Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Децентрализация на държавната администрация - цените на НИ в малките градове НАГОРЕ, а в Свинарника НАДОЛУ.

Публикувано от 149лв.\м2 
[www.dnes.bg]

Правителството каза "да" на местенето

Преместването на държавни структури започва с изместването на отговарящите за туризма дирекции към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.

На редовното правителствено заседание днес беше приет доклад на министър Томислав Дончев за предимствата, недостатъците и възможностите, които дава преместването им.

Още по тематаСтраховита битка за местенето на агенции, радва се Борисов7 май 2012 18:09167Дянков иска да мести митниците в Русе 4 май 2012 14:3761Местим ли, местим ведомства2 май 2012 11:40239
Изнасянето на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще улесни достъпа на потребителите, които в основната си част са концентрирани в този регион, Бургаския, смята правителството.

Разполагането на агенцията в морския град ще ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора, ще подпомогне голяма част от рибарството.

Промяната според министрите може да помогне за увеличаване на усвоените средства за инфраструктура, за започване на нови производства, регистрация на търговски марки и закупуване и ремонт на риболовни уреди.

До 31 юни тази година Съветът за административна реформа трябва да прегледа и анализира законодателството и да реши какви реформи трябва да се осъществят за преместването на държавните структури.

На база изготвения анализ Съветът ще представи конкретни предложения за промени в нормативните актове, които да обезпечат рокадите.

Преместването на дирекциите "Туристическа политика" и "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в Пловдив се прави с промени в Устройствения правилник на икономическото министерство, които влизат в сила от 1 септември 2012 г.

В София ще остане само Националният туристически информационен център, чиято дейност ще бъде осигурена с трима служители.

Правителството възложи на министъра на земеделието Мирослав Найденов и на министъра на икономиката Делян Добрев да внесат в Народното събрание предложение за промени в нормативната уредба.

Те трябва да изготвят подробни анализи на разходите, ползите и рисковете от преместването на структурите, които ръководят.

Двата анализа трябва да съдържат предложения за конкретни действия за преодоляване на рисковете, както и подробен план-график за осъществяване преместването.

В срок от два месеца след изготвянето им министърът на финансите трябва да представи становище за възможността за осъществяване на преместването със средства от републиканския бюджет. Общата координация по изготвянето на документите се възлага на главния секретар на Министерския съвет.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пък трябва да изготви предложения кои реформи, свързани с преместването на държавните структури, могат да бъдат финансирани със средства от Евросъюза.

В края на април за първи път се появи идеята част от държавните структури да бъдат преместени извън столицата.

При посещение в Пловдив премиерът Бойко Борисов заяви, че агенциите по туризма към МИЕТ ще се преместят в античния град.

Идеята беше подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков, който заяви, че това ще донесе полза за икономиката и ще съживи районите и ще открие нови работни места.

Опозицията обаче реагира остро и заяви, че реална децентрализация няма да има. Служителите на агенциите също възроптаха срещу преместването им.

За около месец правителството изказа различни идеи къде могат да бъдат преместени държавните структури, а премиерът се радваше на съперничеството между градовете кой коя агенция да вземе.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход