Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Откъде идва разликата?

Публикувано от dеlluxx 
Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 17:05:29
avatar
Четейки долната статия се питам: Откъде иде разликата в меннията на истинските брокери от тези на форумните креватни бльокеря?
Изглежда кризата ги е отсяла по естесвен път и на пазара са останали само тези които действат според реалностите вземайки предвид всички фактори влияещи на имотния пазар.

[www.dnevnik.bg]

Цените на жилищата падат 11-о поредно тримесечие


36% е средното понижение на квадратен метър жилищна площ от ІІІ тримесечие на 2008 г. досега


Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете Националният статистически институт (НСИ) в петък. Движението надолу тръгна след третото тримесечие на 2008 г., като оттогава апартаментите в страната са поевтинели средно с 36%, достигайки цена от 909 лв./кв.м през второто тримесечие на 2011 г.

Понижението на годишна база е 6.4%, а спрямо предходното тримесечие е 1.6%, показват данните на НСИ.

Тежката икономическа ситуация и липсата на кредитиране е причината за продължаващата тенденция за спад на цените на жилищата, коментираха брокери на имоти. "Макар че се наблюдава лека стабилизация на пазара, все още не може да се каже, че е достигнато дъното на цените на жилищата", каза за "Дневник" Наско Атанасов, управител на "Виктория инвест".

"Всички чакат да установят по категоричен начин, че дъното е стигнато, но сигналите все още са разнопосочни и цените продължават да падат", посочи Христо Бойков, управител на "Би енд Ейч имоти".

Управителят на агенцията "Имоти БГ" Любомир Станимиров прогнозира, че жилищата в София ще продължат да поевтиняват, защото икономическото положение на българина продължава да се влошава и може би ни чака най-тежката зима.

През второто тримесечие жилищата в столицата са поевтинели с 2.1% спрямо предходното и с над 40% спрямо пика им през третото на 2008 г., показват данните на НСИ. В същото време във Варна е отчетен лек ръст на цените на апартаментите от 0.9% и към момента жилищата в морската столица са най-скъпите в страната.

Другите градове, в които НСИ отчита минимален ръст до 1.3%, са Благоевград, Русе, Търговище и малките градчета около София. В останалите 23 областни града има поевтиняване, като то е до 4% спрямо предходното тримесечие. В момента най-евтини са жилищата в Габрово - 525 лв./кв.м, Кюстендил - 565 лв/кв.м, и Видин - 571 лв./кв.м.

В регионите с устойчива икономика и трайна заетост жилищата поевтиняват с по-бавни темпове спрямо останалите, коментира Наско Атанасов. Той даде за пример Стара Загора, Чирпан и Пирдоп. Цените на апартаментите в Стара Загора са се доближили плътно до тези в Русе, в който преди кризата жилищата бяха значително по-скъпи от тези в града на липите, показват данните на НСИ.

Интересен факт е, че апартаментите в Хасково вече са по-скъпи от тези в Плевен, Благоевград и Велико Търново, в които квадратният метър беше с до 400 лв. по-скъп допреди кризата спрямо Хасково.
Re: Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 17:53:01
Не виждам какво те притеснява...гледат си бизнеса.
Re: Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 19:39:59
Надяват се като всички сривльовци във форума. Мокри сънища.
Re: Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 19:48:28
avatar
Драго какво ще кажеш за аватара ми? Харесва ли ти или ти е познат? Хайде сега да видя как ще се отречеш от Ева...
Re: Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 19:53:23
Quote
dеlluxx
Драго какво ще кажеш за аватара ми? Харесва ли ти или ти е познат? Хайде сега да видя как ще се отречеш от Ева...

Няма ли администратори тук..... това какво общо има с темата?
Re: Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 20:55:40
avatar
Какво толкова се палиш само питам. Не може ли?
Re: Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 22:45:29
Няма да коментирам никава разлика докато спадът е само 36%. Това на практика не е никакъв спад, а само корекция на фазите "мания" и "умпопомръчение", но не забравяйте че още 2006-та балонът беше добил чудовищни размери. Така че и едните и другите са прави. От една страна корекцията в цените е незначителна, от друга има още много път пред нас.

Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване Приземяване
Re: Откъде идва разликата?
24-07-2011 - 23:15:08
Ррррррррррррррррррррррррррръст на сривльовските темички.:]
Re: Откъде идва разликата?
25-07-2011 - 00:47:22
Аз предлагам да пратим балона още назад...2000 примерно...
Re: Откъде идва разликата?
25-07-2011 - 07:50:59
avatar
И за най-глупавия е ясно, че цените на имотите ще падат още дълго и значително. Тези, които в момента могат да си позволят да купят, са много малко. И броят им се увеличава много бавно. От друга страна, необитаемите апартаменти са огромно количество. Отделно, на пазара излизат все повече имоти, купени с кредит, който не може да се обслужва.
За тъпотата и животинщината на т. нар. "инвеститори", неспособни да си направят една най-елементарна прогноза, или бинес план кой ще им изкупи това невероятно по размерите си ново строителство? Кой ги излъга, че половин България ще се пресели в София и Варна, че и веднага ще вземат кредити за да изкупят всичко? Кой ги излъга тези милиционерски мозъци, че икономиката на една страна може да се крепи единствено на строителство на имоти, и на нищо друго? На тези полуживотни никой ли не им каза, че в Европа хората живеят в индивидуални къщи, или строителството бе предназначено от хората, израснали в комуналки?
Държавата час по-скоро трябва да помисли какво още може да се закрие в малките градове и какви дейности да прехвърли в столицата. Само едно допълнително преселение на хора към София може да даде тласък на имотния и ипотечния пазар в условията на демографска катастрофа. От там ще се раздвижи и търговията с яхти, джипове и лимузини. Всичко ще се раздвижи. Само още нови столичани трябват.Икономиката ни трябва да се промени към устойчив растеж базиран на индустриално развитие, ефективност и конкурентоспособност.

"Няма по-страшно робство от робството на парите, а най-поробените са тези ,които ги нямат."
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход