Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Re: Преглед_на_печата_2013
09-11-2013 - 13:54:03
Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че проблемите в здравната система, кризата с бежаците и отпускането на коледни добавки за пенсионерите, ще натоварят бюджетните разходи. Той обаче подчерта, че "няма разхлабване на коланите".

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че подкрепя идеята възрастните хора с пенсии до 251 лв. да получат коледни добавки по 50 лв. Той обясни, че до средата на 2014 г. трябва да има яснота за повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране.
„Възможно е МВФ да ни разкритикува за спирането на пенсионната реформа, но временното й прекратяване ще остави глътка въздух и възможност да се седне на масата за преговорите", коментира финансовият министър пред Дарик.
Той обаче е категоричен, че трябва да се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране.
„Швейцарското правило само по себе си ще подобри ситуацията", смята Петър Чобанов.

От догодина именно по това правило пенсиите ще се вдигнат с три на сто от 1 юли, като средната пенсия ще надхвърли 300 лева.

До края на годината ще се осигурят парите за бежанците

Според финансовия министър до края на годината могат да бъдат осигурени нужните пари за справянето на ситуацията с бежанците. Петър Чобанов бе категоричен, че сумата е малко под 20 млн. лева.
Заедно с коледните добавки за пенсионерите и проблемите в здравната система, кризата с бежанците създава повече разходи в бюджета към края на годината.
Според Чобанов въпреки тях нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Все пак финансовото министерство е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи. В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се „орежат паразитни разходи", каза още Чобанов.
По думите му през октомври са надхвърлени плановете за събираемост на НАП. Петър Чобанов бе категоричен, че засилването на контрола върху издаването на касови бележки не е пресиране на бизнеса, а напомняне, че приходната агенция работи.
Към момента мерките срещу пране на пари са добре структурирани. Чобанов подкрепи промените по отношение на офшорните зони, разработени в закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски, защото „са насочени към изясняване на собствеността".
Семейно подоходно облагане и необлагаем минимум - втората половина от мандата
Плоският данък от 10 % остава до края на мандата, заяви финансовият министър Петър Чобанов. По думите му през втората половина от мандата може да се мисли за семейно подоходно облагане и за необлагаем минимум, но със сигурност ставката ще остане.
За догодина от данък „лихва" ще получим 66 млн. лева, което кореспондира с новата му ставка от осем на сто. Ще се върви в посока за постепенното му намаляване и ако видим ясна перспектива, че нивото на събироемост е високо и икономиката расте, може да помислим и за цялостното му премахване догодина, коментира още Петър Чобанов.
Петър Чобанов: Разхлабване на коланите няма!

Целите, които си поставяме, са съобразени с икономическия цикъл, допълни Петър Чобанов. По думите му заложеният дефицит от 1,8 на сто и увеличаването на дълга на страната ни догодина до максимум 18 млрд. лева не води до свръхзадлъжнялост. Още повече, че в средносрочната рамка за страната ни е предвидено намаляване на дефицита. Ето защо според Чобанов „разхлабване на коланите няма".
Рейтингът на страната ни е подценен, смята още финансовият министър.
Чобанов обясни, че в закона, според който ще вземем нов дълг от 360 млн. до края на годината, не е фиксиран конкретен лихвен процент, за да не се предпоставят офертите на кандидатите. Заложените текстове с лихвен процент до десет на сто не означава, че това ще бъде цената на кредита.
Re: Преглед_на_печата_2013
13-11-2013 - 10:42:54
Предлаганите от частните съдебни изпълнители имоти продължават да се увеличават.
Към днешна дата те са вече 4 823 спрямо 4 354 преди месец, което е ръст от 10.8%.
За последните три месеца повишението е значително - в размер на около 20%.
Леко понижение бележи броят на предлаганите имоти в столицата, където те намаляват до 822 към днешна дата спрямо 857 преди месец.
Това все още е значително над предлаганите 589 имота за продажба преди четири месеца.
Парцел от 11 951 кв. м на Цариградско шосе е един от най-скъпо продаваните имоти към момента от частните съдия изпълнители.
За имота, предназначен за офиси, търговия, складове, комплексно обслужване, подземни гаражи, паркинги и трафопост, се иска сумата от 11.97 милиона лева. Той разполага и с административна сграда.
Тези, които си мечтаят да живеят в къща в центъра на София, може би ще се зарадват на следващата оферта. Става въпрос за етаж от къща на ул. Шейново, разположена на целия надпартерен етаж. Началната цена, с която може да се наддава за имота е 631 500 лева. Площта е 192 кв. м, а потенциалните купувачи ще разберат, ще са необходими още доста средства за ремонта.
И все пак не са много имотите в центъра, които могат да се намерят за подобна цена (разбира се, ако тръжната цена не е много над началната).
Re: Преглед_на_печата_2013
16-11-2013 - 09:01:24
21 на сто от инвестициите в молове в Източна Европа са концентрирани в 4 балкански столици - Белград, Букурещ, София и Загреб.


Това е един от изводите на последния доклад, публикуван от Colliers International и цитиран от "Монитор"

Други 36 на сто са концентрирани в големи градове в бившия СССР – Москва, Санкт Петербург и Киев, а останалите в Братислава, Будапеща, Прага и Варшава. Последните 4 столици традиционно се смятат за сигурни пазари за инвестиции в големи търговски центрове. През последните седем години значително количество капитал е бил пренасочен към Източна Европа, Русия и Украйна, което показва, че има голямо търсене на първокласни активи в тези локации. В периода след кризата делът на големите трансакции в Централна Европа е намалял от 57 до 49%, докато този на източната част на Стария континент се е увеличил от 25 на 43%, смятат от Colliers International.

Основните източноевропейски пазари като Русия и в по-малка степен в Украйна осигуряват стабилност на инвестициите в редица аспекти - търговията в тях се развива активно благодарение на многобройното население, нарастващата покупателна способност и стабилното потребление, сочи анализът на консултантската компания.
Re: Преглед_на_печата_2013
17-11-2013 - 22:02:50
На италианския бизнесмен Лино Тонан отнемат седем жилища в Пловдив, складова база, стопански двор и 4 ниви в Цалапица, дворно място в Чешнигирово, “Аустин” и “Порше Кайен”, товарен “Фиат Дукато”, дялове от 2 фирми. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е завела дело срещу чужденеца в Пловдивския окръжен съд. Общата стойност на активите е 1 312 617 лв.
“Искът е предявен заради разминаване от 1 010 000 лв. между приходите и разходите на Тонан”, обясниха от комисията. Нейни експерти са извършили проверка на цялостната му дейност за 25 г. назад, пише “24 часа”. Самият Лино, познат в Пловдив с прякора Венецианския търговец, е в неизвестност от 4 години. За него има Европейска заповед за арест, издадена през ноември 2009 г., тъй като през същата година е получил присъда от 4 г. за укрити данъци за над 2 млн. лв. и е избягал от страната, преди да влезе в затвора.

Последната информация за него е от юни 2011 г. Тогава адвокатът му Христо Мандалчев внася молба в съда от името на Лино, с която той иска да излежи наказанието в родината си. На 25 октомври 2011 г. пловдивските магистрати излизат с определение, че присъдата може да бъде изтърпяна там.

Документът е адресиран до българското правосъдно министерство, което трябвало да го препрати до италианското. След като 8 месеца от Италия не идва отговор, районната прокуратура в Пловдив пита нашия съд дали решението е изпратено в Рим. Оказва се, че някой чиновник не си е свършил работата и е заминало едва на 20 юни 2012 г.
Re: Преглед_на_печата_2013
18-11-2013 - 08:04:57
Не само фирмите, но и гражданите ще могат да обявяват фалит. Тази идея възродиха депутатите от БСП и ДПС Янаки Стоилов, Иван Иванов, Хамид Хамид и новоизбраният шеф на правната комисия към парламента Четин Казак. Работната група по съставянето на законопроекта ще заседава през следващата седмица.
Законът за фалита на физическите лица ще бъде изготвен след сериозна експертиза на европейското законодателство, коментират народни избраници пред "Стандарт". В момента се преглеждат внимателно текстовете във френския закон, ще се вземат работещи практики и от Испания, обясниха юристите.

Фалитът на граждани ще се обявява пред експерти и след внимателен анализ на реалното им финансово състояние - на доходите и задълженията им. Но така ще се спре лавината от хора, които губят и единственото си жилище по независещи от тях причини. Както и ще се прекрати практиката наследници да се оказват с дългове, коментираха депутати. В новия закон внимателно ще се фиксират датите, от които човек обявява фалит, за да не може преди това да е продал имотите си и по този начин нарочно да завлече кредиторите.

За да няма злоупотреби със статута на фалирал гражданин, имената на хората, обявили фалит, ще се записват в черен списък за взимане на нови кредити. Освен това за дълъг период от време няма да могат да развиват търговска дейност, като регистрират фирми. Целта е да няма масови банкрути, но и да не се стига до преследване на децата на длъжниците и дори внуците им, обясни Иван Иванов (БСП). Както фалиралите фирми влизат в регистър, така и физическите лица ще бъдат записвани в такъв, поясни още Иванов.

Подобна идея за фалит на физическите лица имаше и по времето на ГЕРБ. Тогава обаче тя не събра достатъчно подкрепа сред депутатите. Да се уреди статутът на гражданските фалити беше обещание от предизборната програма на БСП. Сега прогнозите са законът да бъде приет до май 2014 година.

Банкерите обаче са категорично против въвеждането на такъв закон. Те прогнозират, че лавина от частни фалити ще залее съдилищата, защото хората са максимално затруднени да си плащат борчовете. Почти няма работещ българин без кредит, който да не изплаща вноски към банките, коментират финансисти. Причината е, че до 2008 г. трезорите щедро раздаваха заеми, но и хората не се затрудняваха да ги връщат. От години обаче кредитирането е в точката на замръзване и голяма част от доходите на банките идват от издължаването на старите заеми.
Re: Преглед_на_печата_2013
19-11-2013 - 22:06:43
Имотите и влоговете ни правят бедни




Мариян Йорданов

Българинът е беден, защото управлява лошо парите си. Фиксидеята да се купи собствено жилище, а спестените пари да се държат на влог в банка, е основната причина населението у нас да е бедно. Това заяви в лекция пред ученици от гимназия “Банкер” финансовият консултант с 15-годишен опит на капиталовите пазари Мариян Йорданов.

[www.trud.bg]
Re: Преглед_на_печата_2013
20-11-2013 - 11:10:54
avatar
Quote
morski
Българинът е беден, защото управлява лошо парите си. Фиксидеята да се купи собствено жилище, а спестените пари да се държат на влог в банка, е основната причина населението у нас да е бедно.

Правилно, Мариян да живее на квартира цял живот и всеки скътан лев да инвестира в акции.
На стари години да обяснява на внуците и те така да направят.
Мариян е печен, та препечен пич, он знае как се живее.
Нека глупаците да имат собствени жилища и влогове в банките.
Re: Преглед_на_печата_2013
20-11-2013 - 11:13:02
Quote
morski
Имотите и влоговете ни правят бедни




Мариян Йорданов

Българинът е беден, защото управлява лошо парите си. Фиксидеята да се купи собствено жилище, а спестените пари да се държат на влог в банка, е основната причина населението у нас да е бедно. Това заяви в лекция пред ученици от гимназия “Банкер” финансовият консултант с 15-годишен опит на капиталовите пазари Мариян Йорданов.

[www.trud.bg]

Уникална статия. Ето още малко цитати:

Любовта по инвестирането в жилища често е тежък воденичен камък, защото блокира огромна сума пари, които не носят печалба, а само разходи за ремонти, твърди Йорданов. У нас има много случаи на големи жилища, купени или строени “за децата”, които обаче са емигрирали, и самите апартаменти стоят празни. Или баби обитават сами къщи от по 200 кв.м.


По думите на финансиста понякога е много по-разумно от финансова гледна точка човек да живее под наем, отколкото да блокира бъдещите си доходи за 20 г. напред в банков кредит за жилище. Освен че блокира капитал, притежаването на собствено жилище създава илюзорната представа, че човек е състоятелен, поради което такива хора обикновено спират да са инициативни и да мислят за подобрение на финансовото си състояние.


Друг проблем при жилищата е, че те се обезценяват. Това става не само заради амортизацията, но и заради промяна в статута на града или квартала, в който са разположени. Например в момента жилищата в Плевен, Видин, Враца и други градове са евтини, а селските къщи в Северна България вървят по едва около 2000 лв. Няма гаранция, че това, което човек купува днес, ще струва добри пари след 30 години. То едва ли ще победи инфлацията и освен това има риск градът да се обезлюди и така да смъкне цените на жилищата.
Re: Преглед_на_печата_2013
20-11-2013 - 16:22:45
България е с най-високото равнище на смъртност в ЕС за миналата година. Това сочат данни на Евростат, оповестени от Европейската комисия.
При средно 9,9 смъртни случая на 1000 граждани на ЕС през 2012 г., у нас са отчетени 15 случая на смърт на 1000 българи. Нашата страна бележи отрицателен прираст от 5,5 на 1000, както и спад на населението с 5,8 на хиляда.

Най-висока е раждаемостта в Ирландия (15,7 на 1000), а най-ниска смъртност се отчита в Холандия (8,4 на 1000). Населението на ЕС миналата година, след присъединяването на Хърватия към Общността, е 505 700 000 души.
Re: Преглед_на_печата_2013
20-11-2013 - 22:45:10
Европейският парламент одобри правилата за прилагане на политиката за сближаване в Европейския съюз за следващите седем години. По тази политика изостаналите райони от съюза, включително България, получават пари, за да настигнат богатите държави. Макар че средствата намаляват в сравнение с предишния период, сега България получава най-много пари спрямо броя на населението.
Преговорите между европейските институции бяха трудни и продължиха дълго, но днес евродепутатите одобриха в Страсбург новите правила за разпределение на парите по политиката за сближаване. В нея влизат фондовете за регионално развитие, за развитие на селските райони, за рибарство, Европейският социален фонд, кохезионният фонд.

Най-бедните региони в съюза ще получат за следващите седем години общо 325 милиарда евро, а България - повече от седем милиарда от тях. Това на практика са пари за пътища, нови сгради, пречиствателни станции и много други проекти, както и за борба с безработицата.

Новите правила ще бъдат общи за всички фондове, ще изискват по-голям контрол върху харченето на парите и ще има по-малко бюрокрация при управлението им. Гласуваните от евродепутатите правила позволяват фондовете да бъдат спирани, когато държавата има макроикономически дисбаланс или прекомерен бюджетен дефицит.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход