Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България

Публикувано от paul 
Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
23-10-2013 - 08:22:49
Цените на жилищата в няколко германски града вероятно са надценени с до 20%, смята централната банка на страната.

В месечния си доклад, който бе оповестен вчера, Бундесбанк сочи, че ръстовете в цените в градските райони „са трудно оправдаеми на база на фундаменталните фактори“, въпреки че на жилищния пазар в Германия, като цяло, няма крайности.
„За последните три години цените на къщите и апартаментите нараснаха с общо 8.25%. Това се дължи на пазарната пропаст между цените в градските и в селските райони“, сочат от централната банка.

В изявлението се добавя, че в най-големите германски градове цените на апартаментите са нараснали с над една трета за въпросния период, ръст който „може да повдигне опасения за по-широкомащабен имотен балон“.

Имотните пазари в големите градове са с по 10% по-скъпи от приемливото, сочи банката, като добавя, че в атрактивните големи градове, като Берлин, Мюнхен, Хамбург, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф тази цифра доближава 20%.

По-силното търсене на имоти от очакваното, в месеците на икономическо възстановяване, е основната причина за ръста в цените, сочат от Бундесбанк, добавяйки, че германският имотен пазар е станал много по-атрактивен за инвеститорите, след като се е пукнал имотният балон в САЩ и в ред европейски страни.

„Освен това, привлекателността на имотните инвестиции нарасна заради ниските доходности по финансовите активи в последните години“ – сочат от банката. От институцията предупреждават, че потенциална корекция на имотния пазар може да доведе до сериозни загуби за домакинствата.

Бундесбанк, обаче, сочи, че това едва ли ще доведе до макроикономически рискове за финансовата стабилност. Условията по ипотечните кредити са доста по-тежки отколкото в САЩ и останалите части на Европа, включително и по краткосрочните заеми. Това означава, че банките и останалите кредитори няма да са така тежко засегнати.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
23-10-2013 - 14:42:17
avatar
Ето средните цени в Евро на кв.м. за апартамент в Италия:
Рим - 4.100
Флоренция - 3.900
Милано - 3.700
Неапол - 3.500
Болоня - 2.900
Тренто - 2.900
Бари - 2.500
Генуа - 2.400
Парма - 2.200
Торино - 2.100
Палермо -1.900
Триест - 1.800
Удине - 1.700
За последната година има спад в рамките 5-8%.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
24-10-2013 - 13:10:52
Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2013 г. спрямо второто тримесечие на 2013 г. е 99.9%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.1%, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).
Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2013 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 98.2%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 1.8%.

През третото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 16 от областните градове и в област София, като по-значително е във Видин - с 3.8%, във Враца - с 3.7%, и в Добрич - с 2.9%. В останалите 11 областни града е регистрирано увеличение на цените.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2013 г. е 865.04 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София - 1 444.83 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 381.33 лв./кв. м, и Бургас - 1 113.33 лв./кв. метър.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
24-10-2013 - 14:36:15
Бумът на пазара на недвижимите имоти се превърна в катастрофа в Гърция, Румъния и България
20/02/2012
Пазарът е за купувачите, но къде са всички купувачи?
От Мария Паравантес за Southeast European Times в Атина - 20/02/12


Продължаващата икономическа криза и нововъведеният данък върху имотите удари пазара на недвижими имоти в Гърция. [Ройтерс]
Разказът на собственичката на имот в центъра на Атина Мери Париси не е нищо ново днес. "Опитвам се да продам дома си през последната година", каза за SETimes Париси, собственичка на апартамент от 90 квадратни метра, построен преди пет години.

Изглежда, никой не е готов да поеме риска.

"Публикувах обяви във всички големи вестници, но получих много малко обаждания. Щом видят апартамента, те го харесват, но когато стане дума за цената, се отказват", казва Париси. "Намалих цената с 20 000 евро."

Продължаващата икономическа криза, растящата безработица, намаляващата покупателна способност, нововъведените данъци върху имотите и консервативната политика на банките и неотпускането на заеми се отразиха зле върху пазара на имоти в Югоизточна Европа, който се оказа буквално в задънена улица.

"Това е игра - купуваш, или се отказваш", каза Емил Бичлеа, който се опитва да продаде апартамента си в Букурещ вече две години. Той започнал с цена от 50 000 евро, но никога не получил оферта над 40 000 евро. "Купувачите се възползват от неблагоприятното икономическо положение и предлагат много по-ниска цена. Аз, на свой ред, не искам да го продам без пари, защото съм инвестирал в него. Следователно, мога само да чакам по-добри времена, за да получа максималната цена от тази продажба", каза той за SETimes.

В цяла Югоизточна Европа собствениците на имоти играят подобна игра - надяват се, че цените ще започнат да се връщат тази година към нивото от преди 2008 г., когато световният балон на жилищното строителство започна да се пука и срина икономиките по света.

Полина Стойкова, главен оперативен мениджър в агенцията за недвижими имоти в София "Български имот ООД", казва, че цените на апартаментите в столицата на България са спаднали с 40% от началото на кризата през 2008 г.

"2009 г. бе най-стресираща", каза тя за SETimes в телефонно интервю. "През 2010 г. нещата изглеждаха, че се нормализират. Но 2011 г. бе твърде противоречива."

Очакванията за възстановяване на икономиката и съживяване на пазара на недвижими имоти, които преобладаваха в началото на миналата година, се оказаха краткотрайни. Възходът в първата половина на 2011 г., когато обемът на сделките нарасна, бе последван от спад, в резултат на задълбочаващата се дългова криза в Европа, обясни Стойкова.

Но може би никой не пострада повече от гърците, тъй като към кризата в жилищното строителство се добавиха суровите икономически мерки, които увеличиха данъците, намалиха заплатите и увеличиха броя на безработните в отчаян опит страната да избегне фалита.

За гърците, 84% от които имат собствени жилища - на второ място в ЕС по този показател - собствеността е и ще продължи да бъде някакъв вид сигурност. Тази нагласа по някакъв начин помогна за стабилизирането на цените.

Пазарът на недвижими имоти в Румъния е изправен пред трудности. "Онова, което мога да направя, е да чакам по-добри времена, за да извлека максимума от тази продажба", каа Емил Бичлеа, който се опитва да продаде апартамента си в Румъния. [Ройтерс]
Цените на новото строителство [от пет години или по-малко] са спаднали едва с 10,4% според неотдавнашен доклад на Юробанк, в който се посочва, че повечето строители отказват да намалят цените и да улеснят мобилността на пазара. Цените на по-старите жилища спаднаха с 15,8%.

"Пазарът е в застой и има определен спад на цените, но строителите не могат да намаляват много цените, особено ако човек вземе предвид колко са платили първо за имота, а после за строежа", каза за SETimes Танасис Кукас, строител, който продава апартаменти в Атина и в морския курорт Рафина в Югоизточна Атика.

"Винаги е по-добре да се купи, отколкото да се вземе под наем", каза за SETimes Дритан Дж., работник от Албания, който живее в Атина.

"В крайна сметка, ставаш собственик. И ако си сръчен като мен, винаги можеш да намериш прилична сделка". Дритан е купил къщата си в района на Като Патисия за "добра" цена и сам извършва ремонта.

"Така спестяваме пари," добавя той.

Цените в Гърция са спаднали с 14% до нивата на 2005 г., когато увеличение с 18% на ДДС за строителни лицензи през 2006 г. покачи цените.

Кукас е съгласен, че имаше бум на пазара след Олимпийските игри в Атина през 2004 г. "През 2003 г. в района на Рафина работеха шест предприемачи, а през 2005 г. те станаха 50."

Какъв е резултатът? Приблизително 180 000 непродадени нови къщи, според Теодорос Митракос, шеф на отдела за анализ на пазара на недвижими имоти към Банката на Гърция. Той очерта мрачна картина по време на неотдавнашната конференция на Банката и добави, че купувачите са малко, инвестиции за по-нататъшно развитие липсват и това положение се влошава още повече от високите данъци.

Към пазара на имотите, който е гръбнак на местната икономика, са насочени последните усилия на правителството да напълни хазната.

Данъците върху имотите, сделките, спешните данъци и "глобите" за незаконни преустройства на имоти доведоха собствениците, особено онези, които са взели заеми, до ръба.

"Взех заем съобразно моя доход, за да си купя тази къща", казва Зои С., 42-годишна учителка в гимназия. "Сега ми намалиха заплатата с една трета и трябва да вземам пари назаем от родителите си, за да плащам заема и да се справям някак... на тази възраст."

Централната банка на Гърция прогнозира, че секторът на строителството ще пострада още повече, като 60% от брокерите на недвижими имоти казват, че цените ще падат.


Цените на апартаментите в София са спаднали с 40% от 2008 г. насам, каза Полина Стойкова, главен оперативен мениджър на агенцията за недвижими имоти в София "Български имот ООД". [Ройтерс]
И все пак кризата не спира чужденците, за които идиличните гръцки вили са почти постоянни резиденции.

"Чуждестранният интерес към гръцките имоти е силен като някога", каза за SETimes Йоана Плакокефалу, генерален мениджър на "Гръцки недвижими имоти".

"Има чужденци, които продължават да купуват и които са много претенциозни по отношение на избора си, а има и такива, които чакат пазарът да се стабилизира", обяснява тя. Колкото до цените, "те не са намалели, както се очакваше". Това, посочва тя, се дължи на "специалната" връзка на гърците с техните имоти.

Плакокефалу посочва, че има продавачи, които са намалили цените, някои с 30%, заради спешната потребеност от пари в брой. Тя също отбелязва, че потенциалните купувачи, изглежда, се променят.

"През предишните десетилетия, германците и англичаните имаха покупателната способност, но през последните пет месеца, ми се обаждат заинтересовани страни от Русия, Чешката република, България и Израел."


В централната част на Атина, разтревожената Мери Париси посочва, че два други по-големи апартаменти в нейната сграда са били продадени за много по-ниска цена преди месец.

"Някои хора очевидно купуват; ... Хората, които идват при мен, казват, че искат да инвестират парите си в недвижимо имущество, защото чувстват, че те не са на сигурно място в банките."

Светла Димитрова в София и Паул Чокою в Букурещ допринесоха за написването на този материал.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
28-10-2013 - 14:34:36
Цените на имотите на развитите пазари се възстановиха след кредитната криза от 2008, но все повече нарастват страховете, че на няколко пазара се формират имотни балони, пише CNBC.
Израел, Канада, Норвегия, Белгия, Австралия, Дубай, Хонконг, Лондон и Сингапур предизвикват опасения сред икономистите и анализаторите на имотния пазар. В Израел от 2009 досега имотите поскъпват с 40%, в Норвегия с близо 30%, а в Швейцария – с 20% за въпросния период.

Този бум в цените на имотите се дължи на относителната лекота, с която жителите на въпросните страни могат да получат кредит за покупка на жилище. След като централните банки, в т.ч. Федералният резерв на САЩ и ЕЦБ подкрепиха финансовите пазари с потоп от евтини пари, банките имаха изобилие от кредити за клиентите си. А тези заеми, като резултат, са с рекордно ниски лихви в повечето страни.

„Когато лихвите са толкова ниски, винаги има риск твърде много пари да отидат към активи, срещу които можете да теглите заем“, коментира Лиъм Бейли, партньор в глобалния имотен консултант Knight Frank.

Въпреки че повишенията в цените вероятно ще продължат и през 2014, през 2015 може да станем свидетели на пукането на много от тези балони, смятат икономистите на Goldman Sachs.

Това накара правителствата на много места да предприемат действия за охлаждане на имотния пазар. В Хонконг миналата година цените на жилищата скочиха до 13 пъти средната заплата, което направи града най-непозволимия пазар в света, по данни на Demographia.

Правителството се опита да охлади пазара, като увеличи налога за имотите, продаващи се над цена от над 2 милиона хонконгски долара.

„Политиците искат възстановяване на имотния пазар, но се плашат от опасността от твърде голямо поскъпване“, коментира Бейли.

Сингапурското правителство пък се опита да понижи внимателно цените, като обвърза съотношението на доходите на домакинствата с размера на кредита, който могат да получат.

Goldman Sachs демонстрираха с графика наскоро, че колкото повече се ускоряват цените на жилищата, толкова повече нараства вероятността за срив в идните пет години. На база на тяхната методология Израел, Германия и Швейцария са пазарите с най-голяма вероятност от срив в идните пет години.

Но ако се вземе предвид съотношението цени на жилищата/наеми (което показва кога хората се отказват от покупка, тъй като цените очевидно са твърде високи), то изглежда Белгия, Финландия, Норвегия и Канада са страните в най-голяма опасност от имотен срив.

За да бъде установено къде може да се пукнат балоните, си струва да се изследва търсенето и предлагането във всяка страна. Пикът в строителството на жилища обикновено е следван от пик в цените до няколко години.

Бумът в цените на жилищата в Израел се дължи на повишените международни инвестиции в страната, но и от историческа липса на предлагане на жилища.

Предвид това, че строителството в държавата е винаги „горещ картоф“ заради отношенията с Палестина, въпросът с предлагането едва ли ще бъде разрешен скоро.

В Канада, от друга страна, бройката на разрешителните за строителство на жилища е на исторически връх, а нивото на строителната активност предизвиква опасения от презастрояване.

Пазарът във Ванкувър, например, е „дърпан“ от силно търсене от азиатци, сочи Бейли.

„По-силен е от обикновено, но все още не изглежда балон“, коментира той.

Пазарите на имоти в Сидни и Мелбърн също се облагодетелстват от вливането на чуждестранни капитали.

В Лондон, пазарът в централната част на града е движен от чуждите купувачи, но извън центъра картината е съвсем различна и цените ще растат с далеч по-слаби темпове.

Дългосрочните ограничения по отношение на предлагането във Великобритания също ще предотвратят скорошно падане на цените в Лондон, смятат икономистите на Goldman Sachs.

Дори някои от най-шумно пукналите се балони при кризата през 2008 бързо се помпат отново. Подобно на Лондон, Дубай се облагодетелства от статута си на спасително убежище, заради притока на пари от държавите в региона, възстановяващи се от Арабската пролет, както и от индийски инвеститори.

„Докато Фед изостави политиката на нулева лихва, пазарът в Дубай ще е възстановил огромна част от загубите си от пукането на имотния балон“, смята Кийт Джюкс, директор на валутните анализатори на Societe Generale.

„Здравословен не е думата, която ви изниква в мозъка, а за известно време монетарната лудост на Бен (Бърнанке) ще е универсалното извинение“, казва той.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
04-11-2013 - 11:03:52
Наблюдава се значително повишаване в предложените от частни съдебни изпълнители имоти, което макар и негативен тренд, е донякъде добра новина за потенциалните купувачи, коментират експерти.
Според специалистите често
сред тези оферти може да бъдат намерени изгодни предложения, от увеличението на на техния брой оказва низходящ натиск върху цените на недвижимите имоти.
Покупката на такива имоти има плюсове и минуси, заради специфичните условия, при които се предлагат.
Офертите за имоти могат да бъдат открити на сайта на частните съдия-изпълнители (sales.bcpea.org).
За имотите се наддава един месец, като обикновено те са с начални цени 75% от оценката на независимите оценители.
Преди да наддавате трябва да сте внесли депозит в размер на 10% от началната цена, който се нарича задатък. Внесеният задатък означава заявен интерес за участие в търга.
В наддаването за определен имот нямат право да участват длъжникът, неговият законен представител, пазачите и управителите на продаваното имущество, съдебният изпълнител и негови служители, съдии, прокурори и следователи.
На посочен в обявлението ден и час, съдебен изпълнител провежда търг в районния съд, към който е имотът, като се отварят всички оферти и се прочитат на глас. Обявява се най-високата подадена цена, след което се питат останалите участници дали желаят да наддават устно.
Потенциалните купувачи трябва да имат предвид, че могат да наддават само с размер на един или повече задатъци.
Примерно ако цената на имота е 100 000 лв., а задатъкът се равнява на 10 000 лв., то при евентуално наддаване може да се предложат минимум с 10 000 лева повече.
Устното наддаване се ръководи от съдебен изпълнител или помощник съдебен изпълнител. Той обявява следващата цена три пъти. Ако някой от участниците даде обявената цена, той се подписва за това в протокола, след което съдебният изпълнител обявява нова по-висока цена.
Печели участникът дал най-висока цена.
Ако двама участници дадат една и съща най-висока цена, между тях се тегли жребий.
Ако спечелите подобен търг, то трябва да приведете останалите 90% от сумата в седемдневен срок от датата на търга. Ако не направите това, имотът ще бъде продаден на купувача, дал втора най-висока цена, като ще загубите направения задатък, предупреждават експерти.
Трябва да имате в предвид, че
освен да платите цената, ще трябва да се подготвите за още такси, свързани с реалното придобиване и ползване на имота.
При публичните продажби на имоти се плаща 1.5% от стойността на имота на съдебният изпълнител за постановление за възлагане, но не по-малко от 60 лева с ДДС и не повече от 3600 лева с ДДС.
Данък от 2.5% от стойността на имота, се дължи на общината при придобиване на имота, както и 0.1% от стойността му трябва да се плати в Агенция по вписванията.
Много често можете да срещнете проблеми по встъпване във владеене с длъжниците, които все още да обитават имота. В подобни случаи можете да поискате от съдебния изпълнител да ви въведе в имота, за което ще дължите такса от още 1% от стойността му.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
18-11-2013 - 16:39:17
Цените на новите жилища в Китай поскъпнаха с рекорден темп през октомври, въпреки че новото държавно ръководство излезе с мерки за стабилизиране на нагорещения до червено имотен пазар.
Цените на новите жилища поскъпнаха с 9.6% през месеца, спрямо октомври 2012, което е най-високият темп, откакто започна да се води официалната статистика за новите жилища през януари 2011. През септември темпът на поскъпване бе от 9.1%.

Сред водещите градове в които има най-високи ръстове са Гуанджоу и Шънджън, където цените скачат съответно с 21 и 20%. Цените на новите жилища в Шанхай нарастват със 17.8%, а тези в столицата Пекин с 16.4%.

Цените на жилищата в страната продължават да „чупят“ рекорди, въпреки кампанията на правителството по охлаждане на пазара в последните години.

Като част от дръзките реформи на новото партийно и държавно ръководство, обявени в петък, се предвижда прокарването на данъчно законодателство насочено към имотния сектор и позволяването на земеделците по-свободно да търгуват със земята си.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
28-11-2013 - 11:00:18
Над 40% от 860-те хиляди жилища, купени в Турция в периода януари – септември, са били придобити с помощта на ипотечен кредит.
Обемът на средствата, заделени за покупка на имоти от турските граждани, нараства на годишна база с 30.9% и достига 53.3 млрд. долара, съобщава Hurriyet Daily News. По данни на националната статистика, за първите девет месеца на тази година са продадени 862 154 жилища, при 701 621 за същия период на 2012 година.

41.8% от жилищата са купени с ипотечен заем.

Истанбул оглавява списъка с най-активните имотни пазари – от януари до септември в най-големия турски град са продадени 174 835 жилища. Това става въпреки факта, че гражданите на мегаполиса купуват основно със собствени средства – само 34.3% от тях са теглили ипотечни кредити.

Размерът на ипотечните кредити в абсолютно изражение, обаче, расте и в Истанбул – с 28% на годишна база, до 18.1 милиарда долара. На второ място по обем на изтеглените кредити са жителите на столицата Анкара – 6.83 милиарда долара, а на трето тези на Измир – 3.9 милиарда долара.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
21-12-2013 - 16:43:07
Парламентът на Гърция прие окончателно закон за въвеждане на нов единен данък върху имотите в страната, съобщиха източници от правителството в Атина. Налогът обединява досегашният традиционен данък, който се плаща със сметката за комунални услуги и извънредният – който бе въведен през 2011 година и се плащаше със сметките за ток.
Според правителството на страната, собствениците на имоти в Гърция ще внесат по новия налог около 2.654 милиарда евро в хазната през 2014 година. От тройката на кредиторите обаче не са такива оптимисти и изчисляват, че вероятно приходите ще са около 2.33 милиарда евро.

Източници от Брюксел прогнозираха, че дефицитът в южната ни съседка догодина ще е около 1.2 милиарда евро и намекнаха ,че не е изключено отново да се преразгледат нивата на облагане на недвижимите имоти.
Re: Цените на жилищата в другите държави от ЕС и цените в България
23-12-2013 - 10:44:22
Пазарът на жилища в Лондон догодина ще се „охлади“, тъй като предлаганият данък върху продажбите на имоти ще ограничи търсенето от чуждестранни купувачи, прогнозират от Rightmove Plc.
Офертните цени догодина ще се покачат с 6%, след ръст от 10.3% тази година, прогнозират от най-големия британски имотен уебсайт. Цените на национално ниво ще нараснат догодина с 8%, при ръст от 5.4% за тази година, прогнозират от сайта.

Финансовият министър Джордж Озбърн планира да излезе с данък върху капиталовата печалба за жилищата на нерезиденти на кралството, който ще бъде въведен от 2015. Озбърн опроверга миналата седмица твърденията, че правителствените инициативи за съживяването на имотния сектор водят до създаването на балон на пазара и откарват цените извън възможностите за покупка на купувачите на първо жилище.

„Натискът към повишение при цените остава, но ще започне да показва признаци на отслабване“, коментира Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove.

„Планираният данък ще изяде част от бъдещите печалби на чуждестранните спекуланти“, прогнозира той.

В Лондон цените паднаха през декември с 0.7% спрямо предходния месец, сочат от Rightmove. Най-големите понижения бяха в Кенсингтън и Челси, които отчетоха поевтиняване с 4.1% и в Харинги, където спадът бе от 3.7%. Камдън отчита най-голям ръст, от 2%.

Цените се подкрепят от слабото предлагане, като през 2013 има обявени с 80 000 по-малко имота за продажба, спрямо 2007, сочат от Rightmove.


PS: Само в Булгаристан ще се затопля!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход