Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Интересните есенни промоции и новите кредитни продукти не бяха в състояние да активизират през септември потребителите на заеми, които си търсят дом.
Причината е, че ги притеснява политическата нестабилност,
отчитат анализатори.
Според тях очакванията, че 2013 г. ще бъде осезаемо по-добра от 2012 г. и възстановяването от световната криза ще започне с по-бързи темпове, не се оправдаха.
Високите нива на безработица, ниският ръст на икономиката и неспиращите политически протести са принудили част от планиралите покупка на имот със заем да заемат изчакваща позиция.
Традиционно най-активния период за кредитния пазар през последните четири месеца на годината започват с по-ниска активност, в сравнение с края на миналата година, когато обществото бе по-оптимистично настроено.
Разгорещеният дебат за промените в Закона за кредитните институции също повдигна въпроси за възможностите да има по-сериозна държавна намеса на кредитния пазар, както и последиците от това - по-голяма защита на получателите на кредити или до поскъпване на заемите и ново свиване на кредитирането.
„11% от клиентите през септември търсеха информация за процедурата за покупка на имот от съдия-изпълнител и възможно ли е това да стане с кредит. След като подробно им разясним как реално може да се направи такава покупка и какви са възможностите тя да бъде кредитирана от банка, повечето клиенти намират процедурата за доста сложна и се насочват към свободния пазар на имоти. – посочи Тихомир Тошев. - Много малко клиенти избират възможността да ипотекират съществуващ имот и с парите от кредита да участват на търгове при съдия-изпълнители, като обикновено имота, който ипотекират е на техни роднини, съгласни да ги подкрепят в това начинание.”
Друг проблем на продажбите при съдия-изпълнителите е, че най-голям обем от имотите, предлагани от тях, са с бизнес предназначение и по-малко са атрактивните предложения за жилища – апартаменти и къщи в градовете, които представляват интерес за активните купувачи в момента.
Наред с негативните тенденции на пазара, при изтеглилите кредит през септември се видя и завръщане на оптимизма от времето преди кризата.
Много от кредитополучателите са убедени, че ще успят да погасят заемите си значително по-бързо, от срока, за който са ги изтеглили – най-често между 16 и 20 години.
68% от клиентите, изтеглили заем с Кредит център, заявиха като задължително условие при договаряне на заема той да е без такса за предсрочно погасяване със собствени средства.
Нагласата, че ще се справят с кредита си в рамките на 5-6 години най-често се среща при домакинствата с доходи над 2000 лева месечно,
които очакват финансовите им средства в бъдеще да се увеличават или разчитат да получат в следващите години по-сериозен еднократен приход - най-често от продажбата на друг имот.
През септември средният размер на изтеглените заеми за страната в евро е 31 449, което е без промяна спрямо нивата в последния летен месец на годината. Съотношението между българската и европейската валута за пореден път е в полза на лева – вече 70 % от всички заети средства са в българска валута, а 30% в евро.
Средният размер на изтеглените ипотечни кредити отново е най-голям в София, като през септември той надхвърля 37 000 евро, докато стойността му е най-ниска в Града на седемте тепета – малко под 19 000 евро.
Консултантите отчитат, че през септември най-предпочитаният заем е между 10 000 и 50 000 евро.
Близо 98% от кредитополучателите се възползват от ипотечен кредит с цел покупка на жилище, а 2,3% теглят заем за лично ползване, като в този процент влизат и случаите, в които се ипотекира жилище, за да се купи имот на търг.
През първия месец на есента 47,1% избират процент на финансиране, който може да покрие между 60-80% от стойността на сделката. Друг голям дял (21,3%) е на клиентите, които имат нужда от 50-60% външно финансиране.
Най-малък е процентът на потребителите – 2,8%, които имат нужда от значимо покритие на цената (90-100%), следван от дял с 4,3%, които ползват до 40% покриване на общата стойност.


PS: Вече публикациите са по-скъпи от хонорарите! Пестете и умната!
Банките вече ще разполагат с повече свободни пари. Изискването за минимум 12% капиталова адекватност на родните трезори ще отпадне. Това предвиждат промени в закона за кредитните институции, качени на сайта на Министерството на финансите. Новите правила ще дадат на банките възможност да отпускат повече средства. И в момента трезорите не се възползват от режима, защото поддържат 15,6% капиталова адекватност към края на юни. В ЕС изискването е за 8 на сто. За да се компенсира донякъде по-либералният режим, ще бъдат въведени няколко буфера, пише още в мотивите.

"Не очаквам директен и незабавен ефект от промените в закона. Повече пари ще имат тези банки, които си гледат нещата добре", коментира шефът на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Промените в закона ще задължат и всички фирми за бързи кредити да се пререгистрират в БНБ в срок от 6 месеца.
Таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити може да отпадне по всички договори - новите и вече действащите. Банкерите са склонни да отстъпят, но ако заемът се погаси със собствени средства, а не чрез рефинансиране.

Преди около седмица е имало работна среща на авторите на новите текстове в закона за кредитните институции и представители на банките, съобщава Дарик.

Депутати от управляващата коалиция щели да отстояват това да важи във всички случаи - и при рефинансиране, и със собствени средства. Така се засилвала конкуренцията между банките. А клиентът нямало да е принуден да прави допълнителни разходи.

Според авторите на идеята обяснението, че кредитите са дългосрочни, не е основателно. Банките били специализирани институции, които имат експерти и могат да оценят риска. А не да го прехвърлят изцяло на клиента.

Според присъствали на срещата банките са били склонни да приемат отпадането на таксата за предсрочно погасяване, но при условие, че е със собствени средства, съобщава "24 часа".
Подобен текст има и в проектодирективата на ЕС. Според нея таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити се премахва изцяло или е минимална.

Банкерите били склонни да приемат това, но са на мнение, че премахването изцяло е неразумно, защото са планирали връщането на парите за 20-30 г., а не за 2 седмици например.

Слаб напредък имало по въпроса с реализиране на обезпечението, когато длъжникът има затруднения да изплаща ипотечния кредит.

За съществуващите заеми може да важи и друго предложение - банката и клиентът да могат да се договорят за продажбата на ипотекирания имот. Ако длъжникът се откаже от него, банката го продава и с получената сума се удовлетворява напълно, дори и сумата да е по-ниска от дълга.
Предложението на депутатите е да има избор - дали продажбата да стане по общия ред, или клиентът да се откаже от имота, а банката да го продаде. От кредитните институции предлагали в договора предварително да се посочва как ще се процедира. Според управляващите обаче това не било коректно.

Само за новите кредити ще важи идеята да отпаднат всички такси за физическите лица. Както и новата методика за изчисление на лихвите. Не е изключена напълно и възможността да се даде срок, в който банките да преобразуват лихвите и по старите договори.

Именно въпросът как да се изчисляват лихвите по кредитите е един от най-спорните, по които власт и банки не са стигнали до единодушие.

Предложението на управляващите е лихвата по кредитите да се формира от пазарен индекс като "Юрибор" или "Софибор" и фиксирана надбавка, която да не се променя през целия срок на договора. Така той щял да е прозрачен и да може да се следи от всеки.

Според присъствали на срещата банкери не приели с охота идеята за ползване на пазарен индекс. Те поели ангажимент да помислят и да направят свое предложение за формула и методика за изчисление на лихвата.


PS: Започвайте с погасяването! Веднага!
„Глупав данък с глупав край”, коментира председателят на Асоциацията на банките у нас Левон Хампарцумян пред Дарик радио решението на парламента за плавно намаление на данък „лихва" от догодина с по 2%, до пълното му изчезване през 2017 г.

„Ако вземем за пример един срочен депозит от 1000 лева с лихва от 4 на сто, т.е. 40 лева. Ако падежът му изтича през декември, данъкът ще е десет на сто – т.е. 4 лева. Ако падежът му обаче изтича през януари, вече ще важи новият данък – от осем на сто и потребителят ще плати 3,2 лева”, обясни Хампарцумян.

Той прогнозира, че лихвите и по кредитите, и по депозитите ще продължат да падат и през следващата година, като не изключи възможността основната лихва да нарасне, при положение, че се зададе по-голяма инфлация в световен мащаб. Според Хампарцумян обаче засега тази тенденция е само теоретична възможност.

От своя страна анализаторът от „Моите пари” Десислава Николова прогнозира, че намаляването на данъка върху лихвите по срочните депозити с две на сто догодина няма да промени поведението на потребителите.

„Повечето от тях ще избират спестовните продукти според офертите на банките. Вероятно ще се запази интересът и към спестовните влогове, които са извън обхвата на данъчното облагане върху доходността”, коментира още Николова.
Нови 14 000 пенсионери ще има догодина!
07-11-2013 - 07:30:04
Нови 14 000 пенсионери ще има догодина. Това ще се случи, ако парламентът гласува възможността за предсрочно излизане в пенсия на хора, на които не им достигат до 2 години на стаж или възраст.
Разчетът, направен от НОИ, показва, че тази мярка ще изисква 30,5 млн. лв. допълнителни разходи. Тя трябва да бъде гласувана днес в пленарна зала на първо четене. Промяната, внесена от БСП обаче, не среща подкрепа от другите политически партии, дори и от ДПС. Най-вероятно тя няма да мине, прогнозира "Стандарт".

Друга промяна, която трябва да се гласува на първо четене днес, е премахването на възрастта за пенсиониране в армията. НОИ очаква 800 военни да се възползват от тази мярка през 2014 г., което ще доведе до 2,7 млн. лв. допълнителни разходи. Междувременно социалната комисия към парламента прие на първо четене вчера бюджета на държавата и на НОИ, без тези нови мерки. Догодина за подкрепа на заетостта очакваме освен 73 млн. лв. от бюджета и още 250 млн. лв. от европрограмата "Развитие на човешките ресурси", съобщи социалният министър Хасан Адемов.
Re: Преглед_на_печата_2013
07-11-2013 - 18:37:48
Kредитите на стойност над 50 хиляди лв., които домакинствата дължат на банковата система на България:
1)
В края на 2007г.
- бяха 44,683 кредита
- стойността им беше 4,851,273 хил. лв.
2)
В края на септември 2008г.
- бяха 60,075 кредита
- стойността им беше 6,744,803 хил. лв.
Тоест за 9 месеца броят на тези кредити се е увеличил с 15,392, а стойността им се е увеличила с над 1.89 МИЛИАРДА лв.




Кредитите на стойност над 50 хиляди лв., които домакинствата дължат на банковата система на България:
1)
В края на 2012г.
- бяха 73,907 кредита
- стойността им беше 7,881,599 хил. лв.
2)
В края на септември 2013г.
- бяха 72,992 кредита
- стойността им беше 7,670,019 хил. лв.
Тоест за 9 месеца броят на тези кредити е спаднал с 915, а стойността им е спаднала с над 211 МИЛИОНА лв.


Честито!


[www.bnb.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-11-07 18:38 от Inform.
Re: Преглед_на_печата_2013
08-11-2013 - 14:52:41
Кредитният бум в страни като Китай означава, че ние сме в по-лоша позиция, отколкото през 2008, когато глобалната финансова криза вкара света в рецесия, коментира популярният инвеститор Марк Фабер, който е и издател на бюлетина The Gloom, Boom & Doom Report.
„Казвам ви, че имахме кредитна криза през 2008, тъй като имахме твърде много дълг в икономиката, а такова количество дълг има и в момента в икономиката“, заяви Фабер пред CNBC.

Той посочи скорошно проучване на главния икономист на Банката за международен сетълмент Уилям Уайт, в което се посочваше, че общият размер на кредитите в развитите икономики в момента е с 30% по-висок, като процент от БВП, отколкото е бил през 2007 година.

„Така че ние сме в по-лоша позиция, отколкото бяхме през 2007“, коментира Фабер пред телевизията.

„Погледнете Китай, кредитите, като процент от икономиката, нараснаха с 50% за последните 4,5 години. Това е най-бързият темп на растеж на кредитирането, който можете да си представите за цяла Азия“.

Много икономисти изразяват опасения през последните години, че скоростният кредитен растеж в Китай представлява един от най-големите рискове за страната, която е втората по големина световна икономика.

В последните месеци се появиха някои знаци, че китайските власти предприемат стъпки за овладяване на кредитния растеж и затягат кредитирането за банките на паричния пазар.

Фабер, който е известен с песимистичните си прогнози, изрази опасения и за цялостното ниво на задлъжнялостта на домакинствата в Азия.

„Правителственият дълг не нарасна много, но дългът на домакинствата нарасна. В Тайланд, където прекарвам голяма част от времето си, нямахме рецесия, но и нямахме растеж. Същото е и със Сингапур и Хонконг“.

Според Barclays, Сингапур има едно от най-високите нива на дълг на домакинствата съотнесен към БВП в Азия, при 75%, от 63% през 2010.

„Това ще свърши зле и въпросът е дали икономическата криза ще е първа и след това голямото печатане на пари или първо ще влезем в инфлационната спирала“, коментира Фабер.

„Защо повечето цени в Сингапур и Хонконг са по-високи от САЩ? Причината е, че има висока инфлация при повечето активи и в цените на имотите, магазините трябва да плащат по-високи наеми, така че искат повече за продуктите си. По този начин инфлацията при активите се трансформира в инфлация при потребителските стоки“.
Re: Преглед_на_печата_2013
08-11-2013 - 22:12:39
Продажби на жилища в София:
1)
- през третото тримесечие на 2008г. бяха 8,866
2)
- през третото тримесечие на 2013г. бяха 4,536
Тоест за 5 години има спад от над 48% на продажбите на жилища в София.


Средна месечна заплата в София:
1)
- през третото тримесечие на 2008г. беше 726 лв.
2)
- през третото тримесечие на 2013г. беше 1,089 лв.
Тоест за 5 години има увеличение от 50% на средната месечна заплата в София.


Средна цена на кв. м. жилищна площ в София:
1)
- през третото тримесечие на 2008г. беше 2,470 лв.
2)
- през третото тримесечие на 2013г. беше 1,444.83 лв.
Тоест за 5 години има спад от над 41% на средната цена на кв. м. жилищна площ в София.


Тоест за 5 години има спад на продажбите на жилища в София с над 48% въпреки, че:
1)
- за 5 години има увеличение на средната месечна заплата в София с 50%
2)
- за 5 години има спад от над 41% на средната цена на кв. м. жилищна площ в София



Честито!


[www.nsi.bg]
[www.registryagency.bg]
[www.nsi.bg]
Re: Преглед_на_печата_2013
08-11-2013 - 22:59:30
Няма по-безмислени писаници тук от твоите, честито !
Re: Преглед_на_печата_2013
09-11-2013 - 00:53:59
Депозити на домакинствата на стойност над 20 хиляди лв. (тоест достатъчни поне за 20% първоначална вноска за покупка на жилище):
1)
- в края на септември 2007г. бяха 138,501 на брой, а стойността им беше по-малко от 7.57 милиарда лв.
2)
- в края на септември 2013г. бяха 359,591 на брой, а стойността им беше над 20.88 милиарда лв.
Тоест за 6 години тези депозити са се увеличили с над 221 хиляди докато стойността им се е увеличила с над 13.3 МИЛИАРДА лв.


Продажби на жилища в София:
1)
- от началото на 2007г. до края на септември 2007г. бяха 29,161
2)
- от началото на 2013г. до края на септември 2013г. бяха 13,223
Тоест за 6 години има спад от над 54% на продажбите на жилища в София въпреки увеличението на депозитите на стойност над 20 хиляди лв. на домакинствата.


Честито!


[www.bnb.bg]
[www.registryagency.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход