Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Балонът при депозитите

Публикувано от Пламен Николов 
Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:07:26
Днес ми попадна тая статия: Спестяваме и изплащаме дългове

Само преди четири години всички теглеха кредити и инвестираха в НИ. Тогава на мода бяха мантрите: "Купувай, че утре ще е по-скъпо" и "Като купя сега и продам догодина, ще спечеля двойно". Всички видяхме резултата от овчето мислене. Балонът на НИ се надуваше близо 4 години, докато изгърмя много здраво. Кой спечели от това? Група инвеститори предприемачи и свързаните с тях банки и политици. Каквото и да говорите против брокерите, те са последни във веригата и са припечелвали колкото да вържат двата края.

Вече трета година се надува балона на депозитите. На мода е мантрата: "С лихвите по депозита ще си платя наема и ще отида на почивка".
Вероятно много от вас мислят, че тук балон няма или че той не може да изгърми? Дано сте прави и дано фонда за гарантиране на влоговете не се окаже поредната куха структура.

Има една неоспорима максима в бизнеса: "Прави каквото искаш, само не се опитвай да пре...еш евреите". Тъй като банките са основно еврейски институции, или поне имат еврейско мислене, шанса един влогар да ги пре..е е равен на 0. Влогарите или депозитари пак са последни във веригата... Нямам нищо против вас и искрено се надявам да не съм прав.

За 3 години банките са раздали маса пари като лихви по депозитите, прогнозата ми е че до една година ще си ги съберат по доста болезнен начин.
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:16:22
прогнозата ми е че до една година ще си ги съберат по доста болезнен начин.
================================================================

Само остава да изясниш какво разбираш под "доста болезнен начин" иначе броенето започна от този момент. Да видим дали догодина ще има изненади откъм банките. Ако искаш да направиме и облог а?
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:20:04
Quote
Пламен Николов
За 3 години банките са раздали маса пари като лихви по депозитите, прогнозата ми е че до една година ще си ги съберат по доста болезнен начин.

Ми те постоянно си ги събират лихвите, за някои може и да е доста болезнено...
Аз предлагам да направим прогнози коя баМка ще се издъни първа smiling smiley
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:31:02
Ето, Пламен Николов написа, според мен пълната глупост, че до година време банките ще се скапят или борда ще падне, или някакъв такъв апокалипсис ще стане, и с това си писание напълно ме изненада.
Не ме изненада обаче незабавното включване на моите приятели 149 и Сеира, първи лихвари и депозитари, които вероятно не са съгласни с писанията на Николов, най-малко поради факта, че има още десетина години да събират лихви, че да си купят жилища.
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:32:41
Мое да направиме и следното залагане:

Дали първо ипотекар ще се обеси заради борчове или влогар ще се обеси заради изгубен депозит?
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:34:15
Дали некой влогар нема да се обеси заради вдигнат наем?
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:41:24
avatar
Интересен момент се получава, ако гръмнат последователно само две от големите банки у нас.
Фондът едва ли ще покрие депозитите по тях, след като на повечето им е ясно, че пари няма - въртят се едни чисто виртуални нули и единици, но реално парично покритие зад тях няма, по ред причини сред които може да се изброят изтичането на огромни суми към централните банки, плащанията ни по външният дълг, все по-свиващото се производство и т.н.

И точно тук се получава един странен парадокс - на пазара излизат много имоти, а няма пари с които да се купят?!!
Какво следва?

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:45:13
Статистиката показва, че всяко нещо което изглежда много печелившо в един момент се скапва и последните го отнасят. Като почнем от луковиците в Холандия, минем през Голямата депресия, Варненските пирамиди, бума в строителството.

В момента са събрани около 20 милиарда депозити на които се плаща средно над 5% лихва. Това е повече от 1 милиард годишно дадени от банките за правото да ви пазят парите. В момента почти няма бизнеси които да са на печалба. Всичките ми познати фирми едва връзват двата края и след плащане на заплати, осигуровки, режийни и т.н. отиват на нулата и под нея. Депозита ти гарантира един постоянен приход, който освен всичко е гарантиран и от държавата. Рискът е 0%. Дори ББ (да се свети името му winking smiley го осъзнава и почва да се чуди как да размърда икономиката.

Според мен има няколко варианта, лек, тежък и най-вероятен.

Лекия вариант е постепенно понижаване на лихвите до ниво да не е рентабилно да "инвестираш" в депозити. Това съчетано с една разумна инфлация ще извади парите от банките и ще ги вкара в икономиката.
Тежкия вариант е - бутат една банка, втора, трета и се оказва че фонда не може да покрие всички влогове.
Най-вероятния е да ни приемат в еврозоната при курс лев/евро 4:1 и 75% от депозираните средства да се изпарят.

Естествено са възможни и други варианти - падане на борда, хиперинфлация и т.н. ама едва ли ще посмеят. Някои депутати са били такива и през 1997 и още помнят "народната" любов.
1.9
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 16:52:02
Quote
Imotko
Дали некой влогар нема да се обеси заради вдигнат наем?

Наемите не само, че не се вдигат, а падат и ще продължават да падат. По-добре малко или нулеви нетни приходи от наем, отколкото допълнителни разхади за данъци и консумативи. Последните, както знаете вече си вървят дори без консумация. Цитирам мнението на наемодател...

Ипотекаря и да се обеси - дълга се прехвърля на наследниците, ако не се откажат от наследството.

Нама балон на депозитите. Огромното болшинство няма какво да депозират. Преобладаващата част от депозитите са под 50,000 евро.

Ако се срине банковата система, имотите няма да се продават, а ще се подаряват...
Re: Балонът при депозитите
05-04-2012 - 22:30:02
avatar
стига сте ги гърмели банките бре!
Пари извън банките на практика няма .... само ги въртят между сметките ... и си правят каквото искат
верно съкращават разходи, но къде не го правят?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход