Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата - 2010

Публикувано от general 
Re: Преглед на печата - 2010
11-02-2010 - 14:23:34
То хубаво го хвали, ама май става въпрос за съдружието с обвинения Алексей Петров и гласното/негласното покровителство над Петров от страна на наш Бойко, а не за Обама*xxx*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-11 14:25 от gogolcho.
Re: Преглед на печата - 2010
11-02-2010 - 14:49:21
avatar
Явор Дачков е един от дупелизците на А.П., а статията му е някакакъв странен шахматен ход, заради който А.П. може да го нашамароса, като излезе smiling smiley
Re: Преглед на печата - 2010
11-02-2010 - 14:51:22
не гледам кои какъв е и за какво се бори
обаче гледам , че когато стане някакъв арест -после пускат еврофондовете ....
не е ли странно подобно съвпадение .........
Re: Преглед на печата - 2010
11-02-2010 - 18:56:55
avatar
Обратното броене започна...


Заменки. Присвояване. Източване на ДДС. Уредени обществени поръчки. Пищни купони. Контрабанда. Лобиране. Партийно спонсориране. Партийно инженерство. Злоупотреби с европари. Ордени „Стара планина”.
Яхти. Плеймейтки. Виенски, руски и други балове. Източване енергетика. Източване „Кремиковци”. Рекет. Благотворителност. Поръчкови убийства. АЕЦ – Белене. Връзки с властта. Чер хайвер. Недосегаеми. Разврат. Малки момченца и момиченца. Шампанско. Пури. Хаваите, Сейшелите, Дубай...
Кратък портрет на българския оригарх.

Мизерия. Грабежи. Унижения. Безработица. Здравеопазване по български. Гласуване. Участие в протести (чат-пат, когато ножа опре в кокала). Образование по български. Пътища по български. Високи лихви. Недостиг на детски градини. Топлофикация. Цени. Рекет. Турски сериали. Биг Брадър. Призиви за sms-и за благотворителност. Чалга. Новини от „силиконовата долина”. Кредити. Гадни съседи. Откраднати коли. Разводи. Самоубийства. Изневери. Бетонови курорти. Съсипана природа. Емигранти. Сълзи. Футбол. Пиянство. Проституция. Насилие. Правосъдие по български. Заплата. Скръб. Смърт. Безнадеждност.
Кратък портрет на останалите българи.

По средата - Бойко Борисов. Той трябва да реши с кои е. Олигарсите ще му ритнат столчето в мига, в който усетят, че не е с тях. Начини много: президентска партия и саботажи на всички нива в управленската машина са само два от тях. Те са свикнали държавата, тъпите българи и наивните европейци да им плащат масрафа. Пример: бюджетът за почистване на сняг на окръг Колумбия, САЩ, е 4 млн долара, а на София – 13 млн плюс 2 млн лева резерв (към 11 млн долара). Те няма да отстъпят. Няма да върнат плажовете, които свиха срещу пущинаци. Няма да се откажат от плеймейтките, шампанското и яхтите, които придобиха с престъпления под партиен "чадър". Витязите на прехода нямат друга алтернатива и няма да се спрат пред нищо. Ще играят ва банк и тяхното отроче - правосъдната система, ще ги защити.

Европа наблюдава Борисов. Тя знае какво е положението. Знае, че олигарсите не признават печалби от 20 %, защото са свикнали на 300, 500 и нагоре. Знае, както знаем и ние, че сме царството на корупцията. Затова внимателно следи Бойко Борисов, който е обещал и продължава да твърди, че е на страната на „другите” българи. Хубави думи, но без доказателства.
Странно спокойни са олигарсите. И има защо – нито един няма даден на прокурор. Нито един не е останал без заменките си, без яхтите си, без любимите си силиконови момиченца, без охраната си.

Снегът вали и покрива боклуците, скапаните пътища, гадните курорти, осакатените планини, необработените ниви, мизерните стопанства, неизмазаните къщи. Но не може да скрие омразата, новото атомно гориво на българската надежда. Ако Борисов пристане на олигарсите, ще се срещне с този нов феномен, рано или късно. Хората вече мразят от цялото си сърце. Така както някога са обичали. Ще заменят правосъдието с мъст. Случвало се е вече. Българинът не си ляга и не става с Библията, но знае какво е направил Давид с Голиат. Това трябва да има предвид премиерът, когато се държи като народен човек. Тази игра е опасна и си има цена.

Обратното броене започна...

Роберт Ковалски




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-11 18:59 от Servel.
Re: Преглед на печата - 2010
12-02-2010 - 01:15:02
Re: Преглед на печата - 2010
12-02-2010 - 01:52:11
avatar
Инвеститори вече жънат печалби от закупени имоти на дъното на пазара

11.02.2010 12:38

Редица проучвания сочат, че най-тежкият период на пазара на бизнес имоти в Европа вече е преминал, като се забелязват и първите признаци на устойчиво възстановяване.

Още един признак, който говори за това, е фактът, че вече някои инвеститори, закупили имоти по време на най-ниската точка на пазара, ги продават „със значителна печалба“ само няколко тримесечия по-късно.

Доклад на консултантската компания CB Richard Ellis Group (CBRE) сочи, че обемът от сделки с имоти, сключени през четвъртото тримесечие на 2009 г., е отчел ръст от 67% в сравнение с рекордно ниското първо тримесечие.

Също така в края на годината са се продавали активи на цени, значително по-високи от тези, на които са били закупени в началото на 2009 г.

Според компанията ръстът на инвестиционния пазар се движи от значително повишение на единичния обем на сделките и рязък ръст на броя на сделките.

През първото тримесечие средният обем на сделките бе едва 16 млн. евро. В последствие обаче, благодарение на комбинация от възстановяване в стойностите на имотите и възможността на инвеститорите да сключват по-обемни сделки, тази стойност се повиши до средно 23 млн. евро през последното тримесечие на миналата година.

Забележим е ръстът на активността в най-горния сегмент на пазара. През първото тримесечие на 2009 г. в Европа бяха сключени едва осем сделки с обем по-голям от 200 млн. евро, на обща стойност от 3,5 млрд. евро. Тези показатели отбелязаха последващ ръст през следващите тримесечия и през втората половина на годината броят на тези сделки беше 24, а общата им стойност – 9 млрд. евро.

Въпреки това частично възстановяване обаче, мащабните сделки са все още рядкост в сравнение с върха на пазара през третото тримесечие на 2007 г, когато средният обем на сделките беше 49 млрд. евро, а конкретно през това тримесечие имаше над 60 сделки с единичен обем над 200 млн. евро.

Дори с още по-бързи темпове от средния обем на сделките расте броят на сделките, сключени през втората половина на 2009 г. Както с повечето индикатори на пазара на бизнес имоти в Европа дъното на цикъла и в това отношение беше в началото на 2009 г., когато бяха сключени по-малко от 700 сделки. Последното тримесечие отчете изключително рязък ръст от 36% в сравнение с предходното и над 1100 сключени сделки. В резултат на това броят на сделките вече достигна 75% от този, регистриран по време на пика на пазара през 2007 г.
Re: Преглед на печата - 2010
12-02-2010 - 09:16:36
avatar
Quote

Само износът няма да дръпне българската икономика напред


Да очакваме ли трайно възстановяване на европейските пазари след излизане на еврозоната от рецесията? Кой е реалистичният сценарий за развитието на кризата в Европа според вас?
- Лошото е, че в последните месеци секторът на услугите е в застой, а те са основен фактор в западноевропейските икономики и формират около 75% от брутния им вътрешен продукт. Икономиката на Западна Европа няма да се възстанови бързо и нещата няма да се оправят до лятото, както се смяташе предварително.

Когато има 10% безработица, без изгледи скоро тя да намалее, може да се очаква и по-слабо потребление. Надявам се да не се стигне до спирала в това отношение - увеличаваща се безработица, което още повече да свие потреблението. Това важи с пълна сила и за България. Не виждам бързо възстановяване. Ако си говорим на езика на буквите и цифрите кризата върви към развитие под формата на корен квадратен - след кризата ни чака застой. Дано да не се сбъдне най-песимистичният сценарий за възстановяване тип W, защото това би усложнило нещата.

При подобен сценарий и тези бюджетни дефицити държавите, в това число и големите, едва ли биха издържали втори шок. Трудно ще се намерят и нови пари за спасяване на банки и компании, за стимулиране на потреблението и т.н. Ние като компания обаче няма да допуснем спадове и даже сме оптимисти за годината. След оповестяването на консолидирания отчет до седмица ще представим на инвеститорите и прогнозите си за 2010 г. На този етап не мога да представя конкретни цифри, но считам, че годината ще е по-добра.

Не се ли възлагат твърде много надежди на износителите ни да издърпат икономиката от стагнацията? Докъде се простират възможностите на експортно ориентираните компании?
- Няма какво да се заблуждаваме. Българските експортно ориентирани компании не могат да направят чудеса. Високият икономически растеж няма да се върне скоро. Не защото не сме устремени напред. Погледнете какво носеше растежа от предишните години и ще видите, че износът беше на трето, даже четвърто място. Двигателите - строителството и туризмът ги няма вече като определящи сектори.

Дори селското стопанство носеше значителен ръст, макар да има малък дял в БВП, просто защото тръгна от една много ниска база. Колкото и да им се иска на политици и икономисти, износът няма да дръпне българската икономика напред. Самите експортни компании са изправени пред проблеми, които в кризата ограничават възможностите им за механично увеличение на експорта. Конкуренцията на външните пазари е ожесточена, а опасността от изпадане в неплатежоспособност на клиентите там расте.

Нещата не са розови и не бива да очакваме износът на нашите компании да се повиши кой знае колко. Единственото, което спасява експорта през януари е ниската база от същия период на миналата година, когато нямаше газ. Сега нямаме проблеми със синьото гориво, но пък състоянието на международните пазари е лошо. Ако има някакъв ръст през първите три месеца на годината, той ще е на годишна база, но тенденцията е неблагоприятна.

Необходима ли е специална секторна политика към износителите от страна на държавата? От каква подкрепа се нуждаят предприятията?
- Държавата няма много налични механизми. Хубаво е, че съществува Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Държавата трябва да отдели повече средства за нея с ясното съзнание, че агенцията няма да печели, а ще губи пари. Целта на БАЕЗ трябва да е стимулиране на бизнеса, а не печалби. Нужни са повече пари и по-благоприятни условия за застраховане за компаниите. Допреди кризата в Германия и Франция имаше регистрирани 40 хил. фалита и предполагам, че сега са два пъти повече.

Можете да си представите колко голям е шансът българска фирма да попадне на компания, която е пред фалит. Тази ситуация е не само в двете страни, а в повечето европейски държави. Освен експортно застраховане държавата може да предложи и финансиране. Аз просто съм учуден от начина, по който експортната банка на САЩ - ЕxIm Bank, стимулира износа на американските компании. Видях го с очите си при разговори за доставка на оборудване от САЩ.

Доставчиците там са готови да ни предложат продукция с минимално първоначално плащане и разплащане чак след доставка и монтаж в България. Това се случва за първи път. Ако експортното ни кредитиране е уредено добре, ще може да се помогне много на българските предприятия, работещи за износ.

Банката за развитие не помага ли?
- Не знам към експортно ориентираните фирми да е имало нещо специално. Всяко правителство говори за бързо връщане на данък добавена стойност (ДДС), но това засега се оказват само обещания. Нищо не се е случило. И ако държавата може да направи нещо реално, то поне нека връща ДДС в срок. Това е една добра помощ. Защото когато държавата трябва да си събере данъците, го прави с голямо усърдие, но когато трябва да възстановява, нещата не стоят така и предпочита да бездейства.

Но пък така правителството си връзва бюджета. Вие нямате нищо против бюджетния баланс, нали?
- Да, но все пак това са плащания, които се дължат на бизнеса и не могат да се забравят. Ако не върнеш ДДС-то на един износител три месеца поред, той просто ще спре да изнася. За какви помощи за експортните ни компании говорим изобщо и какви схеми за подпомагане, ако тя не си изпълнява най-основните задължения.

Стабилността на бюджета се превърна в някаква фикс идея покрай стремежа да ни приемат в чакалнята на еврозоната, но реално погледнато ние си имаме голям валутен резерв и поне част от него можем да използваме, за да преодолее страната временните си затруднения. Трябва нещо да се направи, за да заработят тези пари за държавата и бизнеса. Нека не се заблуждаваме откъде идват парите в хазната - бизнесът е този, който плаща данъци.

Те идват от частните, не от държавните предприятия. И когато се създават проблеми на частния бизнес, няма откъде да се попълни бюджетът. Получава се един омагьосан кръг и затова държавата, която е седнала върху една торба с пари, трябва да развърже кесията и да си оправи задълженията и плащанията.

Какво може да даде от себе си бизнесът, за да излезе страната ни по-бързо от кризата?
- Да си плаща редовно данъците и, общо взето, в тази обстановка да се стреми да оцелее. Безработицата се увеличи до 10% и може да продължи да расте. Плащайки задълженията си, държавата помага и на финансите, защото на всеки безработен се плаща обезщетение.

Доколко има реална алтернатива на банковите кредити в България за финансиране и не се ли преувеличава мощта на европейските фондове?
- От всички 13 млрд. евро, които ЕС е предвидил по различните нейни програми, ние сме усвоили засега само 1%. Това е толкова смешно. Питам се у кого е вината и не виждам тя да е на някого друг освен на държавата. Ще ви дам пример. След провала на САПАРД, където банките кредитираха компании, които се оказа, че няма да получат еврофинансиране независимо дали са изрядни или неизрядни, сега как ги виждате кредитните институции при всичките проблеми да отпуснат заем само срещу спечелен проект.

Аз не го виждам. А цялата технология на европейските фондове е първо да спечелиш проект, да го финансираш със собствени средства или банков кредит и чак когато машините бъдат доставени и монтирани, идва комисия, пише се протокол и до 2-3 месеца се плащат парите. За да усвоиш европроект, трябва да имаш готови средства за инвестиция.

За мен тук е мястото на държавата, която трябва да осигури механизъм за поне частично финансиране на тези проекти и целево да отпусне средства през Банката за развитие и търговските банки. По този начин ще подпомогне процеса на усвояване на еврофондовете. В противен случай единият процент най-много да се увеличи до два. Сега вместо в криза да усвояваме тези милиарди, ние не правим нищо.

Как се справя "Монбат" с усвояването на своя проект по програма "Конкурентоспособност"?
- В началото наивно си мислехме, че ни чакат едни пари там. Няма такова нещо. Както споменах, компаниите първо си финансират инвестицията и едва след това си получават парите по фондовете. При нас се получи едно забавяне, защото технологията, която искаме да внедрим, все още не е разработена напълно. Чух, че ще има удължаване на срока на програмата и се надяваме да успеем. Иначе ще трябва да се откажем и да кандидатстваме отново догодина.

Атанас Бобоков: Само износът няма да дръпне българската икономика напред



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-12 09:18 от valsodar.
Re: Преглед на печата - 2010
12-02-2010 - 11:24:28
България - на сухо до 2011 [www.dw-world.de]
Re: Преглед на печата - 2010
12-02-2010 - 13:06:52
Re: Преглед на печата - 2010
12-02-2010 - 17:44:17
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход