Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
05-03-2014 - 23:09:37
Милиони къщи и жилища в Европа стоят неизползвани, някои от тях от години.
Повечето са били построени по времето на бума с недвижимите имоти с цел влагане на капитали.
Наемателите сега плащат чуждите сметки с лихвите.









Над 11 милиона къщи и жилища в ЕС стоят празни, информира британският вестник "Гардиън". В същото време в ЕС има 4,1 милиона души, които не разполагат с покрив над главата. Журналистите от "Гардиън" представят данни от различните европейски страни. В Германия например над 1,8 милиона къщи стоят празни. В Италия - два милиона, а във Великобритания - около 700 000.

Най-лошо е положението в Испания, където 3,4 милиона къщи и жилища остават необитавани. Това са 14 процента от всичките недвижими имоти в страната. Според последното преброяване на населението, през 2011 година в Португалия е имало 700 000 празни сгради.

Изведнъж балонът се спука

Много от тези къщи и жилища се построени по време на бума на недвижимите имоти, коментира вестник "Гардиън". В много от случаите става дума за проекти, създадени с цел влагане на капитали. В много от въпросните сгради никога не е живяно. С началото на финансовата криза купувачите се отдръпнаха от пазара. "Цифрите са шокиращи, дори неприлични", казва френската евродепутатка от фракцията на Зелените Карима Дели в разговор с Дойче Веле. "За съжалание проблемът с празните имоти, които са собственост на различни банки, е широко разпространен.

Най-силно засегнати са страни като Испания, която пострада много от кризата", казва тя. Близо 500 000 тамошни семейства са станали жертва на принудителни конфискации на имоти. Според предишното законодателство, кредитополучателите са били задължени не само да освободят жилището, но да продължат да погасяват банковите си задължения. Едва през март 2013 година Европейският съд обяви испанската процедура за принудително отнемане на имота за незаконна, защото не осигурява достатъчно защита на засегнатите.

Наказания за собствениците на празни имоти?

"Би трябвало да има глоби за собствениците, които оставят недвижимостите си необитавани", смята Михаел Цил, съосновател на онлайн-портала "Leerstandsmelder" /детектор за празни жилища/. "Трябва да се помисли за налагането на глоби или дори данък върху необитаваните имоти, особено там, където има недостиг на жилищна площ.

В момента собствениците на празни жилища ползват по-скоро данъчни облекчения", казва Михаел Цил. В онлайн-портала Leerstandsmelder.de гражданите могат да съобщават за празностоящи къщи и жилища в Германия. Проектът беше създаден през 2010 година в Хамбург и междувременно има последователи в различни градове на Германия, Австрия и Швейцария.

Спекулативен пазар

"Проблемът се състои в това, че липсват точни данни, защото празните къщи и жилища не са регистрирани никъде", допълва Михаел Цил. Освен 3 000 празни жилища в Хамбург има огромно количество бизнес-сгради, които стоят неизползвани. По данни на портала, става дума за площи от порядъка на 1,2 млн. квадратни километра.

"Хамбург се разраства и е много интересен за спекулантите на недвижими имоти. Затова има толкова празни офис-сгради", пояснява Цил. Френската евродепутатка Карима Дели смята, че е крайно време ЕС да регулира този пазар по-детайлно. "Богатите купувачи масово инвестират капитали в недвижима собственост. Къщите и жилищата обаче не са обикновени комерсиални стоки. Правото на жилище е основно човешко право и означава достоен живот", казва тя.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
10-03-2014 - 07:56:57
СТАНДАРТ:
Кризата в Украйна изправи на нокти инвеститорите в пазара на имоти у нас. Ще спрат ли да купуват руснаците, на чиито рубли разчитат и строители, и брокери, се питат предприемачи и консултанти от агенциите. Според някои от играчите, през последните седмици се отчита рязък спад на сделките с клиенти от Русия и Украйна. Според други обаче обезценяването на рублата неминуемо ще накара хората да потърсят сигурно убежище за спестяванията си, каквито безспорно са недвижимостите.



"Братушките спряха да купуват през последните седмици, а мнозина са обявили апартаментите си за продан. Очаква ни тотален срив на цените на жилища край морето, и то не само ваканционни. Колегите брокери твърдят, че се очаква бум на покупките, защото така им се иска. Но истината е друга. Вече е налице сериозен отлив на кандидат-купувачи от Русия и ще става все по-зле. Нищо чудно до лятото цените на жилищата в морските курорти и градове да се сринат наполовина. Последните 1-2 години в Бургас и региона цените бяха изкуствено завишени именно заради руските купувачи, които са платежоспособни и не се пазарят. В момента обаче ситуацията коренно се променя", анализира брокер от водеща агенция за недвижими имоти в Бургас.



Има няколко тези за влиянието на политическата криза в Украйна върху пазара на имоти у нас. Това, което се случва или предстои да се случи, не е решение за два дни, коментира пък Добромир Ганев, шеф на националната компания за недвижими имоти "Форос". От една страна, се наблюдава спад на акциите в Русия още от миналия понеделник. Заради напрегната ситуация продължава и сривът на рублата, като официалният курс на еврото срещу 8-ми март се вдигна с 67 копейки, а на долара - с 13,67 копейки спрямо руската валута, според "РИА Новости". Когато има такива проблеми, започват да се изтеглят вложенията и да се търси инвестирането им в активи, които не се обезценяват така лесно, а това са имотите. В тази посока са очакванията и за инвестиции в имоти у нас от страна на руснаците, които и без това са активни на нашия пазар. Според анализа на "Форос", за миналата година руснаците са чужденците, които най-често купуват апартаменти и къщи у нас. Те придобиват имоти най-често с цел да живеят в страната. Причината е благоприятният климат. Напоследък се насочват към големите градове по морето, а не към курортите, се посочва още в годишния анализ на компанията за 2013 г.



И друга интересна тенденция се наблюдава на пазара - интерес проявяват големи инвеститори от Русия, които питат за вложения в скъпи бизнес имоти. Бизнесът от Русия твърдо се ориентира към България заради несигурната ситуация там, коментират експерти.



"Имаме информация, че семейства от Украйна са проявили интерес да се преместят да живеят известно време в България и дори проучват какви са възможностите. Но не желаят да купуват, а търсят апартаменти под наем за 3-4 месеца, докато разберат какво ще се случва там. Определено тенденцията е да не се купуват недвижими имоти от руснаци и украинци. Логично е, хората се притесняват и пазят спестяванията си", коментира председателката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.



Ако напрежението продължава да ескалира, украинците неминуемо ще търсят начини да избегнат точките на конфликт. Особено от българската диаспора, която е около 1 млн. сънародници в Украйна, ще избере страната ни. Така на дневен ред отново е въпросът за облекчаване на режима за българско гражданство, който трябва да се реши политически, смята Добромир Ганев.



Скромни клиенти за британските вили




"Много добре вървят нещата и в момента. Не вярвам, че случващото се между Русия и Украйна ще повлияе негативно на руските инвестиции". Това твърди Атанас Бутилов, собственик на агенция за недвижими имоти "Кас Пропъртис" в Банско. Той разкри, че в последните месеци идват по-скромни клиенти, които заделят не повече от 20 000-30 000 евро за студиа или жилища с една спалня. В момента цените са средно по 450-500 евро за квадратен метър. Само имотите до начална станция на кабинковия лифт гонят 600-650 евро за кв. метър. От началото на тази година са сключени десетки сделки с руснаци. Преди време тук и в съседната община Разлог руските инвеститори харчели много повече пари за къщи в луксозния голф комплекс в подножието на Пирин на стойност 350 000-400 000 евро. Тогава квадратът вървял по 1000-1500 евро. На практика руснаците стават собственици на английски апартаменти в Банско. Преди години британците купуваха апартаментите за по 1500 евро квадратния метър, а сега ги продават три пъти по-евтино. Целта им е да избият поне част от загубите си.



Дама брои 200 000 евро за мезонет




Цените на имотите, от които се интересуват руснаците по Черноморието ни, варират между 600 и 1200 евро. Най-голям интерес руснаците имат към апартаменти в Бургас, Несебър, Созопол, Приморско и Равда, сочат данните на брокери по морето. В Бургас дори вече има руско училище, а всеки пети в района е рускоговорещ. В магазините и моловете дори има надписи на руски. Брокери разказват как наскоро рускиня решила да купи мезонет в центъра на Бургас, като цената за квадрат била по 1000 евро. Така дамата трябвало да плати 200 000 евро за новия си апартамент. Интересна тенденция било закупуването на козметични студиа или малки пространства под кооперациите, които след това отдавали под наем. Според различни информации, строителите на апартаменти дават между 3 и 10% комисиона на брокерите. Често обаче самите руски фирми, с които нашенците се свързват за сделките, надуват цените за своите хора.



40 братушки "изгоряха" в Несебър




Близо 40 руснаци са "изгорели" при сделка с недвижим имот в Несебър, научи "Стандарт". "Строителят на сградата прави ипотека, а после има няколко прехвърляния през фирми. Последната препродава на чужденците апартаментите", казва адвокат Добромира Полименова. Единият от купувачите е платил около 1,2 млн. евро за 5-6 апартамента. По-късно се оказало, че към тях проявява интерес и банка. Според адвокат Добромира Полименова такива случаи се отразяват в руските медии и там дори върви кампания, че в България стават имотни измами. "В Русия имотните сделки се проверяват и за ипотеки, и за възбрани от нотариусите, а у нас това не е задължително", казва адвокатът. Според нея все още не може да се разчита на 100% на имотния регистър през електронен достъп до него. "Понякога има некоректно записана сделка. А ако информацията се окаже невярна, държавата не носи отговорност", казва адвокатът. Колегията е предложила да се задължат нотариусите да проверяват имотите за ипотеки и възбрани. И ако установят тежести, да уведомят за това страните. Според запознати пък вече е в ход идеята на ръководството на Агенцията по вписвания да се създаде самостоятелна партида на всеки имот, за да се вписват тежестите. Било осигурено и финансиране.



Борсата в Москва - тест за сезона

Лек спад на ранните резервации, но без отмяна на ваканции, отчитат туроператори



Седмицата от 15 до 22 март ще е решаваща за летния туристически сезон, категорични са професионалистите от бранша. Тогава в Москва се провеждат двете най-важни международни борси - предназначената изцяло за професионалисти INTOURMARKET (15-18 март) и МIТТ (19 до 22 март), на която почивки пазаруват и крайни потребители. Именно борсата в Москва ще се окаже тест за това дали родният летен сезон може да претърпи драстични загуби заради напрежението в Украйна. Руските туристи са най-многобройните у нас - 20% от всички почиващи, а украинците са в топ 5, обясни зам. търговският директор и мениджър "Продажби" в Албена Йовка Страшилова. Тя прогнозира, че може би събитията в Украйна, довели и до обезценяване на рублата, ще дадат своето отражение, но не се ангажира с прогнози дали ще има спад на гостите от Русия, или не. Туроператорите отчитат леко намаляване в броя на записванията на руски и украински гости, но се надяват те да бъдат компенсирани впоследствие при благоприятно развитие на конфликта в Крим. До момента няма нито една анулирана почивка от рускоговорещи туристи, съобщи шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче уточни, че ранните резервации от Русия и Украйна са сравнително малко в сравнение с тези, които се правят непосредствено преди старта на сезона. "Руснаците и украинците имат нашите традиции да резервират почивки в последния момент. Затова и картината на този етап не е ясна", коментира Иванова. Според нея чак през май ще стане ясно окончателно дали родните хотелиери ще останат без туристи от тези две държави. Всички в туристическия бранш се надяват дотогава кризата да отшуми и дори да се забрави.



Рискът е да загубим 300 млн. евро




Според най-черния сценарий във връзка със ситуацията в Украйна, България може да загуби 300 млн. евро. В най-лошия вариант спадът на летовниците от двете страни може да е 20%, смята доц. Стоян Маринов от Управителния съвет на Варненската туристическа камара и шеф на Колежа по туризъм. У нас по морето пристигат средно 500 000 руснаци и 200 000 украинци, като броят им се увеличава с двуцифрен процент всяка година, обясни той. Маринов изказа и опасенията на бранша, че заради евентуални военни действия украинци няма да дойдат на море, а руснаците - заради заканата от ЕС да забрани пътуванията им или да замрази авоарите. Според него успокоителен е фактът, че 90 на сто от братушките и украинците също като българите стягат куфарите за почивка в последния момент и идват в пика на сезона - юли и август, така че ситуацията може да претърпи и развитие. Според председателя на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци" Георги Щерев, има вероятност до април-май ситуацията в Крим да се стабилизира, така че родният пазар да не претърпи големи загуби на туристи.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
15-03-2014 - 09:56:28
133 свлачища действат на територията на Варненска област, като обхващат обща площ от 36 972 дка, главно по брега. Това показват данните, обобщени от специалисти на “Геозащита”-Варна, пише "Монитор".
Ерозийните процеси са най-силни на територията на 7 от общо 11-те общини, като най-големи те са в Аврен, Аксаково, Бяла, Варна, Долни чифлик, Провадия и Суворово. През миналата година новите регистрирани свлачища във Варненска област са две, с обща площ от около 1,75 дка.

На най-голямото свлачище край Варна - Трифон Зарезан - по пътя за Златните, през 2013 година са извършени 3 измервания. Резултатите от тях показват, че за период от 214 дни в района на Панорамния път и паркинга не са регистрирани движения на земните пластове. Няма допълнителни премествания в района на пътя, сочат още данните на „Геозащита”- Варна. През тази година предстои да бъде завършено геодезическото заснемане на свлачището между Златните и Кранево, което е на територията на община Аксаково и обхваща площ от над 25 дка.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
17-03-2014 - 18:59:15
Липсата на реална защита на собствеността у нас води до умопомрачителни уродливи случаи на съдебни битки и физическа саморазправа за имоти. Пример за това е кооперацията на ул. "Светослав Тертер" 11 на пъпа на София. Всички обитатели и собственици вече са изчезнали от мястото и не живеят там, жалвайки се от психически терор и саморазправа.
Случаят бе представен с участието на две от страните в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова тв. От едната страна застана собственичката на жилище от 20 квадратни метра Тоня Ганчева. От другата е Наталия Плугчиева.

Тоня твърди, че Наталия я е нападнала и й е нанесла телесна повреда, както и че се е самопровъзгласила за домоуправител и държи всички ключове от електрически табла и абонатна станция, като спира тока и водата, когато тя си пожелае. Другото твърдение срещу Плугчиева е, че е поставила на стълбищата купища с боклуци, непозволявайки на останалите собственици да ги изхвърлят. Собственичката Тоня е напуснала сградата и живее при приятели, след като лежала в болница и от стрес и страх от нападение дори спряла да излиза от жилището си. Близки на Тоня са категорични, че "домоуправителката" трябва да мине на психопреглед. Камерите на предаването показаха жилищната сграда, която е в ужасно състояние. Стълбищата са непроходими от боклуци, в същото състояние е и дворът.

Плугчиева пък твърди, че тя е била нападната от Тоня, че тя бие хората, а лъже, че е бита и че трябва да лежи в затвора. Наталия е категорична, че това жилище, в което живее Тоня е строено от майка й и баща й.

По телефона се включи и друга собственичка в сградата, която заяви, че е напуснала кооперацията по горепосочените причини тоталната невъзможност да се живее там. Същото сторили и други собственици, които не припарвали до сградата. Те се оплакват, че "домоуправителката" карала кучето си да пикае пред вратите им.

Приятелите на Тоня и самата тя многократно алармирали в полицията за проблемите, но от там само идвали и не предприемали никакви мерки. ""Заплашиха ни с оръжие, Наталия Плугчиева твърди, че цялата сграда е нейна и щяла да ни убие", категорична е приятелка на Тоня, която също беше гост в студиото.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
25-03-2014 - 15:51:35
Проба

[www.radistroi.com]
+359 899 838 240
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
07-04-2014 - 09:42:14
България е пред климатичен климакс? Така изглежда бъдещето на югоизточната част на Европа, в която попадаме и ние. Тя ще бъде заливана от топли и студени вълни, а сушата ще се редува с градушки и проливни дъждове.
Мрачната картина е обрисувана в последния доклад на ООН за климатичните промени, пише "Преса". Изследването е фундаментално, подготвяно е 5 години. Съдържа 2600 страници, в които е обобщен трудът на 1200 учени от 92 страни.

Докато западната и северната част на Европа ще подгизнат от дъждове, югоизточната ще страда от дълги периоди на засушаване, коментира Георги Стефанов, специалист по климатичните промени в Световния фонд за дивата природа (WWF). Умереният климат ще остане спомен, а ще се увеличи рискът от суши, наводнения и горски пожари.

Доклад на БАН предвижда засушаване в 20 общини.Температурните пикове ще се редуват с големи спадове. България ще е една от страните, които са най-засегнати от глобалното затопляне. Ефектите от него са факт. "Вече не сме във времето, в което климатичните изменения са нещо хипотетично в бъдещето", каза при представянето на изследването един от водещите му автори Крис Фийлд.

Драматичните примери са много - наводненията във Великобритания през февруари, където паднаха най-силните дъждове от 248 години насам. В същото време в Австралия се разразиха най-големите пожари от 2009 г. Рекорден брой пожари бяха отчетени и у нас през 2000 и 2007 г. , съответно 1710 и 1419. Така бяха изпепелени над 100 000 декара.

Настъпващите изменения ще бъдат заплаха за сигурността и препитанието на населението. Ще бъде най-тежко за бедните, слабите и възрастните хора по света.

До края на века температурата ще се повиши в глобален мащаб от 0,3 до 4,8 градуса по Целзий. Долната граница е постижима, ако всички държави по света вземат адекватни спешни мерки, иначе отиваме към лошия сценарий. А дори малко повишаване на температурите и намаляне на валежите водят до ръст на насилието по света. Това сочи изследване на учени от университетите в Бъркли И Принстън. При затопляне от 2 градуса по Целзий битовите престъпления нарастват с 15%, а груповите конфликти - с над 50 на сто. Причината за това е, че жегата и сушата водят до по-лоши реколти и глад, което кара хората да грабнат оръжие, за да си осигурят препитание.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
05-05-2014 - 11:14:20
Стоманобетонна стена се е срутила от балкон на апартамент на пети етаж на сграда в Шумен, предадоха от местната полиция. Няма жертви и пострадали.
В спокойната съботна привечер към 19:30 часа в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Шумен е получен сигнал за срутване на сграден фонд на ул.”Северна” в града.

Веднага на място са изпратени екипи на Районното управление „Полиция” и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Специалистите са установили, че е паднала стоманобетонна фасадна стена на балкон на апартамент на пети етаж. Най-вероятната причина за произшествието са корозирали метални връзки на падналия панел. Няма пострадали граждани. Обитателите са отсъствали от жилището. Районът под терасата е отцепен с лента.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
10-05-2014 - 07:51:26
Ако мислите за някое ново и екзотично място за ваканцията си тази година - ето това са местата, които вероятно бихте искали да избягвате: Топ 10 на най-лошите дестинации за почивка в света.
Сравнявайки нивото на престъпността, ефективността на органите на властта и статистиката за чистота за последните 18 месеца, сайтът buyagift.com състави класация на топ-местата, които трябва да избягваме. С 3234 кражби на автомобили, 141 убийства и 2462 кражби, пловдивският квартал „Столипиново” е посочен за най-лошата туристическа дестинация в света. Веднага след него е Богота, в Колумбия, с 255 575 престъпления, свързани с насилие, и 63 440 кражби. „Голяново” в Москва е на трето място, а букурещкият квартал „Ферентари” и Наукалпан - град в Мексико – допълват челната петица, пише "Дейли мейл".
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
04-06-2014 - 18:36:14
Ефективно наказание наложи Районният съд – Варна, на 44-годишен строителен предприемач за измама по схемата на т.нар. строителни пирамиди. Потърпевши са 10 граждани, ощетени с различни суми по вноски за закупуване на жилища „на зелено“. Мъжът бе осъден на 11 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип, съобщават от пресслужбата на Районния съд.
Измамникът признал пред магистратите, че от 10 август 2007 г. до 15 декември 2008 г. в качеството си на управител на „Макси строй” ЕООД, поддържал заблуждение у 10 граждани, че ще им построи и продаде жилища в сграда на ул. “Иглика“ във Варна. Общо клиентите му платили 451 726 лева.
С нотариален акт между съсобствениците на недвижим имот на ул. „Иглика“ и фирмата на подсъдимия било учредено право на строеж върху дворното място. Работата на обекта започнала в края на 2007 г., като до края на 2008 г. строежът бил изграден на ниво „трета плоча“, след което строителството спряло. За да си набави средства за собствени нужди, измамникът започнал да сключва договори и да приема текущи вноски от потенциалниклиенти за апартаменти „на зелено“ в новостроящата се сграда. Строителството обаче така и не продължило, а когато притеснените клиенти търсели предприемача, той не отговарял на обажданията им. По-късно станало ясно, че той има осъдителни присъди във Велико Търново за същия тип измами.
Съдът уважи внесените за съвместно разглеждане четири граждански иска и осъди строителя да възстанови откраднатите пари.


PS: 11 месеца за половин милион!
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
05-06-2014 - 00:07:50
Quote
Радост

рекламата е забранена

Проба
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход