Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

край! който купил, купил

Публикувано от панелообитателя САХИБ 
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 22:46:30
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 22:50:02
А ОТНЕМАНЕ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА НА ИМУЩЕСТВО, ПРИДОБИТО ОТ ПРЕСТЪПНА ИЛИ
ДРУГА НЕЗАКОННА ДЕЙНОСТ

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С този закон се уреждат условията и редът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито чрез или във връзка с престъпна или друга незаконна дейност или имущество, придобито от престъпна дейност.
(2) Обогатяването с имущество, придобито от престъпна дейност, се доказва на основата на финансов анализ на източниците на придобиване на имуществото.

Чл. 2. (1) Целта на този закон е да защити интересите на обществото чрез отслабване на икономическата основа на престъпността и предотвратяване и ограничаване на възможностите за извличане на икономическа изгода от престъпна или друга незаконна дейност.
(2) Придобиването на имущество, придобито чрез или във връзка с престъпна или друга незаконна дейност или имущество, придобито от престъпна дейност, представлява неоснователно обогатяване за сметка на обществото, поради което собствеността върху такова имущество подлежи на връщане на държавата.
(3) В производствата по този закон се съблюдава правото на защита на засегнатите лица и постигането на пропорционалност между целта на закона и прилаганите мерки.

Глава втора
ОРГАНИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ИМУЩЕСТВО, ПРИДОБИТО ОТ ПРЕСТЪПНА ИЛИ ДРУГА НЕЗАКОННА ДЕЙНОСТ

Чл. 3. (1) Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, наричана по-нататък „комисията”, е специализиран постоянно действащ държавен орган, който по реда и при условията на този закон, извършва проверка и установяване на имущество, придобито чрез или във връзка с престъпна или друга незаконна дейност или имущество, придобито от престъпна дейност.
(2) Комисията е юридическо лице със седалище София и първостепенен разпоредител с бюджетни средства.
(3) Дейността на комисията се подпомага от администрация.
(4) Териториални звена на комисията са териториалните дирекции, които се ръководят от директори.

Чл. 4. (1) Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове, включително председател и заместник-председател.
(2) Председателят на комисията е лице с висше юридическо образование, което се назначава от министър-председателя. Заместник-председателят и двама от членовете се избират от Народното събрание, а един от членовете се назначава от Президента на Републиката.
(3) Мандатът на комисията е 5 години. Член на комисията има право на два последователни мандата.
(4) Мандатът на комисията започва да тече от момента на попълването на състава й.
(5) Държавните органи по ал. 2 избират, съответно назначават новите членове на комисията не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на комисията.

Чл. 5. (1) Член на комисията може да бъде дееспособен български гражданин, който:
1. не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;
2. има висше юридическо или икономическо образование и най-малко 5 години стаж по съответната специалност;
3. не е освобождаван от наказателна отговорност за умишлено престъпление от общ характер;
4. не е лишаван от правото да заема определена държавна длъжност или да упражнява определена професия или дейност
5. има достъп до класифицирана информация с ниво на достъп „Строго секретно”.
(2) В едномесечен срок от избирането или назначаването им членовете на комисията предприемат необходимите действия за получаване на достъп до класифицирана информация с ниво на достъп „Строго секретно”.
(3) Член на комисията не може да:
1. упражнява търговска дейност или да е неограничено отговорен съдружник или управител, или да участва в надзорни, управителни или контролни органи на търговско дружество, кооперация, държавно предприятие или юридическо лице с нестопанска цел;
2. получава възнаграждение за извършване на дейности по договор или по служебно правоотношение с държавна или обществена организация, търговско дружество, кооперация или юридическо лице с нестопанска цел, физическо лице или едноличен търговец, освен за научна и преподавателска дейност или за упражняване на авторски права.
(4) Несъвместимостта по ал. 3 следва да бъде отстранена в едномесечен срок от избирането, съответно назначаването.

Чл. 6. (1) Правоотношението на член на комисията се прекратява предсрочно от съответния орган при:
1. смърт;
2. подаване на оставка;
3. обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца;
4. осъждане или освобождаване от наказателна отговорност за умишлено престъпление от общ характер;
5. несъвместимост по чл. 5, ал. 3, ако не е била отстранена в едномесечен срок от възникването й;
6. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения;
7. влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси;
8. при отказ да се издаде разрешение или отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на достъп „Строго секретно”.
(2) Комисията уведомява съответния орган при настъпване на обстоятелствата по ал. 1.
(3) Предсрочното освобождаване се извършва по реда за назначаването или избора на член на комисията от съответната квота.
(4) При предсрочно освобождаване на член на комисията на негово място се назначава, съответно избира, нов член от съответната квота не по-късно от един месец от освобождаването, който довършва мандата.

Чл. 7. (1) Председателят на комисията получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от основното месечно възнаграждение на председателя на Народното събрание.
(2) Заместник-председателят получава основното месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя.
(3) Другите членове на комисията получават основно месечно възнаграждение в размер 85 на сто от възнаграждението на председателя на комисията.

Чл. 8. (1) Комисията приема решения за:
1. образуване на производство за установяване на имущество, придобито или получено като облага от престъпна или друга незаконна дейност;
2. удължаване на срока на проверката по чл. 26;
3. прекратяване на производството за установяване имущество, придобито чрез или във връзка с престъпна или друга незаконна дейност или имущество, придобито от престъпна дейност;
4. внасяне в съда на искане за налагане на обезпечителни мерки;
5. предявяване на искове за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито чрез или във връзка с престъпна или друга незаконна дейност или имущество, придобито от престъпна дейност;
6. сключване на спогодба по чл. 96;
7. назначаване и освобождаване на директорите на териториалните дирекции;
8. назначаване и освобождаване на инспекторите по предложение на директорите на териториалните дирекции;
9. осъществяване на други правомощия, предвидени в този закон.
(2) Решенията на комисията се приемат с мнозинство повече от половината от всички членове и се мотивират. В мотивите се посочват фактите, доказателствата, въз основа на които са установени, както и направените правни изводи.
(3) За заседанията на комисията се води протокол.

Чл. 9. Председателят на комисията:
1. представлява комисията;
2. организира и ръководи дейността;
3. насрочва и ръководи заседанията;
4. контролира и отговаря за изпълнението на бюджета;
5. издава наказателни постановления за извършени нарушения по този закон.

Чл. 10. (1) Органи на комисията в производството по установяване на имущество, придобито чрез или във връзка с престъпна или друга незаконна дейност или имущество, придобито от престъпна дейност, са директорите на териториалните дирекции и инспекторите в тези дирекции.
(2) За директори и инспектори в териториалните дирекции се назначават лица, които отговарят на изискванията по чл. 5.

Чл. 11. (1) Контролът върху дейността на комисията се осъществява от постоянна комисия на Народното събрание.
(2) Членовете на комисията са длъжни при покана да се явят пред комисията по ал. 1 и да предоставят исканата им информация.

Чл. 12. (1) Комисията ежегодно, до 31 май, представя на Народното събрание доклад за дейността си.
(2) Докладът се предоставя и на Президента, и на Министерския съвет и се публикува на страницата на комисията в Интернет.

Чл. 13. Членовете на комисията, органите по чл. 10, ал. 1 и служителите в администрацията на комисията не могат да членуват в политическа партия или организация с политически цели, както и да извършват политическа дейност.

Чл. 14. (1) Информацията, която е станала известна на членовете на комисията, на органите по чл. 10, ал. 1 и служителите в администрацията при или по повод изпълнението на служебните им задължения, е служебна тайна.
(2) При встъпването си в длъжност членовете на комисията, органите по чл. 10, ал. 1 и служителите в администрацията подписват декларация, че няма да разгласяват фактите и сведенията по ал. 1 както по време на заемане на длъжността, така и след освобождаването й.
(3) Членовете на комисията, органите по чл. 10, ал. 1 и служителите в администрацията подписват декларация за частни интереси и декларация за частен интерес по конкретен повод.

Чл. 15. Членовете на комисията, органите по чл. 10, ал. 1 и служителите в администрацията на комисията не носят имуществена отговорност за причинени вреди при упражняване на възложените им функции и правомощия по закон освен ако са извършили умишлено престъпление от общ характер.

Чл. 16. Членовете на комисията, органите по чл. 10, ал. 1 и служителите в администрацията на комисията се застраховат със застраховки „Живот” и „Злополука” за сметка на републиканския бюджет.
Чл. 17. (1) Стажът на членовете на комисията и на органите по чл. 10, ал. 1, както и на лицата, заемащи длъжност, за която се изисква висше юридическо образование и правоспособност, се зачита за стаж по специалността.
(2) Стажът на членовете на комисията и на органите по чл. 10, ал. 1, както и на лицата, заемащи длъжност, за която се изисква висше икономическо образование, се зачита за стаж по специалността.

Чл. 18. (1) Служебно оръжие могат да носят служители на комисията, определени със заповед на председателя на комисията, които имат достъп до класифицирана информация с ниво на достъп „Строго секретно”.
(2) Носенето на служебно оръжие се осъществява при условията и по реда на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Чл. 19. (1) Комисията приема правилник, с който се уреждат организацията и дейността й, както и организацията и дейността на нейната администрация.
(2) Правилникът се обнародва в „Държавен вестник”.

Глава трета
УСТАНОВЯВАНЕ НА ИМУЩЕСТВО, ПРИДОБИТО
ОТ ПРЕСТЪПНА ИЛИ ДРУГА НЕЗАКОННА ДЕЙНОСТ

Чл. 20. (1) Производството пред комисията по този закон се образува за установяване на произхода на имущество, за което има съмнение, че е придобито или получено като облага от престъпна или друга незаконна дейност.
(2) В производството се извършва проверка на източниците на придобиване на имуществото и се предприемат мерки за обезпечение на бъдещи искове за отнемане на имуществото, ако се установи, че имуществото е придобито от престъпна дейност, чрез или във връзка с престъпна или друга незаконна дейност.

Чл. 21. (1) Комисията образува производство за установяване на произхода на имуществото на лице, привлечено като обвиняем за престъпление, което е от естество да създава облаги, по някой от следните текстове от Наказателния кодекс:
1. чл. 108а и чл. 109;
2. чл. 110;
3. чл. 116, ал. 1, т. 7 и 10;
4. чл. 142 и 142а;
5. чл. 155, 156 и 159;
6. чл. 159а – 159г;
7. чл. 194, чл. 195, ал.1 - 3, чл. 196 и 196а;
8. чл.198 -200;
9. чл. 201 - 203;
10. чл. 209 - 211, чл. 212, ал. 3, 4 и 5, чл. 212а и 213;
11. чл. 213а - 214;
12. чл. 215, ал. 2, т. 1 и чл. 217;
13. чл. 220, чл. 225в, чл. 227в, чл. 227г и чл. 227е;
14. чл. 233, 234, 234а, 234б и чл.235;
15. чл. 242 - 242а;
16. чл. 243 – 246 и чл. 249 - 252;
17. чл. 253, чл. 253а, ал. 1 и 2 и чл. 254б;
18. чл. 255 – 256, чл. 259 и чл. 260;
19. чл. 278, 278б и чл.280;
20. чл. 282, 283 и чл. 283а;
21. чл. 301 - 306;
22. чл. 308, ал. 2, 3 и 5 и чл. 310;
23. чл. 319а, ал. 2 – 5, чл. 319б, ал. 3 и чл. 319д, ал. 2;
24. чл. 321, чл. 321а и чл. 327, ал. 1 - 3;
25. чл. 337, 339, чл. 346, ал. 2, т. 4 , ал. 3, ал. 5 и ал. 6 и чл. 349а, ал. 2;
26. чл. 354а, чл. 354б, ал. 4 – 6 и чл. 354в, ал. 1 – 5.
(2) Комисията образува производство за установяване на произхода на имуществото на лице, срещу което не е било образувано наказателно производство за престъпление по ал. 1 или образуваното е било прекратено, тъй като:
1. е последвала амнистия;
2. е изтекла предвидената в закона давност;
3. деецът е починал;
4. деецът е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта;
5. по отношение на лицето е допуснат трансфер на наказателно производство в друга държава.
(3) Комисията образува производство и в случаите, когато наказателното производство за престъпление по ал. 1 е спряно и лицето не може да бъде привлечено като обвиняем, тъй като:
1. е изпаднало в краткотрайно разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта или има друго тежко заболяване;
2. притежава имунитет;
3. лицето е с неизвестен адрес и не може да бъде намерено.
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 22:56:32
avatar
Хубав закон!!!
Нито един текст не ме лови за жалост на сривлогарите!
Мразя комунисти и мизерници които искат спад на цените /те са равносилни/
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 22:58:49
Ще видите какво е държавнтост ! Скоро!
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 23:03:16
Прочети закона!
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 23:09:14
avatar
:}:}
Quote
paul
Ще видите какво е държавнтост ! Скоро!
Няма да си купиш евтино. Това го няма в закона:}:}:}
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 23:09:46
Всички имотковци, тоест хора с примитивно мислене с те против властта!
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 23:11:16
Това е ясно нали!
Re: край! който купил, купил
28-04-2012 - 23:13:12
Бойко ще изкара поне още един мандат!
Re: край! който купил, купил
29-04-2012 - 08:15:07
Не съм чел всичко ама Сахибе къде виждаш на тази графика дъното?
[www.investor.bg]

Отделно че тука няма лъжа и измама.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход