
Те допълват, че България планира да свие дефицита си до 3% от БВП през 2015 г. спрямо 3,7% през 2014 г.
Банките в Румъния и Сърбия са "по-малко изложени на краткосрочни рискове, свързани с рефинансирането на дълг", докато "България изглежда по-уязвима, тъй като 805 от общия брутен външен дълг е краткосрочен", се отбелязва в документа.
В публикацията са цитирани високопоставени представители на банка и на брокерска къща в България, според които при излизане на Гърция от еврозоната няма да има риск и последици за българската банкова система.
След последната среща на финансовите министри от еврозоната на 11 май стана ясно, че Гърция е отбелязала напредък в преговорите, но пари ще получи след споразумение с кредиторите. Еврогрупата е приветствала напредъка, постигнат на преговорите с Гърция, но изтъква, че е необходимо още време и усилия, за да може да се стигне до споразумение с балканската страна.
В. "Вима" пояснява, че европейски представители са предложили Гърция да организира референдум за одобрение на болезнените икономически реформи, изисквани от международните кредитори. След срещата гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призна, че Гърция е изправена пред опасността да остане без ликвидни средства до две седмици, ако не се постигне споразумение.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
24-06-2015 - 15:35:50
Какъв бой е паднал само , кой ще ги вземе, а някои сънуват спадове.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
24-06-2015 - 15:38:02
В събота като видях как се пълнят чартърите ...
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
28-06-2015 - 09:46:08
Чудесна новина за жилищния пазар в България – има незначителен спад на пенсионерите:
1)
- през декември 1989г. пенсионерите в България бяха 2,209,019 души
2)
- през юни 2015г. пенсионерите в България бяха 2,177,216 души
Тоест за над 25 години има за щастие спад с по-малко от 32 хиляди души или по-малко от 1.45%.


Честито на всички, които бълнуват ЗНАЧИТЕЛЕН СПАД на пенсионерите!


[www.noi.bg]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
28-06-2015 - 18:01:51
Домакинствата в Еврозоната дължаха жилищни кредити на банковата й система:
1)
- в края на 2005г. на стойност 2,911,593 МИЛИОНА евро
- в края на май 2006г. на стойност 3,043,160 МИЛИОНА евро
Тоест за 5 месеца имаше УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ НАД 131 МИЛИАРДА евро или с над 4.5%.
2)
- в края на 2014г. на стойност 3,866,877 МИЛИОНА евро
- в края на май 2015г. на стойност 3,893,981 МИЛИОНА евро
Тоест за 5 месеца има увеличение с по-малко от 28 МИЛИАРДА евро или с 0.7%.
Депозити на домакинствата в банковата система на Еврозоната:
1)
- в края на 2014г. бяха на стойност 6,406.6 МИЛИАРДА евро
2)
- в края на май 2015г. бяха на стойност 6,483.3 МИЛИАРДА евро
Тоест за 5 месеца има УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ 76.7 МИЛИАРДА евро или с 1.2%.


Честито!


[sdw.ecb.europa.eu]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
03-07-2015 - 00:01:25
Финансови анализатори от Royal Bank of Scotland (RBS) смятат, че България и Румъния са най-застрашени от "гръцка зараза". На българския премиер Борисов му се наложи да уверява, че банковата система в България не е застрашена от кризата в Гърция. А БНБ излезе със съобщение, че банките в България, включително тези с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции, нито пък инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство.
Общият тон звучи така: негативни развития в банковите системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

В чуждите издания обаче се срещат и други оценки. Така например белгийският "Стандарт" пише: "Еврото не е пазарен инструмент, който да се подчинява само на правилото за търсенето и предлагането. Общата валута е израз на волята на стотици милиони европейци да обединят съдбите си". Посланието е, че когато си в една лодка, няма значение дали пробойната е отпред или отзад, отляво или отдясно - всички в нея са застрашени.

"Российская газета" вижда в сегашните проблеми на Гърция "симптом на дълбока структурна криза в ЕС", а чешкият "Хосподарске новини" пише по същата тема следното: "При други обстоятелства гръцкият проблем вероятно щеше да бъде решен не с въвеждането на капиталов контрол, а с военна интервенция и установяването на окупационна власт в страната - до момента, докато Гърция не си върне всички задължения заедно с лихвите. Но европейската интеграция прави невъзможно подобно силово решение. Затова е права германската канцлерка, когато казва, че без готовност да се правят компромиси европейският проект би загубил основния си фундамент".

Централните банки в източноевропейските страни, чиито икономики са тясно обвързани с гръцката, тези дни са заети с това да уверяват чуждите инвеститори и родните банкови клиенти, че проблемите на Гърция не са "заразни". В същото време българският премиер Борисов заяви, че гръцката криза може да осуети влизането на България в еврозоната. "Ако сега бяхме в еврозоната, щяхме да плащаме за Гърция - тоест, една бедна държава щеше да финансира страна, която е по-богата от нея. В това няма никаква логика. Докато страните от еврозоната не станат по-дисциплинирани, не виждам причина да бързаме с въвеждането на еврото", каза Борисов, а думите му са цитирани на сайта на германската телевизия n-tv.

"Източноевропейските страни са по-уязвими от Азия или Латинска Америка например, тъй като те поддържат тесни търговски връзки с Гърция", казва пред n-tv Коста Вайенас, ръководител на отдела за инвестиции в развиващите се пазари към UBS Wealth Management в Цюрих. Експертът припомня, че в съседна България над 1/5 от банковите активи се контролират от гръцки банки, които имат силни позиции също в Македония, Румъния, Албания и Сърбия. В неделя македонската Централна банка задължи банките в страната да изтеглят средствата си, намиращи се в гръцки банки или в техни филиали и дъщерни фирми в Гърция и чужбина. Малко след това сръбската Централна банка обяви, че е ограничила трансакциите между гръцките банки и техните сръбски филиали.

Финансови анализатори от Royal Bank of Scotland (RBS) смятат, че България и Румъния са най-застрашени от "гръцка зараза". "Въпреки уверенията на централните банки, че гръцките дъщерни дружества са добре капитализирани и дори изолирани, смятаме, че тези две страни са най-силно застрашени от негативни икономически последици заради кризата в Гърция", се посочва в оценката на RBS, цитирана от n-tv.

Българската икономика, която от избухването на финансовата криза до днес е нараснала с около 1 процент, е тясно обвързана с гръцката икономика. Седем процента от българския износ е предназначен за Гърция. Нито една друга страна на Балканите не изнася повече продукция в Гърция. България продава на южната си съседка най-вече облекло, метали и електроенергия. И обратното - Гърция е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България.

"Ако Гърция е в рецесия, това се отразява на българската икономика в много по-голяма степен, отколкото на другите страни в региона", казва Коста Вайенас от UBS Wealth Management. А Лора Чакърова, анализатор за Източна Европа в лондонската IHS, посочва, че ако гръцките филиали в България останат без пари, българските власти едва ли ще започнат да ги спасяват. България още страда от банковата криза през миналата година, припомня Чакърова.

В същото време анализатори посочват, че фискалната стабилност на България може и да неутрализира негативните отражения на кризата в Гърция. Малко държави в ЕС могат да се похвалят с по-ниски задължения от тези на България - 28% от БВП на страната. За сравнение: гръцкият дълг възлиза на 177% от БВП.

И още нещо: България би могла да извлече дори полза от гръцката криза. По данни на българското Министерство на финансите, от 2009 година насам в страната са се регистрирали около 11 хиляди гръцки фирми.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
04-07-2015 - 09:34:09
През март 2015г. в Гърция:
1)
- заетите бяха 3,518.9 хиляди души
2)
- безработните бяха 1,211.5 хиляди души
2)
- пенсионерите бяха 2,654,784 души
Тоест по-малко от 133 души издържат 100 пенсионери през март 2015г. в Гърция.


grinning smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley


Честито на всички, които подкрепят КОМУНИСТА ципрас!


[www.statistics.gr]
[www.ypakp.gr]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
04-07-2015 - 09:45:40
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
07-07-2015 - 14:34:38
Според сп. Economist управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас също е поискал от Драги помощ за банковата система в страната още в неделя. На заседанието си в понеделник обаче ЕЦБ за пореден път отказа да финансира допълнително четирите структуроопределящи банки на Гърция. Според Financial Times поне една от четирите основни банки вече е на радара на ЕЦБ като особено застрашена.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
16-07-2015 - 17:30:24
С имоти на пазарна стойност 2 млн. лв. са се сдобили главният секретар на БНБ, жена му и дъщеря му. Петко Кръстев заема поста си от 2003 г. заедно с предишния управител Иван Искров, пише след своя проверка в. "168 часа".
Най-много са апартаментите - все в апетитни райони на София, където и цените са високи - в "Мотописта", "Манастирски ливади", "Стрелбище" в близост до бул. "България", "Красно село", "Хиподрума", "Лагера", урегулиран поземлен имот в кв. "Гърдова глава" и жилище на бул. "Васил Левски".

Освен това сред придобивките са офис на бул. "България", апартамент в комплекс "Месамбрия форт бийч" на Свети Влас, имот в Правец, както и магазин и жилище в Плевен и ниви в родното му село Староселци в същия район.

Най-невероятното е, че семейството на Петко Кръстев купува всички тези жилища на цени, близки до данъчните оценки.

Най-скъпият от тях в "Мотописта" и е придобит през 2008 г. от жената на главния секретар на БНБ. Става дума за 77 квадрата, които са й стрували 110 хил. лв. "Пазарните цени тогава бяха двойни. Квадратът в този район беше 1200 евро", твърдят брокери.

Явно обаче любимата дестинация на семейството е кв."Мотописта". Там имат още два апартамента, които обаче се водят на името на фирмата на жената, тъщата и дъщерята на Петко Кръстев - "Гея трейд". През 2007 и 2009 г. тя купува два апартамента един до друг на обща площ 152 квадрата в "Мотописта" ІІ. Жилището се състои от дневна, трапезария, кухня, две спални, две бани с тоалетни, склад, две антрета и една тераса. За единия е осъществена сделка, която е прецедент в този бизнес, защото за него са броени 69 хил. лв., а данъчната му оценка е 82 хил. лв. Другият е 49400 лв. (на груб строеж).

При обединяването им данъчната оценка скача на 182 хил. лв. В сградата има СПА център, магазини, ресторанти. Пак в "Мотописта II" дъщерята Даниела Кръстева придобива имот от 152 квадрата, който е по данъчна оценка 187 хил. лв., но реално струва доста повече.

През 2009 г. в началото на кризата в имотния бизнес освен в "Мотописта" жената на главния секретар на БНБ Боряна Кръстева прави сделка за жилище в "Хиподрума" от 60 квадрата заедно с 2% от прилежащата земя и подземен гараж. Стойността му е била 100 хил. лв., когато е станало тяхна собственост.

В списъка на семейството на Петко Кръстев е и урегулиран поземлен имот от 1451 квадратни метра в кв. "Гърдова глава" (между "Княжево" и "Бояна"winking smiley, който е купен за 50 хил. евро през 2014 г. Данъчната оценка на парцела е била 81 хил. лв. Експерти твърдят, че тогава квадратният метър е вървял по 70-80 евро на пазара, което вдига сумата на около 100 хил. евро.PS: Това са цените!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход