Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

2012 Преглед на печата

Публикувано от TZARS 
Re: 2012 Преглед на печата
01-06-2012 - 11:19:24
Димиттър Иванов: "В момента банките умишлено забавят излизането на пазара на пакети от имоти, за да не се сринат цените"
[kanal3.bg]

Рррррррррррррррррррррррррррррръст на забавянето
Re: 2012 Преглед на печата
01-06-2012 - 13:48:36
Продавачите "надуха балона"!



Ако човек няма изрядни здравни вноски, губи право да си продава апартамента или колата. Това гласят промени в Данъчно-осигурителния кодекс, предложени от правителството и гласувани в здравната комисия на парламента.
Прехвърлянето, продажбата или замените на недвижимо имущество или МПС занапред ще може да се осъществява само при представено удостоверение от НАП за платени здравни вноски, гласят одобрените текстове.

По последни данни около 1 милион и 500 хиляди са българите, които не са здравно осигурени. Те нямат право на безплатно лечение, а само на достъп до спешната помощ.

В момента имоти не могат да се продават без декларация, че продавачът "няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски". Кола пък се продава само срещу декларация, "че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение други задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски или други публични задължения, свързани с моторното превозно средство".

Занапред ще се иска документ от НАП.

Здравният министър Десислава Атанасова дори имаше идея да не се издават лични документи на хората с неплатени здравни вноски!


[www.blitz.bg]
Re: 2012 Преглед на печата
04-06-2012 - 10:12:51
Quote
stroitela
Димиттър Иванов: "В момента банките умишлено забавят излизането на пазара на пакети от имоти, за да не се сринат цените"
[kanal3.bg]

Рррррррррррррррррррррррррррррръст на забавянето


Срив в цените от януари
[paper.standartnews.com]

Напред! Към нови още по-големи рррррррррррррррррррррррррррррррръстове
Re: 2012 Преглед на печата
04-06-2012 - 10:17:24
avatar
Quote
stroitela
Quote
stroitela
Димиттър Иванов: "В момента банките умишлено забавят излизането на пазара на пакети от имоти, за да не се сринат цените"
[kanal3.bg]

Рррррррррррррррррррррррррррррръст на забавянето


Срив в цените от януари
[paper.standartnews.com]

Напред! Към нови още по-големи рррррррррррррррррррррррррррррррръстове
Правилно, особено ако се види последното изречение в статията!:]
Re: 2012 Преглед на печата
05-06-2012 - 09:09:44
Техническата паспортизация на сградите има определени срокове, в които трябва да се направи. Идеята на техническия паспорт на жилището е всеки собственик да разбере колко устойчива на природни бедствия във времето е къщата или апартаментът му. По този начин, ако има технически проблеми, те се отстранят навреме.

Масово през годините в жилищните сгради у нас бяха извършвани различни ремонти, разширявания, преустройства, а с всичко това се променя устойчивостта на сградата. Именно затова всяка една сграда трябва да подлежи на обследване и да има технически паспорт, в който да пише до коя степен при земетресение може да издържа. За целта обаче етажната собственост трябва да се разбере, а след това да наеме и да плати на специалисти. Колко ще струва това на собствениците на жилища, какъв е редът, по който ще разберем дали блокът ни е стабилен и какви са сроковете?

След като през последните седмици страната ни се разлюля от няколко земетресения от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заговориха за паспортизацията на сградите в България. Няма точни данни колко са сградите с технически паспорти. Както и самият строителен министър коментира, освен новите сгради, строени след 2000-та година, сгради с технически паспорти почти няма. Според наредба 5 за техническите паспорти от 2006 г. са фиксирани крайни срокове за изготвяне на технически паспорти на всички съществуващи сгради в България. 2014-а е срокът за категорията на обектите, включително жилищни сгради над 15 м; за сгради до 15 м той е до 2016 г., а за жилищни сгради до 10 м. срокът е до 2018 г.

„С въвеждането на мерките за енергийна ефективност се дава възможност на собствениците на жилища да получат безплатен технически паспорт при обследването,което се прави задължително на сградата, обясни ресорният министър Лиляна Павлова.

Техническите паспорти и програмата за саниране ще бъдат още една страхотна възможност за хората да се подпомогнат в този процес, каза тя. „Ще санираме и ще направим енергийно ефективни само сгради, които са конструктивно устойчиви. Но за целта всяка сграда, която се включи в тази програма, а ние говорим за сгради с минимум три етажа и шест апартамента, на всяка сграда ще направим конструктивно обследване, детайлно, ще й дадем технически паспорт и дори тя да не продължи по една или друга причина напред в програмата, ние ще подарим на собствениците на сградата техническия паспорт и конструктивното обследване", обясни Павлова.

Акцентът не е в самите технически паспорти, а в препоръките за устойчивост на сградата, обясни заместник-председателят на Съюза на ахритектите в България арх. Любомир Пеловски. „Трябва да има обследване, трябва да има технически паспорт, трябва да се знае какво трябва да се прави с тази сграда. Първият момент е да се знае какво се прави и кой трябва да го направи", каза той. Арх. Пеловски изрази личното си становище, че това не е задължение на държавата. „Не мога да приема, че ще мине някой и ще каже „Сега ще дам по 325 лв. да си направите обследването", защото първо, те няма да стигнат, и второ, това е подигравка", коментира той.

„Ако собственикът има интерес към сградата и това, че неговото жилище трябва да се съхрани, той трябва да намери възможност, ако ще и с кредит. Друг е въпросът, че кредитът трябва да е с облекчени условия, на база на някои допълнителни разпоредби, имаше към закона за етажната собственост. Както сега набутаха разни неща за енергоспестяването, където някъде около 200 години трябва, за да се изплати това, което се вложи в енергоснпестяването, но при едно земетресение, даже от тази степен, което ни друсна преди десет дни, може да се окаже фатално за много сгради. Затова трябва да се направи, трябва до го има. И трябва в това, което се направи, да е ясно, че е небоходимо да се направи това, това и това. Просто резултатът да бъде техническо предписание за устойчивостта на сградата. Да, там ще се добави и че трябва да се смени дограмата, че трябва да се смени още малко отвън друг тип минерална вата и така нататък, но това е основното", смята експертът.

При повечето жилищни сгради собствеността е колективна. Решенията се взимат от общо събрание, в което трябва да се убедят много и различни хора в необходимостта от паспортизация на жилището. Това прави срока за събиране на необходимите средства за заплащане на техническия паспорт абсолютно неясен. За подпомагане на решението на общото събрание е необходимо да има конкретни оферти, които да отразяват ясно и точно обхвата на работа и цената за изработка на паспорта.

Срокът за събиране на информация, запитване на фирми, получаване и оценяване на офертите е около 1-2 месеца. Сроковете за изработване на технически паспорт и енергийното обследване на сградата варират в зависимост от архитектурата и площта на сградата, наличието на строителна документация и организационните възможности на фирмата изпълнител, но не са по-кратки от 1-2 месеца. Друг важен елемент при техническите паспорти, е фактът, че ако не бъде направен паспорт на сградите в регламентирания срок, кметът на общината е длъжен да разпореди изработването му за сметка на собствениците на сградата. Този вариант ще елиминира възможността за избор на оферта и намаляване на цената от собственика на сградата.


„Ако трябва да бъде с обследване, ще бъде не по-малко, поне според мен, нямам точна представа в момента, но със сигурност не по-малко и то зависи от жилищния блок, предполагам в рамките на около 10 лв. на квадратен метър би могло да се побере. Но какви ще бъдат мерките за укрепване и дали те няма да струват на собствениците 1000 лв. на кв. метър да речем, толкова върви вече и строителството, но някаква цена, която ако някой има да плати, а друг няма, няма как да се случи. И става доста сложно, тъй като става въпрос за етажна собственост. Трябва да има съгласие", каза тя. Фурнаджиева посочи, че въпреки задължителността тази наредба е от повече от пет години и може би ако е била презентирана по-рано, хората са щели да знаят и да имат нагласа в рамките на пет-десет години да събират допълнителни средства на месец към тези за поддръжката на сградата. Но по думите на архитекта, колкото повече се доближава крайният срок, толкова повече тази опция не може да се използва и трябва да се извадят парите накуп, което например за семейство от пенсионери би било трудно.

За разлика от архитектите, строителният министър Лиляна Павлова е оптимист, че всички сгради в България ще се сдобият с технически паспорти в рамките законово определените срокове. И докато пенсионерите от 5-тия етаж в съседната сграда ще се чудят от къде да вземат пари, за да получат технически паспорт на жилището, в което живеят, кметовете на общини, където бюджетът не стига за режийни разходи, ще се надяват старите майстори зидари да не са пестили от рецептата за бетон или цимент, за да не чуем за отново в новините за поредното читалище в някое село, което е с паднал таван или продънен под.
Re: 2012 Преглед на печата
05-06-2012 - 09:32:01
Re: 2012 Преглед на печата
05-06-2012 - 09:34:30
avatar
Вторият най-скъп дом в света - у съседите!!!
[paper.standartnews.com]
Утре ив БГ:]
Re: 2012 Преглед на печата
07-06-2012 - 15:29:54
avatar
Quote

Предложения за Закона за брокерите


1.Независимо дали клиент е подписал или не договор брокера няма право по никакъв повод да не предоставя информация за предлаган от имот, да не дава документи, да отказва огледи и въобще по всякакъв начин да възпрепятства преговори, срещи и постигане на сделка между продавач и купувач.

2. Възнаграждението на брокера се формира в зависимост от свършената от него работа по конкретната сделка и в отношенията му с купувача -не следва да включва разходите за огледи с други лица. Възнаграждението се договаря между страните.

3.Брокера насрочва оглед само след като се увери след разговор с продавача,че офертата още е валидна.

4. Брокера предлага за продажба имот само когато са налице всички необходими документи за реализиране на продажба и има писмено становище на поне един нотариус, че са му представени точно изброени документи /включително комбинирана скица / и те са достатъчни за извършване на сделката.

5. Без изричното съгласие на продавача брокера няма право да предлага имота на цена, различна от желаната от продавача. Съгласието се дава за всяка конкретна сума.

6. Брокера изготвя справка за всеки имот в която включва и:

- достъпа до имота и състояние на: асфалт, макадам, тупик, каква дължина. Наличие на постоянно живеещи съседи, на реки, канали, сметища, цехове и складове, пустеещи площи.

- състояние на имота след последния проведен оглед – наводнявания, напукване, пропадания и т.н.

- отстояния от огради,улици, неуредени сметки по регулация.

- наличие на задължения за консумативи, за ЕС.

- история на имота, включително пълномощни, завещания, дарения и др.

- Справка за тежести, вписани искови молби.

- информация за недостатъци и предимства на имота.

Тази справка се предоставя безплатно по ел.поща или по друг поискан начин на всеки, който се интересува от този имот.

7. Ако справката се окаже различна от действителността клиента може да поиска обезщетение в размер на минимум 1000лв. за неимуществени вреди. При отказ на агенцията да плати клиента има право да предяви срещу нея иск за непозволено увреждане и за по-големи суми, включително и за имуществени вреди.

8. т.7 се прилага и за нарушения и на т.1-6. Приема се, че агенцията е извършила нарушението и ако клиента е поискал информация/оглед на ел.поща или телефон на агенцията (упоменати на интернет страницата й и/или в обявата) и комуникацията е извършена по този начин. Налице е отказ и ако агенцията не отговори в разумен срок, който не може да е по-дълъг от 24ч. след запитването. Дали посредника е регистриран като агенция и въобще като търговец е без значение за неговата отговорност по този закон.

Източник /url]

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: 2012 Преглед на печата
07-06-2012 - 16:37:34
avatar
За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е български, обясни в началото на миналата година Игнатов ....
NO COMMENT!!!!

Истината за Блона при НИ, казана през 2004
Re: 2012 Преглед на печата
07-06-2012 - 16:43:08
avatar
Quote
valsodar
Quote

Предложения за Закона за брокерите
6. Брокера изготвя справка за всеки имот в която включва и:
.............
- наличие на задължения за консумативи, за ЕС.
- история на имота, включително пълномощни, завещания, дарения и др.
- Справка за тежести, вписани искови молби.
- информация за недостатъци и предимства на имота.
Тази справка се предоставя безплатно по ел.поща или по друг поискан начин на всеки, който се интересува от този имот.

Ако "тази справка" бъде предоставена по ел.поща или по друг поискан начин на всеки, който се интересува - става страшно! Този всеки, който се интересува може да се окаже прошляк, шушляк или злонамерен тип. В процеса на една покупко-продажба има голяма доза конфиденционалност на информацията станала достояние на двете страни и посредника. Не може с лека ръка да се дават справки на кьораво куцо и сакато.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход