Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2013

Публикувано от paul 
Re: Преглед_на_печата_2013
27-10-2013 - 06:57:58
Крупен инвеститор в енергийния сектор иска да се отърве от къщата си в София, за да си купи имот във Франция, разказват брокери на недвижими имоти. На човека му било писнало от условията в България и бил решил да бяга оттук. Става въпрос за уникален по рода си имот, уверяват запознати. Къщата се намира в престижния квартал „Бояна”- в близост до Резиденция „Бояна”, киностудия „Бояна”, Боянски водопад, частни училища и детски градини, луксозни комплекси от затворен тип.
Изграждането, завършването и обзавеждането на имота е отнело на собственика близо осем години. Всички елементи от конструкцията, интериора и екстериора са лично селектирани и проектирани от него. Дизайнът на къщата е плод на вдъхновение от френските и италианските архитектурни достижения. За строежа на имота са използвани воденични камъни, плочи от първата българска банка в София, Вулканичен камък, финландски бор, керамика, грес, теракота. Всички врати са прототипи на фламандски и италиански майстори. Касите на някои от тях са изработени от 30 отделни елемента. Дръжките на вратите са от ръчно рисуван порцелан. Има дърворезби от художника Алексей Петров, а мебелите са прототипи от 18 и 19 век.

Също така изобилства от елементи от ковано желязо- точни копия на венециански майстори. Художник на витражите е Венелин Фотев. Има барелефи и фрески от „Antica Fornace”, Италия, а също така шкаф от автентична 150-годишна мелница, превърнат в класьор за вина. В къщата има над 500 кв.м. подбран дървен материал, създаващ романтична и топла домашна атмосфера- бял смърч, стогодишна червена мура, орех, дъб, акация, липа, череша, круша, „абачи”, финландски бор, бряст, червена върба, бананово дърво, ясен; дванадесет метрови греди от съборените конюшни на Цар Борис. Използвани са и други старинни материали- воденични камъни, плочи от първата българска банка в София. Обявената цена за уникалния имот е 2 800 000 евро, но вече две години купувач не се е намерил.
Re: Преглед_на_печата_2013
28-10-2013 - 07:55:17
Словенският парламент прие единодушно на първо четене изменение в закона за данъците, с които правителството иска да въведе "свръхданък" като средство в борбата с недекларираните доходи, съобщава хърватският информационен портал Индекс.

Според тези изменения доходите, които не са декларирани, ще се облагат със 70% данък.

Данъчните власти пък ще получат много по-широки пълномощия за санкции срещу лица, за които е установено, че харчат повече от декларираните си доходи. Предложено е срокът на давност, за който данъчните власти ще могат да разследват укривани доходи, да бъде увеличен от 5 на 10 години.

Предложението за изменения в закона за данъците ще бъде изпратено за оценка в комисията по финанси, а приемането на закона се очаква до края на годината.



БТА
Re: Преглед_на_печата_2013
29-10-2013 - 14:32:42
Анонимен потребител
Re: Преглед_на_печата_2013
29-10-2013 - 15:48:16
46% ръст на отнетите имоти в София за 6 месеца
=========================================

Лошо Светларов, лошо! :] Аз откога казвам, че ЧСИ ще са най-голямата агенция и с най-ниски (149) цени. (на топ локейшън)
Re: Преглед_на_печата_2013
29-10-2013 - 18:28:05
Домакинствата в Еврозоната дължаха жилищни кредити на нейната банкова система:
1)
- в края на 2012г. на стойност 3,830,924 милиона евро
2)
- в края на септември 2013г. на стойност 3,848,346 милиона евро
Тоест за 9 месеца има увеличение с по-малко от 0.5%.


Честито!


[sdw.ecb.europa.eu]
Re: Преглед_на_печата_2013
30-10-2013 - 16:11:43
В страните от Източна Европа продължава спадът на населението, като най-голям е той в България и Молдова (0,8 процента), Украйна (0,6 процента) и Сърбия, Беларус и Литва (0,5 процента).
Това предаде Риа-Новости, цитирайки Годишния доклад на ООН за световното население.
Най-голям прираст на населението се отбелязва в Оман и Катар, където през следващите две години прирастът ще е съответно със средно по 7,9 и 5,9 процента.
Висок прираст ще има във всички страни от Арабския полуостров - от 1,8 процент в Саудитска Арабия и 2,3 процента в Йемен до 2,5 процента в Обединените арабски емирства и 3,6 процента в Кувейт.
За сравнение, за всички арабски държави, чието население през 2013 г. е 350 милиона души, общият показател е 1 процент.
Рекордьорите по население са традиционно Китай и Индия - съответно 1,385 милиард и 1,252 милиард души.
Прирастът на населението в Индия е двойно по-висок от този в Китай - 1,2 процент.
Най-висока средна продължителност на живота се очаква в Япония - 80 години при мъжете и 87 години при жените, както и в Австралия и Швейцария - 80 години при мъжете и 85 години при жените.
Най-ниска продължителност на живот се очаква в Сиера Леоне - 45 години при мъжете и 46 години при жените.


+

За 24 г. България създаде нов феномен: потомствени безработни. Това са около 40 на сто от общия брой на хората без работа у нас, стана ясно по време на дискусия на Българска стопанска камара (БСК). Става дума за млади хора, които никога не са имали първо работно място, а преди това в същото положение са били техните родители.

Най-често говорим за българи с ниско образование и без никаква квалификация, за които пазарът на труда е затворен отдавна, пише в. "Стандарт".

50% от безработните младежи у нас са без средно образование - с основно или дори по-ниско. 62% нямат никаква квалификация, а 46% от тях са прекарали повече от година, без да имат работа. 28,4 на сто от младите хора до 25 години не работят и не учат, макар че по този въпрос данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта се разминават, разказа Томчо Томов, който оглавява Националния център за оценка на компетенциите.

Статистиката е преброила 85 000 неработещи млади хора, а агенцията ги изчислява на около 120 000. При това не всички са нискообразовани - всеки четвърти от тях е висшист. 30% от младите безработни не са започвали никога работа, разказа още Томов. Една от идеите на държавата е тези хора по някакъв начин да бъдат включени в така нареченото дуално обучение, което държавата започва да въвежда.

Младежите с ниско образование могат да учат директно за чираци, като в по-голямата част от времето усвояват занаят, а един или два дни трупат знания в училище.

За младите висшисти дуално обучение ще бъде въведено и в университетите, като по този начин отделните браншове сами ще обучават бъдещите си кадри. По този начин държавата се надява да се пребори с факта, че от университетите излизат кадри, незапознати и ден с практиката. Сред първите браншове, които са готови да въведат този тип обучение, са IT секторът, металургията, машиностроенето и химическата промишленост.

Според Томов обаче има и друг сериозен проблем - средноквалифицираните кадри са на изчерпване. Все по-широко се разтваря ножицата между висококвалифицираните специалисти и хората с ниска или никаква квалификация. Именно това е причината инженери с висше образование все по-често да работят на места за среднисти, посочи той. По неговите думи около 70% от специалностите в университетите са свързани с бизнес, икономика, финанси и администрация, а пазарът има нужда едва от 30% такива специалисти. Томов посочи също, че все повече фирми търсят млади хора, които да обучат сами, вместо да разчитат на бюрата по труда да им пращат уж вече обучени кадри.

Търсенето на работа по обява пък все повече се превръща в кауза пердута. На срещата бе изнесена и доста любопитна статистика по отношение на компютърните умения на българите, която разбива доста митове. Оказва се например, че едва 53% от българите са ползвали компютър, което означава, че близо половината ни сънародници не са имали близки срещи с мишката. Едва 41 на сто пък са работили с файлове, а презентации са правили 6% от нашенците.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2013-10-30 16:49 от paul.
Re: Преглед_на_печата_2013
31-10-2013 - 07:56:59
Софиянец живее в 16 апартамента. Негов градски пък се шири в 15, научи "Стандарт".


На шокиращата статистика попаднали данъчните в столицата, след като свързали базата данни на различните кметства. Целта на заможните нашенци била да спестят от данък "сгради". Затова посочили всичките си жилища за основни. Така ползвали години наред 50% отстъпка от налозите.

Общо 15 781 столичани са обявили пред данъчните повече от 1 основно жилище. 34-ма пък по документи живеят в повече от 6 апартамента едновременно. В момента данъчните привикват нарушителите, за да си кажат кой от имотите наистина им е основно жилище. Освен глоба заможните тарикати ще трябва да заплатят и пълния размер на спестените данъци пет години назад. При това заедно с лихвите.

Данъчни ни питат в колко жилища живеем. Причина за проверките са трикове с апартаменти, чрез които се избягват налози. Обща свързана система за всички райони в София направи Столична община. От нея става ясно, че доста софиянци са декларирали, че живеят в повече от един апартамент. 15 781 столичани са докладвали пред данъчните повече от 1 основно жилище. 34 от тях по документи живеят в повече от 6 апартамента едновременно. Рекордът бият двама столичани - единият обявил 15 апартамента като основно жилище, а другият - 16.

Това е разкрила проверка на Столичната община, след като от септември всички 22 данъчни служби в София вече са свързани в обща информационна система. Така са засечени опитите на граждани да си спестят налози, като вместо едно, декларират две или няколко жилища като основни. По закон данък сгради се дължи с 50% отстъпка, ако в имота се живее постоянно или поне 183 дни в годината. Липсата на такава обща база данни доскоро не даваше възможност да се проследяват подобни дублирания, независимо че са в рамките на един и същ град. Така столичани с апартаменти в различни столични квартали заобикалят закона, като декларират, че живеят във всеки един от тях.
Общинските данъчни служби в София са започнали да пращат писма до нарушителите. С тях ги молят да се явят за изясняване на дублиранията. От хората се иска да изберат кое жилище им е основно. След това всички те ще трябва да попълнят наново декларацията си за имота, да я занесат в съответната община за заверка и след това обратно в данъчната служба. Така автоматично ще отпаднат другите им имоти и на тяхно име в системата трябва да излиза само едно основно жилище. Общинари дори са открили случаи, в които недобросъвестни хора са продали имота си и не са декларирали сделката.

Ако хората се явят до края на годината, глобата за подаването на неверните данни ще бъде минимална - от 20 до 40 лв. Ако обаче не го направят, след Нова година ще бъдат санкционирани с 400 лв. Глобите ще им бъдат автоматично добавяни към данъците за годината за имота.

По-тежката санкция обаче е, че нарушителите ще трябва да заплатят пълния размер на спестените данъци пет години назад. При това заедно с лихвите, които са 10% плюс основния лихвен процент. Данъчни вече съветват хората да изберат за основно жилище по-скъпия апартамент. Така за него ще продължат да плащат с 50% отстъпка, а за по-евтиното жилище натрупания налог, който трябва да платят със задна дата, няма да е толкова голям.
Над 62 хиляди са дублираните основни жилища в София, съобщи за "Стандарт" зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Очакванията му са 46 хиляди от тези имоти да се отпишат като "основни" и върху тях да се плати останалата половина на дължимия налог. Това ще доведе до десетки милиони лева повече към планираните постъпления от данъци върху недвижимите имоти в столичния бюджет.

Елате да оправим нередностите до Коледа

- Господин Барбалов, какво ще предприеме общината спрямо тези, които са декларирали повече от едно жилище като основно?

- Призоваваме ги сами да дойдат в данъчните служби до края на годината и да си оправят документите. Констатирали сме ги поименно - 15 781 души са декларирали повече от едно основно жилище. Повечето от тях са посочили две. Възможно е част от тези имоти вече да са продадени, но хората да са пропуснали да ни уведомят. А може и някой да е направил грешка. Но така или иначе става въпрос за много хора. Добре е в следващите два месеца те сами да дойдат, когато им е удобно. След Нова година ще смятаме, че този, който е получил уведомление и не се е явил, е недобросъвестен и ще има по-висока санкция.

- Колко средства допълнително в бюджета на София очаквате от това засичане на дублираните жилища?

- Трудно е да се каже. Защото част от тези имоти, може да се окажат, че не са собственост вече на тези хора. Този приход ще е еднократен. Очакваме данъкът, взет 5 години назад с лихвите, да увеличи приходите ни по това перо с около 5%. Понеже сега се обсъждат промени в Закона за местните данъци и такси, имаме едно предложение - да се въведе законова промяна, с която при продажба на жилище или автомобил старият собственик да не е задължен да го декларира при нас. Бихме могли, когато се появи новият собственик, автоматично да закрием старата партида. Сега на практика двама души трябва да се разкарват, а може само новият собственик и да свърши работа и за двамата.

- В резултат от подобрената информационна база излизат ли и други нарушения?

- От 25 септември информационната система на Столична община е свързвана с техническите прегледи на автомобилите. В пунктовете вече се прави автоматична проверка за платен данък за превозните средства. Ако налогът не е платен, превозното средство се спира от технически преглед или собственикът трябва да представи документ от общината, че си е платил. Има обаче пунктове, които не са много добросъвестни. Информирали сме шефа на "Автомобилна администрация" и се надявам той да вземе отношение към тези пунктовете, които не спазват закона. Иначе от влизането в сила на това засичане наблюдаваме, че желание да си платят данъка е обзело доста хора. В края на годината може да направим сравнение. Тези дни кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на вътрешните работи да се направи работни група, която да изработи връзката между информационните регистри на Столична община и КАТ. Това още повече ще помогне за подобряване на събираемостта.

Бонуси, ако санираме апартамента

Санирането на апартамента излиза скъпо, но може да ни спести данъци. От налог върху недвижимите имоти ще бъдат освободени сгради със сертификати за клас на енергопотребление В, C и D по Закона за енергийната ефективност. Това гласят приетите на първо четене промени в закона за местните данъци и такси. Предлага освобождаването да се извършва за максимален срок от 10 г. след санирането на сградите.
В закона се предлага още студентските общежития, считано от 1 януари 2014 г., да се третират като жилищни имоти с цел облагане с данък върху недвижимите имоти. В момента те се класифицират като нежилищни, а се ползват за живеене от студентите.
Re: Преглед_на_печата_2013
31-10-2013 - 18:37:36
Домакинствата в България дължаха жилищни кредити на банковата й система:
1)
- в края на 2007г. на стойност 5,890,143 хил. лв.
- в края на септември 2008г. на стойност 7,836,871 хил. лв.
Тоест за 9 месеца имаше увеличение от над 1.9 МИЛИАРДА лв.
2)
- в края на 2012г. на стойност 9,441,757 хил. лв.
- в края на септември 2013г. на стойност 9,323,247 хил. лв.
Тоест за щастие за 9 месеца имаше спад от над 118 МИЛИОНА лв.


Чeстито!


[www.bnb.bg]
Re: Преглед_на_печата_2013
01-11-2013 - 19:09:18
Чудесни новини от МФ и НОИ!

Консолидираният държавен бюджет е похарчил от началото на 2013г. до края на септември 2013г.:
- за заплати, осигуровки и пенсии над 9.8 МИЛИАРДА лв.


За сравнение приходите от данъка върху дохода на физически лица от лихви от депозитни сметки в търговски банки от началото на 2013г. до края на септември 2013г. бяха за щастие:
- едва 64.1 МИЛИОНА лв.


Тоест тези 64.1 МИЛИОНА лв. можеха да се използват за увеличаване за 9 месеца с по-малко от две трети от 1% на похарчените в консолидирания държавен бюджет средства за заплати, осигуровки и пенсии.


Честито на всички пенсионери и на бюджетниците!


[www.noi.bg]
[www.minfin.bg]
Кризата ще продължи до 2016 година

Posted by OFFNews Публикувана на 30 April 2012 в 11:09
От МОТ отложиха края на кризата за 2016 г. Снимка: БГНЕС
През 2012 г. безработните в световен мащаб ще се увеличат до 202 милиона души.
Това става ясно от годишния доклад на Международната организация на труда (МОТ).
През тази година безработните ще се увеличат с 6,1%. Средно 40% от активно търсещите работа са извън пазара на труда повече от една година.
Заради забавящото се производство срокът за връщане на заетостта от преди началото на кризата е преместен с две години. Според експертите достигането до по-ниските нива на безработицата от 2008 г. не може да се очаква преди 2016 г.
Особено значимо е влошаването на пазара на труда в Европа през последните 6 месеца.
Безработицата се е увеличила в две трети от европейските държави.
Ръст в заетостта за последните пет години отчитат Австрия, Германия, Израел, Люксембург, Малта и Полша.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход