Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата - 2010

Публикувано от general 
Re: Преглед на печата - 2010
18-02-2010 - 11:36:31
Re: Преглед на печата - 2010
18-02-2010 - 21:35:06
Quote

Какво става, когато живееш над възможностите си
[www.dw-world.de]

Мислеше ли някой, че това е изобщо възможно? Гърция е заплашена от държавен фалит, не се изключва и възможността Атина да спре погасяването на задълженията си. Как се стигна до този гигантски държавен дефицит?

Въз основа на ужасяващия дълг и на подправените статистически данни, с които влезе в еврозоната, Гърция изгуби доверието на финансовите пазари. Нещата не изглеждат добре, въпреки политически подсигуряващата мрежа на ЕС. Страната дължи на чуждестранни банки над 300 милиарда щатски долара, равняващи се съответно на 115% от БВП. Новият дълг на Гърция е над 12,7 на сто.

Притиснати от грешките на миналото

Спирос Парескевопулос, професор по макроикономика в Лайпцигския университет, смята, че корените на проблема се крият в грешките на миналото: "Политиката за растеж и развитие през последните 30 години почива върху потреблението. Глупавото е, че когато потреблението се финансира посредством кредити, тези кредити трябва да се връщат. Не бяха обаче направени инвестиции, чрез които да могат да се изплащат кредитите и ето сега резултатите. Гърция живееше над възможностите си - както държавата, така и гражданите й."

И през 80-те, и през 90-те години Гърция срещаше платежни затруднения. Тогава социалистическите правителства намираха изход в девалвирането на гръцката драхма. По този начин те ограничаваха вноса и увеличаваха износа. Тази политика обаче отпадна с включването на Гърция към валутния съюз, казва експертът икономист Бабис Пападимитриу:

"Политическите елити и правителствата на Гърция през последните години не проумяха какво означава членството във валутен съюз. От само себе си се разбира, че трябва да се намалят собствените дефицити, когато валутата се споделя с други страни. Но този принцип бе пренебрегван от управляващите."

Държавата реагира неефикасно на растящите разходи. Продължава да намалява конкурентоспособността. Когато удря историческата икономическа криза, тези слабости на Гърция се превръщат в кошмар. Експертът Пападимитриу не смята, че гърците са влезли с измама в еврозоната, подправяйки статистическите данни. Най-големият грях, според него, е било отсъствието на напасващи мерки за гръцката икономика:

Еврото - под ударите на гръцкия срив

"Гърция изпълняваше номиналните, но не и реалните критерии за присъединяването. Атина пропусна да напасва икономиката си към това извънредно конкурентоспособно икономическо пространство. Гръцките стоки са скъпи и почти не намираха пласмент през последните години, въпреки изгодния тогава международен икономически климат."

Както Параскевопулос, така и Пападимитриу са на мнение, че най-голямото предизвикателство за Гърция сега е да си възвърне изгубеното доверие. А това може да се удаде на гърците, само ако стриктно и сериозно изпълняват програмата за икономии. Докато това стане, спекулантите на финансовите пазари ще продължават да използват ситуацията и да играят срещу еврото.

Автор: С. Асимениос, В. Шопов / Редактор: Е. Видински
Re: Преглед на печата - 2010
18-02-2010 - 21:57:48
Quote

Роджърс: Китай ще продължи да се „отървава“ от щатски дълг
[www.spekulanti.com]

Ходът на Китай да се освободи от част от притежавания от него щатски дълг вероятно ще се задълбочи като тенденция, докато „евро притесненията” вероятно ще продължат още известно време, твърди легендарният инвеститор Джим Роджърс.

Във вторник цифрите от щатското финансово министерство показаха, че чуждите инвеститори в щатски дълг са се освободили в рекордни темпове с инвестициите си в щатски ДЦК и облигации на държавните агенции (Фани Мей, Фреди Мак).

Китай е намалил притежаваните от него дългови книжа с 34,2 милиарда до 755,4 милиарда, като отстъпи мястото на най-голям кредитор на САЩ на Япония.

„Изненадан съм, че Китай не се отърва от повече” – коментира Роджърс в интервю за CNBC.

Запитан дали САЩ трябва да се притеснява от тази тенденция Роджърс, който не притежава инвестиции в щатски държавни ценни книжа заяви:

„Естествено. САЩ трябва да се притеснява от „излизането” на всеки свой инвеститор – не само на Китай”

Намаляването на размера на притежавания от чужди правителства и частни инвеститори дълг може да накара щатското правителство да вдигне лихвите за да може да финансира огромния си бюджетен дефицит.

Запитан дали тенденцията на освобождаване от щатски дълг ще продължи Роджърс отговори: „Вероятно след като тези „евро страхове” отминат – което ще отнеме време”



Quote

Фабер счита, че балонът в Китай ще повлече и щатските акции с поне 20%
[www.spekulanti.com]

Медиите определено обичат Марк Фабер, а CNBC не правят изключение от тази тенденция, като телевизията често кани автора на т.нар. Gloom Boom & Doom доклад. Фабер бе между хората, които идентифицираха дот ком балона, а в последствие предричаха и настоящата криза. Сега той е отправил поглед към Китай.

Фабер е особено притеснен от начина по който Пекин реши да удари спирачките на своя растеж – чрез рязко редуциране на кредитирането.

Това, според него ще доведе до проблеми за всяка компания, която отчиташе ръст по време на скорошното рали на местните фондови пазари. „Не бих купувал китайски акции сега” – коментира Фабер пред телевизията.

Но, според него, не само китайските компании ще „го отнесат”.

„Бих бил предпазлив по отношение на всеки един актив, който се облагодетелства от бума в Китай през 2009 година, защото тези ръстове не са устойчиви” – заяви той по време на участието си в предаването Fast Money.

Това според него включва и големите щатски компании. За да бъде още по-краен той-смята, че със забавянето на растежа в Китай ще станем свидетели на много „излишен капацитет” и като резултат пазарът ще бъде наводнен със свръхпредлагане.

„Индустриалните стоки станаха доста уязвими” – смята той.

Фабер очаква Dow и S&P „да паднат с 20% от януарските върхове” в близко бъдеще и вероятно с повече при задълбочаването на проблемите.
Re: Преглед на печата - 2010
19-02-2010 - 01:29:37
avatar
Ето каква икономика сме имали. Далавера, измама, контрабанда, лихварство, проституция. А производство? Е как бре производството е "мифанти, мифанти курандо де мио".
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-18&article=313979

Ни копува ни продава
Re: Преглед на печата - 2010
19-02-2010 - 01:55:37
avatar
Ето как ще се краде сега. Аз започнах средно малък бизнес с 10$ в джоба какви са тези пари какво е това чудо бре. Дай ми тука 1 милион да видиш какъв бизнес става. Нови схеми за кражба. Това е. Нищо ново. Наистина жабчета ще се ручат.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-18&article=313985

Ни копува ни продава
Re: Преглед на печата - 2010
19-02-2010 - 10:18:42
avatar
Кой може да си позволи цена от 2000 евро на квадрат?
Отговорът е в квартала на бандитите - Копланд .С това име е известна територията, заключена между бул. "Черни връх" и улиците "Арарат", "Акад. Иван Буреш" и "Флора Кънева".

На ул. "Арарат" всички живеят с обет за мълчание и с едно наум
Re: Преглед на печата - 2010
19-02-2010 - 11:09:40
avatar
"Баба Марта бързала... Мехмед и Инджи вързала
Пазарът на мартеници лудна по сериали и Бойко

Дни преди Баба Марта нова мода от усукани бели и червени конци завладя сергиите в градове и села.

Мехмед и Инджи свършват за минути. Бойко се харчи, а и чалгаджийките – също, хвалят се продавачите на мартеници в Пловдив."


neo
Re: Преглед на печата - 2010
19-02-2010 - 12:53:43
322 млн. лв. от Сребърния фонд са изтеглени от БНБ през януари?
19.02.2010 08:25

Депозитът на в БНБ на „Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система”, известен като Сребърния фонд, е намалял с 322 млн. лв. през януари 2010 г. до 1,264 млрд. лв., показва текст в отчета на фонда, публикуван от Министерството на финансите.

В таблицата към отчета обаче е записано, че всичките 1,62 млрд. лв. активи на фонда са в БНБ към 31 януари 2010 г.

Още на 1 февруари обаче Министерството на финансите обяви, че фискалният резерв в БНБ е около 7 млрд. лв., от които 1,3 млрд. лв. на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

Така министерството е потвърдило за пренасочването на вложенията на фонда въпреки двусмислието в отчета.

Намалението с 322 млн. лв. е точно 19,8%, което е близо до прага за депозиране в банки, затова вече може би средствата са там и носят по-висока лихва. Но в таблицата към януарския отчет има нула в графата срещу Банки и 1,62 млрд. лв. в графата срещу БНБ.

Аргумент в полза на вложение в банките е идеята на финансовият министър Симеон Дянков от 19 октомври 2009 г. да вложи част от резерва в банките, за да получи по-висока лихва и повече приходи за бюджета.

Два дни по-късно обаче премиерът Бойко Борисов, заяви след среща с управителя на БНБ Иван Искров, че фискалният резерв няма да се пипа и остава в БНБ.

На 30 октомври Дянков изнесе данни, че кабинетът Станишев е депозирал фискалния резерв в 17 банки. Беше обещано, че ако средства от фискалния резерв се прехвърлят в търговските банки, те ще се избират открито с конкурс при ясни правила.

Къде е истината в текста към отчета и прессъобщението на МФ от 1 февруари или в таблицата към отчета?

През януари 2010 г. бюджетът завърши с 495 млн. лв. дефицит. За декември 2009 г. дефицитът беше 31,3 млн. лв.

За декември 2009 г. и януари 2010 г. фискалният резерв в БНБ е намалял с 550 млн. лв. до 7 млрд. лв. към 31 януари 2010 г.

Според Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система могат да бъдат инвестирани в 7 типа активи. Това са:

Средствата на фонда могат да се инвестират в:
- депозити в Българската народна банка;
- депозити в банки - не повече от двадесет на сто;
- акции на дружества емитенти от държави - членки на Европейския съюз, които са приети за търговия на регулирани пазари на ценни книжа или търгувани на многостранни системи за търговия в държави - членки на Европейския съюз, различни от акциите по ал. 8, т. 3 и 4, и които дружества имат присъден от международно призната агенция за кредитна оценка инвестиционен клас кредитен рейтинг за дългосрочните си задължения - не повече от 70 на сто;
- акции на дружества емитенти от трети държави, които са приети за търговия на регулирани пазари на ценни книжа или търгувани на многостранни системи за търговия и които дружества имат присъден от международно призната агенция за кредитна оценка инвестиционен клас кредитен рейтинг за дългосрочните си задължения, различни от акциите по ал. 8, т. 3 и 4 - не повече от 30 на сто;
- облигации и други дългови ценни книжа, различни от тези по ал. 8, т. 1 и 2, които имат присъден от международно призната агенция за кредитна оценка кредитен рейтинг от инвестиционен клас - не повече от 30 на сто;
- инструменти на паричния пазар - не повече от 10 на сто;
- други прехвърляеми ценни книжа, които дават право за придобиване на акции, или други ценни книжа, подобни на акции, чрез подписка или замяна на дружества по т. 3 и 4 - не повече от 10 на сто. [www.investor.bg]
Re: Преглед на печата - 2010
19-02-2010 - 13:59:26
Re: Преглед на печата - 2010
19-02-2010 - 13:59:43
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход