Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата - 2010

Публикувано от general 
Re: Преглед на печата - 2010
24-03-2010 - 22:19:44
Собственик тази статия в Investor.bg е в раздел Бисери и вицове!eye popping smiley
Re: Преглед на печата - 2010
24-03-2010 - 22:29:34
колко вярна прогноза, само дето София вече не нараства, а намалява
Re: Преглед на печата - 2010
24-03-2010 - 22:39:08
avatar
Quote
dodo2
Това с ДДС е наистина голяма тъпотия. Инфлацията ще е двойна на увеличението - търговците така или иначе трябва да подменят всички табелки с цени (за което има да псуват) и освен увеличението с 2% ще си сложат поне още толкова за спорта.

А на 24.03 излизат в БНБ данните за паричния отчет, ако лошите кредити са с още 1% нагоре значи сме се запътили към голям шит.

Между другото, имам малко опит с ефекта от вдигането на ДДС. В страната, в която живея след Новата година вдигнаха ДДС с 2,5%.Ефекта върху крайния потребител беше нулев, цените не се вдигнаха.Даже много супермаркети и други търговци се скъсваха от реклами, че няма да предадат повишението на ДДС върху крайния потребител по веригата. Нещо от рода на : No, thanks, Darling, we are not passing the V.A.T. increase to our costumers.
И така си беше де, не повишиха цените , даже някой паднаха-ток и газ например, но там е друга чорба, има конкуренция.

НАЙ-ОБИЧАМ БОБА, ЛЕБА И ДА ЕБА!
Re: Преглед на печата - 2010
24-03-2010 - 23:11:44
avatar
Quote
gamper
Между другото, имам малко опит с ефекта от вдигането на ДДС. В страната, в която живея след Новата година вдигнаха ДДС с 2,5%.Ефекта върху крайния потребител беше нулев, цените не се вдигнаха.Даже много супермаркети и други търговци се скъсваха от реклами, че няма да предадат повишението на ДДС върху крайния потребител по веригата. Нещо от рода на : No, thanks, Darling, we are not passing the V.A.T. increase to our costumers.
И така си беше де, не повишиха цените , даже някой паднаха-ток и газ например, но там е друга чорба, има конкуренция.

Мисля, че у нас ще е обратното. Както в нормалните държави съм виждал хипер намаления по празници, у нас е обратно. Около Великден яйцата поскъпват. Около Гергьовден - месото. А народът така е свикнал - да го е**т :]

Цената на килограм агнешко месо по Гергьовден ще е около 14 лв. Това прогнозира изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Светла Чамова пред вестник "Фактор".

За сравнение цената на килограм агнешко месо в страните от Европейския съюз е средно около 6-6,5 евро (12-13 лв.), но с пъти по-високи средни заплати. Това обяснява и факта, че парите, които българинът харчи изобщо за храна са с 15% (средно 35%) повече от другите гражданите на ЕС.
Re: Преглед на печата - 2010
25-03-2010 - 00:41:25
Повишаването на ДДС с 2 % ще вдигне крайните цени с 4 % и още ще ограничи потреблението.Това е така,защото добавената стойност обикновено е 70 % или увеличението с 2 пункта е върху 170. Ефекта за бюджета ще е минимален ,като приход,докато натиска на разходната част ще се увеличи,тъй- като намаляне на потреблението генерира безработица и още по-голямо свиване на икономиката. Влиза се в един свредел! Резултата ще е същия като увеличаването цените на цигарите! Сега пушачите масово пушат по-евтини контрабандни цигари и в бюджета не влиза нищо! Дефицита е 500 млн. месечно и се управлява от екип тъпанари-счетоводители,които се имат за икономически експерти!Освен това днес развития социализъм постигна нов връх при тристранната среща на синдикатите от публичния сектор със работодателите от публичния сектор и счетоводителите на правителството!Комедия дел арте!:] Те се договарят за мерките за излизане от кризата и като както винаги ще натоварят данъкоплатеца ,за да не си развалят рахата.Не знам някой да е предоставял власт чрез национални избори да му управлява икономиката брат Желязко,заедно с доктора -патолог и наглите-лапачи от Стопанска камара.
Re: Преглед на печата - 2010
25-03-2010 - 03:18:51
Не прави нищо, докато не си наясно какво правиш
Публикувана: Вторник, 23-ти Март 2010, автор: 24 Часа; прочитания: 2242; коментари: 3
Не прави нищо, докато не си наясно какво правиш

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ

Големият лидер е онзи, който умее да схване простите неща, скрити под шумотевицата от думи и анализи. И на тяхна основа да вземе разбираеми за всички решения, обобщава в своите мемоари генерал Колин Пауъл, шеф на Генералния щаб на САЩ по време на успешните американски войни отпреди 20 г.

Започвам сериозно да се тревожа за качеството на лидерството, упражнявано в България. Седмици наред от правителството излиза шумотевица от думи и анализи, която успява да скрие простите неща, за които става дума. По-лошо - скрива ги не само от погледа на публиката, но и от погледа на онзи, който трябва да вземе и наложи решенията.

А това може да е само премиерът по две причини. Първата: конституцията дава властта нему. Втората: във време на криза властта се персонифицира допълнително - съсредоточава се в ръцете на един човек, от когото всички очакват резултати. За справка - Маргарет Тачър по време на английската криза, президентът Рузвелт по време на американската.

Загубените в мъглата прости неща са ясни и трябва да бъдат схванати. Ето ги. Какъв е проблемът? От бюджета излизат повече пари, отколкото влизат. Какво е решението? Да се балансира влизането с излизането. Как? Да се намали излизането и увеличи влизането. Кое става с по-малко усилия и по-голям резултат?

Намаляването на харченето, разбира се. Преди 10 г. държавата е харчила 20 милиарда, сега - 30. За тези десет години населението е намаляло с 1/10, но пък са се появили допълнително 150 000 чиновници, добре платени (тяхната бедност е мит) и изцяло осигурени от нас. Нашите полицаи са най-много на глава от населението в цяла Европа. Имаме повече болници от Англия. И имаме повече от 100 държавни агенции - в допълнение към министерствата.

Че държавата се огъва под непосилното бреме на стотици хиляди безделници, личи дори само от рекордния процент от БВП - над 42 на сто - заложен като харчене за тази година.

А дори “лявата” БСП не успя да мине 40%, което само по себе си е позорен за сегашното правителство факт.

Всичко това трябва да бъде орязано, за да се намали течът. Нашият живот с нищо не се е подобрил поради появата на 150 хиляди чиновници, нито поради огромния ръст на държавния харч. Напротив. Ще се подобри тогава, когато държавата влезе в рамките си отпреди 10 г.

И когато закрие всичко излишно. Година след закриването на излишните училища например министър Даниел Вълчев се оказа с допълнителни 70 млн. лв. От закриването на болници, гарантирам ви, ще се получат поне 200 милиона ефект веднага. А колко стотици милиони дремят закрепостени в стоте държавни агенции?

Реформите генерират, а не гълтат пари. Затова се правят. Една решителна реформа на здравеопазването и администрацията не само ще върже бюджета, но и ще разтовари държавата от огромния и безсмислен товар, който тя в момента влачи. И ще я направи по-мускулеста и конкурентна занапред.

Не е нужно да си икономист, за да разбереш логиката на изложеното. Нужно е обаче да си много страхлив политик, за да не тръгнеш в тази посока, а вместо това да се чудиш как да доиш населението за повече приходи - които пак ще потънат без резултат.

Или, както напомня ген. Колин Пауъл: Не прави нищо, докато не си напълно наясно, какво правиш. А после тръгни напред решително и с всички налични средства.

Така правят истинските лидери и затова остават в историята.

А за онези, които спират всичко поради десет баби, протестиращи пред болницата в Трън, Чърчил е казал следното: „След като не ти понася жегата, какво дириш в кухнята?"

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ
Re: Преглед на печата - 2010
25-03-2010 - 06:29:00
Нашествие на румънци за Великден
24 март 2010 / News.dir.bg
Тенденцията от последните 2-3 години ще се запази и за предстощия Великден край Варна се очаква истинско нашествие на румънски туристи, предаде Дарик.

Хиляди вече са резервирали празничната си миниваканция в курорта Златни пясъци Записванията вървят доста добре и някои хотели ще са пълни за празника. Най-търсената празнична оферта в Златни пясъци е пакет от 3 нощувки по системата "ол инклузив" за 100 евро, разкри Григор Фиданов от Съюза на хотелиерите в курорта. Според него по Великден ще посрещнем доста повече румънци, отколкото на Нова година. Очакваните туристи ще са предимно от Букурещ и близките до страната ни градове.

Нашествието на гости от северната ни съседка през последните години се дължи на изоставането на Румъния по отношение на материалната база в черноморските курорти. Освен това стандартът на живот на съседите е по-висок, а почивката в България им излиза сравнително евтино, коментира доц.Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара. Друго обяснение за засиленото румънско присъствие по северното ни Черноморие може да се търси в близостта на българските курорти. Според Фиданов почти всички туристи от Румъния ще пристигнат с автомобили, а това отново ще създаде проблеми в Златни пясъци, където паркоместата са ограничени. Около 70 на сто от хотелите в Златни пясъци ще отворят врати за Великден, смята председателят на Варненската туристическа камара.

Според хотелиерът Григор Фиданов повечето хотели ще затворят след празника, тъй като все още не са готови за истинското начало на активния сезон. Истинското начало на сезона се очертава за 2 май, когато се очаква сериозна вълна чартърни туристи. 942 071 румънци са посетили страната ни през изминалата 2009 г. Те са били и най-многобройни сред чуждите граждани, почивали у нас, сочи официалната статистика.
Re: Преглед на печата - 2010
25-03-2010 - 13:17:57
Re: Преглед на печата - 2010
25-03-2010 - 16:17:07
Quote
gamper

Между другото, имам малко опит с ефекта от вдигането на ДДС. В страната, в която живея след Новата година вдигнаха ДДС с 2,5%.Ефекта върху крайния потребител беше нулев, цените не се вдигнаха.Даже много супермаркети и други търговци се скъсваха от реклами, че няма да предадат повишението на ДДС върху крайния потребител по веригата. Нещо от рода на : No, thanks, Darling, we are not passing the V.A.T. increase to our costumers.
И така си беше де, не повишиха цените , даже някой паднаха-ток и газ например, но там е друга чорба, има конкуренция.

Gamper, би ми било полезно да "чуя" мнението ти за нещо... Пускам ти лична поща.

Поздрави
Re: Преглед на печата - 2010
25-03-2010 - 18:44:12
Не на дупката!

Икономистът от “Индъстри уоч” Георги Стоев предупреди днес от екрана на БНТ, че ако не бъдат спешно, рязко, моментално намалени разходите на държавата, през есента трябва да дойде МВФ. Преведено на политически език това означава правителството да падне, каза той. Защото връщането на МВФ в България би означавало признание за несправяне с работата от страна на властта, длъжен съм да добавя пък аз.

Поне за мен това е първата конкретна прогноза за възможно преобразуване на икономическата криза в политическа. Ако Стоев е прав за сроковете, че ако “още вчера” ( изразът е мой, но внушението е негово) не се съкратят рязко бюджетните разходи, то вероятността предупреждението му да се превърне в реалност е твърде голяма.

Младият анализатор положи специални усилия да обясни, че всички опити за намиране на допълнителни приходи, каквито и да се те в момента, не струват нищо без въпросните драматични съкращения.
Което звучи обезкуражаващо. Защото на хоризонта не се задава никакво видимо свиване на харчовете на държавата, за което се искат болезнени решения, тъй като това би засегнало интересите на огромната армия от трудоспособното население, заето в публичния сектор. Него никой не е готов ( отново) на настрои срещу себе си. По политически причини.

По логиката на икономистите, ( Стоев е само един от многото, който обаче успя, според мен, да отправи послание на разбираем език) целият шумен разговор в момента за злоупотребите, макар и необходим и полезен, всъщност служи повече за отклоняване на вниманието от факта, че държавната политика в областта на разходите си остава нереформирана. Това обрича на политически провал управленито и заплашва да вкара страната в спиралата на изборите “до дупка”.

В това отношение лозунгът “Не на дупките”, символ на гражданското безсилие, който илюстрира колко беззъбо дефилира обществената енергия, придобива друг смисъл. “ Не на дупките “ е пример как у нас се борим с “неизвестен извършител”, виновник без адрес. Обаче “Не на дупката” при хипотезата за избори “до дупка” придобива реални очертания – от правителството и мнозинството в парламента зависи да овладее ситуацията. В противен случай, колкото и да са виновни предишните управляващи, отговорността за провала ще бъде политическа и лична. На сегашното държавно ръководство.


[ivo.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход