Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Анонимен потребител
Re: Преглед_на_печата_2013
21-11-2013 - 17:23:52
така е! Друго си е да ги завъртиш в Лемън Брадърс или при Мадок
Re: Преглед_на_печата_2013
22-11-2013 - 07:53:59
Четиринайсет души са загинали от рухването на покрива на търговския център в Рига, включително трима спасители.
Над 30 души са ранени, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА, цитирайки говорител на министерството на вътрешните работи на Латвия. Двайсет и осем са откарани в болница.

Вчера вечерта, към 18 часа местно време, е рухнала една от стените на сградата и покривът. По-късно, когато започнало разчистването на терена, се срутила още една стена.
Площта на срутването е около 500 квадратни метра.

Латвийският държавен център за кръвопреливане се е обърнал с призив да се дарява кръв за пострадалите.

На мястото на трагедията работят около 400 спасители и полицаи. Докарана е допълнителна техника, за да се премахнат преградите, които не позволяват да се стигне до места, където се предполага, че може да има затрупани хора, вероятно около 30 души.

Специалисти предупреждават, че при разчистването не трябва да се действа прибързано, тъй като отстраняването на една плоча може да доведе до рухване на цялата конструкция, а под нея още има хора.

Пристигналият на местопроизшествието заместник-кмет на Рига Андрис Америкс не потвърдил информацията за евентуален взрив в търговския център.

По думите му, сградата е рухнала като "къща от карти" и от търговския център практически нищо не е останало.

„Ние сме потресени и шокирани от случилото се. Това е огромно нещастие за всички нас”, се посочва в прессъобщение на собственика на сградата, компанията „Максима Литва”, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Re: Преглед_на_печата_2013
22-11-2013 - 14:35:54
Re: Преглед_на_печата_2013
22-11-2013 - 22:06:40
За 23 години и 11 месеца има незначителен спад на "най-платежоспособните инвеститори в жилища" в България:
1)
- в края на 1989г. пенсионерите в България бяха 2,209,019 души
2)
- през ноември 2013г. пенсионерите в България са 2,186,654 души
Тоест има спад от 1% или с 22,365 души.


Честито!


[www.noi.bg]
Re: Преглед_на_печата_2013
25-11-2013 - 19:39:06
Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит. Делът на "лошите кредити" на домакинствата се увеличава от 5-6 на сто през 2009 година, до 19-20 процента тази година.

Това сочи изследване на Института за икономически изследвания при БАН, цитирано от БТА.

От БАН не уточняват дали хората, които никога не биха взели кредит, вече имат такъв.

В Института отчитат тенденция на увеличаване на спестяванията, отлагане на разходи за потребления, изплащане на стари дългове и отказ от нови кредити.

Изследването е направено сред 1000 пълнолетни граждани през периода 1 август -10 септември тази година, каза проф. Митко Димитров, директор на института.

Между две трети и три четвърти от участниците в анкетата смятат лихвите и таксите на банките за високи, а условията за отпускане на заеми за непрозрачни.
Само преди месец стана ясно, че депутатите готвят промени в Закона за кредитните институции, чрез които да ограничат банките относно таксите и лихвите по кредити.

Ръстът на парите в депозити расте, като се увеличават предимно големите депозити, вкл. тези над 1 млн. лв.
Същевременно около 84% от участниците в изследването заявяват, че не могат вече да спестяват.

Около 30 процента от проблемните кредити са София, областните градове генерират 42 на сто от нередовно обслужваните задължения.

Кредитните институции завишават изискванията към кандидатите за заеми, информираха от БАН.
На фона на постоянно нарастващите спестявания на населението, кредитирането е все по-малък фактор за икономическия растеж, смятат в института.
Re: Преглед_на_печата_2013
25-11-2013 - 22:22:40
Около 700 хиляди домакинства у нас в момента изплащат кредити или заеми. В същото време между 40 и 50 хиляди са семействата, за които има сериозен риск да изпаднат в неплатежоспособност и те да не могат да платят кредитите си.

Това обясни днес д-р Борис Гюров от Института за икономически изследвания към БАН. Учените представиха тяхно проучване заразвитието кредитния пазар у нас от 2009 г. досега. Според Гюров в момента има около 6000 домакинства, които не могат да изплащат кредитите си.

Общите задължения на семействата у нас са за малко над 18 млрд. лева, което е намаление с около 1 млрд. лв. спрямо 2009 г.

Икономистът припомни, че преди четири години едно домакинство е дължало средно около 14 хиляди лева. Сега задълженията са за около 20 хиляди лева. В същото време обаче има отлив от системата за получаване на кредити. През 2009 г. и преди това имаше бум на взимането на кредити, които бяха подтикнати от консуматорските потребности на хората, обясни и проф. Гарабед Минасян от Института. През последните години този бум бе овладян, но се създаде и негативно отношение към кредитните институции, става ясно от направения анализ.

В изследването е записано, че 58% от българите в никакъв случай не биха взели кредит. Анализът е направен след допитване до хората в периода 1 август-10 септември, обясни и проф. Митко Димитров, който е директор на института.

Запазват се нивата на проблемните кредити

Дялът на "лошите кредити" на домакинствата се увеличава от 5-6 на сто през 2009 година, до 19-20 процента тази година. Около 30% от проблемните кредити са в София, а в другите областни градове проблемните кредити са повече - 42 на сто от всички заеми.

Според анализа на БАН длъжниците с просрочените кредити у нас са около 15,9% - толкова са били и през 2009 г. Тогава обаче просрочията за по три месеца са имали около 23,3 на сто от кредитоползвателите. Сега просрочия имат 42,3% от хората. Малко над 10% от длъжниците смятат, че могат да изпаднат в неплатежоспособност. Други 40 на сто от анкетираните смятат, че има известен риск да не могат да плащат кредитите си навреме.

Най-затруднени в изплащането на заемите си са хората с доходи между 300 и 600 лв. - 35% от тях не могат да покриват навреме плащанията си. Всеки трети човек с доходи до 1000 лв. пък също има проблеми.

От БАН допълват, че основни затруднения в изплащането имат хората, живеещи в областните градове – около 42% от анкетираните. В София главоболия с кредити имат 29 на сто от кредитополучателите. В малките населени места пък 25,8% от хората не могат да спят заради теглените заеми.

Според учените ситуацията в областните градове в момента е такава, каквато е била в София преди четири години. Наблюдава се и ръст на кредитите в по-малките населени места и селата, обясни още Гюров. В момента около 30% от кредитоползвателите са в областните градове, като през 2009 г. там са били отпускани около 40% от заемите. В София сега са 21,8% от кредитоползвателите, а преди четири години в столицата са раздавани 37,4% от кредитите. По малките градове в момента са 21 на сто от домакинствата, взели кредити, а по селата са 17,2 на сто. Основно заеми са теглили хората над 31 години, като на тях са отпуснати общо 28,1 процента от кредитите. Други около 21 на сто са кредитополучатели на възраст от 18 до 30 години – толкова са и хората над 41 години, които са взели пари

Кои са основните ползватели на заеми?

Основно заеми в момента теглят домакинствата с доходи между 300 и 1000 лв., като за тях финансовите институции отпускат около 60% от кредитите, става ясно от изследването. Други 17% от заемните средства взимат хората с доходи до 1500 лв. 9% от домакинствата с 300 лв. доход също са молили банките за пари. Толкова са и домакинствата с около 2000 лв. доход потърсили средства от финансовите институции, обясниха икономистите на БАН.


Гюров определи и основния профил на хората, които в момента взимат кредити. Това са лица, живеещи в областен град, на възраст между 31 и 40 години със заплата от 600 до 1500 лв., отглеждащи поне едно дете.

От изследването става ясно, че мнозинството от хората използват само 1 кредитен продукт. Всеки пети може да си позволи да изплаща два кредита, а под 10% от хората могат да си позволяват трети и четвърти заем. Според икономистите на БАН през 2009 г. софиянци са се ориентирали към използване на повече от един кредитен продукт. В момента обаче те са консолидирали старите си задължения и изплащат по един кредит или заем.

Високи такси и недоверие отказват хората от кредити

Над три четвърти от участниците в анкетата смятат лихвите и таксите на банките за високи, а условията за отпускане на заеми за непрозрачни, става ясно от проучването. Четирима от петима анкетирани пък са „напълно съгласни“, че лихвите и разходите по обслужването на кредитите са прекалено високи. Така е напълно логично, че 75% от хората подкрепят идеята на държавата да се намеси в политиката за кредитиране от страна на банките.

От проучването става ясно, че близо 70% от домакинствата у нас нямат кредити или заеми. Тези които са изтеглили кредити са 19,6 на сто, а тези със заеми са 7,6 на сто. Едва 3 на сто от семействата имат и кредит, и заем. През 2009 г. домакинствата с кредити са били 29,7 на сто, а тези със заеми са били само 5%.

Като препоръки от БАН обясняват, че е добре да бъде създаден кредитен Омбудсман. Трябва да се регулира и пазарът на бързите кредити. Според Минасян при тези кредити разходите за лихви с всички допълнителни такси излизат 25-30%. При нормалните заеми тези разходи са около 15%. Според икономистът проблемите идватзаради недобрата регулация на сектора. В същото време банковите неблагополучия се прехвърлят върху кредитополучателите, обясниха от БАН.

Друг начин за подобряване на сектора е, ако се въведе единен стандарт за кредитните договори, където да няма скрити клаузи, а информацията да е нагледно представена на потребителите. В тях трябва ясно да е онагледен и годишния процент на разходите.

Занапред трябва да се мисли и за мерки за създаване на единна и прозрачна среда за определяне на промените при лихвите от страна на банките. Трябва да се въведе и максимален праг на частта от доходите, която домакинствата могат да използват за погасяването на кредитни задължения. От БАН съветват да бъде създаден и закон обявяване на физически лица в несъстоятелност, като така ще може да се види кои хора наистина имат затруднения и кои недобросъвестно не искат да изплащат взетите кредити, въпреки че имат възможност да го правят.

За какво се използват заемите?

Българите в момента теглят кредити основно за ремонт, като в тази насока са 19,5% от кредитите. Малко по-малко средства се теглят за покупката на бяла и черна техника. За взимането на недвижим имот пък са 14% от кредитите на домакинствата. Около 10 на сто от кредитополучателите пък са взели пари, с които изплащат автомобил.

Едва 4 на сто от хората са поискали пари за стартиране на собствен бизнес. Малко повече са хората получи средства за погасяване на стари кредити. Много малко са и хората, които взимат кредити, за да инвестират в образованието на децата си, обясняват още в проучването си от БАН.

В същото време около 84% от участниците в изследването заявяват, че не могат вече да спестяват. В Института отчитат тенденция, че на фона на постоянно нарастващите спестявания на населението, кредитирането е все по-малък фактор
Re: Преглед_на_печата_2013
26-11-2013 - 15:32:25
Re: Преглед_на_печата_2013
26-11-2013 - 17:45:18
460 хил. пенсионери взимат нормална и инвалидна пенсия!!!

Големият проблем на българската пенсионна система е т.нар. ранно пенсиониране и инвалидните пенсии, каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по повод дискусията по второто четене на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г.

През миналата година 105 240 е броят на пенсионираните в условията на първа и втора категория. 511 000 са социалните инвалидни пенсии, като 460 000 от тях през миналата година са т.нар. втори пенсии - добавката към получаваните една или повече пенсии.

Само 47 600 са тези, за които социалната инвалидна пенсия е първа пенсия, отбеляза социалният министър.

Големият въпрос, свързан с инвалидните пенсии, не е в техния брой, а в това, че все още не могат да намерят своето място, защото на практика това е социално подпомагане, добави той.

По повод замразяването на нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране, Хасан Адемов каза, че в следващата година трябва да се намери онзи механизъм за повишаване на възрастта и стажа, който да не зависи от волята на случайно попаднали в политиката, в това число и министри, които да предлагат решения, засягащи почти всички български граждани.

Той посочи, че са готови да предложат и да съобразят увеличаването на възрастта и стажа с продължителността на живота. Адемов отбеляза, че през 2012 г. фискалният ефект от увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране е само 35 млн. лева по-малко разходи в бюджета на ДОО.

По повод критиките на опозицията, че има неразчетени разходи, социалният министър каза, че няма никаква драма в предложения бюджет на ДОО. Българските пенсионери ще получават увеличение на пенсиите, гарантирани са и всички обезщетения за следващата календарна година, отбеляза той.

Адемов каза, че правителството също не е доволно, че минималната пенсия се увеличава само с 4,50 лева, но се възстановява "швейцарското правило" за индексиране на пенсиите. Същият принцип през 2009 г. определяше 19 процента увеличение на пенсиите, даде пример той.

Министърът посочи, че опозицията иска индексиране на пенсиите с процента на инфлацията, т.е. "в типично герберски стил" предлага замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст. Инфлацията е близо до нула, предлагате с 0 лева да бъдат увеличени минималните пенсии, все пак 4,50 е повече от 0 лева, заяви Хасан Адемов.
Re: Преглед_на_печата_2013
29-11-2013 - 18:21:40
Домакинствата в Еврозоната дължаха жилищни кредити:
1)
- в края на 2005г. бяха на стойност 2,918,623 милиона евро
- в края на октомври 2006г. бяха на стойност 3,171,080 милиона евро
Тоест за 10 месеца тогава имаше увеличение от над 252 МИЛИАРДА евро.
2)
- в края на 2012г. бяха на стойност 3,830,924 милиона евро
- в края на октомври 2013г. бяха на стойност 3,854,142 милиона евро
Тоест за 10 месеца тази година имаше увеличение с по-малко от 24 МИЛИАРДА евро.


Честито!


[sdw.ecb.europa.eu]
Re: Преглед_на_печата_2013
01-12-2013 - 20:55:27
Cosmopolis (2012)Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-12-01 21:00 от paul.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход