Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?

Публикувано от 149лв.\м2 
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
19-10-2012 - 14:10:36
Quote
Inform
Quote
hunterA
Значи сме с много добри показатели от към нисък процент кредити в НИ. Тук само друго се говори и колко е зле положението, пък то виж САЩ къде са. А за населението не бери грижа. До 2026 има много време, само се замисли какво беше 1998 в България, какво е сега въпреки 4-те години криза. А ако икономиката тръгне с добри стимули и умни политици ще стане много по драстична промяната. Да може би ще дойдат много чужденци тогава, както в цяла Европа, но на това сме си виновни само ние. За запазване на нацията (българската) ни трябват по 2-2.2 деца на всяка двойка, но малцина са тези които го правят (дори в големият процент проблема не е финансов). Живот и здраве 2026 от мене поне две тинейджърчета (едното е на път), а пък който иска да чака до 2026 да чака, негов избор.

Домакинствата дължаха на банковата система жилищни кредити:
1)
- в края на 2011г. сумата беше 9,368,120 хил. лв.
2)
- в края на август 2012г. сумата беше 9,350,453 хил. лв.
Тоест за за щастие за 8 месеца има дори спад от над 17 милиона лв. в заемите за коптори.


Фирмите извън финансовия сектор дължаха на банковата система в България:
1)
- в края на 2011г. сумата беше 36,939,271 хил. лв.
2)
- в края на август 2012г. сумата беше 38,397,860 хил. лв.
Тоест за щастие за 8 месеца има увеличение от над 1.4 милиарда лв.


[www.bnb.bg]
*ok* Така да продължава само, бизнес и икономика му е начина.
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
19-10-2012 - 16:02:05
Quote
paul
Огромни суми пари ще напуснат банковата ни система след въвеждането на новия 10 процентен данък върху лихвите от депозити.

Очаква се това да стане от 1 януари 2013 година.

Финансовият министър Симеон Дянков вече лансира това предложение, което цели да бъдат осигурени допълнителни средства за хазната.

Банкови експерти обаче предупреждават, че новият данък ще доведе до отлив на ресурс от финансовата ни система.

Това означава пренасочване на депозити в други страни и офшорни зони, където няма подобни данъци и условията са по - добри. Прогнозите са, че близо 10 милиарда лева може да напуснат българските банки и под формата на чужди валути да се прелеят в банки на остров Ман, Сейшелски острови, Кипър, Малта и други подобни места наричани жаргонно "данъчен рай".

От България ще изтекат капитали предимно на големи компании и фирми или на физически лица със значителни депозити в родни банки.

Именно те ще трябва да плащат най-големи суми след въвеждането на новия данък. Отливът на финансов ресурс обаче може да повлия негативно върху ликвидността на българската банкова система .

Това пък от своя страна ще доведе до промяна в лихвените равнища. За да привлекат нов ресурс банките ще трябва за вдигнат лихвите по депозитите.

Това пък веднага ще повиши лихвите по кредитите.
Все още не е ясно с какви проценти ще стане това.

Така след като пред последните една-две години банковият сектор постепенно се съживи, сега се очакват нови проблеми в него.

Стагнацията там ще повлияе негативно и върху общата икономическа картина в страната.


Дори и да не се изтеглят депозити (на стойност над 100 хиляди лв. например) след въвеждането на този данък налице е вече,че домакинствата в България спестяват все по-малко:
1)
- в края на 2007г. депозитите им бяха на стойност 18,986,492 хил. лв.
- в края на август 2008г. депозитите им бяха на стойност 21,899,495 лв. (обаче начислените лихви бяха 430,553 хил. лв. и затова реално спестената за 8 месеца сума беше малко над 2.48 милиарда лв.)
2)
- в края на 2011г. депозитите им бяха на стойност 31,901,545 хил. лв.
- в края на август 2012г. депозитите им бяха на стойност 34,489,114 хил. лв. (обаче начислениете лихви бяха 907,738 и затова реално спестената за 8 месеца сума е по-малко от 1.68 милиарда лв.)

Явно все по-голяма част от населението няма възможност да спестява и дори вече е на следващата фаза тоест използване на спестяванията за физическо оцеляване...


[www.bnb.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-10-19 16:07 от Inform.
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
20-10-2012 - 08:08:57
Само парите в спестовни депозити ще се облагат, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в интервю за “Фокус“. Няма да се подава данъчна декларация заради новия данък върху лихвите.
Коментарът идва след като вчера бюджетната комисия одобри на първо четене оспорваната промяна, предвиждаща 10% данък върху лихвите.

Той отрече, че доходът от лихвите подлежи на годишно изравняване и трябва да се вписва в данъчната декларация, което предположи вчера председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
"Предложеният текст би могъл да се третира двусмислено, но между първо и второ четене той ще бъде променен така, че да стане абсолютно ясно, че сумите от лихвите не трябва да се вписват в данъчната декларация", коментира финансовият министър.

Няма да има двойно облагане, заяви още той. „Ще дам пример. Ако заплатата на един работещ се плаща по банков път, тя влиза в разплащателна сметка. Тъй като вече по нея са платени социални осигуровки, то тя не следва да се облага допълнително. Така че лихвите по тази сметка няма да се облагат. Към тази сметка може да има дебитна карта – плащанията по нея също не се облагат. От такива сметки много граждани плащат комуналните си услуги – там също няма да се облагат лихвите”, каза Симеон Дянков.

Вицепремиерът повтори, че ще се облагат само парите по срочни депозити. Това са сметки, каквито имат около една четвърт от гражданите. „Те обикновено започват от около 1000–2000 лв. и са срочни – за шест месеца, една или две години. Парите там се замразяват за определен период, без право на ползване от гражданите. След края на този период се получава по-голяма лихва. Тъй като това е нов доход, той ще се облага”, обясни Дянков.



+


Интелигентността на българския народ не бива да се подценява. Убеден съм, че българинът ще намери достатъчно начини да избегне новият данък върху лихвите от депозити.
Това заявява председателят на УС на БСК Божидар Данев, цитиран от БГНЕС по повод намерението на правителството да обложи депозитите с 10% данък. Днес финансовият министър Симеон Дянков поясни, че няма да бъдат облагани разплащателните сметки и приходите от лихви няма да бъдат декларирани пред НАП.

Данев изброява няколко възможни хода в тази посока. Първо гражданите могат да преструктурират депозитите си в депозити-рокадо до края на годината, така че да получат предварително лихвата по депозита си (за срока на рокадото). При това положение за 2013 г. или за целия срок на депозита ще получат нулева лихви, т.е. няма да има облагаем доход от лихви.

Могат също да пласират част от спестяванията си и/или част от дохода си в доброволните пенсионни фондове, където в момента има нелоша доходност, която не подлежи на облагане. Освен това, очакванията са, че след налагането на данъка върху лихвите от депозити, доходността на пенсионните фондове ще се увеличи. Не трябва да се забравя, че средствата и доходите от доброволните пенсионни фондове не подлежат на запориране, което ги прави защитени и атрактивни. Не на последно място, можем да си спестим и от данък "общ доход" - 10 на сто от дохода за годината е необлагаем, ако се преведе в пенсионните фондове.

Очаква се, вследствие на данъка върху лихвите да се пренасочат средствата към акции на проспериращи български или чуждестранни предприятия. Т.е. този данък ще разшири услугите на банките и другите финансови посредници и институции, които се очаква да започнат да предлагат в по-широк диапазон ценни книжа от местния и от международния пазар. Естествено, остава голямата възможност за инвестиране в портфейли, почиващи на злато, други ценни метали, суровини и материали, които поскъпват на международните пазари", посочва още Божидар Данев.


ps: Какво стана с инвестициите в недвижимости!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-10-20 08:10 от paul.
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
20-10-2012 - 13:38:45
Личното ми мнение е хората, които са решили да теглят пари да инвестират в себе си (здраве, ремонт по имота, нова кола за едни, тракторче за други), течни и твърди горива, трайни стоки от първа необходимост и пр. Не искам да звуча като лош пророк, но следя внимателно събитията и виждам доста притеснителни сигнали по всички фронтове.
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
20-10-2012 - 22:08:54
Поради умствената увреденост на ГЕРБ парите свършиха.След този данък следващото ще е конфискация на влоговете.Управляват ни психопати и нагли крадци.Хора внимавайте много догодина особено на изборите.Тази напаст трябва да се изгони
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
22-10-2012 - 07:55:05
България трябва да изгради стратегическа позиция по въпроса с единния банков съюз в ЕС. Ще трябва да се впишем по един изгоден за България начин.

Това каза в ефира на БНР председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян като съжали, че все още нямаме позиция за банковия съюз.

Европейският съюз се опитва да консолидира нещата, които се случват. Той трябва да върви към по-голяма степен на интеграция. И той върви - с противоречия и с пазарлъци понякога, коментира банкерът.

Той подчерта, че за стабилността на българската банкова система няма спор.

"Всички живеем със страховете от кризата през 1997 г., но тя няма как да се повтори. Никога две големи кризи не си приличат технически. От тази гледна точка нямаме проблем. Проблемът е как да насърчим предприемчивостта", каза още Хампарцумян.

По въпроса с въвеждането на данък върху лихвите по депозитите, Хампарцумян беше лаконичен. "Ние още не знаем техническите детайли около този данък. Мога да ви кажа като гражданин,че вдигането на данъците никога не се приема с ентусиазъм.

Въпросът е не как ще се справят банките, а трябва да питате Дянков защо въвежда този данък", подчерта банкерът.


ps: Май Левон и сие не са готови за новия данък!
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
22-10-2012 - 09:30:56
Quote
hunterA
Quote
paul
1-2 % на няколко милиона, не мисля че е зле!
А 6-7 % минус 10% = 5.4-6.3% - сам прецени кое е по-добре?
В КТБ лихвата в Лева за суми над 100К е над 8%.
Всичко това е парлама с тия лихви.
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
22-10-2012 - 13:46:27
avatar
Quote
Jimbo
Личното ми мнение е хората, които са решили да теглят пари да инвестират в себе си (здраве, ремонт по имота, нова кола за едни, тракторче за други), течни и твърди горива, трайни стоки от първа необходимост и пр. Не искам да звуча като лош пророк, но следя внимателно събитията и виждам доста притеснителни сигнали по всички фронтове.

Не знам, кой ще тръгне да харчи депозит? В този случай плаща минимум 20% ДДС + акцизи и други.
Покупката на имот или кола с намаляваща цена също не е вариант.
Според мен банките ще вдигнат лихвите по разплащателни и ще вдигнат таксите при теглене ...
това е най-лекия и безрисков начин за избягване на данъците, за сега...
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
22-10-2012 - 22:07:44
Quote
palamud

Не знам, кой ще тръгне да харчи депозит? ..........

В тази част си много прав ... но причините са различни.
Данъка върху ЛИХВИТЕ от депозити ... няма да се отрази съществено (да не кажа никак) на общата депозитна маса *pardon*

И причините не са нито в разходите по инвестирането, оползотворяването или простото харчене на депозитните пари, нито дори и страхът от загуба на пари при инвестиция в собственост .... просто масовия "влогар" няма никакво понятие в какво друго би могъл да спаси парите си ... неговата алтернатива е "под дюшека" или в депозита sad smiley

При неработеща икономика, при зверската междуфирмена задлъжнялост ... вкарването на ресурс, в който и да е бизнес ... ще доведе само до финансиране отчасти на тази задлъжнялост ... независимо дали ще бъде злонамерено или просто неинформирано *pardon*
Закупуването на недвижим имот за нежилищни нужди е също бизнес ... smiling smiley

Както казах в една друга тема, единственото сериозно раздвижване на тази нертна парична маса ще дойде тогава, когато се появи галопираща или хипер инфлация (не го пожелавам .. просто го констатирам) ....


Р.Р. Който си мисли, че банките не са печеливши от въвеждането на този данък ... живее в много голяма заблуда ... Всвички схеми, които се предлагат в момента за "спестяване" на този данък ... (авансови лихви ... взаимни фондове ... капиталови печалби) ... започват от там, че настоящия влогар трабва да си развали влога преди края на настоящата година winking smiley т.е. за периода до момента ... да получи догходност колкото по разплащателен влог(сметка) .... и ще има страшно много хора, които ще "прецакат" бюджета .... без да се замислят с колко прецакват себе си winking smiley
Re: Дянков иска 10% данък върху лихвите по депозити. Къде ще се пренасочи кеша?
29-10-2012 - 07:40:17
Krokodil, няма такава система във вселената, която се захранва през изхода! Дори в медицината не е прието хранене през ануса.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход