Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Брокерска изповед: "Цените на имотите ще се понижават". По-образованите брокери започнаха да загряват, обаче не и нашият форумен пльоко. (spgufi)

Публикувано от дичо тъпото 
[www.investor.bg]


К. Найденова: Имотите в България са силно надценениЦените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”


Има ли нужда от регулация на пазара на имоти, как трябва да е организиран контролът и колко строг да бъде – разговаряме с управителя на агенцията за имоти “Евина” Кристина Найденова.

Г-жа Найденова е машинен инженер и оценител, има допълнителни квалификации в сферата на финансовия мениджмънт. През 2008 г. основава агенцията за имоти “Евина”, която управлява до днес.

- Г-жо Найденова, защо се получи това разцепление между посредниците на пазара на недвижими имоти? Къде се корени проблемът в предложенията за регулация?

По точно е да се каже, че досега обединението не се е състояло, но има база за това - работим една и съща работа и имаме еднакви проблеми. Що се отнася до регулацията, такава трябва да има.

Единственият нормативен документ, който имаме в момента, е европейският стандарт за изискванията към услугите, които се предлагат от брокерите на имоти. Той не е задължителен, както всеки стандарт, но все пак е документ, на който можем да стъпим, за да се създаде закон. Този закон трябва в кратки срокове да реши много проблеми, които са се натрупали за последните 20 години, и да създаде механизъм за решаването на проблемите, които биха възникнали в бъдеще.

- Възможно ли е всички тези проблеми да бъдат решени само с един закон?

Да, определено смятам, че един закон за нашата дейност ще реши поне 80% от съществуващите проблеми, необходими са и промени в други закони.

Мисля, че законът за дейността на брокерите на имоти трябва да стъпи на 4 основни точки. Първо, компетентността и квалификацията на брокерите да е гарантирана, което е заложено като изискване и в европейския стандарт. Така клиентите ще са сигурни, че ползват качествена услуга. След като качеството на услуга е гарантирано трябва да е гарантирано и заплащането на брокерите. В момента имаме проблем с тези две неща – квалификацията и заплащането. В този смисъл смятам, че трябва да има минимален размер на комисионата...

- А максимален? Или това би ограничило конкуренцията?

Може и максимален, но той не е толкова важен. Сега размерът на комисионите се договаря и варира между 0 и 15%. По-високият процент е напълно обоснован за някои конкретни случаи. Необяснимо е обаче как една фирма би могла да поддържа бизнес, като работи на 0,5% или 1%, или без комисиона. От какво се издържа тази фирма?

Третото, което трябва да се реши със закона е технологията на сделките. Тя трябва да е ясна, за да работят всички по един и същи начин. Тук визирам проблемът с фалшивите обяви, които ние наричаме „набирателни оферти“. Те създават фалшива представа за пазара на имоти у клиентите, предизвикват недоволство у тях и формират лош имидж на цялата гилдия, а не само на колегите, които ги публикуват.

Има и обяви, в които е включен текст „само за частни лица“ или „само за физически лица”. Това означава, че някои колеги не искат да работят с други колеги по различни причини. Този начин на работа не е в интерес нито на клиентите, нито на нас.


Четвъртият проблем, който законът трябва да реши, е създаване на браншова организация. Някои колеги се страхуват, че ако има браншова организация – камара, т. е. саморегулация, може да се получи монополизиране на пазара, като няколко големи фирми „превземат” ръководството на камарата и всички останали постепенно може да бъдат изхвърлени от пазара. Това за мен е много трудно да се случи предвид факта, че според статистиката през 2010 г. и 2011г. фирмите в България с основна икономическа дейност операции с недвижими имоти са около 21 хил., а заетите в тях са около 34 хил., затова смятам, че опасенията за монополизация на пазара са неоснователни.

Не виждам и опасност да се загубят работни места. Услугите „управление на имоти” и „професионален домоуправител” ще се използват от все повече и повече собственици на имоти, затова мисля, че в сектора предстои откриване на нови работни места.

Бъдещият закон за брокерите на имоти ще трябва да сложи началото на традиции в бранша и да създаде култура в общуването между участниците на пазара на имоти, между брокерите и между брокерите и нашите клиенти. Много неща, които изглеждат трудно приложими, трябва да бъдат направени - да се определи минимален размер на комисионите, задължително членство в бъдещата браншова организация и др. Според мен доброволното членство няма да даде добър резултат.

- Защо?

Ще ви разкажа какво се случва в Камарата на оценителите, тъй като съм оценител, членувам там и мисля, че двете професии имат общи характеристики. Членството в Камарата на оценителите не е задължително. От общо около 4 000 оценители, вписани в регистъра на оценителите, в камарата членуват около 1000. Членовете на камарата заплащат членски внос, имат правото да участват в общите събрания на камарата и вземането на решения.

Получава се така, че решения се взимат от една четвърт от хората, а важат за всички. От друга страна камарата работи за всички оценители, не само за членовете си, и продуктите от нейната работа се ползват от всички, т. е. плащат само една четвърт, а ползват всички. Тази ситуация не бива да се допуска при бъдещата браншова организация на брокерите на имоти.

Какво се случи в други браншове – производство и преработка на месо и мляко, при хлебарите, сладкарите и др. При тях браншовите организации са повече от една и виждаме колко много проблеми има в тези сектори, които се решават трудно и бавно. За сравнение, ще посоча камарите на нотариусите, адвокатите, лекарите, зъболекарите. За да се упражняват тези професии, членството в съответната камара е задължително. Да сте чули за нерешени проблеми в тези сектори? Брокерите на имоти трябва да имаме една професионална организация и членството в нея да е задължително, за да си решаваме проблемите.

- Законопроектът за дейността на брокерите, който се предлага и обсъжда в момента, претендира, че може да разреши всички тези проблеми, заедно с подзаконовите нормативни актове, ако разбира се бъде приет ...

Нашата цел е да има само закон, без подзаконови актове.

- Възможно ли е това?

Да, смятам, че е това е напълно възможно.

- Доколкото знам, в момента се подготвя алтернативна на Националното сдружение „Недвижими имоти“ организация, която да предложи собствен законопроект за дейността на брокерите.

Безспорно е, че трябва да има публичен регистър на брокерите на имоти и само вписаните в регистъра да могат да упражняват професията. Дискутира се какви трябва да бъдат критериите за вписване в регистъра и за институцията, която трябва да поддържа регистъра. Доколкото знам колегите, които са на мнение, че регистъра на брокерите трябва да се поддържа от държавна структура – министерство, агенция или друго ведомство, планират да се обединят в организация, която да защитава позицията им и да я наложи в практиката.

- Нека поговорим малко за пазара на имоти. Ваши колеги отчитат, че има някакво оживление, естествено не това, което се случваше допреди няколко години. Вие какви наблюдения имате?

Наблюденията ми за оживление на пазара на имоти са доста разнопосочни, поне ако изхождам от разговорите с колеги. Това е свързано с цените, на които се предлагат имотите и цените, на които се извършват продажби. Общоизвестен факт е, че се сключват сделки на цени, които се различават с 30-50% от офертните цени, т.е. имотите са надценени и цените им не са съобразени с възможностите на купувачите.

Има икономически показатели, които подкрепят това твърдение. Цената на един имот е наемът, който може да се получи от него за 10 години. Ако един имот в среден квартал със средно качество се отдава под наем за 400лв. на месец, то цената му е 48 000лв. (400лв./месец х 120 месеца).

Цената на един имот е доходът на едно домакинството за 3 години. Средната работна заплата у нас е около 700 лева. Това означава, че един работещ човек би трябвало да може да си купи гарсониера със средно качество в среден квартал за 25 200лв. (700лв. месечна заплата х 36 месеца).

Както виждаме от обявите за продажби, имоти от примерите се предлагат на пазара от 2 до 3 пъти по-скъпо.

- Каква корекция виждате?

Поевтиняване около два - до три пъти. Сега продажби стават случайно. Продават или хора, които са притеснени финансово и нямат избор по различни причини, или хора, които са разумни. Икономистите казват: „парите днес са по-скъпи от парите утре”, т.е. по-добре е да имаш пари днес, да работиш с тях и те да носят доход, отколкото продавачът да очаква да получи неизвестна сума пари в необозримо бъдеще.

Очертава се икономическата криза да продължи 10 и повече години. Отлагането на продажба на имот за едно бъдещо време не е в полза на продавача.

- Ако се запази сегашното темпо на спад на цените, което отчитат и от статистическия институт, и агенциите на базата на тяхната си статистика, колко време ще продължи тази корекция? Може ли да се очаква някакъв период от време, в който отново да има рязко пропадане?

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите. Не очаквам обаче рязка промяна в цените на имотите, нито в посока поевтиняване, нито в посока поскъпване.

- Как Вие определяте какво е „нормален“ пазар?

За мен пазарът е нормален, когато един брокер прави поне по една сделка месечно.Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2013-04-05 08:53 от дичо тъпото.
„Хората са като прозорци от стъклена мозайка-истинската им красота може са бъде видяна само,когато има светлина отвътре.

Колкото по-тъмна е нощта, толкова по-светъл е прозореца.”Елизабет Кюблер-РосВсъщност това е по-подходящо:

Да носиш отговорност означава да признаеш собствената си роля и принос за обстоятелствата, в които попадаш, както и да понесеш последствията от това.

Трябва да сме в състояние да приемем последствията от всяко свое действие, дума и мисъл."

Елизабет Кюблер-Рос.
Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-04-05 08:55 от paul.
Тази изби рибата: колко трябва да си тъп за да отвориш АНИ през 2008 година???
Това е нещо като да купиш фабрика на 8-ми Септември 1944 година.
Тази разбира от имоти толкова, колкото аз от зърнопроизводство.
Тази има много повече акъл в главата от паразитчетата в тоя форум и много добре знае че с тарикатлък не се оцелява дълго ...

"Цената на един имот е наемът, който може да се получи от него за 10 години."; "Цената на един имот е доходът на едно домакинството за 3 години." - тия две изречения продавачите, брокерите и т.н. трябва да ги научат много добре щото купувачите вече ги научиха по болезнения начин ......
Quote
Тинки Уинки
Тази изби рибата: колко трябва да си тъп за да отвориш АНИ през 2008 година???
Това е нещо като да купиш фабрика на 8-ми Септември 1944 година.

Я да видим кой отваря агенция за имоти след 2008. Има много малки агенцийки в момента и продължават да се роят. Отварят ги добрите брокери напуснали големите мастодинти, защото знаят че сделките намаляха драстично и е по-добре да работят за себе си и знаят че голямата агенция нищо не им дава - само взема. Сблъсквал съм се и с едните и с другите.
За съжаление подговят закон, който да убие малките и кадърните и да останат няколко големи, щото са на някой...
както стана и при такситата...
При цена равна на наема за 10%, рентиерството ще дава 10% печалба годишно - не е зле.


Quote
giantCat
Цената на един имот е доходът на едно домакинството за 3 години
Това може да се изтълнува по следния начин - вземаш дохода си за 3 години и търсиш в този ценови диапазон.
Quote
Тинки Уинки
При цена равна на наема за 10%, рентиерството ще дава 10% печалба годишно - не е зле.

Това може да се изтълнува по следния начин - вземаш дохода си за 3 години и търсиш в този ценови диапазон.

Браво Тинки. Ти откри топлата вода най-после. 10% доход от наем е съвсем в реда на нещата навсякъде по света. Защото ако е по-малко 5-6% например то тогава риска се обезмисля и е по-добре кинтите на депозит. В момента доход от депозит е около 6-7% в БГ банка.


И за 3-те години си е така, ако имаш средностатистически доход вземаш дохода си за 3 години и си търсиш средностатистическо жилище в София.
Ако не намериш такова за тези пари, значи пазаря е набалончен и трябва да чакаш цените да си дойдат на мястото и тогава да купуваш, а до тогава живот под наем и умножаване на кеша в банката. Простичко е.
Quote
spgufi
Тази разбира от имоти толкова, колкото аз от зърнопроизводство.

Факти:

1. Дамата е започнала бизнес когато пазаря отсява кадърните от плявата. Тя е оцеляла досега.
2. Тя има агенция с уебстраница, членува в организации за които креватаците дори не са чували.
3. Тя се осмелява да каже истината такава каквато е.

=============================================

Саше ти кой си, какво имаш ти? Нищо. Ти живееш под наем, сам работиш в агенцията Сити Л и дори една уебстраница не можеш да си позволиш, камо ли офис, телефон (да не говорим за персонал от 4-5 брокера). Накратко ти си обикновен креватен шушляк. Форума е единственото ти поле за изява. От "стотиците сделки" се вижда от годишния отчет на Сити Л, че нищо не си изкарал. Май караш на издръжката на социалните помощи на жената и детето с които живееш.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-04-05 18:03 от дичо тъпото.
Ало, тъпия, не си в позиция да ми задаваш въпроси, ама заради забавлението с теб ще ти отговоря.
---------------------
1. Дамата е започнала бизнес когато пазаря отсява кадърните от плявата. Тя е оцеляла досега.
-----------------------
1. Ако това е критерият ти за знания, то аз като съм започнал през 1991 и съм оцелял през всичкото оцеляване ?
---------------
Тя има агенция с уебстраница, членува в организации за които креватаците дори не са чували.
---------------------
2. Никога не съм членувал в НСНИ , всички там ме познават, а защо не членувам е въпрос, който няма как да дискутирам с теб.
-----------------------
. Тя се осмелява да каже истината такава каквато е.
-----------------------
3. Тя казва и верни неща, но като цяло казва и много глупости, които няма как на теб да не харесат. Ако питаш защо на теб ти харесват само подобни глупости, отговорът е във втората част от този ти ник.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-04-05 20:10 от spgufi.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход