Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!

Публикувано от ivo107 
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
21-05-2010 - 11:18:48
Quote
Imotko
Иво, сори, че късно отговарям.
По въпросите за себестойноста да чете, ако обича, и колегата 1,9.

1. "Колко е реалната себестойност на кв.м и при наситеност на пазара колко ще е бъдещата конкурентна печалба?"
Питай по конкретно за даден район на София и ще ти отговоря за горе-долу за пълната себестойност, т.е. колко му струва на строителя-инвеститор да ти произведе 1 кв.м. жилищна площ.
Само строителната такава /без земята/ при едно подземно ниво на сградата и сграда с надземно РЗП около 5-6000 кв.м. е около 380-400 евро на кв.м. за надземното РЗП в район с инфраструктура, ток, вода и канал. За средно качество. Окачена фасада, силиконови мазилки, гранити и прочие са екстри и оскъпяват тази цена допълнително. Земята добавя различно-може 35 евро на кв.м. РЗП за парцел в Дружба, купуван 2003г., може и 600 евро за парцел в Стрелбище, купуван 2008г. Средно по около 100-200 е масовото, много зависи от района.

2. "Колко ще бъде обещетението в бъдеще?"
Пише се обезщетение, моля запомнете. Господ знае колко, беше и по 10% 90-те години, стана и по 40% в банален южен район на София през 2008г. Въпросът е пряко свързан със себестойноста, оттам и с цената. Трудно слиза -народопсихология, съседа и т.н.

3. "Какви ще са изискванията за задължителната инфраструктура на която до преди кризата не се обръщаше внимание?"
Големи, но не незаобиколими, нали знаеш. В Манастирските и досега нямат навсякъде канал, не че не е бил задължителен.

4. "Колко стойностно е презастроеното настояще заради многото допуснати грешки от всяка страна (държава, строител, купувач)?"
На колкото го оцени пазарът. На места го оценява доста добре.

5. "Колко ще е стойностно новото градимо (надявайки се по правилата) с ергономичния комфорт между сгради и инфраструктура?"
Ще е много стойностно, цена няма да има. Затова и никой не го прави.

6. "Дали строителството ще спре или ще продължи с нови по атрактивни проекти спрямо застроеното настояще и какви ще бъдат тогава цените на моментното презастроено 'добро строителство' спрямо егрономичното ново? "
Както вече казах, т.нар. ергономично ново цена няма да има. В смисъл, че е толкова скъпо да се направи, че много малко хора ще могат да си го позволят. Няма да има такова животно. И защо навеждаш читателите на форума на мисълта, че цяла София е презастроена. Нищо подобно, това да не е Банско. Е, по Бистрица и Камбаните комплекси от къщи колкото щеш, с гледка, газ, скоро метро от М-4 и всичко, направо ергономично. Но нещо не ги щат много. Защо ли?

7. "Само за пример - Какво би избрал клиента за в бъдеще? Презастроен Южен район или Ергономичен район в новите квартали? "
Аз лично в Иван Вазов, моля, па нека си е презастроен. Тия новите квартали ми звучат като град /или държава беше/ Утопия. Повтарям-такова животно няма да има.

8. "Какъв ли бил резултата на една анкета кой къде би предпочел да живее - на близо в презастроеното или в егрономична среда намираща се относително на майната си? "
Аз вече гласувах, за другите не знам.

" Но когато в 'на майната си' има детски градини, училища, болници, атракциони и магазини, пак ли ще е 'на майната си".
Пак. Но не се дразни, това за детските градини и т.н. няма да се случи в близките 30 години. А след 30 години я ни обединят с Гърция, я с Турция, та няма да има и значение.
"Щастлив ли си ако имаш 'добро попадение на имот' в луда, откачена и изнервена среда?"
Ако щещ вярвай, много са щастливи. За "добро попадение" душа дават. Пожелавам ти го и на теб.

Лека вечер на всички.


Май и преди ми се е случвало да се съгласявам с теб. И ще добавя-Люлин е един от най-добрите квартали, ако гледаме горните изисквания-спазено отстояние около блоковете, зеленина, отлична инфракструктура, един от най-добрите транспортни възли, магазини и мога да изброявам още много... Ама не е даже близо до презастроения Хладилника.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
21-05-2010 - 11:25:45
Quote
ivo107
Здравейте,

За да не трансформираме темата към аспекта крайградски зони към централни зони не мисля да се впускам в детайлни обосновки защо една крайградска зона е по-добра от всеки център. По-принцип тук в БГ могат да се изкажат тонове доводи в обратното. Все пак е хубаво в такива моменти да се погледнат и други столици в света. Ако се поинтересува човек ще установи че в 90% от столиците по света крайградската зона изградена по правилата е по-комфортната и предпочитаната. Така наречения "даунтаун" почти навсякаде се свързва с гъстота на сгради, силна урбанизация и т.н. , заради това е и предпочитана по скоро като офис и шопинг зона.Малко или много нещата в София вървят в тази насока. Аз лично не съм съгласен с имотко поради факта че:

1. Ъпгрейда в един град никога не спира.Замисли се как е изглеждала София 1800г, днес и как би изглеждала в бъдеще
2. Отказа да се приеме че един град се развива не е реален
3. Пространство в София има, за момента няма желание да се усвоява
4. Презастрояването и в най-добрите райони на София е факт. За момента те са предпочитани защото няма алтернатива макар презастрояването в тях да е минус, а именно то е един от минус факторите на цената

По интересен е клиентския ресурс - Къде е той? Макар и много трудно определимо човек трябва да се замисли кои ще са бъдещите клиенти на имотния пазар в БГ и в частност София

1) Чужденци - едва ли, опариха се, видяха БГ инвест средата, трудно ще дойдат пак
2) Чужди и БГ фондове - рано или късно ще дойдат но не в коментирания от нас сектор. По скоро ще дойдат в инфраструктурата и ЕС проекти
3) Човекопотока село/град -> столица - дори и да го има вече ще е с много нисък потенциал, просто в БГ сме само 6-7 милиона.Колко от тях са в критериите на банките за успешен кредит
4) Човекопотока смяна на имот - това е може би най-движещия потенциал на бъдещия пазар, но да не забравяме че хората вече питат за малките букви в договорите и кризата им донесе страх
5) БГ имигрантите - ами фактор са, но минимален. След 20 години хората загубиха илюзиите за тях си. Сега ще се опитат да кажат на децата си да не си губят времето в БГ

Финалния извод води до факта че клиентския ресурс е минимален, ресурсната база огромна, ценовите нива балонирани спрямо средната доходност на населението...а изводите сами ги правете.

Интересно е да се погледне и какво се случваше до сега:

1 До средата на 2008 - никой не вярваше че криза има
2. До края на 2008 - имаше плахо признание за кризата от кой ли не
3. Цялата 2009 - абсолютно пасивна поради изчакване
4. Януари 2010 - Март 2010 - започна тиражиране в медиите (от лобистки групи) че финала на кризата се вижда
5. Април- Май 2010 - слънцето и зеленината провокираха тези със слабите нерви, от там някакво раздвижване в покупките.


Поздрави,

smoking smiley


Иво, ако си погледнеш хронологията и вярваш в нея, по-добре купи сега-представи си я по следния начин-до средата на 2010 никой не вярваше, че нивата са закрепени, до края вече се появиха първите признания, че може би ще се качат цените, цялата 2011-анархия с цените, защото никой не знае как ще се развие пазара, януари 2012-умерен ръст.
В началото на 2008, всеки който е можел да събере 2+2 и е имал информация и поглед върху пазара е знаел, че ще има криза. Между другото и да нямаша световна криза пак щеше да има спад-просто вероятно щеше да е по-малък и малко по късно щеше да дойде. И - не, твърдението ми не е на база тая глупост за 100те наема, внесена не знам от къде, супер неприложима за БГ пазар.
Просто настроенията в обществото бяха такива, а и доходите не се качваха с тая скорост с която цените. Даже аз се пробвах да избия рибата като си пуснах всичките мои и семейни имоти на пазара, ама бях толкова алчен, че почти нищо не продадох. Инъче сега щях да ви пиша от имението ми smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-05-21 11:33 от Mamsi.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
21-05-2010 - 11:57:16
Айде, още едно мнение ще пусна, макар че днес съм сигурен, че ви досадих-преди кризата също имаше закъсали строители, но никой не говореше за спад на цените. А ако си построил 10 сгради преди кризата, в момента пак строиш и ти дреме на шапката за банките-ти имаш пари да си плащаш на екипите поне още 10 години.


И още нещо-в една предишна фирма работехме с испански инвеститори в жилищни имоти. Т.е. - купуват и пускат под наем. И бяха изкупили над 80 имота(прилични квартали, добра конструкция на строителството-обикновенно дву и три стайни-даже имаха една пакетна сделка от 20 апартамента на куп). И още - до колкото си бъбря с колегите от тая агенция, не са се отказали. Та има и такива фондове(макар, че това не беше фонд).



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-05-21 12:25 от Mamsi.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
21-05-2010 - 12:07:21
Здравейте,

Ето тук една снимка на сградата на КНСБ на площад Македония за разведряване на атмосферата:

[4.bp.blogspot.com]

Според вас коя степен по Рихтер и давате?

Поздрави,

smoking smiley
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
21-05-2010 - 12:17:32
Quote
ivo107
Здравейте,

Ето тук една снимка на сградата на КНСБ на площад Македония за разведряване на атмосферата:

[4.bp.blogspot.com]

Според вас коя степен по Рихтер и давате?

Поздрави,

smoking smiley

Недей подхваща темата, защото моята религия е монолитно строителство smiling smiley
Живея в ЕПК, препоръчвам ЕПК или ПК, но изолирани както трябва и продавам основно ЕПК и ПК. Това ще издържи и ядрена война. Не случайно комините на ТЕЦ Марица Изток са ПК(мисля, че бяха на 6то място по височина в света) - едни от най-високите съоражения правени в България(даже да не са и най-високите). При земетресение това може по-скоро да се осуче, но ще запази до някъде формата си. Разбира се, новото строителство е по-ниско, така че има относително по-голяма сигурност
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
21-05-2010 - 12:27:43
Здравей,

Не съм много запознат с този вид строителство, но бях чувал преди доста време кофти неща за тази сграда. Даже имаше и един архитект/технически от Бай Тошево време тук във форума (казваше че е строил ЕПК-та около Мола на Стамболийски). Та и той разправяше че въпросната сграда била кофти. Лично аз като го гледам само това в средата не знам какви противоземетръсни шайби ще има та да удържи земетръсните сили, но пък от друга страна е изкарало Вранча.

Между другото мисля да дадем 3 дена почивка на темата заради празниците, и от вторник продължаваме *drunk* Има чудни местенца из 'незастроената' ни родина за риболов, лов, оф-роуд, скара-бира, запивка и разпивка *yes*

Поздрави,

smoking smiley

Quote
Mamsi
Quote
ivo107
Здравейте,

Ето тук една снимка на сградата на КНСБ на площад Македония за разведряване на атмосферата:

[4.bp.blogspot.com]

Според вас коя степен по Рихтер и давате?

Поздрави,

smoking smiley

Недей подхваща темата, защото моята религия е монолитно строителство smiling smiley
Живея в ЕПК, препоръчвам ЕПК или ПК, но изолирани както трябва и продавам основно ЕПК и ПК. Това ще издържи и ядрена война. Не случайно комините на ТЕЦ Марица Изток са ПК(мисля, че бяха на 6то място по височина в света) - едни от най-високите съоражения правени в България(даже да не са и най-високите). При земетресение това може по-скоро да се осуче, но ще запази до някъде формата си. Разбира се, новото строителство е по-ниско, така че има относително по-голяма сигурност



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-05-21 12:34 от ivo107.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
21-05-2010 - 12:33:24
Quote
ivo107
Здравей,

Не съм много запознат с този вид строителство, но бях чувал преди доста време кофти неща за тази сграда. Даже имаше и един архитект/технически от Бай Тошево време тук във форума (казваше че е строил ЕПК-та около Мола на Стамболийски). Та и той разправяше че въпросната сграда била кофти. Лично аз като го гледам само това в средата не знам какви противоземетръсни шайби ще има та да удържи земетръсните сили, но пък от друга страна е изкарало Вранча.

Поздрави,

smoking smiley

Quote
Mamsi
Quote
ivo107
Здравейте,

Ето тук една снимка на сградата на КНСБ на площад Македония за разведряване на атмосферата:

[4.bp.blogspot.com]

Според вас коя степен по Рихтер и давате?

Поздрави,

smoking smiley

Недей подхваща темата, защото моята религия е монолитно строителство smiling smiley
Живея в ЕПК, препоръчвам ЕПК или ПК, но изолирани както трябва и продавам основно ЕПК и ПК. Това ще издържи и ядрена война. Не случайно комините на ТЕЦ Марица Изток са ПК(мисля, че бяха на 6то място по височина в света) - едни от най-високите съоражения правени в България(даже да не са и най-високите). При земетресение това може по-скоро да се осуче, но ще запази до някъде формата си. Разбира се, новото строителство е по-ниско, така че има относително по-голяма сигурност

Не не...може и да е лошо това ЕПК, конкретно не съм запознат. Просто половината ми семейство са били военни при това кечове и строителни войски. И до ден днешен са в бранша-технически директори, предприемачи, шефове на бригади. Аз самия станах брокер като следствие от това, че твърдя, че имам идея от ремонти и строежи-самия аз съм бил управител на строителна фирма(не отговорно лице защото ценза ми не е такъв, само разпределях работа и т.н.). Та виждал съм и лоши такива блокчета, но като цяло ЕПК-тата имат общо с хлебарките(поне мое мнение)-издържливи са на всичко, и са неприветливи. Обаче, аз като пестелив човек предпочитам здравина и издържливост пред лукс.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
25-05-2010 - 16:02:44
Здравейте,

Краха на прасетата се разраства и орязването да бюджетите неработи. Имотите явно ще е най-малкия проблем през есента/зимата?

[www.bloomberg.com]

[www.bloomberg.com]

Поздрави,

smoking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-05-25 16:05 от ivo107.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
01-06-2010 - 09:15:57
Здравейте,

Давам Ви само пример как във България съвсем целенасочено се прави провокация (в случая от платените подлоги на профит.бг). Всеки един от показатели всъщност е точно обратното в действителност. Хората от 35 години нагоре знаят поговорката - "Ще поживеем, ще видим". Няма да е дълго чакането Есен 2010/ Зима 2011 - доместик и интернешънъл показатели говорят отчетливо:

Поздрави,


Защо имотите няма да поевтинеят?
31-05-2010 в раздел Анализи • Източник: Dir.bg
В „далечната" 2008 година Profit.bg публикува материал "Осем причини за поевтиняването на имотите у нас". Две години по-късно и след едно значително понижение от 30-на процента, сега ще се опитаме да дадем причини (за търсещите ги потенциални купувачи), защо имотите няма да падат (или поне не с много).
1. Ясни признаци за размразяване на банковото кредитиране.

Не случайно започваме с този фактор. Именно замразеното кредитиране от страна на банките допринесе за това свободно падане на цените (които разбира се бяха стигнали и едни неразумно високи нива).

Банките набраха значителен по размер и скъп ресурс, който се опитват в по-голяма степен да заработи и оправдае цената си. Разбира се, няма да станем свидетели на „безусловното" и донякъде „безумно" кредитиране, което също съдейства за балонизиране на цените на имотите.

Кредитирането също така ще съдейства за нормализирането на бизнеса, включително и на строителния сектор, намаляване на съкращенията и спиране на ръста на безработицата, както и повишаване на потреблението.

2. Понижение на лихвите.

Намаляване на лихвите по ипотечните кредити е естествен процес на банковото „размразяване". Трябва да се спомене, че към момента нивата на лихвите по ипотечните кредити са на нива от 2006 година, или преди бума в сектора. Намаляването на лихвите може да е друг стимул за покупка на имот за потенциалните купувачи, търсещи основно жилище.

3. Много нови проекти са замразени, голяма част от „слабите ръце" ги няма.

Силното предлагане и значителният превес над търсенето в последните две години също бяха сред факторите, които оказваха силен натиск върху цените на имотите надолу. Кризата, обаче, е на път да обърне донякъде тенденцията.

Много проекти, които трябваше да излязат на пазара през следващите две години, бяха до голяма степен замразени. Това съдейства в посока на поизравняване на търсенето и предлагането в посока на намаляване на предлагането и стартиралите нови проекти.

Трябва да се отчете и факта за излизане от пазара на много спекулативни играчи, които продаваха преди година две почти на всяка цена.

Тоест, може да се каже, че пазарът до голяма степен се е поизчистил от „слабите ръце", или хората, които просто искаха да трупат печалби от спекулативното поскъпване на имотите с бързи темпове и в кратки срокове.

4. Охлаждане на имотния сектор.

Кризата „изчисти" пазара и от предприемачи, на които строителството не бе основна дейност. Предлагащите ниско качество на конкурентни цени вече не са сред играчите, като голяма част от тях напуснаха пазара, след претърпени загуби. „Прегряването на имотния пазар" по отношение на предприемачеството и търсенето на печалби в двойни или тройни размери, вече като че ли е в историята.

На пазара има много проекти и продукти, които предлагат качество на „приемлива цена". Като вземем в предвид и силното свиване на маржина на строителите, то и в тази насока няма много резерви за силно понижение в цените на имотите, което би могло да е реалност само срещу сериозен компромис срещу търсеното качество от страна на купувачите.

5. Постепенно завръщане на спекулативните капитали.

Световната икономика проявява своите първи признаци на възстановяване. Инвеститорското внимание разбира се напълно логично започва да се привлича от развиващите се пазари.

И макар и в Европа (където нещата, като че ли в момента са по-лоши от останалия свят и в частност Азия), ние се причисляваме към тези пазари.

България цените на жилищните имоти са намалели с 19% на годишна база според статистиката на GPG. За сравнение в Ирландия понижението е 16%, а в Тайланд (-20%).

В същото време има признаци, че другите пазари, които година след година отчитаха спад, са достигнали дъното, се казва в доклада. Сред тях са Испания (6% спад на годишна база), Исландия (-14% на годишна база), Литва (-22% на годишна база) и Латвия (-32% на годишна база).

Например в Латвия цените на жилищата се повишиха с 10.7% за последното тримесечие спрямо предходното. Трябва да се има в предвид, че икономиката ни е значително по-стабилна от тези на останалите развиващи се страни на „стария континент", което рано или късно ще се отрази и от чуждестранните инвеститори.

6. Инфлацията.

Опасността от инфлация (която е реална в случай че възстановяването на световната и родната икономика в действителност се случат), може да окаже благотворно въздействие върху вземането на решение за покупка на имот сред потенциалните купувачи.

Високата инфлация води до намаляване на реалните доходи на населението. А покупката на жилище, особено за живеене е едно от най-добрите средства за защита от инфлация. Така вие застраховате бъдещите си приходи, с които ще можете да си купувате все по-малко и по-малко.

7. Препоръките на специалистите.

Все повече специалисти в сферата на имотите, както и от банковия сектор твърдят, че момента е подходящ за покупка на основно жилище. Силното понижение в цените на имотите, както и възможността на този етап купувачът да е в по-силната позиция и да поставя своите условия пред продавачите, са сред основните мотиви за това.

Мнозинството от пазарните участници в имотния сектор изразяват мнение, че в момента могат да се купуват имоти с качество и на цени невиждани в новата история.

Разбира се много от тях предупреждават, че е възможно цените да регистрират още известен спад, но не е ясно, дали при такива случаи изборът ще е толкова богат. Трябва също така да се има в предвид, че добрите имоти, предложени при изключително изгодни условия от примерно изпаднали в затруднение собственици се продават в рамките на няколко седмици.

Купувачите биха могли да се застраховат срещу това да не уцелят точно дъното с евентуално договаряне на „приемлива отстъпка" с продавача.

8. Ясни признаци на стабилизиране на цените на имотите.

Спадът на цените на имотите се забавя с всяко тримесечие. Все по-ясни са признаците на активизиране в сектора, като брокерите отчитат повишен интерес и огледи от страна на потенциалните купувачи.

Разбира се, трябва да се има предвид, че лятото е най-активният сезон за пазара на имоти, така че е напълно възможно да станем свидетели не само на спиране на спада на имотите, но дори и на леко повишение. Дори и такова да не се случи, позициите на купувачите биха се влошили и само поради невъзможност за договаряне на отстъпки от страна на продавачите, които бяха валидни през зимата и пролетта.
Re: Есен 2010-Зима 2011 - Показатели за Втора Вълна на Спада!
01-06-2010 - 12:46:33
Какво толкова и се дивите на тая сграда...Пакетоповдигане-нищо ново.Навсякъде все така си изглеждат.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход