Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

149 i tochka po wyprosa

Публикувано от kuku987 
Re: 149 i tochka po wyprosa
19-09-2010 - 22:37:05
avatar
Винаги съм завиждал на хората, живеещи на село. Там сред спокойствието, тишината, близо до тучните поляни с дъхавата трева, по които вакли агънца пасат, а благонравни крави наливат вимета като камбани. Идилия!

Е, купих си и аз селска къща, в която да си изкарам старините и която да ме зарежда с положителни емоции, та в края на краищата да започна да гледам позитивно на този живот.

Много се развълнувах, когато отидох за първи път да пренощувам и изкарам седмица в моя нов селски имот. Далеч от шума, от лудницата по улиците му и мръсотията по крайните му квартали.

След като първата сутрин се събудих, поех кристалния селски въздух, погледнах синьото небе и погалих с поглед тревичката в двора като човек, открил най-сетне своя рай. После бодър се отправих към кмета, за да оправим някои документи и да ме регистрира официално като селянин.

Когато започнах да изкачвам изровените стълбички към кабинета му в малката, невзрачна община, невероятна топурдия се понесе от там, накъдето се бях запътил, и малко се смутих. Гневен мъжки глас викаше, не, буйно ревеше:

- Ти ще бъдеш първият утрепан кмет и за тебе у вестника ще пише, че си справедливо надупчен с моята ловна пушка от мен. Едри сачми ще ти избера, та да се не мъчиш много. Четвърти месец ми стои улицата разкопана, пет пъти падам у рововете аз, четири пъти жена ми Милкана, а вчера и магарето вадихме от една канавка с Гошо Кривия. За разкопани улици кмет отговаря, питал съм аз и знам. Мама ти улава, затова ли те избрахме!?

Последва гръм, вероятно от разбита в пода саксия.

- Обещавам ти, че твоята улица ще ми е приоритет - твърде смутен прозвуча кметския глас. - Ще положим нови кабели и до месец....

- Нема месец! - прекъсна го нервираният тъжител. - Ей сега те удушвам, за да не си губим времето за пушката да се връщам. Нека се знае, че си първият кмет, утрепан, защо се подиграва с хората!

Вече бях пред кабинета на селския шеф и през отворената врата видях как едро мъжище, тръгнало към саморазправа, трясна още една саксия в пода, плю към кмета и излезе от стаята, като псуваше юнашки и се затича покрай мен надолу. Почуствах ударна вълна, когато оня ме подмина.

Отложих визитата и поех надолу. Навън погледнах наоколо, за да се убедя, че все пак кътчето е райско и място за особена тревога няма. В този миг отляво по пътя се чу страшен трясък. Покрай мен към другия край на селото се изнизаха стотина мотористи на мощни машини. Имах чувството, че някой ме бе хвърлил в каменоломна по време на взривове. Ушите ми писнаха, погледът ми се размъти. Появил се внезапно дядо до мен, невпечатлен от ставащото, ме придърпа и ми каза високо, за да мога да го чуя:

- Нема да се плашиш! Това са рокерите от областта. Правят си сбирка всеки месец на една поляна отатък селото и друг път нямат, та оттук минават. Ще свикнеш, нов си, затова сбъркано гледаш!

Онези се изнизаха за десетина минути, а аз с бучаща глава и кръстосана походка тръгнах към новата си къща.

Влязох си в двора и замръзнах на място. Подпряха ме женски писъци, лай на няколко кучета и хамалски ругатни от съседите. Друга съседка, баба Димитрана, ме бе видяла скован от страх и дойде при мен. Погали ме по челото и кротко ми обясни:

- След час ще спре кавгата. Просто циганите пак са откраднали на комшията Гуцо пуйка, та жена му пищи, Гуцо псува, а кучетата лаят. Ама то това не е всеки ден! Най-много три-четири пъти седмично. Иначе си е спокойно.

Погледнах глуповато и още по глуповато излязох от двора и се отправих към селската кръчма да търся спокойствие и утеха.

Отворих вратата на най-посещаваното място наоколо и отвътре ме блъсна гласът на едра, квадратна жена с огромен бюст и не толкова огромни мустаци - явно кръчмарката. Тя размахваше мръсен пешкир, с който удряше четиримата посетители вътре и нареждаше гръмогласно, без капка нежност:

- Пияндури мръсни, девет гроздови от вчера не сте ми платили, продължавате да ми пикаете у саксията, а сега и Гацо Крантата ми прави предложения за сексове, понеже жена му била на санаториум и сам го оставила. Попилевам ви, изроди ниедни!

От ударите с пешкира две пълни с пиене чаши хвръкнаха пред четиримата клиенти, взели отбранителна поза.

Излязох бързо и на заден ход се примъкнах до дома. Когато си пристигнах, ме прободе режещ метален звук от рязане на дърва. Отново ме пое баба Димитрана, която като че ли ме чакаше.

- Само синът Цеко има циркуляр - успокои ме тя - единствен в селото е, та реже на всички дървата. Днеска започва, ама най-много след месец ще свърши. Ти си живей спокойно...

До вечерта и през нощта прекарах в леглото, притиснал с възглавници главата си от двете страни. На сутринта, когато рокерите започнаха да се завръщат отново край моя прозорец, станах и скръбен събрах багажа си.

Зовеше ме големият град, който бях напуснал лекомислено...

Това не е мое творение но е готино.

А сега нещо за което си струва да се поразмисли човек.

[url=

][/url]

Ни копува ни продава
Re: 149 i tochka po wyprosa
19-09-2010 - 22:45:02
Quote
salvador
Quote
vilavarna

Говоря за вила а не за основно жилище.

Така де...една стара къща по селата колко искаш да струва?

ми колкото тристаен от чисто светла площ 52м2 в гетото софия smiling smiley
това прави : 5000/52 евро на м2 - по-малко е от 149 ама хайде, нека да не е топ локейшън.

аре сега не измествай темата. факт е че къщата струва под себестойност. това беше и приказката - дали себестойността е определящ фактор. ами не е!!!
понеже е стара (около 15годишна) себестойността и е грубо казано себестойността на една нова подобна къща минус някакви амортизации. Ако може някой да ми построи тази къща не за 5 а за 15к веднага получава договор за изпълнение. това последното сериозно!
Re: 149 i tochka po wyprosa
19-09-2010 - 22:50:26
Ти да видя тълпи от предприемачи, които строят в това село къщи по 45 хил.? Старата къща е стара. Братовчеда в Германия щеше да прави удар с къща на плажа за 7-8 хил. евро, и да я изплати за 4-5 сезона, пък като я докара до положение да я дава под наем стана на 36 хил. Пък се оказа, че и историята с наемите не била точно както си я представяше и т.н.

Никой не строи след като започна кризата с мисълта да продава под себестойност. Или има пари да построи и чака, или има заем, който може да изплаща 3-4 години и без продажби, или има готови клиенти. Нали ако е истина, че строителството излиза 300Е/м2, кредита ще се покрива само от наемите?
Re: 149 i tochka po wyprosa
19-09-2010 - 23:05:44
avatar
Кредита ще се покрива само от наемите, но АЛЧНОСА, АЛЧНОСТА другарю няма толкоз пари на света че да може да бъде покрита.

Ни копува ни продава
Re: 149 i tochka po wyprosa
19-09-2010 - 23:13:18
Quote
Imotko
Да, вярно, 1/3 надолу, на места и повече. Това е нормален плавен спад на цените на един актив, може даже и да продължи, всички тук, надявам се, знаят за икономическите и пазарните цикли.
Но не е срива, който голяма част от т.нар. сривльовци чакахте и така и не дочакахте. Защото низходящият тренд е на път за смени посоката.

Последно, накъде? *xxx*Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-09-19 23:16 от javcho.
Re: 149 i tochka po wyprosa
19-09-2010 - 23:14:51
Това за селото ми хареса.
Re: 149 i tochka po wyprosa
20-09-2010 - 05:17:43
avatar
Quote
Imotko
Това за селото ми хареса.
[starshel.bg] *yes*winking smiley
Re: 149 i tochka po wyprosa
20-09-2010 - 05:39:19
avatar
Какво се случва ако човек остави собствеността си и състоянието си на течението или да бъде управлявано от някоя банка срещу златно кюлче с лика на някой светия? Колко се печели от годишна лихва? А колко повече се спечели ако състоянието бива вложено в стоки, които биха запазили или дори увеличили стойността си при настъпване на хиперинфлаация?

Ако печалбата от лихва за депозиране на състоянието ни в банка се стопи в края на годината заедно със самия депозит то колко глупава е тази постъпка? Шест от шест.

Възможностите
*

Буркан банк. Банката на едно поколение. Но компотите се развалят, когато преседят твърде дълго време. Парите в Буркан банк губят стойност всеки ден с намаляването на покупателната способност. Това, което е могло да се купи с тях докато те са седяли кротко в буркана вчера , днес е немислимо и да се говори.
*

XLL банк. Банката на големите възможности. Вие спите, а парите ви в тази банка работят. Истина е. Те работят за собственика на банката. Вие просто си спите.
*

Инвестиция в бизнес. Умно ... Към днешна дата все още не си и помирисал печалбата, която при една хиперинфлация те чака.
*

Инвестиране в имот. Къде? За колко? Как?

А/ Добрите квартали за парите, които не са твои, но ти ще връщаш с години в двоен или троен размер / с лихвите/. Чрез кредит.

Б/ Втория вариант е в кварталите, приличен двустаен. Нов. Т.е тесен. Срещу парите, които не са твои / може и да са /. За около 60 години / какво ти пука за децата /

В/ Къща. На място, което само по себе си носи доходи. За колкото имаш плюс, минус приятелски или роднински заем. Кеш.

От трите варианта само В може да донесе печалба, ако къщата купена на прилична стойност бъде продадена на по късен етап. Къщата може да носи и доход от наем. Варианти А и Б не носят печалба, а само покриват такси върху ипотеки и то временно поради липсата на наемателска култура , закони и сигурност в съдебните дела.

Защо смятам, че хиперинфлация е възможна в България? Най вече заради факта външен дълг. Специалистите прогнозират трудна есен. Аз бих казал, че есента ще е песен в сравнение с 2011 – 2012 година.

Глупавите оптимисти вървят напред докато най близките им изнемогват и твърдението „Няма криза“или пожелателното „Всичко ще се оправи“ или безотговорното „Всяко зло за добро“ без даване на конкретни съвети крият опасности за обикновения човек. Не изплашен, а подготвен е нужно да бъде всеки, който иска да създава богатство, а не да го пилее.

И така. Конкретния съвет е един. Вложете. Не в скривалище, а в печеливш продукт или услуга, които ще завишат стойността си при евентуално задълбочаване на кризата. Възползвайте се от самата криза. Докато другите спят, а парите им работят за банкерите – вие работете с парите си купувайки това, което другите днес плаши или пък чакат да му падне още стойността. Когато тази стойност наистина падне тогава просто инфлацията ще е изяла парите с които сте можели да купувате и спечелите сега.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-09-20 05:49 от budala.
Re: 149 i tochka po wyprosa
20-09-2010 - 11:09:43
Quote
kuku987
ewro na kwadrat top lokejshyn.

След това обаче ще има ррррррррррррррррррррррръст 0.0017346556733%
*ok*

А колкото да продажба под себестойност - следния пример:
Ако доктор Иванов изяде 1кг луканка и произведе от нея 1кг лайна - то той няма да може да ги продаде на себестойност.
Ако друг доктор изяде 1кг евтин хляб - също няма да може да продаде произведените лайна на тяхната себестойност.
Разликата е, че във втория случай лайната могат да бъдат продадени с по-малка загуба *yes*
PMP
Re: 149 i tochka po wyprosa
20-09-2010 - 11:47:30
Евала, поредният строител-лайнар! *xxx*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход