Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

нема такова чудо по света, паднала му на някой къщата и хайде ремонт с парите на данъкоплатците, да са си правили застраховки а не да мислят че имот ни хляб ни вода ще

Публикувано от дичо тъпото 
[paper.standartnews.com]

1 година по-късно: Перник още ближе рани от труса
Баба Лила не ще новата къща с душ кабина, спи в барака на двора

Година след кошмарния трус от 5,8 по Рихтер, Пернишко все още тъне в руини. Сринати до основи къщи с фургон в двора, смразяващи останки от паднали наполовина стени и изоставени домове. Това е потресаващата гледка, която свива сърцето на перничани и гостите на града. Държавата се погрижи за обществените сгради, но обърна гръб на хората. Всяко второ жилище бе пострадало от бедствието. Обезщетения обаче взеха малцина, а настанените в нови сглобяеми домове се броят на пръсти. Местните са обезверени и се молят от банка на банка да им отпуснат заем, за да си спасят покрива над главите си. Много от тях все още живеят при роднини, зарязали разцепените си и опасни къщи.

18 семейства ще получат сглобяеми къщи, само няколко са готови
Фото Авторът"Да не се повтори пак!", плюят в пазвата си перничани. Темата за земетресението е постоянен разговор по кафенета и градинки с наближаване на все още парещата с ужас дата 22 май. Хората се страхуват от люлеещо дежавю и се опитват сами да си дават кураж. Много от тях все още живеят при роднини, зарязали разцепените си и опасни къщи. Хората от 1 г. си лягат и стават с европейския сеизмологичен сайт. Отправката е на екраните на всички домашни и служебни компютри и при най-малката вибрация, дори от тежки камиони, панически се търси дали не е станал нов трус.
Слабите вече не плашат а успокояват жителите на пострадалия регион заради обясненията на учените, че така земята се намества.
Драмата обаче е навсякъде по улиците като вкопчила се в града гигантска пиявица. Няма улица, по която да не стърчат грозни руини, а стопани да се тъпчат в тесни фургони до килнати застрашително триетажни къщи. Вместо да се погрижат за електората си, политиците се хвърлиха с грозна популистична битка, която наказа стотици клетници, молещи се за помощ. Във фургон и в колата посрещнаха зимата, пролетта, а види се и лятото, фамилията на Цветанка Димитрова от Перник. Многолюдното семейство, заедно със зетьовете и снахите, всяка нощ заспиват, гледайки наклонената си триетажна къща от прозорците на ламаринения си временен дом. Масивната постройка на ул. "Св. Петка" е с поддали основи и видимо се е наклонила. Вратите не се затварят, терасите са се отцепили, а стените са с огромни цепнатини.
Зетьовете спят в колата защото място за тях във фургона в двора няма. 14 бона отпуснали на баба Цеца от Междуведомствената комисия по бедствията, които не стигат за сложните укрепителни дейности. Къщата е без бетонни колони и тухлите буквално са се изместили. Няма и строителна фирма, която да се престраши да направи ремонта и да гарантира, че къщата няма да рухне. Фамилията на старицата е една от 45-те, които все още живеят на походни условия. 23 семейства са настанени временно в общински апартаменти. От възложените за направа 18 сглобяеми къщи с парите от акцията на БЧК и партийните субсидии на ГЕРБ са направени едва няколко. Масово хората, получили оценки за щети от общинските експертни оценки за над 10 бона, са получили минимума от 10 000. Има орязани до този таван суми от 20 и дори 40 бона. Затова потърпевшите масово са обжалвали в междуведомствената комисия и чакат съдебни дела. Има и щастливци, които не приемат новия си дом. В региона дървените къщи не са на почит, жителите са свикнали на масивни сгради.
Баба Лила от Перник е горд собственик на първото сглобяемо жилище в страната, но не го ще. "Чуждо ми е, живея си в старото стайче", признава 70-годишната Лиляна Христова. Старият й дом е жестоко нацепен и изкривен, но
не може да го прежали след 53 г.
живот в него. Сгъваемата къща й струва 15 000 лв. с облицовани с дърво вътрешни стени. Площта й е 63 кв. м. Дали й мивка, шкафчета и бойлер. Банята пък е с душ кабина, която бабата едва ще се престраши да ползва. "Не ми е тясно, но в моето си ми е по-добре", отсича Лила и заспива в стаичката, която преди е била барака в двора. Историята й е огледало на лишения от логика избор на обитатели на новите къщи. Възрастни и самотни хора получиха широк дом, а семейства с деца останаха извън списъците за даваните без никаква логика нови къщи.
Само след дни в Пернишко тръгва маратон от молебени, с който ще се отбележи година от страшното земетресение. В Перник и Дивотино чакат патриарх Неофит като месия и амулет срещу бъдещи беди. В Дивотино хората вдигат с дарения 7-метров кръст, за да пази хората от бедствия. Ще бъде поставен на най-високия хълм Чучул, за да се вижда от Перник, Кладница и Рударци.
Застраховайте си копторите ей, а не утре като се разпаднат след силен вятър да искате да ви ги строят наново с нашите пари!
В Сливенско са зачестили нов вид измами - предложение за саниране или ремонт на жилище, съобщиха от ОДМВР –Сливен.

От полицията в областта предупреждават, че измамите не са само по телефона.
Напоследък са зачестили измами за:
- Безумно изгодна сделка срещу пари;
- Ремонтиране или саниране жилището;
- Включване в европроект, от който ще се спечели много.


В никакъв случай гражданите не трябва да се доверяват на хора, които не познават, ако ги спрат на улицата, позвънят на вратата или ги посрещнат пред входа и им предложат някоя от горните схеми.

Най-честите случая на измама са свързани с предложение за саниране или ремонт на жилище. Хората, които ви предлагат тази услуга се придвижват с товарен бус, пълен с материали, лицата са с работни облекла и създават впечатление, че действително се занимават с тази дейност.

Измамниците предлагат много по-ниска цена от пазарната за ремонта или санирането, или обясняват, че са им останали материали и ще санират почти без пари. Ако дадете веднага парите, в случаите на този вид измами, измамниците започват работа - залепват няколко плоскости или оставят един два инструмента и след това обясняват, че трябва да отидат да довършат друг обект и повече не се връщат. За да се предпазите от този род измами, не давайте предварително пари, дори да ви предложат да подпишете договор.
Quote
дичо тъпото
Застраховайте си копторите ей, а не утре като се разпаднат след силен вятър да искате да ви ги строят наново с нашите пари!
Да бе да
Дадоха репортаж 1 месец някъде след земетресението, чисто нова къща застрахована за 20к евра щото е с кредит. Хората показаха полица и изплатено обезщетение - 3000 и малко лева.
А само мазилката дето е паднала им е повече.
В БГ застрахователите само събират пари, навън не знам как е....
Това ме отказа да си купя вила - като ме окрадат ще ми платят на мукавей.
нема да ти платят зашото нема да ти застраховат вилата. да не са луди. сха ти искат сот да има иначе застраховка на мукавей
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход