Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
21-03-2013 - 07:37:38
Популярният дупнишки полицай от сектор „Икономическа полиция” Славчо Мутавчийски обяви за продан хотела си в Сапарева баня.

Къщата за гости с открит басейн се продава за 300 000 евро, съобщава "Вяра". Причината е невъзможността фамилията му да обслужва кредита, взет за построяването й. Случката напомня поразително за историята на семейство Тепавичарови, но без печалния финал на трагедията в Граф Игнатиево.
“Хотелът е пълен с гости, но ние сме изтеглили кредит от 180 000 лв. и сме в невъзможност да го изплащаме”, заяви съпругата на ченгето Марияна Мутавчийска. Тя напуснала работата си в „Актавис” и изцяло е поела грижата за минихотела.

"Това е робски труд, не се вижда краят на работата никога, а парите не са достатъчни и сме в невъзможност да погасим кредита. Това е причината да пристъпим към продажбата му. Въртим се в омагьосан кръг. Не само че не можем да погасяваме кредита заради високата лихва, не съм в състояние и да назначим персонал, има само една помощничка”, каза пред "Вяра" Мутавчийска. Засега купувачи няма, но сапаревобанци са категорични, че хотелът на Мутавчийски се продава твърде евтино и е по-добре да изчакат пристигането на руснаците през пролетта, когато ще стартира и изграждането на балнеоложки център.

Инвеститорският интерес към Сапарева баня тепърва ще се увеличава. Хотелчето на полицая изникна като гъба и дупничани заговориха, че парите са му дадени от братя Галеви. По случая шефът на ОДП – Кюстендил назначи проверка, която установи, че Мутавчийски е построил хотела с огромен кредит и цялата му заплата на полицай се поглъща от банка. Той живее де факто от заплатата на съпругата си Марияна, която доскоро работеше в „Актавис”, а сега посреща и изпраща гостите на хотела. Той е построен наполовина в наследствен имот, а другата половина на парцела Мутавчийски е купил от общината. Бащата на полицая е строителен работник и базата изцяло е дело на ръцете на Мутавчийски-старши. Това бяха част от констатациите на проверяващите.

Мутавчийски се прочу с показанията си по делото срещу братя Галеви. Той изцяло отрече свидетелствата на потърпевш и наложи позицията си, че Братя Галеви са честни и почтени бизнесмени, никога не са били обект на разследване от полицията в Дупница, припомня "Вяра".
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
21-03-2013 - 22:38:06
Quote
portokal
мисля че истинския срив на пазара на ще дойде тогава когато имигрантите започнат да разпродават имотите си в българия.тази тендеция вече е налице,когато стане практика това ще унищожи пазара на недвижими имоти във всичките му форми.


Спокойно вече сме във прословутата фаза на отчаянието. Кофти че хората се замозатриват по изключително болезнен начин - самозапалване. Да идва по скоро пролетта че поне да не умират хората от глад - все ще намерят лапад или коприва и шепа ориз.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
23-03-2013 - 15:34:28
Бурното море и високите вълни са разрушили част от бреговата ивица в местността Косата в Поморие.

Експерти от областна администрация в Бургас са направили оглед и оценка на щетите.
Комисията е изпратена по разпореждане на областния управител Константин Гребенаров, съобщиха от неговата пресслужба, предаде БТА.

В близост до разрушената ивица има бунгала и почивни станции. От петте изградени диги три са почти отнесени от морето. Нарушена е и подпорната стена, където наскоро са извършени укрепителни работи.

Констатациите за разрушенията ще бъдат изпратени със становище от страна на областния управител до Междуведомствената комисия за аварийно подпомагане за допълнително брегоукрепване, което трябва да се извърши на място.

Миналата зима огромни вълни наводниха част от хотелите, заведения и жилища в Поморие, което до обявяване на бедствено положение в града.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
27-03-2013 - 08:41:10
10-метрови вълни цунами заляха черноморското крайбрежие на Турция, съобщиха местни медии.


Един човек е загинал, докато е правел снимки на пристанището в гр. Буланджак. Младежът бил повлечен от голяма вълна. Издирването на спасителните екипи засега е безуспешно. Предполага се, че изчезналият младеж е студент от университета в Гиресун. Силният щорм е парализирал живота в черноморския регион на Турция. Най-пострадали са окръзите Трабзон, Кастамону, Артвин, Ризе, Трабзон и Гиресун. Вълните са съборили десетки рибарски постройки и са преобърнали или завлекли в морето закотвените лодки, допълва “Монитор”. Десет автомобила от паркинг в близост до граничния пункт с Грузия са били унищожени.

Отнесени са и покривите на някои сгради в Източна Турция, съборени са дървета, а в Кайзери, Централна Турция, паднали отломки от сградата на болница са ранили двама души.

Лошо време, силен вятър и сняг обхванаха Балканите. Движението по пътищата в Хърватия, Босна и Херцеговина и Словения е усложнено, а на шофьорите се препоръчва да карат с повишено внимание.

Тежки зимни условия са обявени по много пътища по хърватското крайбрежие и в централната и северозападната част на страната, а за някои участъци влезе в сила забрана за движение на товарни автомобили.

Хърватските медии съобщиха, че са прекъснати много фериботни връзки с островите в Адриатическо море. В по-голямата част на Босна и Херцеговина е затруднено движението заради падналия сняг. В Словения през деня се очаква спиране на валежите от сняг и отслабване на вятъра.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
27-03-2013 - 13:22:28
Полуостров Халкидики прилича на тризъбец, вдаден в Егейско море. По бреговете му се простират над 500 км прекрасни плажове, които се съчетават неповторимо с околните хълмове, тънещи в зеленина. Намиращ се само на един час от Солун (вторият по големина град в Гърция), Халкидики е истински природен рай, незасегнат от модерното развитие.
Полуостровът Халкидики е разположен в северна Гърция, югоизточно от Солун. Халкидики е величествено място, което привлича хиляди посетители всяка година. Тук се намират едни от най-зелените площи в Гърция, в същото време има и много извори, езера и заливчета. Главните атракции на полуострова, обаче, са неговите очарователни плажове, някои от които на практика се вливат в тучните зелени гори. Селата на Халкидики са много живописни и имат силно изразен традиционен характер, без значение дали са разположени на хълмистите склонове или на морския бряг. Халкидики изобилства от внушителни археологически, исторически и религиозни места на всяка крачка.

Халкидики получава името си от Халкис, град-държава, някога представлявал голяма сила на остров Ебоеа (днес Еввиа). На полуострова е имало селища още от 4000г. пр.н.е., като най-старите жители тук са били тракийци и пеласгийци. В духа на елинските традиции, за Халкидики се носят много легенди. Според митологията Халкидики е мястото, където са се водили големите битки между Зевс, другите олимпийски богове и децата на Гея, богинята на Земята, и Уран.
Единият от ръкавите на Халкидики, полуостров Касандра, получава името си от Касандър, владетел на Македония. Другара част, Ситония, е кръстена на Ситон, синът на богът на моретата – Посейдон, а името на третата идва от гиганта Атос, който е известен с това, че хвърлил огромен камък по Зевс, но не го улучил.

Днес Халкидики е най-популярният курорт на Гърция, който очарова туристите с красиви и слънчеви плажове, кристално чисти и сини морски води, живописни заливи, зелени борови гори спускащи се чак до морето. На полуострова ще намерите всичко необходимо за първокласна почивка - топъл Средиземноморски климат, чисто море, живописна природа, интересни паметници на древната архитектура, колоритни селища с традиционна гръцка архитектура.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
04-04-2013 - 10:16:36
Близо 70 хотела във Варненско, почти всичките работещи, са обявени за продажба, показа проверка на Дарик. Най-много хотели се продават в „Златни пясъци" - 20, някои от които с категория 4 звезди и на първа линия в курорта.


Продават се и хотели в курорта „Светите Константин и Елена", в местностите „Манастирски рид" и „Ален мак", в Бяла, Провадия, селата Аспарухово, Шкорпиловци и др. Средната цена на обявените за продажба хотели във Варненско е 592 евро на кв.м.

Най-евтин е малък 3-етажен семеен хотел оценен на 145 хиляди евро. Най-скъпата оферта е 10,5 млн. евро. Толкова иска собственикът на 4-звезден комплекс в „Златни пясъци". В описанието на имота е посочено, че се намира над плажа, със 175 двойни стаи, 4 студия, 2 мезонета, 6 ВИП стаи, 1 ВИП студио и 1 апартамент лукс, конферентна зала със 140 места и два басейна.

Нов собственик се търси и за хотел в комплекс „Камчия", става ясно от справка в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Имотът представлява 4-етажна сграда с ресторант-бар и 52 хотелски стаи, с първоначална тръжна цена 768 000 лева.

Тенденцията е от последните няколко години, коментираха експерти в туризма и търговията с недвижими имоти.

„60-70 хотела са винаги обявени за продажба, но на такива цени, че никой не ги купува. Просто собствениците ги обявяват на някакви цени, с нежелание евентуално да стане сделка", заяви Стоян Маринов, част от ръководството на Варненската туристическа камара и директор на Колежа по туризъм към Варненския икономически университет.


Неговите наблюдения са, че има хотели, които от 10 години са на пазара, но на цена, на която никой не би ги купил. Често цената е двойно по-голяма от реалната.

„Разчитат, че може да се появи случайно някой много богат човек, който не си прави сметка на парите, иска да гради имидж и евентуално да ги даде тези пари, но досега не сме били свидетели на подобно нещо. Сделките, които стават, са инцидентни и обикновено става въпрос за закъсали хотели, препродавани от банките", отбеляза Маринов.

„През последните 20 години голяма част от хотелския бизнес, хотелите не само по морето, не бяха построени с пазарна ориентация.

Нямаха добър мениджмънт и поради тази причина в момента са на пазара за продажба", коментира Добромир Ганев, управител на фирма за недвижими имоти.
Според него купувачи за хотелите биха могли да бъдат намерени когато цената е адекватна на характеристиките на самия хотел и отчета за приходи и разходи.

Според данните на националната статистика във Варненска област през 2012 година са функционирали 340 места за подслон и настаняване. Повече на брой хотели има единствено в област Бургас.

Хотелските легла във Варненско през миналата година са били 57 917 на брой.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
15-04-2013 - 15:27:23
Само седмица след като служебното правителство ревизира ключови показатели в бюджетната прогноза до 2016 г. се появи още по-мрачен сценарий за икономиката на страната, пише в. "Преса", позовавайки се на данни от МФ.

Новият сценарий се основава на очакванията за продължаване на кризата в Европа, което ще се отрази и на България.
Според документа, наречен „Конвергентна програма за периода 2013-2016 г.“, у нас ще има бум на безработицата през 2015 г. от 14%. Досега експертите прогнозираха друга тенденция - че пикът ще е през 2013 (13%), а от 2015 ще започне по-сериозно намаление (12,4%).

Според план „Б“ през 2013 г. хората без препитание ще достигнат 13,6%, а през 2014-а ще са 13,9% вместо досега прогнозираният процент - 12,8. Предвижда се безработицата през 2016 г. да бъде 13,5% - с 1,7% повече в сравнение с първоначалните прогнози. За сравнение през 2012 г. безработицата беше средногодишно 12,3%.

Алтернативният сценарий на правителството предвижда спад на БВП с 0,4% за 2013 г. Досега финансовите експерти очакваха икономиката на страната да отбележи през тази година ръст от 1%. За 2014 г. се прогнозира растеж от едва 0,3%, вместо досегашното по-оптимистично предвиждане за увеличение от 1,8%. За 2015-а се предвижда ръст от 1,7% вместо първоначалните 2,9%, а за 2016-а предвижданията са за 3,1% вместо досегашните 3,4%.

Основните рискове пред икономиката ни са свързани с външната среда. Алтернативният вариант е заради опасността за негативно развитие на европейската икономика и прогнозите за съживяването й през 2014 г. В анализа се потвърждава намерението от 1 януари 2014 г. да отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии, а ежегодното повишение на парите за старини да бъде с процента на инфлацията за предходната година.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
17-04-2013 - 08:19:11
Безплатно може да бъдат санирани домовете на хората, чиито месечни доходи са до 310 лв. на член от семейството. Освен това трябва да им е отказан нисколихвен заем от Фонда за жилищно обновяване.

Това обясни вицепремиерът Екатерина Захариева, като представи новата информационна кампания за саниране с пари по ОП "Регионално развитие", която откри заедно със столичния зам.-кмет Ирина Савина.

Комшиите, чиито блокове са одобрени по програмата, но са бедни и нямат пари за собствената вноска от 25% от стойността на ремонта, може да получат тези пари от държавата. Но освен да имат доходи до 310 лв. и да им е отказан кредит, трябва да отговарят и на още няколко условия.

Освен жилището, което ще се санира, гражданите не трябва да имат друг имот, който може да дават под наем. Ако все пак имат и друг имот, санирането пак може да им излезе безплатно, ако от собствеността им не може да се изкарват пари - например ниви, за които не се получава аренда, или къща на село, която никой не би наел, и т.н.

На тези условия отговарят максимум по 1-2 собственици във всяка сграда. За безвъзмездната помощ са отделени 100 000 лв. от бюджета на МРРБ.

Към момента две семейства са поискали и са били одобрени за заем от Фонда за жилищно обновяване при лихва от близо 5,5%, тъй като домакинствата са открили доверителна сметка в КТБ, която управлява фонда. За да получат евтини заеми, които също са финансирани от ОПРР, кандидатите трябва да имат минимален доход от около 350 лв. месечно на член от семейството.

Двата договорени заема са били на стойност от близо 5000 лв., но заради новите условия, при които ЕС плаща 75% от цената на ремонта, вместо 50%, се очаква те да бъдат предоговорени за половината от сумата.

Към момента заявления за саниране са подали 185 сгради, 48 от които са в София. Хората да продължават да кандидатстват, призова Захариева, като допълни, че за периода 2014-2020 г. се очаква ЕС да дава до 50% от цената на санирането.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
18-04-2013 - 13:05:05
Финансовата криза в еврозоната може да продължи и 10 години, предупреждава Йенс Вайдман, президент на Дойче Бундесбанк, цитиран от БГНЕС.

"Излизане от кризата и преодоляване на последствията от нея се явява един от най-важните проблеми на десетилетието. Спокойствието, което понастоящем се наблюдава на пазарите, може да се окаже илюзорно, ако не се предприемат мерки с дългосрочен план на национално и общоевропейско ниво", отбелязва Вайдман.

Шефът на Бундесбанк призовава за разширяване на помощта за малкия бизнес в средиземноморските страни в еврозоната. Вайдман подкрепя кипърската стабилизационна програма. "Кипърският случай показа, че могат да се закриват банки. Принципно погледнато, това е новост и при това добра. Не може банките да бъдат постоянно спасявани за сметка на данъкоплатците". "Мерките, приложени по отношение на Кипър, включително "подстригването" на банковите депозити, в никакъв случай не се явяват еталон за в бъдеще. Обаче мисля, че създаденият механизъм е справедлив - този, който държи парите си в банка, вместо да инвестира средствата, трябва да плати за решенията си", смята немският финансист.

Европейската централна банка по принцип има възможност да понижи основната лихва, отчитайки инфлацията и общата икономическа ситуация. Но подобна стъпка няма да доведе до кардинална промяна на икономическата ситуация в еврозоната. По-удачно ще е европравителствата да действат по-активно в намирането на път за увеличаване темповете на икономическия ръст, каза банкерът.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
07-05-2013 - 16:37:18
България оглавява нерадостна европейска класация по дял на сивата икономика с 35.3% от БВП, следвана от съседна Румъния с 32.6%.


Това сочи докладът "Такс Рисърч". Следват ни страни като Италия и Испания, съответно с 27% и 22.5%, Франция – 15%, Германия – 16%. Най-нисък е делът на сивата икономика в Австрия и Люксембург - 9.7% от БВП.
Изчислено на средна база делът на сивата икономика в европейските страни е 22.1% от общата икономическа активност или около 3.55 трилиона евро. Данните в отчета сочат и за това, че все повече и повече европейци нямат избор освен да се насочат към сивия сектор заради увеличаващите се данъци.

Това е голяма заплаха за цялата икономика в ЕС, предупреждава докладът. Докладът и изводите в него са поредното доказателство, че мерките за строги бюджетни ограничения не са особено успешни, защото водят до значително по-слаба събираемост на данъци по конвенционален път.


ps: Особено сиви са неплатените данъци на АНИ-тата по време на отминалия строително-олигофренски "бум"!

Но както всички знаем - дълг не погива!




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-05-07 16:38 от paul.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход