Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Призрачните села и градове в България и цените на имотите!

Публикувано от paul 
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
31-01-2013 - 10:50:20
Quote
paul
По думите му през миналата година е регистрирана изключително висока достъпност на жилищата. Средно за страната жилище от около 60 квадрата, купено с ипотека за срок от 20 години, е коствало около 55% от средната работна заплата. За сравнение, през 2008 г. този процент е бил 120.

Само дето пропуска една "малка" подробност измамника. Това т.нар. жилище от 60 квадрата е ново строителство и е всъшност стая и бокс с реални максимум 40 квадрата.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
01-02-2013 - 17:01:33
110 994 km² срещу 111 252 преглеждания!
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
02-02-2013 - 12:33:29
Строителството на над 11 300 нови жилища е започнало у нас през миналата година. За цялата 2012 г. са издадени общо 4247 разрешителни за жилищни сгради, съобщава "Монитор", позовавайки се на данни от Националния статистически институт (НСИ).


Абсолютен рекордьор в строителството е Бургас, където е започнало изграждането на 3376 жилища. Така всеки трети нов дом се намира в Бургаска област, като за южното ни Черноморие са издадени около 3 пъти повече разрешителни, отколкото за другите големи области в страната. Във Варна разрешителни за строеж са получили 1708 жилища, в Пловдив те са 1090, а в София – 1076. Според статистиката общият брой на новостроящите се апартаменти през миналата година в четирите най-големи области на страната е 7250. Така близо 800 жилища повече са получили разрешение за строеж спрямо 2011 г., което е ръст от над 12%.

Общата площ на всички 11 378 нови домове, чието строителство е започнало през миналата година, възлиза на 1,5 млн. кв. м. След като от тази квадратура се извади процент за партерни етажи и общи помещения, става ясно, че инвеститорите в бранша се насочват към средна големина на апартамент около 90 кв. м.

„В момента на пазара се търсят семейни жилища с две и повече спални. Същевременно спада интересът към маломерните жилища, които бяха най-котирани по време на строителния бум отпреди 4-5 години“, заяви за „Монитор“ арх. Пенчо Пенчев от водеща столична проектантска фирма. „Вече е практика да не се продават апартаменти без осигурени паркоместа. Това означава, че в големите градове жилища се купуват най-вече с цел обитаване, а не за инвестиция, което е и нормална практика на повечето европейски пазари“, поясни Пенчев.

Данните на националната статистика показват активизиране в сектора през последното тримесечие на миналата година. В месеците между септември и декември е започнал строежът на 601 сгради с над 2100 жилища в тях и с близо 220 000 кв. м обща застроена площ, съобщават от НСИ.

Спрямо предходното тримесечие започнатите сгради са по-малко с 9 на сто, но жилищата в тях се увеличават с над 55%, а общата им застроена площ нараства с 8,5 на сто. Броят на издадените разрешителни за нови сгради пада с около 6% на годишна база, но жилищата в тях се увеличават с една четвърт.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
11-02-2013 - 16:44:11
Софийският хотел от веригата "Хилтън" се продава заради дълг на сегашния собственик - ирландската Quinn Group. Освен хотела си в България дружеството продава и хотел Sheraton в полския Краков.
Посредник е американската консултантска компания Jones Lang LaSalle, твърди “Капитал daily”.

Срокът за подаване на оферти е 22 февруари, а окончателните оферти ще се очакват в края на пролетта. Начална цена не се посочва, но е известно, че приходите от продажбата на двата хотела ще се използват за погасяване на заем от 121 млн. евро, отпуснат от американската The Bank of New York Mellon на дружества от групата на Quinn.

Като предимства на българския хотел консултантът изтъква добрата локация, силната марка и възстановяващия се от кризата пазар на хотелски услуги в София.

ps: Задача за брокерите!

Щом и двата Hilton се продават за 121 млн. евро, колко струва един софийски коптор от 100 кв.м?




Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2013-02-11 16:50 от paul.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
13-02-2013 - 14:15:56
Добре дошли във Варна - МОЛската столица


В последните няколко години културата на пазаруване на българина вече не е същата, след като във всеки град с претенции се пръкна поне по един мол, в който между шопинг туровете можете да похапнете, да пиете кафе, да отидете на кино, a междувременно i да си платите и сметката за телефона.

Кога един търговски център може да се нарече мол?

Според Международната асоциация на търговските центрове, мол (на английски мall) е група от търговски помещения в една или повече сгради, които са планирани, развити и управлявани като един имот, имат минимум 5 000 м2 брутна отдаваема площ и собствен паркинг. В Щатите пък, една от родината на моловете, с това определение се свързват търговски центрове с минимум 10 000 м2 брутна отдаваема площ.

Замислени като фабрика за печелене на пари, моловете бързо намериха своето място в ненаситната на маркови стоки България. Първа с мол през 2006 г. се сдоби София, но не след дълго (през 2007 г.) и Варна се похвали с голям шопинг център от съвременен тип. И така МОЛската история на Варна се пише вече шеста години. За това време в най-големия български град по Черноморието се появиха 7 мола, един от които затвори безславно, други два са на „командно дишане", а четвърти все още чака своето откриване. Проект за седми пък въобще не бе започнат и си остана само на хартия.

Да си първи не винаги означава сигурен успех

Central plaza - търговският център с претенции за първи варненски мол, е и първият затворен. Надписи на входа информират, че търговските площи вътре се отдават под наем.



Да си сред първите не винаги означава сигурен успех, а другото доказателството за това е и Pfohe mall. Търговският център днес е полупразен. Едното от двете му крила е запечатано, а в другото рядко влизат клиенти. Неотдавна молът смени собственика си и бе прекръстен на Shopping outlet center. Търговският център бе напуснат и от наемателя на най-големия си магазин - този на голяма верига супермаркети. Единственото ново нещо е бинго, открито в началото на тази година. Имаше проект молът да приюти администрацията на кметство "Младост". Това обаче не се случи. Което явно не пречи входът на затвореното крило да бъде облепено с избирателни списъци.



Varna towers, или Двете кули, както е наричан от варненци, е сред последните, появили се в града. 70-метровите Кули обаче също го закъсаха. Ако днес влезете в сайта на Varna towers, ще останете с погрешното впечатление, че в мола всички магазини си работят. Реално обаче не е така. Огромни лъскави пространства стоят празни. Затворени са повечето магазини, част от заведенията и автомивката в подземния паркинг.



Защо кръглите или разделени на две молове не се радват на успех?

Един търговски център трябва да бъде проектиран така, че архитектурата и интериорът му да отговарят на изискванията на наемателите, а не на инвеститорите, смята Добромир Ганев, експерт по недвижими имоти и управител на българския клон на консултантската компания GVA Sollers Solutions. Като пример той посочи бившия Pfohe mall и Varna towers. Подобни специфични форми, като разделен на две мол, или комплекс с кръгла форма, не дават добро възприятие на клиента. Това са тенденции, които са изследвани през годините, посочва Добромир Ганев.

Какво се случва с един фалирал мол?

Най-доброто приложение е превръщането му в офиси. Човешката фантазия може да роди какви ли не неща, но има значение как са проектирани помещенията, вентилацията и другите системи вътре, обяснява експертът.

Варна все още е №1 по молове на глава от населението

Отдавна експерти по търговски площи предупреждаваха, че във Варна няма място за много молове. Въпреки това морската столица дръпна напред и вече няколко години оглавява класацията за най-много търговски площи в молове на 1 000 души население. Да , има и такава класация. По този показател Варна е първенец и през 2012 г. с 359 м2 на 1 000 души, следвана от Русе с 356 м2. В класацията следват Бургас (334), Стара Загора (329), Пловдив (215) и Плевен (177). Най-малко търговска площ на 1000 души, както беше и през 2011 г., се пада на София със 165 м2. Наемните стойности в шопинг центровете през миналата година се понижават, като за София са между 18 и 35 евро на м2, а във Варна и Бургас - между 15 и 30 евро на м2, става ясно от доклада на GVA Sollers Solutions за пазара на търговски площи у нас през изминалата година.

Тази година в страната врати предстои да отворят нови четири мола - три в София и един в Бургас. За други три големи шопинг центъра все още няма насрочена дата за откриване. Сред тях е и Mall Galeria във Варна. Той обаче едва ли ще бъде отворен тази година, прогнозира Добромир Ганев.

Варна обаче може да се похвали с първия развлекателно-търговски център за майки с деца в България - Mam's & Me. Той бе открит на 1 юни миналата година, за радост на най-малките, които вече научават какво е мол дори преди да тръгнат на училище.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
10-03-2013 - 07:26:01
Рецесията в България започна през последното тримесечие на миналата година, но сега се задълбочава.

Това заявиха преподавателят в Югозападния университет проф. Чавдар Николов и бившият председател на Комисията по финансов надзор доц. Петър Чобанов пред ТV7.
На въпрос дали може да се направи нещо, което да подпомогне малкия и среден бизнес, за да не се стига до ситуацията, в която малките фирми ипотекират имоти, за да теглят кредити за оборотни средства, доц. Петър Чобанов разкритикува действията на министъра в оставка Симеон Дянков, който по думите му, след като е спрял плащанията, е вкарал икономиката в рецесия, казвайки, че така търси стабилност.

„С това, което направи Симеон Дянков, ние не можем да говорим, че сме стабилни, тъй като неговото присъствие в Министерство на финансите струва 7,5 млрд. - 4 млрд. нов дълг и близо 3,5 млрд. намаление на фискалния резерв. Цената е твърде висока. Ако се върнем към данните за БВП, виждаме, че последното тримесечие на 2009 г. имаме най-големия спад, реализиран до момента. Като става дума за тримесечие спрямо тримесечие от предходната година, когато той спря плащанията", каза Чобанов

По думите на експертите, повече от 20 години в страната ни действа асоциален модел, а цената, която плащаме, е твърде висока. Те препоръчаха да се отмени плоският данък и да се подпомогне дребният бизнес, за да се повиши стандартът на живот.

В момента потреблението непрекъснато намалява. В условията на криза ръст бележи само търговията на цигари и алкохол, допълниха още те.

Според икономистите в момента е важно страната ни да остане прикрепена към валутния борд, в противен случай конспиративните теории за сриването на лева и стопяването на големите заеми на олигарсите могат да станат реалност.

Те допълниха, че това е сценарий, познат от "Жан-Виденовата зима". Рискът ще се избегне, като приемем еврото за основна парична единица, казаха още те.




+



Отлив на записвания на туристи има във Варна заради протестите през последните седмици.

Сведения за това достигат до общината, съобщи временно изпълняващият длъжността кмет на Варна доц. Христо Бозов. Случващото се в града имало сериозен международен отзвук, обясни той на среща на общинските съветници с представители на протестиращите варненци. Бозов апелира за достигане “малко по-бързо до съгласие и да се усмири градът. Ако това, което се случи, продължи със същата сила и интензитет, летният сезон е пред провал”, предупреди и.д. кмет.
Той съобщи още, че ревизори от Държавната финансова инспекция и Сметната палата проверяват вече варненската община, както настояват протестиращите. По този повод през последните дни общинската администрация работела под сериозен стрес. Повече от два часа продължи срещата между представители на протестиращите с 15 от общинските съветници, пред които представиха исканията си. Възможност за намаляване на данъци и туристически такси отмяна на наредбата за зониране, поправка на наредбата за рекламната дейност, мораториум върху разпоредителни сделки и ревизия на общинската дирекция “Инвестиционна политика”, са част от исканията им, съобщава “Монитор”.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-03-10 08:03 от paul.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
14-03-2013 - 11:31:41
Имотите у нас са поевтинели с 5.4% през 2012 г.?

Световните цени на имотите са се стабилизирали през предходната година, според доклад на Global Property Guide.

Цените са отбелязали повишение в 24 от 41 имотни пазари по света.

В същото време 21 от разглежданите пазари са се представяли по-добре през изминалата година, в сравнение с предходната с отчитане на нивото на инфлацията.

За съжаление, България е сред страните с понижение в цените на имотите, като е изключително близо до дъното на класацията - със 5.4% спад.



Страна 2011 (%) 2012 (%)
Хонконг 5,08 20,37
Дубай -0,93 19,91
Турция -2,39 10,55
Бразилия 19,21 9,4
Нова Зеландия -0,98 8,55
Индия 25,26 6,05
Дания -9,25 5,8
САЩ -6,78 5,36
Норвегия 7,01 5,33
Филипини 2 4,9
Румъния -1,06 3,58
ЮАР -5,03 3,57
Израел -2,39 2,79
Швейцария 4,9 2,41
Естония 11,63 2,4
Канада 4,4 2,22
Финландия -1,8 2,12
Швеция -5,46 2,02
Тайван 2,83 0,88
Латвия 1,65 0,48
Исландия 2,68 0,37
Германия 3,27 0,13
Австралия -7,25 -0,04
Япония -3,53 -1,09
Сингапур 0,28 -1,11
Тайланд 0,56 -1,48
Китай -3,16 -1,83
Словакия -6,68 -2,49
Франция 1,19 -3,12
Великобритания -3,39 -3,67
Литва -2,56 -4,13
Полша -10,55 -5,2
България -8,67 -5,42
Ирландия -18,68 -5,65
Португалия -8,45 -6,85
Словения -4,23 -8,7
Хърватия -5,95 -8,8
Холандия -5,76 -9,52
Испания -9,27 -12,73
Гърция -9,2 -14,22

* Данни: Global Property Guide
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
15-03-2013 - 14:43:48
Някои страни просто трябва да се посетят. Те привличат с природните си богатства, планините, морето, културно-историческите си паметници или просто с атмосферата си. Когато обаче пътувате, трябва да приемете, че някои държави няма да ви харесват и в тях няма да сте толкова желан турист, пише econ.bg.

Оказва се, че България е една от тези недружелюбни страни. В анализ, представен по-рано този месец по време на Световния икономически форум в Давос, 140 държави са класирани съгласно привлекателността и конкурентоспособността на своя туризъм. Анализът, в който е публикувана класацията, се нарича "Travel and Tourism Competitiveness Report 2013". Той разглежда различните държави освен според привлекателността, и според способността им да развиват туристическата си индустрия.

Критерият, използван при изготвяне на класацията за „дружелюбност“, е „отношението на населението спрямо чуждестранните посетители". Той разглежда колко добре са приети туристите във всяка страна.

В този списък България е на 132-място място, като има 5,5 точки. 1 точка означава "много неприветлива", а 7 - "много гостоприемна", пише „Си Ен Ен“. Въпреки че точките на страната ни не са толкова малко, сред 140-те държави ние сме в последната десетка.

Според анализа по-негостоприемни от нас са Пакистан, Иран, Латвия, Русия и Боливия.

Първа по добро отношение към туристите е Исландия. В тройката на най-добре настроените към чуждестранни посетители държави се нареждат още Нова Зеландия и Мароко. Интересно е, че други балкански страни се справят по-добре в класацията - Македония е четвърта, а Босна и Херцеговина - осма по-гостоприемство.

Представяме ви списъка на 10-те най-гостоприемни и 10-те най-недружелюбни страни.

Топ 10 на най-гостоприемните държави:

1. Исландия – 6,8

2. Нова Зеландия – 6,8

3. Мароко – 6,7

4. Македония – 6,7

5. Австрия – 6,7

6. Сенегал – 6,7

7. Португалия – 6,6

8. Босна и Херцеговина – 6,6

9. Ирландия – 6,6

10. Буркина Фасо – 6,6

Топ 10 на най-зле настроените държави:

140. Боливия – 4,1

139. Венецуела – 4,5

138. Русия – 5

137. Кувейт – 5,2

136. Латвия – 5,2

135. Иран – 5,2

134. Пакистан – 5,3

133. Словакия – 5,5

132. България – 5,5

131. Монголия – 5,5
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
15-03-2013 - 15:31:52
avatar
Quote
paul
Някои страни просто трябва да се посетят.............
Критерият, използван при изготвяне на класацията за „дружелюбност“, е „отношението на населението спрямо чуждестранните посетители".
Той разглежда колко добре са приети туристите във всяка страна.
Представяме ви списъка на 10-те най-гостоприемни и 10-те най-недружелюбни страни.

Топ 10 на най-гостоприемните държави:
........
6. Сенегал – 6,7
.........
10. Буркина Фасо – 6,6
........
Топ 10 на най-зле настроените държави:
......
132. България – 5,5
..............

В тази класация има много политика вложена.
В Сенегал и Буркина фасо най-много да те изкльопат жив, за какво гостоприемство става дума.
Не случайно ралито Париж-Дакар се измести. Имал съм поглед 30 дни на живо там, белите живеят в затворени комплекси и ги охраняват с пикапи и картечници. На това ако му се вика гостоприемство, бахти работата.
Re: Призрачните села и градове в България и цените на имотите!
17-03-2013 - 23:48:32
мисля че истинския срив на пазара на ще дойде тогава когато имигрантите започнат да разпродават имотите си в българия.тази тендеция вече е налице,когато стане практика това ще унищожи пазара на недвижими имоти във всичките му форми.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход