Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цени по време на гражданска война.

Публикувано от granit 
Цени по време на гражданска война.
22-02-2013 - 21:33:16
Има ли някой исторически данни за цени на НИ по време на гражданска война?
Re: Цени по време на гражданска война.
22-02-2013 - 21:45:01
Quote
granit
Има ли някой исторически данни за цени на НИ по време на гражданска война?

Точни данни не мога да цитирам, но мисля, че търсенето е голямо. По-принцип, колкото по-бедни и угнетени са хората, толкова повече се увеличава желанието за теглене на кредит и покупка на тухли.
Re: Цени по време на гражданска война.
22-02-2013 - 22:38:58
Остъклявам прозорци с талашит.
Re: Цени по време на гражданска война.
23-02-2013 - 08:09:01
Не чухте ли? Много от стачкуващите са брокери. Май и във форума ги няма, когато крещят за национализация.


Предвид на настъпилите политически събития, напълно нормално е да си зададем въпроса как ще се отразят те на пазара на имот?

Политическата несигурност е може би един от най-отблъскващите фактори за инвеститорите, като никой няма да тръгне да прави сериозни сделки в подобен момент.

В същото време отдръпване може да се наблюдава (поне в краткосрочен план) и при местните купувачите на имоти, поне до стабилизиране на обстановката. Нестабилната политическа и икономическа среда е сериозна заплаха пред бъдещите доходи на населението, а решението за покупка е едно от най-значимите финансови решения в живота на хората. Поради тази причина много от потенциалните купувачи, оглеждащи се за имот в момента, могат временно да отменят тези си планове.

Не бива да забравяме, че е възможно при едно по-дълго задържане на политическата нестабилност да започне и негативна тенденция на повишение на лихвите по ипотечните кредити. Това би било свързано с повишаване на рисковата премия на страната ни, като сериозен компонент при формирането на лихви по кредитите.

Много е вероятно по-дълга нестабилност да накара финансовите институции да прибегнат поне до затягане на условията си за отпускане на кредити, малко след като те бяха „поразхлабени“.

Това заедно с евентуалното повишение на лихвите би била пълна промяна на тенденцията от последните две години, когато станахме свидетели на значително понижение на нивата на лихвите с изключително благоприятно влияние на пазара.

Потенциалната рестриктивна политика от страна на банките е много вероятно да се провежда, поне до придобиването на по-голяма яснота какво ще се случва от тук нататък и трайно нормализиране на ситуацията.

Модата през последните месеци е да се теглят ипотечни кредити в левове (като през януари те са били 53% от отпуснатите). До голяма степен причината е, че банките дават условия поне толкова изгодни (а често дори по-изгодни), колкото по предложенията си в евро.

Зад благосклонността на финансовите институции е наложителната необходимост да влезе в работа огромният левов скъп ресурс от депозитите, лихвите по които все още са значителни.

Ако се загледат потенциалните кредитополучатели в начина на изчисляване на лихвата обаче, ще видят, че в почти при всички предложения, които са в челото на класацията на най-изгодните, лихвеният процент е променлив, като най-често се определя от базов лихвен процент плюс надбавка.

А истината е, че този базов лихвен процент, особено при кредитите в левове (базирани предимно на SOFIBOR), може да тръгне нагоре с доста ускорени темпове при по-нататъшно задълбочаване на политическата криза, което да оскъпи заемането на ресурс от финансовите институции.

Негативната тенденция може да стане реалност и по отношение на излизане на повече продавачи на пазара: „слабите ръце“ на чуждестранните инвеститори, които е възможно да са се уплашили от случващото се и да искат бързо и на „всяка“ цена да приключат своите инвестиции.

Изключително негативен ефект е възможно да имат случващите се политически събития на пазара на търговските площи, където инвестициите са изключително големи по размер, включително е възможно да станем свидетели и на замразяване на големи проекти в процес на изграждане.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-02-23 09:16 от paul.
Анонимен потребител
Re: Цени по време на гражданска война.
23-02-2013 - 17:47:45
Във всеки случай при гражданска война не е добра идея да си държиш спестяванията в хартийки.
Re: Цени по време на гражданска война.
23-02-2013 - 19:30:01
цени на "имоти" можем да говорим евентуално след излъчване на победител.а дотогава цената на имота е такава каквато е стойноста на отбраната (защитата) му .c кеша си много по мобилен и оперативен smiling smiley хващаш влака,рейса,самолета и се спасяваш...маймуните както винаги остават
Re: Цени по време на гражданска война.
23-02-2013 - 20:23:02
Айде, стига глупости.
Re: Цени по време на гражданска война.
23-02-2013 - 22:19:47
Пък хващай си рейса и влака, /самолета, ако имаш пари за билет/ и прав ти път. Какво си заревал за цените в България?
Днес ми направи впечатление, че огромна част от т.нар. протестиращи са хора, които не могат да си платят и не са си плащали парното или тока. Щото едни от исканията им са за "мотаториум" върху сметките................ Егати материала, то и във форума повечето от ревящите май сте такива.
Re: Цени по време на гражданска война.
24-02-2013 - 09:47:27
avatar
Ние не сме в състояние на гражданска война.
Все още не са загърмяли пушки.
Това са обичайни протести за държавите от западна европа.
Гадното е че аз съм песимист за идване на някаква промяна.
Олигарси и политици за пореден път ще поставят народа в поза партер.
Цените на имотите няма да се повлияят от ситуацията.
Re: Цени по време на гражданска война.
24-02-2013 - 11:24:42
В 11.00 часа в София започва и национален протест пред БНБ срещу безхаберието и банковия произвол.

Националният протест „На бунт срещу високите сметки" започва в 12. 00 часа от пилоните на НДК.

ps: Дали няма да повлияе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход