Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015

Публикувано от paul 
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
05-02-2015 - 03:35:37
Quote
Inform
Депозитите на домакинствата в банковата система на България:
1)
- в края на 2013г. бяха 39,248,436 хил. лв.
2)
- в края на 2014г. бяха 41,003,468 хил. лв.
Тоест за 12 месеца има увеличение от над 1.7 МИЛИАРДА лв. вместо да се “инвестират” в жилища.


Честито!


[bnb.bg]

Иван купува от Драган, и после продава на Петкан. Парите се въртят до безброй, и пак си стоят в банките. Ти къде смяташ, че отиват парите като се купи жилище, на Марс може би ??
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
07-02-2015 - 08:42:27
Сред положителните новини от Гърция е нормализирането на данък сгради:
1)
- през 2000г. бяха 462.25 милиона евро
2)
- през 2014г. бяха 3,474 милиона евро
Тоест за 14 години се увеличи над 7 пъти като номинална стойност.


Честито!


[www.minfin.gr]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
07-02-2015 - 09:38:59
Постъпленията от данък сгради в общините ще намалеят след осъществяването на националната програма за саниране. За това предупреждават от Националното сдружение на общините в България в писмо до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Аргументът им е, че собствениците на апартаменти в обновените сгради ще трябва да бъдат освободени от плащането на имотен данък.

Според Закона за местните данъци и такси плащането не се дължи за период от 3 до 10 години, ако зданията отговарят на изискванията за енергийна ефективност клас С. Според указанията за осъществяването на програмата за саниране блоковете ще изпълняват изискванията точно за този клас, след като бъдат ремонтирани.

За да не се стигне до намаляване на приходите от данък сгради заради програмата за обновяване, сдружението на общините настоява да се промени Законът за местните данъци и такси и данъчното облекчение да не важи за енергийноефективни здания, обновени с публични средства.

Според кметовете трябва да се въведе и допълнително изискване за одобряване на кандидатите за саниране. Според тях критерият "първи по време" не е достатъчен и настояват средства за подобряване на енергийната ефективност да се дават само на блокове, в които няма собственици, които дължат данък сгради.

Общините искат още в рамките на програмата да се осигурят средства за покриване на административните им разходи. Местните власти ще трябва да администрират целия процес, да разпределят финансирането, да правят обществени поръчки за обследване на блоковете и за ремонта им.

Според сдружението на общините за покриването на тези административни разходи трябва да се отделят между 8 и 15 на сто от средствата по националната програма, която засега е с бюджет от 1 млрд. лв. В противен случай кметовете смятат, че само големите общини с достатъчно собствени средства ще могат да си позволят да се възползват от средствата.

Националната програма за саниране започна в началото на февруари, въпреки че средствата, с които ще се финансира, още не са осигурени. По програмата ще се плащат 100% от разходите за обновяване на старите панелни блокове. Могат да кандидатстват сгради с над 36 апартамента.

Програмата ще се финансира с държано гарантиран заем, който трябва да бъде изтеглен от Българската банка за развитие. Кредитът ще се връща със средства от държавния бюджет в следващите години. Според финансовия министър Владислав Горанов изплащането му ще продължи 5-10 години в зависимост от възможностите на държавните финанси.

Към момента общините отчитат голям интерес към програмата от собствениците на апартаменти в стари блокове особено в големите градове.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
09-02-2015 - 07:54:12
avatar
Не съм почитател на многословните постове, но:
Чуждестранни богаташи са налели в родната икономика общо над 43 млн. лв., срещу което са получили право на жителство у нас. Става въпрос за 45 души, които през миналата година са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване в България на основание крупна инвестиция. Това показват предоставени на „Монитор” данни от дирекция „Миграция” към МВР за издадените през 2014 година разрешения за дълъг престой в страната, каквито са получили общо 34 030 чужденци от 136 държави.
От справката става ясно, че заможните граждани на други страни най-често се сдобиват с право да живеят за постоянно у нас, след като се изръсят с по над 1 млн. лв. за облигации и съкровищни бонове, издадени от българската държава или от някоя от общините ни. На това основание разрешение за пребиваване миналата година са получили 35 от чуждестранните богаташи. Други двама са си купили акции от наши дружества на същата стойност, а още четирима са вложили сумата от над 1 млн. лв. в български кредитни институции. Трима крупни бизнесмени пък са инвестирали по над 500 000 лв. в родни компании, в резултат на което са били разкрити по 10 работни места за българи.
Най-много от милионерите са дошли от Египет – 13 души, показва статистиката на дирекция „Миграция”. Още 7 са от Ливан, руснаците са петима, четирима са от Пакистан, по трима - от Индия и Китай, двама са от Иран, а американец е само 1.
Много слаб обаче е бил интересът през 2014 година към получаване на жителство срещу покупка на скъп имот за над 600 000 лв., каквато възможност също дава законът. От тази опция се е възползвал само един руснак. Така сделката му влиза в появилата се наскоро внушителна статистика за 500 000 имота, които руснаци притежават у нас - в близост до морето.
Страната ни е дала право на продължително пребиваване и на още 917 чуждестранни бизнесмени. Те осъществяват търговска дейност в България, при която всеки от тях дава работа на поне 10 нашенци. В тази графа най-много са турските граждани – 384, китайците са 97, а руснаците – 55. Сред тези търговци с разрешително има и 43-ма сирийци, както и 1 гражданин на Катар. Още близо 3800 души пък са получили право на продължително пребиваване, след като са доказали, че са представители на търговски дружества, регистрирани в БТПП.
Най-многобройна обаче е категорията чужденци с разрешение да живеят продължително у нас, за да бъдат работници и служители – над 6000. Основната част от тях са от страни от ЕС, а от държавите извън Европа с най-голям дял са китайците.
Голяма група чужденци, получили през миналата година право да живеят у нас, са и студентите. Само дошлите да учат в България от трети страни са 4243. Повече от половината от тях са от съседна Турция, руснаците са 203, а албанците – 131. Да следват у нас са дошли и 80 нигерийци, 70 индийци, 50 казахстанци и 21 американци.
През 2014 година страната ни е приела за продължително пребиваване и петима учени – от Русия, Тунис, Бангладеш, Зимбабве и Индия. Приемаме пенсионери от Русия и безработни от Гърция. Близо 5000 чужденци са взели през миналата година разрешение за продължително пребиваване у нас на основание получено право на пенсия по нашето законодателство или по това на държавата им по произход. Това показва справка на дирекция „Миграция” към МВР, предоставена на „Монитор”. Тази графа се попълва основно от руски граждани – почти 4500. Изричното условие пред тази категория чужденци обаче е било да разполагат с достатъчно средства за издръжка у нас. Още 374-ма граждани на страни от ЕС пък са получили през 2014 година право на продължително пребиваване в България, въпреки че вече са спрели да се трудят. Част от тях са взели своето разрешително да останат у нас заради временна неработоспособност поради заболяване или злополука, а други – след като са се регистрирали като безработни в бюрата по труда. В тези категории влизат основно гърци – 237 души. Други 11 чуждестранни граждани пък са получили разрешение да останат продължително време в България, за да се лекуват в наша болница. Сред тях има японец, украинец, двама египтяни и 7 китайци.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
09-02-2015 - 10:13:48
ДНСК разруши двуетажна къща на новодомци, закупили сградата само няколко месеца по-рано. След наказателното постановление семейство остава без покрив над главата си, а техните близки са били принудени да се върнат в старото си жилище.
Абсурдът, който беше представен в предаването "Добро утро, България!", се случва в столичния квартал "Модерно предградие".
Потърпевшият Георги Донков твърди, че заедно със зет му са платили 60 хил. лева за къщата и са вложили още 20 хил. за ремонт. За да покрие разходите, зет му продал апартамента си с надеждата да се нанесе в новия дом.
Месеци по-късно обаче става ясно, че къщата, която е строена през 1928 г., е с неузаконени подобрения и разширения, както и с незаконно издигнат втори етаж. След сигнал на съседи за нея е издадена заповед за разрушаване още през 2010 г.
Всички са включени в имотната схема – от продавачите и нотариуса, до служителите от ДНСК. Защо не са разрушили сградата още миналия февруари, за когато е бил определен срокът, а са чакали досега – отговорът е, че е трябвало да бъде продадена, казва Донков.
Старите собственици са категорични, че са предупредили купувачите и дори са ги накарали да подпишат декларация. Продадохме имота на цената на двора, къщата беше бонус, допълват те.
В нотариалния акт е посочено, че сделката е изповядана за 14 хил. лв. Разминаването в сумите – реално платената и декларираната, ще върже ръцете на новите собственици да потърсят правата си в съда, категорични са гостите в предаването "Добро утро, България" – нотариусът Димитър Танев и брокерът Калоян Богданов.
Какви съвети още дадоха експертите.
Те посъветваха хората да декларират точната сума на покупката, да превеждат парите само по банков път и ако имат някакви притеснения, да не купуват.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
09-02-2015 - 10:22:36
В България има поне 50000 жертви на имотни измами, но 99% от тях никога няма да си признаят публично, че са "изгорели". И техният брой ще нарастне значително през следващите 1-2 години.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
09-02-2015 - 10:31:53
Някой, нещо обясняваше за някакъв си пазар на имоти в София: "сделката е изповядана за 14 хил. лв."
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
09-02-2015 - 18:58:27
Някой, нещо обясняваше за някакъв си пазар на имоти в София: "сделката е изповядана за 14 хил.
----------------------------
Казвах ли ти , че си смешко ?
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
10-02-2015 - 10:14:52
Мъж и жена построиха дома на мечтите си! Станаха независими от пари и заеми!
Домът мечта е построен за не повече от 22 хиляди долара!


[petel.bg]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
11-02-2015 - 08:13:34
Негарантираните депозити в българските банки намаляват!

Депозитите на граждани над 200 000 лв., които не са гарантирани от закона, намаляват в края на 2014 г. Това показва статистиката на Българската национална банка за влоговете и кредити през последното тримесечие на миналата година. По закон защитени са депозитите до 196 000 лв.
Според статистиката на БНБ незащитените депозити на граждани са намалели с над 1700 в края на декември в сравнение с края на септември. Броят им е намалял с между 10 и 19% в зависимост от размера.

По-малко са и влоговете над 1 млн. лв. За една година те са намалели със 119 и в края на 2014 г. хората с над 1 млн. лв. в банка са 615.

Общо влоговете на домакинствата и бизнеса в края на миналата година са били над 54.6 млрд. лв.

На годишна база те са се увеличили с 2.8%, а спрямо септември леко намаляват - с 1.4 на сто. Влоговете на граждани са били за близо 39.27 млрд. лв., като нарастват с 4.2 на сто спрямо края на 2013 г. и с 0.8% спрямо края на септември.

Депозитите на бизнеса са за общо 15.35 млрд. лв.. Те намаляват с 5.3 на сто спрямо края на септември и с 0.7% на годишна база.

Данните показват още свиване на кредитирането в края на годината. Почти всички видове заеми за домакинствата и бизнеса, разделени според размера на отпусната сума, намаляват спрямо края на септември.

Бизнес кредитите са общо 31.1 млрд. лв. Най-много са тези до 1000 лв., които са и единствените заеми, с леко увеличение в края на годината (с 0.2%). Подобно е положението и при заемите за домакинствата, където отново кредитите до 1000 лв. са най-многобройни и единствено те растат по брой и общо отпусната сума спрямо предишното тримесечие.

Заемите за граждани са общо 18.38 млрд. лв. и намаляват с 1.6% на годишна база и с 1.1% спрямо септември.


PS: Това показва сигурно намерение за инвестиране в копторки! Очаква се раздвижване на въздушните маси!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2015-02-11 08:21 от paul.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход