Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2014

Публикувано от paul 
Re: Преглед_на_печата_2014
29-01-2014 - 08:47:56
Да отпадне таксата за предсрочно погасяване на кредити, а референтният лихвен процент да не се променя от банката или потребителя, а от пазарни индекси.

Това предвиждат законови промени, подготвени от ДПС и БСП и съгласувани с кабинета, които вероятно ще бъдат внесени в парламента тази седмица, обяви шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), цитиран от БТА.

Той уточни, че отпадането на таксата за предсрочно погасяване на кредити се отнася и за потребителските, и за ипотечните, като за ипотечните таксата ще остане само ако кредитът е погасен още първата година, а след това вече няма да се плаща.

Измененията са в Закона за потребителския кредит.

Според анализатори обаче всички индекси, които могат да се използват в момента са на исторически ниски нива, което означава автоматичното им повишение в бъдеще.

Ще бъдат предложени и промени в Закона за защита на потребителите, които предвиждат общите условия в договорите да получават предварителното одобрение на КЗП дали съдържат неравноправни клаузи или навреждащи на потребителя практики.

Подготвя се и законопроект, с който да се регулират бързите кредити. Пакетът е част от антимонополното законодателство за защита на потребителите.


В същото време днес Европейските министри на финансите приеха в Брюксел европейско законодателство за по-добро регулиране на ипотечните кредити, за да се избегнат нови кризи.

Приетият днес текст съдържа всички изменения, гласувани през декември от Европейския парламент. В него се предвижда по-специално потенциалните клиенти на ипотечен кредит да получат стандартизиран технически фиш, съдържащ редица задължителни информации, особено по отношение на прилаганите лихви и рисковете, за да могат да правят сравнения.

Кредитните институции ще трябва също така да оценяват способността на кредитополучателя да погасява заема и да се въздържат да отпускат заеми, ако има опасност той да изпита трудности при погасяването.


PS: Според европейските стандарти - всеки клиент за ипотека с месечен доход под 2500 Е е риск за банковата система!*smiley_ahh*Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2014-01-29 08:52 от paul.
Re: Преглед_на_печата_2014
29-01-2014 - 09:41:54
avatar
Noticia.ru: Банките в Испания искат да спечелят пари от „лошите си имоти“.
Банките в Испания стават строители: Santander ще построи 6000 къщи и апартаменти, BBVA - 847 жилища, Banco Sabadell – 1182, Sareb – 3000.
Re: Преглед_на_печата_2014
29-01-2014 - 12:01:34
Банките да продават имотите на нередовни длъжници и да не търсят нищо повече от тях, предлага депутатът от БСП Румен Гечев.

Той ще внесе промени в Закона за потребителския кредит. Ако имотът на проблемния длъжник бъде продаден на по-ниска цена, банката сама ще покрива разликата, обяснява Гечев цитиран от в. "Преса".

Идеята на червения депутат е да не отпада правото на банките по бързата процедура да изваждат изпълнителни листове за отнемане на имоти, а да бъдат задължени след продажбата да не искат нищо друго от длъжника.

"В момента финансовите институции дават на клиентите заеми, които са с поне 20-30% по-ниска стойност от пазарната на имота, тъй като искат съфинансиране. Така реално могат да търсят съвсем спокойно същата сума при невъзможност за изплащане. Ако обаче не успеят да го продадат на такава цена, а на по-ниска, разликата ще бъде за тяхна сметка", обясни Гечев.

Правилото ще важи за сключването на нови договори за ипотеки.

Според банкери обаче тази идея е неприложима. Тя ще даде възможност на недобросъвестни граждани да продават имотите си на банките на баснословни цени.

В момента в банковата система има проблемни и преструктурирани ипотечни кредити на стойност 1,909 млрд. лв.

Отпада ли таксата за предсрочно погасяване на кредити?

Вчера предложения за промени в кредитния закон представи и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той лансира идеите си формирането на променливата лихва да става чрез общоизвестни индекси, така че банката да не може самоволно да променя лихвата по кредита.
Освен това Цонев предлага и таксата за предсрочно погасяване да важи само за първата година от кредита, а след това да отпадне.

И други депутати от БСП подготвят промени за банките. Те обаче ще са в Гражданския процесуален кодекс.

Там експертите предлагат продажбата на ипотекиран имот да започва от цена, на която длъжникът се е съгласил. В противен случай той има право да обжалва, спирайки изпълнението до произнасянето на съда.


PS: Някой да е чувал какво смятат да направят банкерите в двете седмици преди да се приемат поправките?smoking smiley
Re: Преглед_на_печата_2014
29-01-2014 - 21:37:28
Руснаците инвеститори № 1 по Северното Черноморие

27-01-2014 в раздел Инвестиции • Източник: Монитор
Руснаците и хора от бившите съветски републики са най-големите инвеститори в Балчик, съобщи за „Монитор” кметът на Белия град Николай Ангелов. Те влагат парите си в недвижими имоти, хотелски комплекси и туризъм. В община Балчик вече живеят над 2000 руснаци, украинци, беларуси, казахстанци и т.н. Идват основно през лятото, но има десетки семейства, които пребивават тук целогодишно. Процесът е започнал още през 90-те години, но се е засилил осезателно през последните две-три.


Според запознати англичаните масово продават имотите и къщите си на руснаци. В Добруджа почти няма село без руско присъствие а в градовете вече се оформят цели общности. Най-много руски граждани има в Кранево. От две години в курортното село се заформя голяма руска общност. Постоянно живеещи са около 50 семейства, съобщи кметът на Кранево Румен Николов. През лятото обаче броят им се увеличава пет пъти, тъй като в селото имат над 200 апартамента.

Три-четири фирми пък действат с размах в сферата на строителството. Строят се кооперации с апартаменти. В момента руска фирма изгражда луксозен 5-звезден СПА център, като за целта е разкрила 150 работни места. „Комплексът ще бъде открит в началото на сезона. Това е единственият 5-звезден обект в Кранево. Строи се в римски стил, ваните са от цели мраморни блокове, оборудването е изцяло от чужбина”, обясни Румен Николов.

Руската компания „Аква лайф” организира безплатно обучение по плуване на 90 деца от община Балчик. Треньори на хлапетата са бивши световни шампиони на Русия. В Кранево започва да се прави и третата в България ледена пързалка с истински лед. Започва строителството и на втори басейн с олимпийски размери. Освен със строителство руснаците имат бизнес и в туризма – туроператорски фирми, направили са си агенции за недвижими имоти и продават или дават под наем имоти на сънародниците си. Тъй като турист №1 в Балчик са рускоговорящите гости, общински служители и кметове на населени места ходят на курсове по руски и английски език. Обучението е в рамките на проект по програма „Административен капацитет” и приключва през юни.
Re: Преглед_на_печата_2014
29-01-2014 - 21:51:21
Turkish central bank makes massive rate hikes to stem lira fall
REUTERS

The bank raised:
- its overnight lending rate to 12 percent from 7.75 percent,
- its one-week repo rate to 10 percent from 4.5 percent,
- and its overnight borrowing rate to 8 percent from 3.5 percentЧестито на всички, които се ВЪЗХИЩАВАТ НА ТЕРОРИСТА (ИСЛЯМО-ФАШИСТ) ердоган!


[www.reuters.com]
Re: Преглед_на_печата_2014
30-01-2014 - 10:44:20
[money.bg]

За и против двойната комисионна на брокерите


"На пръв поглед посоката на всички е една - да стане сделка, но на втори прочит има конфликтни точки по договарянето на сделката и информацията, с която посредникът разполага и която може да използва в една или друга посока, посочва Палпурин.

Според него посредникът няма право да взима никакво отношение по договарянето на дадена сделка, ако обслужва и двете страни. Клиентите търсят посредници или консултанти, за да реализират възможно най-добрата сделка за тях. В хипотезата за обслужване на купувач и продавач по една сделка от един брокер това е невъзможно без да бъде ощетена някоя от страните, категоричен е специалистът.
Договор, защитаващ еднакво двете страни, не съществува, потвърждава е брокер Дарина Задурян. Със сигурност едната страна ще е малко или повече по-добре защитена (вземайки предвид дребните детайли и договорки).

Подготвянето на документи за сделка е основно обслужване на продавача - собственика на имота (като изключим случаите на покупка с кредит). Задурян е убедена, че политиката на една професионална брокерска агенция изключва плащане на комисионна от човек, който не й е възложил продажба или търсене."
Re: Преглед_на_печата_2014
30-01-2014 - 16:21:16
Представяме ви една доста интересна карта на Европа, създадена от Amazing Maps, която отразява процента на младите хора, между 25 и 34-годишна възраст, от Европейския съюз, които все още живеят с родителите си. Разбивката е направена по страни и статистическите данни представени в нея будят огромен интерес и са повод за редица въпроси свързани с грижата за младежта и условията за живот в дадените държави.

Най-тревожните данни изобразени на картата са свързани с родината ни България, която, според статистиката, е на незавидното второ място по процент на младите хора, които все още живеят с родителите си - цели 52,8 %. Милната ни татковина е изпреварена по този показател единствено от Словакия (56,6%) и е малко пред южната ни съседка Гърция, която допълва Топ 3 с 51,6%.

На челните места от другия край на графата т.е. с най-малък процент млади хора живеещи с родителите си са скандинавските страни: Дания - 1,8%, Финландия - 4%, Швеция - 4,1% и Норвегия 4,2%. Данните за ЕС на картата са съпоставени и с информацията за САЩ, където, явно, самостоятелно живеят 13,9% от младите хора на възраст между 25 и 34 г.

Илюстрирана по този начин, информацията поставя редица интересни въпроси свързани с икономическата стабилност и независимост на младите в България и другите страни, както и с грижата, която полагат страните от Съюза за развитие на потенциала на младите си граждани.
Re: Преглед_на_печата_2014
30-01-2014 - 17:26:00
avatar
Quote
paul
Илюстрирана по този начин, информацията поставя редица интересни въпроси свързани с икономическата стабилност и независимост на младите в България и другите страни, както и с грижата, която полагат страните от Съюза за развитие на потенциала на младите си граждани.

Младите в ЕС не са по-качествени като хора, но държавите там отделят средства.
Тук държавата е мащеха за поданиците си, майка е само за циганите.
Re: Преглед_на_печата_2014
30-01-2014 - 21:26:45
Домакинствата в Еврозоната дължаха жилищни кредити:
1)
- в края на 2005г. на стойност 2,918,623 МИЛИОНА евро
- в края на 2006г. на стойност 3,218,173 МИЛИОНА евро
Тоест за 1 година имаше увеличение от над 299 МИЛИАРДА евро.
2)
- в края на 2012г. на стойност 3,831,027 МИЛИОНА евро
- в края на 2013г. на стойност 3,858,140 МИЛИОНА евро
Тоест за 1 година има увеличение с по-малко от 28 МИЛИАРДА евро.


Честито!


[sdw.ecb.europa.eu]
Re: Преглед_на_печата_2014
31-01-2014 - 18:43:14
Домакинствата в България дължаха жилищни кредити на банковата й система:
1)
- в края на 2007г. на стойност 5,890,143 хил. лв.
- в края на 2008г. на стойност 8,257,348 хил. лв.
Тоест за 1 година имаше увеличение от над 2.3 МИЛИАРДА лв.
2)
- в края на 2012г. на стойност 9,441,757 хил. лв.
- в края на 2013г. на стойност 9,388,647 хил. лв.
Тоест за 1 година имаше спад от над 53 МИЛИОНА лв.


Честито!


[www.bnb.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход