Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

... се РАЗДВИЖИ

Публикувано от dodo2 
Re: ... се РАЗДВИЖИ
05-02-2011 - 12:18:31
Quote
1.9
Съгласен съм с тебе Пешо, но ...

Нямаме държава и общини. Имаме си държавна и общинска администрация, която в по-голямата част е сбирщина от бюрократи, некадърници, наши хора и роднини, които няма къде другаде да се реализират. Малкото свястни хора не могат нищо да направят в тази среда. Администрацията отдавна е абдикирала от задълженията си и дейността и се свежда само до пълнене на бюджет, а това не е достатъчно.

Няма създадени условия за инвестиции в ПРОИЗВОДСТВО на конкурентноспособна продукция и затова няма такива инвеснтиции.
Дори да се създадат съответните условия - трябва да се отчита и конкуренцията от другите страни.

Някой има ли статистика на заетостта по браншове. Колко хора са заети в сферата на услугите и колко в производство?

Заради това намаляваме и картинката е трагична.

Вярно е, но има една приказка, че рибата се вмирисва от към главата, но се чисти от към опашката, затова написах да започнем от себе си.

По повод администрациите, интереса клати феса, аз макар че не съм им фен, например ми прави впечатление и съм доволен от обслужването в НАП, като трябва да събират пари и видят перфектна фирма, се хилят радват и помагат ( просто имат интерес от това). Общинските администрации действително са пълна скръб, надявам се и там да започне този процес...

Относно Производство ме хващаш в мои води. Условията ( не че са умишлено създадени) не са толкова лоши - имаш евтина земя, евтино строителство и най-вече евтина работна ръка, в тази връзка нямаш ( все още) профсъюзи, работнически организации и т.н. от които в белите страни на работодателите им треперят гащите. От друга страна имаш също така от най- ниските корпоративни данъци и свободен пазар.

Това не е никак малко и трябва да се използва СЕГА. Така е било в Полша, Чехия, Унгария, в момента поради много причини, една от които самия им растеж ( личен пример) производството им става неконкурентноспособно и единствения останал избор в ЕС сме ние ! Това ще е до време обаче и трябва да се използва. Говорим за производства в които човешкия труд има голям дял и стойност. За съжаление във високи технологии и ноу-хау ( където са големите пари) проблемите които си посочил са напълно валидни и не сме дорасли за там.

Не сме цъфнали и вързали, но както казах нека да гледаме и добрите страни, и да използваме всички възможности, има ги.

*beer*
пазарът започва да се раздвижва, казаха СПЕЦЯЛИСТИТЕ
07-02-2011 - 14:22:48
avatar
Бе големо раздвижване пада бееееее

[frognews.bg]


През миналата година пазарът започва да се раздвижва, казаха оценители. Сред чуждите инвеститори най-активни са руснаците, китайците, американците, индийците, индианците и пакистанците като те имат специални изисквания - близост до морето и лице към морето. Всички те най-много търсят брокерскитете услуги у нас. Вече и банките отпускат повече кредити, но с по-високи лихви и при по-тежки услови. Средният спад на цените на имотите за м.г. е около 18%.

Даже и Стефка Съботинова започнала да пее: Рааааздвижи сааааа паааазарооо ооооооООООооооо Яко парче бееееее
Re: ... се РАЗДВИЖИ
07-02-2011 - 17:37:35
avatar
Адеее ново раздвижване в следствие от РРРРРРъста на събужданията бееееееееее

Имотният пазар в София се събужда [news.expert.bg]

... се РАДВИЖИ....се СЪБУДИ....достигна ДЪНОТО...направи сутрешна ГИМНАСТИКА и отвори писмото от банката да прочете поканата за плащането на забавените месечни ВНОСКИ...
Re: ... се РАЗДВИЖИ
09-02-2011 - 16:09:18
"...Нещо под чаршафа
привидно се раздвижи.
Духът ли оживява,
създава нови грижи!
...
Млък-млъкни да те обичам!
Млък-млъкни да те обичам!

Белите маркучи
няма кой да смуче.
Труповете мият
бавно да изгният."

Откъс от "Стара градска (морга)" на Джендема.
Много в тон с "движението" и състоянието на пазара на НИ в България. *drunk*
Re: ... се РАЗДВИЖИ
09-02-2011 - 16:35:16
avatar
Хептен изтрещяхте, а уж нямате ни кредити, ни имоти, ни грижи!?eye popping smiley
От какво ви избива на рев и поезия, идея нямам!:]
Re: ... се РАЗДВИЖИ
09-02-2011 - 20:07:38
avatar
Развалихте ми темата smiling smiley

Никой не каза нещо по същество - как от началото на 2009 година до днес, всеки месец има по повече от една статия, че пазарът се е РАЗДВИЖИЛ. Какво значи това? Никой ли не смята, че след 2 години повтаряне на тази фраза, тя вече е получила комичен смисъл?

Оня ден едвам се сдържах да не избухна в смях, след като го видях и с очите си - една леля със доста специфичен поглед ми каза с тон едва ли не "споделям тук една тайна" - "ТОЙ ПАЗАРЪТ СЕ РАЗДВИЖИ". За съжаление няма начин да се "шерва линк телепатично", че да я бях пратил точно към тази тема...

Поздрави на всички *drink1*
bah
Re: ... се РАЗДВИЖИ
09-02-2011 - 20:20:06
avatar
Quote
dodo2
как от началото на 2009 година до днес, всеки месец има по повече от една статия, че пазарът се е РАЗДВИЖИЛ. Какво значи това?
Истината е, че пазара никога не е умирал. Дори спад на сделките с 50%, спрямо 2008 год., все е динамика. Пазара няма и да умре, има едно вечно въртене на имоти, къде по роднинска линия, къде преселение от един град в друг, къде вътрешно преселение от един квартал в друг, къде продажба, заради полет навън, ............ и така, ще е винаги. Раздвижване не означава обезателно покачване на цените, а просто ръст на брой сделки (спрямо някакъв минал период).
Re: ... се РАЗДВИЖИ
09-02-2011 - 22:22:23
За пореден път си прав. Един приятел завърши сега нов блок в Борово. Всичко е продал отдавна, но каза, че му звънят поне по 2-ма, 3-ма на ден и питат: Имате ли още нещо свободно? Той се смее, който го е било страх на зелено или на акт 14, или е чакал 149 евро, сега духа супата и си купува панел, защото ново читаво няма.
Re: ... се РАЗДВИЖИ
09-02-2011 - 22:56:59
avatar
Quote
Imotko
За пореден път си прав. Един приятел завърши сега нов блок в Борово. Всичко е продал отдавна, но каза, че му звънят поне по 2-ма, 3-ма на ден и питат: Имате ли още нещо свободно? Той се смее, който го е било страх на зелено или на акт 14, или е чакал 149 евро, сега духа супата и си купува панел, защото ново читаво няма.

И мислиш, че някой ще ти повярва ли *angel*
Re: ... се РАЗДВИЖИ
10-02-2011 - 01:05:35
avatar
Quote
bah
Quote
dodo2
как от началото на 2009 година до днес, всеки месец има по повече от една статия, че пазарът се е РАЗДВИЖИЛ. Какво значи това?
Истината е, че пазара никога не е умирал. Раздвижване не означава обезателно покачване на цените, а просто ръст на брой сделки (спрямо някакъв минал период).

София:
четвърто тримесечие 2009 = 9472
четвърто тримесечие 2010 = 6850

Преди година сделките са били с 38% повече за същия период от сега - за последното тримесечие. Да, всъщност при раздвижване в блатото се потъва повече, обаче се съмнявам всички цитирани брокери, които "РАЗДВИЖВАТ" пазара вече 2 години, да са влагали точно този смисъл.

Помня преди месец imotko (ей, това Борово) как ни убеждаваше колко повече били сделките през последното тримесечие. Аз му казах, че мога да предвидя, че много се бърка, той не ми вярваше. Горе долу това число излизаше. Това все едно някой да тръгне да ни убеждава, че Гълфстрийм може да се обърне за три дни... някои неща имат доста голяма инерция.

Бях начертал една графика на сделките още второто тримесечие на 2009 година (преди 18 месеца) та на нея като се екстраполира за 2 години напред сега излиза към 6500-7000 за Q4.

Друго нещо, което се виждаше тогава беше следното - заради истерията имаше пик на сделките. Преди това са горе долу константни. Изводът какъв беше - огромен брой сделки от бъдеще време бяха изтеглени и натрупани в кратък интервал от 2 години. (С други думи 10те хиляди, които са щели да купят 2012, десетте хиляди, които са щели да купят 2013 и т.н. са истерясали и са побързали да купят 2007-2008). Т.е. в следващите 10 години броят сделки ще е все така малък, защото търсенето е изчерпано. За тия 10 години населението ще е доста намаляло (с поне 400,000) и съответно ще са освободили един доста голям обем жилища. Това ще има само едно последствие и върху цените. Всеки, който се надява това да не е така, просто сънува розови сънища.

*drink1*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход