Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015

Публикувано от paul 
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
19-03-2015 - 07:38:07
Летният туристически сезон ще е труден заради очаквания спад на руски и украински туристи, прогнозираха представители на правителството и депутатите от икономическата комисия по време на дискусия в сряда. Очакваните загуби за икономиката ще са за милиони, но числа не бяха посочени. Отчетено бе, че лошият туристически сезон ще засегне и други отрасли. Участниците се обединиха около мнението, че трябва да се предприемат мерки за бърза компенсация от други пазари, както и насърчаване на българите да летуват в родните курорти.

"Не трябва да вещаем апокалипсис", а да гледаме реалистично на ситуацията, призова министърът на туризма Николина Ангелкова, докато социалистите се вайкаха за загубата на руските туристи. Тя допълни, че усилията на държавата са насочени към запазване на броя на туристите през тази година на миналогодишното ниво.

Русия е спряла всички социални програми за летуване на българското Черноморие

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев (БСП) прогнозира, че отливът на руски туристи тази година ще е между 30 и 60 на сто и очаква намаление от цяла Източна Европа.

Русия, която е в тежка финансова криза и притисната от санкциите на Запада, е спряла всички програми за деца, за възрастни хора, ветераните от войните, социални програми. Отменени са и всички предвидени почивки в комплекса на правителството на Москва в Камчия, съобщи депутатът от БСП Желю Бойчев.

Петър Кънев посочи, че в момента с редица икономически мерки Русия пренасочва около 5-6 милиона души за почивки в Крим, Сочи и други места.

Около 30-40% е очакваният спад на руски туристи и около 20-30% при украинските за предстоящия летен сезон, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че това са междинни данни от звеното за анализи в Министерството на туризма. Призова да не се гледа апокалиптично на тях, тъй като се работи активно за компенсиране на очаквания спад от тези два пазара.

В момента лидерът на БСП Михаил Миков е на официална визита в Москва, където преди ден се срещна с председателя на руската Дума Николай Наришкин, който е в черния списък на ЕС. Двамата са обсъдили "неефективните санкции" на ЕС срещу Русия, според пресцентъра на БСП.

Спасението на даващите се е в техни ръце

Държавата да апелира към българите да летуват в българските курорти, подобно на кампанията в Русия за почивка на руски граждани в Крим и Сочи, призоваха от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции. Според тях трябва да се насърчат летните почивки на българи у нас.

Ситуацията с руския пазар е тежка и в този момент е важно как държавата ще помогне на бранша, защото хотелите са готови да посрещнат гости, но такива няма да дойдат, заяви Ивелина Грозева, председател на съвета на директорите на "Албена" АД. В тази връзка тя предложи България да търси компенсации от ЕС.

Спадът на руските и украинските туристи се очаква да бъде компенсиран с такива от други страни. Прогнозните данни на туристическото министерство са за ръст от Литва, Латвия и Молдова – с около 40 на сто, от Германия – с 5-10 на сто, от Полша – около 7%, Чехия – 6%, Сърбия – 5%, Гърция – 10%, Македония – 3%, посочи министър Ангелкова.

"Правим всичко възможно да спасим сезон "Лято 2015" и готвим успоредно с това законодателни промени, които са с хоризонт 2016-2017 година“, каза тя.

С 5 млн. лв. страната ни се рекламира на целевите пазари. Обмислят се чартърни програми и ударно промотиране на спа и голф туризъм, както и на културно-исторически маршрути, за които в страната са налице идеални условия, каза Ангелкова.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който също взе участие в дискусията, заяви, че общините могат да разчитат на различни субсидирани програми, които биха подкрепили туристическия сектор. Той изтъкна възможностите на програма "Клио", която дава възможности за наемане на хора от общините за работни места като гидове, които да показват забележителностите в даден регион.

"Има възможности и за допълнително обучение на туристическите кадри", посочи той и обясни, че заетите през летния сезон могат да се запишат към програми за допълнителна квалификация след сезона.

"Тази година можем и максимално да облекчим процедурата за наемане на работа на малолетни над 16-годишна възраст, а Главната инспекция по труда бързо ще издава разрешение за наемане", каза социалният министър.

От следващата година ще има възможности за разширяване на летния сезон, както и мерки за привличане на по-висок клас туристи, обеща министър Ангелкова. Работи се и за засилване на сигурността по българските курорти, особено заради проблемите по Черноморието.

Ще бъде изяснен и статутът на курортите, което пък ще доведе до по-качествен туристически продукт.

Туристическият бранш засега няма идеи за привличане на повече българи

Туристическият бранш не представи никакви идеи как ще привлече българите, които не искат да плащат скъпи цени за лошо обслужване в презастроени курорти и масово предпочитат да почиват в съседни държави.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг отчетоха, че заради "барачната търговия" в курортния комплекс губят български туристи. Другият проблем в курорта е свързан със сигурността на туристите. За ред и държавност в сектора и по курортите призова и директорът на курорта "Златни пясъци" Георги Щерев.

Зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова напомни за въведения пакет от мерки за облекчаване издаването на визи за туристи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова. Влошаващата се среда на международна сигурност оказва силно въздействие върху режима, по който се движат лицата, коментира Тодорова. Евентуалното приемане на България в зоната Шенген ще означава от една страна отваряне на въздушните граници към ЕС, но и затягане на строгостта на проверките за влизащите в Евросъюза.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
22-03-2015 - 09:23:18
През феруари 2015г. по данни на ЕЦБ рублата варираше:
- от 68.8165 рубли за 1 евро до 78.0600 рубли за 1 евро

За сравенение:
1)
- през февруари 2015г. средната месечна пенсия в Русия беше 12,900 рубли или МАКСИМУМ 187.46 евро или 366.64 лв. благодарение на "управлението" на НЕОФАШИСТКИЯ Президент путин.
2)
- през декември 2014г. средната месечна пенсия в България беше 307.50 лв. въпреки, че България няма природните ресурси, които Русия притежава

[www.noi.bg]
[www.ecb.europa.eu]
[www.pfrf.ru]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2015-03-22 09:25 от Inform.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
22-03-2015 - 16:48:52
Що не сметнеш с примерно с 12900 рубли колко хляб и колко водка можеш да си купиш в Русия (то това е важно за пенсионерите) и същото за 307 лв. на българските пенсионери.

Пък и Русия все още не е фалирала за разлика от САЩ - к'во стана те вдигнаха ли тавана на дълга???
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
23-03-2015 - 12:20:22
Страната ни ще загуби битката за руските туристи това лято по чисто бюрократични причини, прогнозира пред вестник "Преса" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него гражданите на федерацията ще бъдат на почивка това лято основно в Турция, Египет, Гърция, Кипър, Тайланд.

Турция още преди три години е премахнала визите за руски туристи и те влизат напълно свободно. Държавата плаща по 6 хил. долара на всеки чартър от Русия. Изчислено е, че средно един полет излиза около 19 хил. долара.
В страната са възможни разплащания в рубли.

В Кипър пък дават туристически визи за руснаците по изключително облекчен режим, и то безплатно. Данните се пускат по електронен път, а на летището удрят печата.

В момента на територията на Руската федерация функционират 19 изнесени наши визови центъра, а документите се издават за два-три дни, съобщи преди седмица министърът на туризма Николина Ангелкова.

Проблемът е, че Русия е огромна по територия и понякога човек трябва да премине разстояние, колкото от България до Холандия, за да получи документ. Затова има много посредници, които вземат по 50 евро за услугата. Част от тях са некоректни и хората вече не искат да рискуват, разказа Драганов.

Администрацията трябва да насочи усилията си за компенсиране на намалението на руснаци това лято у нас, като привлича туристи на първо място от балканските страни, защото те осигуряват най-много посещения, каза Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.
Само че досега не сме се рекламирали например в Сърбия и Македония.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
23-03-2015 - 14:27:04
avatar
Quote
Inform
- през февруари 2015г. средната месечна пенсия в Русия беше 12,900 рубли или МАКСИМУМ 187.46 евро или 366.64 лв. благодарение на "управлението" на НЕОФАШИСТКИЯ Президент путин.

Принципно пенсионерите не са играчи на пазара на имоти /като купувачи/.
Основният руски купувач е работещ, получаващ между 500 и 1.500 евро заплата.
Последният ми руски клиент беше шофьор на линейка с 850 евро заплата.
В Русия няма никакъв имот, живее в комуналка, но закупи тук собствен.
Често явление е да се закупува апартамент на името на цялата фамилия.
Така си получават визи всички съсобственици /цялата рода/.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
23-03-2015 - 21:36:54
Интересни резултати от управлението на НЕОФАШИСТКИЯ Президент путин:
1)
Населението в Русия на възраст до 19 години включително
- в края на 2001г. беше 36,547 хиляди души
- в края на 2013г. беше 30,340 хиляди души
Тоест за 12 години има спад от над 6.2 МИЛИОНА души на населението в Русия на възраст до 19 години включително.
2)
Пенсионерите в Русия
- в края на 2001г. бяха 38.6 милиона души
- в края на 2013г. бяха 41.02 милиона души
Тоест за 12 години има увеличение от над 2.4 МИЛИОНА на броя на пенсионерите в Русия.

Путинофилчетата трябва да са особено радостни обаче от следните факти относно населението на възраст до 19 години включително в Русия:
1)
- в края на 1989г. беше 43,952 хиляди души
2)
- в края на 2013г. беше 30,340 хиляди души
Тоест за 24 години има спад от над 13.6 МИЛИОНА души.


Честито на путинофилчетата!


[www.imf.org]
[www.gks.ru]
[www.pfrf.ru]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2015-03-23 21:38 от Inform.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
24-03-2015 - 09:08:46
Ама територията се разширява 😉
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
28-03-2015 - 07:51:21
Протестен автопоход е организиран чрез социалните мрежи от туристическия бранш. Туроператори, ресторантьори, хотелиери и брокери ще излязат на пътя Бургас - София на 29 март.
Протестът е насочен срещу опитите за прогонване на руски туристи и инвеститори от страната ни. Сборният пункт на е в 12.00 часа, а автопоходът ще продължи три часа с маршрут Бургас - Ветрен и обратно, с финална точка Морската градина пред Пантеона.
Българската инвестиционно строителна асоциация подкрепя позицията на протестиращите. С отворено писмо по медиите, от там застават срещу "антируската политика, водена от отделни представители на висша държавна администрация в Бъргария". Членовете на Асоциацията изразяват безпокойство относно опитите за прогонване на руските туристи и инвеститори от страната ни.
Асоциацията ще подкрепи организирания мирен протест, предвиден за неделя на автомагистрала Тракия в участъка Бургас - Ветрен.
"Твърдо подкрепяме всички колеги от туристическия бранш и категорично заставаме зад искането им да се прекрати незабавно антируската политика и всякакви кампании, които водят до отлив на руски туристи", заявиха от асоциацията.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
30-03-2015 - 13:57:31
287 минимални заплати за двустаен в София

"Сметките сочат, че имотната покупателна способност на българина, изчислена на базата на минималното му месечно възнаграждение, е най-ниската в рамките на общността"
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
30-03-2015 - 21:01:22
Износът на България:
1)
През 2013г.
- за целия свят беше 43,559.2 МИЛИОНА лв.
- за Русия (на НЕОФАШИСТКИЯ Президент путин) беше 1,140.0 МИЛИОНА лв. или 2.6% от износа на България
2)
През 2014г.
- за целия свят беше 43,254.7 МИЛИОНА лв.
- за Русия (на НЕОФАШИСТКИЯ Президент путин) беше 1,032.3 МИЛИОНА лв. или вече 2.4% от износа на България
Тоест за щастие износът на България за Русия е спаднал за една година въпреки ПОДЛОГИТЕ в България на НЕОФАШИСТКИЯ Президент путин.


[www.nsi.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2015-03-30 21:02 от Inform.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход