Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Катастрофа на имотния пазар след 2012

Публикувано от demograph 
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 11:22:24
Quote
hunterA
Тук е станало интересно. На първо четене е интересно защо има такива голяма разлика между предварителните и сегашните (уж верни) резултати от преброяването. Др. е циганите защото 300000 за цялата страна е изключено да са, то из провинцията като се разходиш и има населени места с по няколко цигански махали от по няколко хиляди братя и сестри, но явно са причислени към българския етнос (за това бяха и големите скандали преди официалното представяне на резултатите).
Демографе, към вас да се обърна наистина е редно да се вземе под внимание групата от 19-24 години. Вие тях ги слагате да живеят пак в жилища, от моята практика тази част от хора (студентите) главно са на общежития или живеят по няколко в апартамент, а един 3 стаен 6 човека побира и това го правят защото така им е по евтино. Не са много богатите студенти със собствени апартаменти или живеещи самостоятелно. Много и в тази група са и хора от София живеещи при родителите си, та дори и след това, докато се устроят с работа и могат да се изнесат. Общежитията не знам как са представени в тези жилища споменати от вас и няма да е лошо да се провери и тази информация, защото това може да изкриви данните с няколко хиляди, да не са и десетки хиляди човека, те се водят с местожителство в София.
Успех с изследването, на мен лично ще ми е много интересно да го прочета в последния му вид, за да имаме по точна представа.

За ромите: Лично аз не мога да повярвам на резултатите отнасящи се до броя на този етнос в държавата. При огромната раждаемост на етноса - излиза, че и те се топят бързо почти като мнозинството. Предполагам, че повечето роми са се самоопределили като българи. Не малък брой са се пръснали и из богатите страни на Европа. Какво очаквате да кажа? За статистиката всеки е такъв, какъвто се самоопределя, че е.
От този момент нататък се отказвам да коментирам въобще етнически данни във връзка с анализа на имотния пазар. В края на краищата хората от всички етноси се нуждаят от покрив над главата...

За изчисляването на максималната жилищна задоволеност:
С нея се опитвам да дам крайната възможна демографска граница на жилищното търсене. Казвате, че студентите живеят по 6 човека в апартамент за да ПЕСТЯТ. Т. е. те живеят по 6 души, не защото им харесва, а защото НЯМАТ ФИНАНСОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ да живеят по-нашироко. А ако цените падат? Представете си, чисто умозрително, че наемът на апартамент е (примерно) 10 лв. при средна заплата за страната (в някакъв бъдещ момент) от 1000 лв. Дали тогава пак студентите ще живеят по 6 в апартамент? (този пример е фиктивен - нека ъпърите не скачат!)
С падането на наемите/цените на жилищата все по-голям дял от потенциалното жилищно търсене ще се превръща в реално търсене на имотния пазар. Накрая и най-бедния, стига да иска ще си купи жилище.
Ако имате в един град (примерно) предлагане от 10000 жилища и само 10 нуждаещи се от жилище, то няма да има равновесие между търсене и предлагане и при нулева цена.
Това максимално възможно потенциално търсене може да се реализира само при небивало и повсеместно забогатяване на населението (което, очевидно, няма да се случи). Не бива да се забравя, че то ще пада бързо във времето, с напредването на демографската криза.

При достигане на точката на максималната жилищна задоволеност ще се наблюдава практически пълна обезценка на жилищата сами по себе си. Е, цената често няма да е нула, защото ще се оценяват фактори като добро местоположение, етническо обкръжение, скорошен ремонт, нова дограма, климатици, обзавеждане и разни екстри. По периферните (непрестижни) квартали, обаче, цената наистина ще е близо до нулата. Държавата и общината винаги ще събират данъци. С напредването на демографската криза и влошаване на възрастовата структура данъците ще нарастват. Няма да бъде изгодно притежаването на повече от едно жилище за семейство/самотен човек, а всеки ще знае, че при нужда може да придобие такова на безценица. Накрая, за да избегнат облагането много собственици ще даряват апартаментите си (най-често такива в панелни комплекси) на държавата или общината. Населеността на блоковете ще намалява, разходите за отопление и поддръжка ще растат. В някакъв момент общината ще започне да концентрира населението, като заменя останалите частни жилища в микрорайоните, които отказва да поддържа, с такива (вече нейна собственост) в други места из градовете. Изоставените микрорайони ще бъдат разрушавани.

Много ли е светла за нуждаещите се така описаната картина? - Не бих казал. Ще има известен период на "жилищно благоденствие и излишество", но ниските цени ще доведат до фактически фалит на целия строителен сектор. Жилищният фонд ще старее. Ще се изпълнява само жилищно строителство класа "лукс" за ограничен кръг от хора с по-специални претенции. В последващия период хода на събитията ще зависи от това, дали жилищния фонд ще се амортизира напълно пръв или първо ще се спомине обитаващото го население...

Виждате - крайностите са гадни. Епохата на жилищното благоденствие е поне толкова мрачна, колкото и тази на имотния балон...

Ще има ли тогава светлина в тунела? Може пък и да се появи.
Липсата на разходи за наеми/покупки на жилище/ипотеки ще облекчи живота на младите семейства. Може това да ги стимулира да раждат повече деца. От друга страна, обаче, примката на тежките данъци и убийствени социални отчисления от доходите ще се затяга около врата на това поколение, защото ще трябва да издържат легионите пенсионери. Май оставам песимист.

Какво друго може да се случи? Да се намножат циганите и да населят тази мъртвееща страна? - Де такъв късмет! Не виждате ли, че и те май напускат кораба...

Тълпи от чужденци от Русия, Китай, Африка и Афганистан да се тълпят на границата? - Засега, никакъв шанс, след като минималната заплата и в Албания е доста по-голяма от българската...

България изпуска "последния влак" за какво да е бъдеще...

Ето ви една илюстрация от последното преброяване на демографската картина преди окончателната демографска "смърт" на една някога много жизнена и етнически чисто българска община. Тази община няма да съществува като субект при следващото преброяване на населението.

[censusresults.nsi.bg]
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 14:31:42
След 10 години работодателите ще избират служители от много по-малко млади хора

[www.investor.bg]

Групата на 35-39-годишните вече е най-многочислена, а 10-14-годишните са с 35% по-малко от 20-24-годишните

СтатияКоментари (1)
Работодателите са изправени пред предизвикателството да няма млади кандидати за обявените от тях работни позиции в размера, в който са свикнали, показва проучване на Investor.bg на база данните на НСИ.

"От няколко години се случва по обявените позиции за млади хора да нямаме кандидати дори за неквалифицирани длъжности", споделиха работодатели за Investor.bg. България е сред 5-те страни в света с най-застаряващо население.

Работодателите вече се принуждават да наемат хора в по-горните възрастови групи, включително след преквалификация.

Данните от преброяването на НСИ потвърдиха тази тенденция, като очертаха още по-голямото намаление на младите възрастови групи в следващите години.

През 2001 г. 20-24-годишните са били най-голямата група от населението, или общо 576 хил. души, като се изключат тези на възраст над 70 години, които са били 874 хил.

Десет години по-късно, през 2011 г., най-много са 35-39-годишните, или 545 хил. души, а тези на над 70 години вече са 946 хил.

В момента 20-24-годишните са по-малко от всички по-възрастни групи, като наброяват 489 хил. души (576 хил. през 2001 г.) Отдолу обаче идват още по-малобройни групи, като 15-19-годишните са само 378 хил., а 10-14-годишните - 315 хил.

В следващите 10 години работодателите могат да очакват много по-малко млади кандидат-служители, след като в момента 10-14-годишните са с около 35% по-малко от 20-24-годишните.

По данните на НСИ възрастовите групи до 20 г. са най-многобройни при ромската етническа група. При българската етническа група тези с възраст до 10 г. са над двойно по-малко от 30-39-годишните.

Кандидатите за работа в България допълнително ще намалеят и заради емиграцията, която традиционно засяга най-младите, които често след образованието си в чужбина не се завръщат.

Демографската пирамида у нас е обърната спрямо тази през 1900 г., когато хората на възраст до 4 години са били мнозинство.

Демографските процеси са основен критерий при решението за инвестиране в дадена страна, което отрежда на България неизгодна позиция.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-22 14:32 от Imotenbalon.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 15:03:49
Демографе, има още едно обстоятелство което драстично променя нуждата от жилище. Голяма част от тези близо 600хил. които са "сами" най-вероятно живеят при възрастните си родители, които пък са от брачните с едно жилище. Те най-вероятно ще наследят това жилище и затова живеейки сами при тях им е добре. Те не са потенциалбайъри и предполагам, че са над 300хил. човека.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 17:31:08
Имайки предвид това,което се случва със сградния фонд и инфраструктурата не само в София,но и в големите градове...изобщо не съм сигурен в тая работа с "потенциалбайъри"-те.

Второ...циганите няколко пъти ви обяснявам,че и два пъти по толкова да са,не са проблем,защото не тежат нито на здравна,нито на пенсионна система.Колко пенсионирани цигани сте виждали?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-22 17:32 от salvador.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 20:58:33
Quote
salvador
Второ...циганите няколко пъти ви обяснявам,че и два пъти по толкова да са,не са проблем,защото не тежат нито на здравна,нито на пенсионна система.Колко пенсионирани цигани сте виждали?

Направо мащабна глупост си написал. eye popping smiley

Ако наистина вярваш в това си изгубил всякаква връзка с реалността.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-22 21:02 от javcho.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 21:14:16
Средната продължителност на живота при "ромите" е 10-15 години по-малка и това е валидно за целия регион.
В Сърбия е 48 години
У нас едва 3% от ромите доживяват 60 години.
В Румъния ситуацията е горе-долу същата.Там живеят най-много,но пак не доживяват до пенсия.

Не говорим за средна възраст,която да се компенсира с големия брой деца,а за продължителност на живота.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 22:24:12
Quote
salvador
Средната продължителност на живота при "ромите" е 10-15 години по-малка и това е валидно за целия регион.
В Сърбия е 48 години
У нас едва 3% от ромите доживяват 60 години.
В Румъния ситуацията е горе-долу същата.Там живеят най-много,но пак не доживяват до пенсия.

Не говорим за средна възраст,която да се компенсира с големия брой деца,а за продължителност на живота.

Чакай малко, ти каза здравна и пенсионна система, а никъде на уточни само за пенсии.

За пенсиите е горе-долу така, въпреки че голям процент от тях взимат социални пенсии.

Я погледни НОИ какви други плащания прави освен пенсии.

Ти да си чул за върнат от лекар циганин. Веднага се оплакват от дискриинация и затова никой не смее да ги изгони.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-22 22:25 от javcho.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
22-07-2011 - 23:24:46
Махни тоя подпис с Камелия, голяма простотия е, ако влезе някой нов във форума, ще се чуди какви сме се събрали тука.
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
23-07-2011 - 01:02:54
Пенсии за инвалидност включително и целенасочено самоосакатяване.
Детски. Социални помощи. Безплатно лечение. Държавна грижа за изоставените деца.
Кражби и всякаква друга престъпност на ниско и средно ниво.
После издръжка в затвора ако ги хванат.
Какво да си приказваме ... изобщо не тежат.

И докато пенсионерите българи докато са работели са внасяли пари в бюджета, бай Мангау цял живот е карал на социални, работил на черно, хапвал кебапчета и плющял Айшето за добив на чавета, че после да дърпат детски и помощи като за самотна майка ...
Re: Катастрофа на имотния пазар след 2012
23-07-2011 - 01:30:46
Демографе, много си сгъстил черната боя.
Не казвам че ситуацията е много весела, нито че ни чака светло бъдеще.
Едно време се чудих в училище как може империя като Рим издържала няколко стотици години почти изведнъж да се разпадне като държава.
Последните 20-25 години вече виждам как може.
И все пак дори за период от 20 години не се знае какви ще са промените. Освен в демографската област където (и преди съм казвал) - инерцията е огромна.
Изобщо не знаеш какви ще са технологиите за отопление и охлаждане и за изолация които ще навлязат следващите години.
Не знаеш цени на горива и на други енергийни източници.
По отношение на пустеещите блокове - все още сме доста далеч от подобно нещо, но ако приемем че стане така - лесно могат да се разглобят поседните етажи, блока от 8 етажа става 4. Прави се ИСТИНСКО саниране - укрепване на заварки, смяна на водни и ел инсталации, нормална изолация и дограма и хоп - панелката има живот още 50 години, а сметките за поддръжка падат рязко. Това същевременно дава заетост на строителните фирми които ти почти отписа. smiling smiley Мисля че нещо подобно вече се прави в Германия.

Данъците не могат да се вдигат безкрайно - това е едно от малкото ни предимства като държава и колкото и да са тъпи политиците ни го проумяват - по-вероятна е някаква форма задържане на пенсиите на едно и също ниво, или дори намаляване. В най-добрия случай - ръст на пенсиите доста под ръста на заплатите. Също и увеличаване на пенсионната възраст и ограничаване на привилегиите на категорийните работници.

Толкова много неща могат да се променят че просто няма голям смисъл да се мисли сериозно за повече от 10 години напред, че даже и толкова е много.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход