Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

za rusnazite, marisancite, etc

Публикувано от kuku 
za rusnazite, marisancite, etc
01-07-2006 - 05:55:14
Po dolu: Copy and paste Statija ot imoti.net.

V syhtoto vreme standartnews.bg v statija ot dnes trybi che rusnaci ne se pritesnjavali da plahstat sotici hiljadi evro za vili v Bylgarija i po 4000 evro na mesez naem na vila?!?

Tova za rusnazite e izlgedva udoben nomer na brokerite na nedvigimi imoti - naskoro edin bulgarin broker v Canada razpravjashe che rusnazite shteli da se iztrepjat da kupuvat gilishta v Toronto che bili evtini.

Da vi napomnja che osven rusnazite ima i : Japonci, Bil Gates, marsianci, sultana na Brunej i proeche deto se karat za privilegijata da si kupjat panelka v Mladost.

Naskoro gledah edno show s Warren Buffet kojto e malko po-beden ot Bil Gates (imal samo 37 miliarda US ). Ta toj ne mogal da se primiri che Bill Gates go prezakal i naddal poveche ot nego za ednostaen panel v Mladost i toklkova se otchajal che se otakaza ot businessa i sga razdava bogatstvtoo si za blagotvoritelnost.



Какво купуват чужденците в България? [Актуално] 29-06-2006

Какъв имот биха купили чужденците идващи по една или друга причина в България? След като харесат живота в страната ни дошли за първи път на екскурзия у нас много от тях искат да научат и цените на имоите за да останат завинаги.
В бранша недвижими имоти темата с чужденците е често дискутирана и понякога става обект на спекуалции както от страна на брокери така и от страна на собственици на имоти. Често срещан приом на брокерите в опита си да спечелят или задържат клиенти е тезата за чужденците, които са клиенти на агенцията и веднага когато им бъде предложен имот не се колебаят да сключат сделка. В последствие се оказва, че чужденците са се отказали в последния момент, защото са харесали друг по-евтин имот, но другия месец на посещение и огледи в същата агенция се очакват още чужденци.

До този вид манипулация от страна на посредниците се стига отново заради липсата на правила в бранша и опита на клиентите уж да се “презастраховат” продавайки имота си през няколко посредника или сменяйки ги, защото “не си вършели работата”.

Наистина има интерес от страна на чужденци към закупуването на имоти в България, но това не е никакво масово явление и често посредниците злоупотребяват с това правейки го с цел да не загубят собствениците доверили им се за продажбата на имотите си.

Кои чужденци имат интерес да купуват в България и защо? Това са най-вече пенсионирани германци, британци, испанци и чехи, които търсят приключения в непозната България с евтин живот...но не и евтини имоти. Тези хора имат големи пенсии по над 4-5000Е, а понякога и повече и те с удоволствие биха инвестирали пенсията си за месец или два в България с цел осигуряването на евтина почивка в четири сезона у нас. Но те не биха инвестирали повече от 2-3 пенсии и искат да купуват главно селски имоти заради природата, тишината, покойствието. Те биха инвестирали няколко хиляди евро в къща с вътрешна тоалетна в малко селце с хубав път до него и в близост до голям град или курорт. Другоземците пенсионери са привлечени от евтиния живот у нас където пият бира за четвърт евро, а в родния си град за по 7Е.

Чужденците са привлечени от спокойния и евтин живот на селото и са отблъснати от кошмара на големия град и презастроените ни курорти с малки изключения. Плажовете охранявани от яки момчета любезно подканващи стреснатите от обслужването летовници да заемат местат си под чадърите на всяка цена водят до отлив на туристите. Именно туристите са тези, които в последствие проявяват интерс към закупуването на имот у нас, но не на всяка цена и не на всякъде. Когато се окаже, че в хотелите на най-атрактивните ни до скоро курорти на моменти няма достатъчно вода или вместо климатик се предлага вентилатор, а на плажа е малко опасно почивката в иначе “лесната за откриване” България не на очакваното ниво.

В жестока заблуда живеят хората, които се надяват, че след присъединяването на страната ни към ЕС независимо дали това ще стане през 2007г. или през 2008г. цените на панелните им жилища ще се повишат автоматично заради потенциални купувачи – чужденци. Те няма да си купят хотел 2 звезди за милион евро, панел в “Обеля 2” за 45 000Е или апартамент в презасторен черноморски курорт за 2000Е на квадрат. Малка селска къща с голям зелен двор в планината или до 60км от морето с цена до 10 000Е е най-предпочитаната инвестиция от чужденците.


До Ключ

Re: za rusnazite, marisancite, etc
03-07-2006 - 06:32:01
vyprosyt e ne che ti si prodavash kakvoto si iskash a koj go kupuva tova deto ti go prodavash.

[www.segabg.com]

Сезонът на пукащите балони

Емил Хърсев д-р и.к.

Преди година икономическите рекламисти все още ни увещаваха, че трескавото роене на магазинни вериги, никнещите зад всеки ъгъл мини-, супер-, хипермаркети и "молове", офис-билдингите, бетонният порой, залял Черноморието, както и съпътстващият ги кредитен патос, са не само естествени, но и много положителни явления. Те доказвали растящото доверие на инвеститорите в България. Днешният мит за

сгодната печалба (bonanza)

представя уникалните инвестиции в български имоти като самосбъдващи се мечти. Чудесно вложение - влагаш пари, купуваш недвижимост, даваш под наем. За броени години икономическото перпетуум мобиле "само си избива парите", а междувременно цената му "постоянно нараства". И макар че всяка вечер телевизорът продължава да промива по 5-6 пъти зяпналите го мозъци с натрапчивото "... сега е моментът за апартамента", все повече хора проумяват, че сметката на вечния двигател е доста крива. Най-вече презумпцията, че ако си купил имот за 60 хиляди, все ще се намери някой да го вземе под наем за 1000 на месец, та да си върнеш парите за 5 години обратно. И винаги можеш да го продадеш след година за поне 80 хиляди, а след две - за 100. Помните ли ланшните прогнози, че имотите ще поскъпват 40%, докато влезем в Европа, после "само" с по 20%? Така се надуха

икономическите балони

(bubbles) в няколкото примамливи отрасъла (земи, магазини, хотели, апартаменти). "Вечният двигател" обаче се задъхва. Наемите падат, цените на хотелските нощувки - също. Вече знаем историите за агресивни магазинни вериги като "Боила", ЕНА и "Фамилия". Ясно е, че същото ще сполети десетки хиляди магазини, бизнес сгради и хотели. Въпросът е: кога? Най-трудно се прогнозира кога ще се спука балонът. От детството си всеки помни, че дълго трябва да дуеш бузи, докато порасне балонът, но после се пука за миг. Не е лесно да се предусети точно кога ще се чуе фаталното "прас". Особено при икономическите балони, които не се подчиняват на закони толкова твърди като физическите, а се носят на крилете на надеждата. Докато съществува надежда (дори да е илюзорна), че влизането на България в Евросъюза по магически начин ще качи цените на имотите у нас, няма да преживеем сериозна ревизия на цените. Сезонът на пукащите балони ще настъпи едва след като дългоочакваното присъединяване стане факт, но никакъв наплив на дащни купувачи не се забелязва на пазара за имоти. Можем следователно да очакваме

кризата - следващото лято,

след като на 1 януари прекрачим заветния праг на богатия Запад и отминат няколко месеца в очакване на чудесата, които няма да се случат. Тогава ще се втурнат да продават всички чуждестранни "инвеститори" в апартаменти, които тепърва ще установят, че "инвестицията" им досега им е носила повече разходи, нежели приходи. За разлика от българския собственик на имоти, който е готов години да стиска празния си и рушащ се имот, отгледаният в пазарна среда чужденец предпочита да пресметне и да ограничи бъдещата загуба. Той ще е склонен да продаде и за по-ниска цена, отколкото е купил, да поеме ясно пресметната загуба днес, вместо да губи неясно колко пари години наред. Макар чуждите инвеститори да имат нищожен дял от имотите у нас, те ще са напълно достатъчни, за да задействат

спусъка на паниката,

който отключва спиралата на падащите цени. Голямата част от онова, което е строено и продавано бавно и тягостно години наред, изведнъж скача на пазара да търси купувач. То и сега предлагането на имоти сериозно надвишава (при тези цени) търсенето. Представете си какво ще стане, когато на пазара се изсипе обратно дори 1/3 от напазаруваното през последните 3 години. Но това е първата вълна от пазарното цунами. По-страшна е следващата, която ще предизвикат кредиторите, когато престанат да си затварят очите, спрат да преоформят и разсрочват кредити и изведнъж се втурнат да продават ипотекираните имоти на кредитополучателите, които се окажат неспособни да плащат главници и лихви (а как ли да плаща предприемачът - строител на имоти, след като става все по-трудно да продаде построеното). Имотите не са единственият балон. Покрай тях днес се надуват рояк

обслужващи балончета:

строители, реалтори, доставчици на мебели, извънбанкови кредитори, оператори, които срещу 20-30% от очаквания наем обещават да докарат по 3000-4000 евро на сезон от апартамент на морето. Ще ги последват мижавите фондове за недвижимости, на които липсва финансова устойчивост да преживеят кризата. Но ако еуфорията бъде охладена навреме, е напълно възможно да се избегне и паниката, и последващата я криза в надценените отрасли. Тогава надутите икономически балони може и да не се спукат, а бавно и мъчително спихват. Т.е. загубата да се поеме не отведнъж, по време на краха, а да се влачи години наред, докато инвестицията се амортизира, а инфлацията бавно глозга надутата донякъде и замръзнала на достигнатото високо ниво цена. Според мен този вариант, при който кризата се избягва, е по-мъчителен, а загубата в крайна сметка е по-голяма, защото задържалият се неспукан балон блокира бъдещите нормални инвестиции в стагниращия отрасъл.
smiling smiley
03-07-2006 - 07:47:14
avatar
Да ти кажа честно Емил Хърсев дървения философ няма да си купи нищо то е ясноsmiling smiley)))))) А аз да съм написал някъде, че продавам имоти!? confused smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: za rusnazite, marisancite, etc
03-07-2006 - 10:03:35
Хърсев не оценява едно нещо, което е част от целия процес. Коте преди време го зачекна този въпрос. Дали хората не купуват недвижима собственост, защото това е нещо, което се вижда, може да го пипнеш, не може да изчезне поради някаква инфлация, грешки на други хора и т.н. И колкото и да му пада цената ти пак си оставаш собственик на парче земя, четири стени...
И в крайна сметка дали срещу един декар земя ще ти дадат 100 или 50 шарени хартийки за някой може да не е от значение - все има някаква цена. А левовите банкноти от 50-те години не струват нищо.
Писна ми финасисти, виновни за всичките беди, които сполетяват човечеството да вдигат аларма, че имотите били надценени. И да са е по-добре е те да са надценени, отколкото да са напечатани повече пари от необходимото. Това, че някой е обявил, че иска 2000 евро за апартамент в София не пречи толкова, колкото всякакви машинации с финасите.
Имотко
Re: za rusnazite, marisancite, etc
03-07-2006 - 11:43:23
"Чуждите инвеститори имат нищожен дял", който пет реда по-надолу става "1/3" и се изсипва на пазара като пълноводен поток за радост на Хърсев.
Стига поръчкови статии.
И какво общо има "Боила", "Фамилия" и т.н., това са неудачни и лошо преценени бизнес начинания, нямат нищо общо с имотите.
А специално с "Фамилия" случаят е като със "Сити център София" и боклука, политиците натискат мутрите, вземат им печелившия бизнес и си го прибират в уж чиждестранния инвестиционен фонд "Икуест", т.е. борят се с пръстъпността, като им прибират парите.
Само за ваканционните имоти съм напълно съгласен, че са надценени. В София специално пазарът си е съвсем нормален.
Re: za rusnazite, marisancite, etc
03-07-2006 - 13:16:52
Малка корекция. Политиците първо използват мутрите, защото не могат лично да придобият определен бизнес, след време мутрите са длъжни да върнат на "законните" собственици бизнеса.
Re: za rusnazite, marisancite, etc
03-07-2006 - 19:55:03
Не знам този г-н Хърсев в крайна сметка на какви позиции е. Поне 3 пъти си смени позицията - преди 2 години пищеше, че има балон и аха-аха да се спука. Преди една (Начев беше така добър да сканира и пейстне статията му) пищеше, че балонът няма да се пука, 'щото българските собственици са нито мечки, нито бикове, ами лалугери. И беше очеивдно много нервиран от този факт smiling smiley

Сега наличието предимно на лалугери (както той тогава твърдеше) явно няма да попречи на осъществяването на поредната апокалиптична картина smiling smiley

Всъщност сценарият със спукването е съвсем възможен. Въпросът е - кой има интерес от това и дали е достатъчно силен да го наложи и да понесе последствията му? Защото неслучайно и в САЩ, пък и в ЕС се тревожат, ако има "балон". Спукавнето му не носи нищо добро, освен на шепа избрани, а понякога даже не и на тях.

Е, хоризонтът на прогнозата на г-н Хърсев е малък - само една година от тук нататък. Ще поживеем, ще видим...smiling smiley
Zico
Joan
04-07-2006 - 17:01:55
Joan ти не разбра ли още ,че Хърсев е Znae6t ,че и Сашо също !!!
ха,ха,ха
na
Re: za rusnazite, marisancite, etc
04-07-2006 - 17:59:30
забелязах, че доста усилено говорите за спукване на балона- и какво да не би да очаквате, че цените ще паднат драстично? А може би ще раздават апартаменти без пари? :} Аз лично бих започнал да се трревожа чак като видя 35-40-45-50 годишни ипотеки; Но даже и тогава не очаквам повече от 15% корекция за "качествените" имоти; Бих се тревожил за имоти във второкачествени курорти без много инфраструктура,далече от брега, за които искат по над 800е/кв
kukubg
Re: za rusnazite, marisancite, etc
05-07-2006 - 01:47:51

Mit nomer 1:
Gilishtata samo poskypvali i nikoga ne opoevtinjavali
Spravka - v Japonija - veche 16 godini pored cenata na gilishtata padat.

Mit Nomer 2: Bezceniija mi panelen apratament ne mogesh da go kupish s kirlivite si hartijki.
Syvet - ami togava si go prodavaj v natura. Moge da iskash 100 praseta i 2 kravi napprimer. Ili 10000 pileta ili 1000 chuvala gito.

Parite ne se pechatat prozivolno i e krajno vreme njakoi hora da si go nabijat v kuhite tikvi.
Ako njakoja dyrgava zapochne da si pechata banknoti proizvolno nikoj njama da i tyrsi valutata i kursyt i shte padne. Zatova si ima i obmenen kurs na valutite i tam prinizpyt e pazaren kakto vyv jaka tyrgovija.
Tova che US run-va defizit se otrazi na kursa na dolara.
US ima naj-moshnata ikonomika na sveta i ne e bogata dyrgava zashoto si pechata dolari i gi probutva na njakogo..
Naj-golemite rezervi na centralni banki v US dolari sa na Kitaj i Japonija.
Ochakvam sega njakoj domorasla tikva da mi objacni kolko golemi typazi sa Japonzite i Kitajcite che si prodavat stokite na amerikancite za hartijki.

Za edin dolar naprimer moge da si kupish 1 lityr benzin, ne znam si kolko chasti ot gram zlato, 1/10 000 000 ot hubava jahta,
1/1000 ot kvadraten metyr apartament v Atina ili Brjuksel ili Praga.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход