Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Панелките: саниране или смърт!

Публикувано от Melisa 
Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 12:40:34
Германия ще показва на България как трябва да се санират и разкрасяват старите панелни блокове. За целта е необходимо да се спазва едва специална рецепта с три съставки. Кои са те? Йорданка Йорданова разговаря с държавния секретар на област Берлин проф. Барбара Киселер за планираното сътрудничество между Берлин и София в разрешаването на въпроса със санирането на панелни сгради.

В края на миналия месец кметът на Берлин Клаус Воверайт беше на двудневно посещение в София по покана на столичния кмет Йорданка Фандъкова. „Двете столици планират общи проекти, сред които е и санирането на старите панелни сгради в София. Берлин има какво да покаже на София в това отношение”, казва проф. Барбара Киселер, държавен секретар на област Берлин.

ГДР - 270 000 панелни сгради

„В Берлин имаме богат опит със санирането на панелни блокове в източната част на града. По времето на ГДР бяха изградени 270 000 панелни сгради. След обединението на Германия разбрахме, че този вид строителство ще загуби популярност и създадохме нова концепция, която започнахме да прилагаме от 1993 г.”, уточнява тя.

Берлин участва в създаването на европейския проект Baltic Energy Efficiency Network for the Building Stock, който предизвиква международен интерес. Заедно с партньори от Балтийските страни издава нещо като наръчник с рецепти за енергоспестяващо саниране на панелни блокове, обяснява Барбара Киселер.

„Рецептата има три основни съставки. Първо: поддържането и енергийното модернизиране на сградите. Създадохме модели за външно саниране - на покриви, прозорци, фасади, както и за обновяване на входове, балкони и стълбища например. Въведохме и модерни отоплителни системи. Второ: облагородихме кварталите, построихме търговски центрове, университетски сгради, което помогна на хората да се чувстват добре там. И трето: погрижихме се за междублоковите пространства. Засадихме дървета, направихме градинки и паркове, детски площадки, вътрешни дворове. И това промени изцяло облика на панелните блокове”, казва тя.

Българите не се грижат за общите площи

Според Барбара Киселер голяма спънка в разрешаването на проблема с панелките в София е правният въпрос за собствеността. Докато в Германия повечето хора живеят под наем, в България преобладават собствениците на жилища. „Предполагам, че собствениците на тези жилища нямат пари, за да предприемат саниране. Мисля, че кметът на София е наясно, че за целта ще има нужда от обществени програми. Проблемът е, че всяко жилище е продадено на отделни лица, което означава, че никой не се интересува от общата собственост като покриви и стълбища. При нас всеки собственик отговаря и за общата собственост. Освен това трябва да се помисли, както направиха в Москва, дали сградите в тежко състояние да не се съборят, защото мярката е много по-икономична от санирането, което и без това в тези случаи няма да помогне”, уточнява Киселер.

За да има ефект от санирането, то трябва да обхваща целите комплекси, а не отделни сгради, категорична е тя. Освен това трябва да се търси решение заедно с обитателите на сградите, което да е приемливо и за тях. Градската управа трябва да бъде внимателна и с издаването на разрешителни за строеж. „Не мисля, че може да се строи върху зелени площи просто ей така, когато липсват необходимите инфраструктура и цялостна енергийна мрежа. Това не е особено отговорна постъпка”, обобщава проф. Барбара Киселер.
[www.lev.bg]
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 12:44:14
Интересен материал, нали?
Ето защо съм за наем.*beer*
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 12:50:34
avatar
A, честито на печелившите, купили си панелка пред събаряне за 200000 лева на кредит!
Да видим, от де ще намерят пари за задължителното им саниране и кой ще им отпусне кредит?!

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 12:52:25
Много здраве на хазайна.
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 18:07:03
Тая реформа не ми е ясно как ще се осъществи -без пари .
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 19:21:40
avatar
Quote
Imotko
Много здраве на хазайна.

Имотко, нещо ипотеката тежи и ще излизаш на свободен наем ли, че все за хазяин питаш, а? -
ще те уредим бре човек, не бой се - само лихвата за месеца ми плаща три пъти наема и при тебе ли е така?

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 19:40:49
оффф...пак ли ще ги бутате панелите...айде спрете се вече.
ОК...ще трябва да се бутнат 5 блока,собственост на общините и обитавани от цигани.
Е,и?
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 19:52:19
Ако трябва да избираш - да дадеш 5-10000 лв. за саниране или да загубиш цял апартамент, кое ще избереш? Не забравяйте, че българина прави нещо само и единствено, когато е опрял ножа да кокала. В тая връзка силно се съмнявам да има масовост при събарянето на панелки. Даже и банките не вярват - дават кредити за тях:]
Re: Панелките: саниране или смърт!
17-08-2010 - 23:03:15
avatar
Не е лесно да се бутне блок - за пример бл.20 в Ямбол - от една година са почнали да го събарят и са точно до никъде.
Но, за сметка на това е достатъчно сградата да се обяви за опасна и негодна за обитаване, което неиминуемо ще се случи с някои сгради (не само панелни), ако не се предприемат мерки по реновирането им.

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Панелките: саниране или смърт!
18-08-2010 - 07:34:16
Санирането е абсолютно задължително. В момента положението е отвратително и допълнително се утежнява от опитите за частично саниране - разноцветни изолации, частично боядисване, поставяне на безобразно грозни врати ... всичко това трябва да се разбие, да се направят нови покриви дори и старите да са ремонтирани, да се направи цялостна изолация, да се сменят дограмите, щранговете, асансьорите да се направи ена равна шпакловка на входа и да се боядиса.

Стойността на панелките е 0 /Нула/. Те вече са се изплтили и отдавна са се превърнали в панелни гета - свърталища на селяни, неудачници и безработни и тук-там по един интелектуалец за домоуправител. Живущите в тях спокойно могат да отделят по 10 000 лева за да ги приведат във вид годен за живеене. Нямат пари? Ами кой е казал, че притежавнето на имот дава само права?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход