Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
09-05-2013 - 15:02:39
Проблема се решава много просто, както и корупцията. Премахват се хартиените пари и се работи само през банки.

А Дянков го лекуваше със свързване на касови апарати с НАП и съответно още администрация.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-05-09 15:04 от Върколак.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
10-05-2013 - 09:03:09
Според последното официално преброяване в България през 2011 г.
структурата на българското население е следната: 2 834 835 работещи, 1
904 242 пенсионери, 975 272 деца до 15 години, 494 848 безработни, 439
909 учещи, 401 216 лица, заети само с домакински и семейни задължения
и 314 248 други.

Тенденцията от тогава до сега е броят на работещите
да намалява, а този на пенсионерите и на безработните да се увеличава.

Какво означава това за нашата пенсионна система? Означава, че тя е
изправена пред колапс, тъй като при нея вноските на осигуряващите се
лица отиват директно за изплащане на пенсиите на настоящите
пенсионери. Тази система е изградена на принципа на
междупоколенческата солидарност. Когато е въведена от канцлера Ото фон
Бисмарк в Германия към кр. на XIX в., съотношението работещи -
пенсионери там е било 16:1. За сравнение, днес в България
съотношението е 1,7:1. Същевременно дефицитът на Фонд "Пенсии" е над 2
млрд лв и продължава да набъбва.

Но проблемите не са само финансови. Ако през 2001 г. всеки 100
пенсиониращи се лица са били замествани от 124 младежи между 15 и
19-годишна възраст, то през 2011 г. това съотношение вече е 100 срещу
70. С други думи от пазара на труда излизат повече хора, колкото
влизат. А и не е само това.

42% от работодателите в България се оплакват от липса на добре
подготвени кадри, тъй като на кандидатите им липсва квалификация,
умения и характер. Това води до бързо увеличаване на дела на ниско
квалифицираните и съответно ниско заплатените работници. Което пък от
своя страна в комбинация със сивия сектор в нашата икономика прави
събирането на вноските за пенсия невъзможно. И кръгът се затваря.

Какво да се прави? Правителствата у нас правят само две неща. Или
вдигат пенсионната възраст, или осигурителните вноски. Или и двете.
Което не решава проблема, а само го отлага във времето, до момента, в
който държавната пенсионна система окончателно фалира.

Това от друга страна означава и фалит на държавата - ни повече ни по-малко.

За да се избегне този черен сценарий решението е само едно -
пенсионните вноски да се променят от солидарни в лични.




PS: Смяната на пенсионната система зачерква 1,9 млн души, нямащи никакви
пенсионни вноски, но горди притежатели на коптори.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-05-10 09:04 от paul.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
11-05-2013 - 10:48:51
Разводът с "Топлофикация-София" най-после ще стане възможен, но след саниране по европрограмата "Обновени домове".


Задължителен елемент в подобряване на енергийната ефективност на панелните жилища ще е смяната на вертикалните тръби на парното с хоризонтални. Това ще позволи сключване на индивидуални договори с "Топлофикация". Така столичаните, които от години не са с радиатори и не желаят да ползват парно, най-после ще може да се освободят от таксите за мощност и сградна инсталация.

Преминаването към вертикални щрангове и дистанционни топломери пък ще обезсмисли съществуването на топлинните счетоводители. Данните от уредите ще постъпват директно в "Топлофикация", без да се налага преразпределение на енергията в сградата.

Столична община вече е готова със 79 типа проекти за саниране на 204 хиляди панелни жилища, в които живеят половината софиянци, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Те ще бъдат предоставени на хората напълно безплатно. Това спестява поне по 600 лв. на апартамент.

Безплатно ще бъде издаването и на разрешения за строеж. Държавата вече договори с Брюксел да финансира 75% от разходите. За социално слаби пък ще бъдат поети на 100%. Общината обещава за нейна сметка да благоустрои пространството около блоковете. "Вдъхваме изцяло нов живот на панелките. Санирането не е само външна топлоизолация, а и подмяна на ВиК, електро- и топлинните инсталации, на асансьорните уредби, както и архитектурни подобрения", заяви главният архитект на София Петър Диков. Очаква се по този начин от два до три пъти да паднат разходите за парно, ток и вода.

Общината ще възложи на три независими фирми да остойностят всички разходи. Засега е ясно, че смяната на топлинната инсталация с вертикална ще струва средно 1400-1500 лв. на апартамент. Тепърва ще се изчислява каква част от парите за подмяна на инсталациите ще се поема от "Топлофикация" и ЧЕЗ и да бъдат включени в инвестиционните им програми. Ще се водят разговори и с производители на основни материали да предложат преференциални цени при по-големи поръчки, заяви арх. Диков.

До месец Столична община ще разпространи до етажните собствености проектите за саниране. Те ще бъдат качени и на сайта на кметството. От есента тези, които са взели решение за включване в проекта, ще може да поискат конструктивно обследване на тяхната секция. То ще покаже колко ще струва на всеки собственик санирането на блока. По желание може да се избере надграждане на един мансарден етаж, който впоследствие да бъде продаден или отдаван под наем.

Досега в София има подадени 53 заявления за саниране, като за две сгради вече е осигурено финансирането. След 2014 г. от Брюксел се очакват десетократно повече средства за обновяване на панелките в България. След тях идва ред за саниране и на блоковете с едроплощен кофраж (ЕПК).


PS: Развод ... с тежести за копторджията!
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
12-05-2013 - 10:29:10
Варна води класацията по пуснати в екплоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2013 г., въпреки общи спад за страната, отчетен от Националния статистически институт.



През първото тримесечие на 2013 г. новопостроени жилищни сгради са 549 и спрямо същото тримесечие на предходната година се отбелязва спад от 9,9%. Новопостроените жилища в тях са 2057, или с 10,1 на сто по-малко. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Най-голям брой жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 96 сгради с 546 жилища в тях, Бургас - 49 сгради с 296 жилища, и Пловдив - 43 сгради със 131 жилища.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през първото тримесечие на 2013 г. е 184 хил. кв. м, или с 8,2 на сто по-малка в сравнение със същото тримесечие на 2012 година. Жилищната площ също намалява с 13,2 на сто и достига 110,9 хил. кв. метра.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 87,7 кв. м през първото тримесечие на 2012 г. на 89,4 кв. м през същото тримесечие на 2013 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е отчетена в областите Силистра - 169,2 кв. м, и Русе - 158,9 кв. м, а най-малка - в областите Сливен - 67,2 кв. м, и Ямбол - 70 кв. метра.



ps: Има цели индустриални зони в Германия с 96 сгради и 546 жилища!
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
02-06-2013 - 09:49:22
Някои софийски улици пострадаха сериозно заради неизправна канализация, която избълва тонове фекалии. Оказа се, че това не е единственото бедствие в столицата. Плъхове плъзнаха по улиците на града, съобщава „Телеграф“.Жители на най-засегнатите квартали в северната и централната част дори събират пари, за да платят на специализирани фирми, които да изтребят гризачите. От „Софийска вода“ пък пък вече са почнали да слагат отрова във всички 15 000 канализационни шахти, за да спрат вредителите в размножителния им период.

Нашествието на гризачите се засили със затоплянето на времето.
Гладните гадинки нападат предимно в центъра, където има най-много заведения за хранене и се изхвърля най-много боклук. Другите райони, където са зачестили нападенията, са „Надежда“, „Обеля“, „Захарна фабрика“, „Хаджи Димитър“. Там колекторите на канализацията са най-големи и са най-удобни за размножаване. Най-тесни са тръбите в „Дианабад“, „Дървеница“, „Борово“, „Витоша“, „Стрелбище“, „Хиподрума“.

Дезинфекция се прави на цялата канализационна мрежа. Тази година избиването на плъховете е започнало още в средата на април и се очаква да продължи до края на юни. То ще бъде повторено и през есента. Двете процедури ще струват на „Софийска вода“ около 50 000 лв.

Служителите ще работят от крайните квартали към центъра, т.е. в посока срещу течението на водата. Отровата, която поставят те, е под формата на малки вързопа с големината на кибритена кутия. Таблетките нямат особен мирис или вкус, но заблуждават плъховете, че стават за ядене. След като си гризнат от тях, гадините умират за няколко минути.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
04-06-2013 - 08:38:23
36% от столичани са недоволни от качеството на водата, която тече от чешмите, показва проучване, направено по поръчка на екоминистерството. То е част от националната стратегия за водния сектор до 2035 г. Нашенецът е недоволен, когато водата е мътна и мирише лошо, сочи проучването. То е открило и връзка между цената и лошото качество – колкото по-скъпа е питейната течност, толкова повече не става за консумация.
За капак от „Софийска вода” всеки ден спират водата, понякога и по 12 часа на ден. Оправданието често е едно и също – планов ремонт. Понякога след такъв идва и авария. Така че едва ли има квартал, в който поне веднъж в седмицата част от жителите му да не са на сухо. След това столичани източват десетки или дори стотици литри кафява вода, която се отчита от водомерите им, а те не могат
нито да я пият, нито да готвят с нея нито да се изкъпят. Но си я плащат чинно по 1,76 лв. с ДДС за кубик.

Мътната вода и честите спирания са само част от проблемите на столичани с концесионера. Другият е, че минават дни или седмици преди дружеството да възстанови разрушения при разкопките асфалт. Понякога след ремонт той пропада. При такъв случай преди години от концесионера се оправдаха с фирма подизпълнител, която не си върши качествено работата.


За капак от „Софийска вода” поискаха и увеличаване на цената на водата с 14 на сто, за да гарантират бъдещите си инвестиции в подмяна на ВиК мрежата. Срещу поскъпването скочи столичният кмет Йорданка Фандъкова, а след това концесионерът изтегли предложението си от ДКЕВР.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-06-04 08:39 от paul.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
12-06-2013 - 09:49:42
Теч на отпадни води в държавен имот, придружен със силна неприятна миризма, налази един от големите ни туристически обекти – Ботаническата градина в Балчик. Тръбата, която предизвиква проблема, преминава през малка част от градината и е на почивни станции, ресторанти и други сгради, стана ясно.

Течът довежда и до унищожаване на ценни дървесни видове, тъй като някои от тях са чувствителни и не издържат на непрекъснатия поток отмръсна вода. Ситуацията създава опасност и за здравето на работещите и туристите, твърдят от ръководството на Ботаническата градина. Те смятат, че въпросът стои от 7 години, но до момента не се решава от компетентните институции.

Общината е създала комисии, които да решат проблема, каза представител на администрацията в града. Търси се кой печели от експлоатацията на тръбата, твърди чиновникът. Според него това е работа на ВиК дружеството.

Започнало е проектиране на нов колектор, който няма да минава през Ботаническата градина, вероятно след една година това ще се реши, стана ясно още от представителя на общината.
Дотогава туристите ще търпят миризмата и ще поемат рискове с посещенията си в градината.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-06-12 09:50 от paul.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
13-06-2013 - 07:29:42
България е страната на крайностите.


Прекрасни, нови домове с приказни дворове и градини съжителстват с неугледни, сиви къщи, пълни с овехтели мебели и остарели уреди от марката „Енергиен вампир“. За лошото състояние на жилищния фонд могат да се намерят от девет кладенеца вода. Има обективни причини - да речем беднотията, с която още се борят хиляди хора. Но в много случаи надделява манталитетът на нашенеца - да не се мине, да търси най-евтиното, да не се интересува от общите части, да оставя нещата в живота си недовършени.

Кратка разходка из малките градове и села показва покъртителна гледка - безкрайна поредица от грозни, сиви къщи, с разхвърляни дворове. „Тези неприветливи имоти се появиха в годините на социализма. Тогава в книжарницата се продаваха типови проекти за къщи. Купуваш, отиваш в техническата служба, издават ти разрешение и започваш да строиш. Без архитекти и специалисти. Всичко беше „ръчпром“ - викаха се на помощ роднини и приятели, бетонът се бъркаше на място и се изливаше“, сподели за „Преса“ арх. Калин Диков.

Къщите изглеждат от един калъп и по друга причина - нямало е никакво разнообразие от мазилки, парапети и други орнаменти, които биха придали собствен дух на постройката. Материалите се продаваха само в два магазина - „1001 стоки“ и „Топливо“.

Три цвята – сиво, сиво и пак сиво

Всички изследователи на жилищния фонд у нас се питат: откъде е тази луда, безгранична любов към сивото? Мнозинството фасади са решени в този отблъскващ цвят, само нюансите са различни. „Най-лесно и евтино беше да се направи варова мазилка - добавяше се малко цимент и фасадата е готова. Нямаше и оцветители, затова навсякъде е сиво“, обясни Диков.

Друга особеност у нас: хиляди къщи стоят с години неизмазани и недовършени. Вярно е, че някои собственици са закъсали с парите. На повечето им пречи манталитетът - казват, че ще ги довършат след време, но все не стигат дотам и свикват с гледката. Други хора вдигат един етаж и си казват: „Ще довърша другите два, като пораснат децата.“ Само че синът и дъщерята заминават да учат в друг град и двата етажа си остават завинаги на етап „гола тухла“.

Данните на Евростат показват, че 24,8% от населението у нас не разполага с вътрешна тоалетна. По този показател по-зле са само румънците (38,7%). Причината в случая не бива да се търси у собствениците, а в остарелия фонд, казва Калин Диков. Според него много от селата нямат канализация и затова нужниците са навън. Ако имотът е без канал и собственикът иска тоалетна вкъщи, е по-сложно - трябва да се прави септична яма. След това вариантът е тя да се заусти някъде или да се търси периодично камион за изсмукване. Липсата на вътрешна баня (при 15,2% от населението) в най-старите къщи също е наследство от миналото. За нашите деди е било нормално да сложат един варел на двора, в който да си топлят водата. Проблем у нас е и лошата функционалност на жилищната площ. Малки спални, миниатюрни бани и един огромен хол - това е масовата картинка.

Странните приумици на богатите

„И в момента хора с претенции и възможности искат странно разпределение - например 200 кв.м хол и стаички по 12 квадрата. Лошата функционалност е въпрос на култура и начин на живот. Човек по инерция намалява площта на най-използваемите помещения - спалнята, банята, дрешника. При социализма се наблягаше на големия хол, защото хората си ходеха редовно на гости и дори купоните се организираха по къщите“, обясни Калин Диков.



Поддръжката е ахилесова пета

За някои особености на сградния фонд може да си измием ръцете с миналото. Но за лошата поддръжка никой не ни е виновен. Съберат ли се повече от трима българи под един покрив - започват проблемите. Таванът тече: „Голяма работа - на мен ми капе, ама и другите няма да са сухи.“

Да не говорим за големите панелни блокове, където хората дори не се познават. Там портиерът едва събира левчета за ток на асансьора, камо ли за чистачка и ремонти.

На Запад е ясно - всяка многофамилна сграда се управлява от професионалисти. У нас отвори ли се темата за задължителна поддръжка на общите части, всички предложения се отхвърлят с мотив, че хората нямат пари. Мъдреците са го казали: „Какъвто е умът ти - такъв е и домът ти“.

Българинът не пази новото. Боядиса се една стена и на другия ден тя е изрисувана с надписи от типа „Гошо обича Ваня“. Хвърлят боклука си през терасата, а после плачат: „Много е мръсна София.“

Всички знаем, че общините нямат достатъчно средства за квартална инфраструктура. Но ако пазим повече и поддържаме имотите си, ще живеем в много по-добра среда.




Сменяме техниката, когато ни остави

На Запад хората сменят старата си битова техника на 5 години. Докато у нас това се прави на 8-10 години или когато уредите съвсем откажат, казва управляващият съдружник на „Зора“ Георги Милушев. Причината може би отново се крие в ниските доходи, но има и чисто психологически момент. Нашенецът трудно хвърля уреди, които работят. Когато хладилникът остарее, отива на вилата, а накрая може да се превърне в шкаф. „Аз също има фризер Gorenje над 15-годишен, но си го държа, защото работи“, признава Милушeв. Добре е обаче битовата техника да се подменя, защото всеки нов продукт е енергийно по-ефективен. Италианците например твърдят, че новата пералня от по-висок клас се изплаща за 2 години, защото харчи по-малко ток и по-малко вода.

Сменяме по-често телевизорите, компютрите и аудиотехниката. Технологиите в тази област се развиват с шеметна бързина и някои хора са готови голи и боси да ходят, но да имат последния модел лаптоп. Освен това 98% от българите притежават хладилници и печки, докато при черната техника насищането е по-малко. В тези покупки водещи са мъжете, докато жените имат думата за бялата техника, а те като цяло са по-пестеливи и стиснати, отбелязва Георги Милушев.




Главите ни болят заради диваните

На българския пазар се продават основно евтини мебели от Китай. Проблемът е, че при изработката им се използват много лепила, които съдържат формалдехид, каза за „Преса“ шефът на “Лудогорие“-Кубрат Калина Митева. Тези ароматни въглеводороди ни тровят с години и предизвикват главоболие и алергии. Болно ми е, че хората купуват такива стоки за децата си, коментира Митева. По думите й най-качествените продукти са от масивна дървесина, но те са скъпи и се продават основно в чужбина. С такива мебели се обзавеждат заможните българи и руснаците по морето.

Клиентите масово правят компромиси с удобството и здравината. Все още българинът търси диван с механизъм. За клиентите в Западна Европа диванът е за сядане, за релакс, но никога за спане. Докато у нас и в Румъния е обратното, но основната причина са малките жилища, в които една и съща стая се използва за дневна и спалня.

Продават се и мебели с изключително лоша ергономичност. На пазара се предлагат столове с облегалка под ъгъл от 90 градуса, което е недопустимо. Не се правят също изпитания за издръжливост. Затова, когато купите такъв продукт за 15 лв. и го оставите до печката, той се разсъхва и започва да се клати.Съветът е - купувайте мебели от масивна дървесина, защото са красиви и екологично чисти, а ако не можете да си го позволите, поискайте информация за използваните материали, съветва Калина Митева.






Поддръжката е ахилесова пета

За някои особености на сградния фонд може да си измием ръцете с миналото. Но за лошата поддръжка никой не ни е виновен. Съберат ли се повече от трима българи под един покрив - започват проблемите. Таванът тече: „Голяма работа - на мен ми капе, ама и другите няма да са сухи.“

Да не говорим за големите панелни блокове, където хората дори не се познават. Там портиерът едва събира левчета за ток на асансьора, камо ли за чистачка и ремонти.

На Запад е ясно - всяка многофамилна сграда се управлява от професионалисти. У нас отвори ли се темата за задължителна поддръжка на общите части, всички предложения се отхвърлят с мотив, че хората нямат пари. Мъдреците са го казали: „Какъвто е умът ти - такъв е и домът ти“.

Българинът не пази новото. Боядиса се една стена и на другия ден тя е изрисувана с надписи от типа „Гошо обича Ваня“. Хвърлят боклука си през терасата, а после плачат: „Много е мръсна София.“ Всички знаем, че общините нямат достатъчно средства за квартална инфраструктура. Но ако пазим повече и поддържаме имотите си, ще живеем в много по-добра среда.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
18-06-2013 - 23:07:26
В горния слой на водите на Черно море се складира огромно количество тежки метали, съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на завеждащия лабораторията по екология към Института по океанология на Руската академия на науките (РАН) Михаил Флинт.
„Едно от замърсяванията на Черно море се отнася към горния слой на водите, на който практически никой не обръща внимание, а то е достигнало великански величини”, заявява Михаил Флинт, по време на заседание на президиума на РАН.Според него замърсяването може да се дължи както на натрупване на вредни вещества, така и от движението на вълните.

„Хората, които се къпят, плуват, са в постоянен контакт с повърхността на водата. Например концентрацията на олово на водната повърхност е почти 100 пъти по-висока от тази във водата”, уточнява ученият.

„И това е само част от проблема: когато в Черно море се комбинира влажност и вятър, горният воден слой се смесва с въздуха и концентрацията на тежки метали на ниво среден човешки ръст е като на централна улица в Москва в пиков час, допълва Михаил Флинт.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
19-06-2013 - 23:17:59
Ипотеката с 36% по-скъпа от наема




Животът под наем е значително по-изгоден в сравнение с покупката на имот. Това до голяма степен се предопределя от високите лихви по ипотечните кредити, сочи анализ на profit.bg. Оскъпяването при жилищните заеми в момента е около 8%, при това без особена възможност за дългосрочна фиксираност.

Изводите са направени на база на двустаен апартамент от 65 квадрата, чийто наем е 220 евро на месец, а пазарната цена - 50 000 евро. Жилището може да се купи с 20% самоучастие на собственика, а останалата сума да се вземе от банка. Оказва се, че след седем години живот под наем обитателят на това жилище ще е платил с 36% по-малко, отколкото, ако изплаща ипотека. За да стане покупката на имот по-изгодна в рамките на разглеждания срок, то са нужни две условия, които са почти неизпълними.

Първото е нивата на лихвите да паднат до 1%, а цената на жилището да се понижи до 40 000 евро. Другата възможна опция при запазване на настоящите условия на кредитния пазар и цените на имотите е нивата на наемите да се повишат до 400 евро. Това изглежда почти също толкова невероятно, колкото понижаване на лихвите до 1%, поради обвързаността на наемите с доходите на населението, коментират авторите на анализа. За разлика от българите на американците в момента им е далеч по-изгодно да изплащат ипотека, отколкото да живеят под наем, твърди проучване на Trulia Trends.


ps: Пропуснали са само, че наем от 220 Е определя цена на жилището от 22 000 Е!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-06-19 23:27 от paul.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход