Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

прокарат ли закона за фалитите, ще видите ипотечни заеми на кукуво лято, а без ипотечни заеми покупките ще се броят на пръсти, а без покупки - цените в посока 149

Публикувано от дичо тъпото 
[paper.standartnews.com]

Лихвите да се обвържат с международен индекс, предлагат депутати
5 г. ще ни мъчат лошите ипотеки
Отписват поне 50 на сто от дълга, ако банката вземе единственото жилище


Група депутати подготвят законодателни промени, които да затегнат юздите на монополите и банките в страната. Част от идеите предвиждат въвеждането на нови регулации, които да бъдат в помощ на хората, които не могат да изплащат кредитите си.

.Да се въведе 5-годишна давност за лошите ипотечни кредити и дългът към банката да се отписва при отнемане на единствено жилище. Това са част от идеите в пакет от закони, подготвяни от топфинансисти на управляващите, научи "Стандарт" от източници от "Позитано" 20. Очаква се текстовете да са готови до месец.
Има различни идеи колко да е давността - банките настоявали тя да е по-дълга, например 7 години, както е в Испания. Политиците обаче искат в интерес на потребителите срокът да е 3, максимум 5 години. Вероятно в крайна сметка ще се обединят около петилетката, след която задължението да отпада, ако банката не може да си го събере по съдебен ред. Все още е дискусионен въпросът дали давността да е само за лошите ипотеки, или да включва и потребителските кредити. Проблемът е, че няма закон за фалита на физически лица - предишното мнозинство на ГЕРБ написа такъв, но той така и не бе приет на второ четене.
Въпреки съпротивата на банките вероятно потребителите ще спират да са длъжници на трезорите, ако съдия-изпълнител им отнеме единствено жилище заради неплащане на вноските. Претърпяла е развитие първоначалната идея на червените депутати в такива случаи потребителят да бъде отписан като длъжник на трезора. В момента практиката на част от банките била да стават собственици на имоти, след това близки фирми правели един-два уж неуспешни търга да ги продадат на пазарна цена, след което го пускат на безценица, разказаха схемата соцдепутати. Така обаче кредитополучателят продължава да дължи немалка сума - разликата между размера на главницата по ипотеката, лихвите по нея и цената, на която е продаден имотът. Експертите на БСП са категорични, че ако не бъде изцяло освободен от задължението, длъжникът ще бъде разтоварен поне с 50% от него.
Друга идея е да се забрани на банките произволно да оскъпяват кредитите. Обсъжда се лихвата да бъде обвързана с индекса LIBOR например. Така, ако потребителят е сключил договор за кредит и нивото на LIBOR е бил 2,5%, това става съответният лихвен процент в договора му. Ако обаче LIBOR падне с течение на годините, лихвата също ще трябва да пада. Рискът тук е за потребителя, че при вдигане на международния индекс неговата лихва също ще расте. Затова в момента се търси балансиран вариант, който да е в интерес и на потребителите, но да е и прогнозируем рискът за трезорите.
"България се радва на стабилна банкова система и нашата цел е тя да остане такава. Но също така искаме да защитим потребителите", обясниха червени.
Потърсен за коментар, шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС) бе лаконичен, че има договорка с Асоциацията на търговските банки и е поел ангажимент да не коментира промените до изработването им в окончателен вид.
Йова АПОСТОЛОВА
Уау, уникално прозрение ,цапнато като заглавие на темата, поредната безвкусица от автор, чиято мечта за 149 никога няма да се сбъдне, ама какво пък, мечтите са безплатни.
никога няма да се сбъдне а? [sales.bcpea.org] Личи си че си пльокер.
Quote
брокер съм си
Уау, уникално прозрение ,цапнато като заглавие на темата, поредната безвкусица от автор, чиято мечта за 149 никога няма да се сбъдне, ама какво пък, мечтите са безплатни.
Даваш пример с Ботунец ?! И за теб това е новина ?! И е нещо прекрасно ? Типично за теб,мечтай.
Дааа Ботунец както и Факултета са едни от най-търсените места за инвестиции в имоти особено от една етническа група...:]

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Когато бях ученик, най-големите диваци ги местеха в Ботунец. С единия крак бяха в ТВУ, с другия- пред изключване.За това ги местеха там. Водеше се нещо като наказателна колония. Предполагам, че повечето са останали да си живеят в квартала след това. В техникума по металургия се влизаше без изпит,а от там пътят беше само един-Кремиковци.
салвадоре, Ботунец е квартал на София нали? и второ, предположението, че твоите съученици са останали да си живеят в Ботунец след техникума е тъпо щото те там не са живеели а само са учили. И сега е Боунец - утре топ център/локейшън.
Мечтата не всеки неуспял индивид е да вижда как има още като него, мечтата на всеки провинциалист - комплексар /защото не всички провинциалисти са комплексари/ е да станат цените на уж омразната им София максимум по 149 лв. на кв м, за да се намъкнат и те тук. Да ,ама не. Мечтай, ако слушкаш,наесен може и да го сънуваш. Всъщност те специално на никаква цена не можеш да дойдеш да живееш тук, защото нямаш дим в задника, камо ли пари за имот в европейска столица.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-09-23 20:51 от брокер съм си.
хахахахахахаха Саше, страшен виц пусна. Свинската София била европейска столица. Хаъхахахахха. Чакай и аз ще ти кажа едно мерило за мръсотия която чух преди маалко в един холандски сериал. Та: еди какво си било мръсно като седалката на тоалетна на българска бензиностанция.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-09-23 21:09 от дичо тъпото.
Саше, между другото ти предлагам да сравним банковите ни сметки и нот.актове на притежаваните НИ, както и да сравним текущите доходи. Навит ли си?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход