Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

когато всички чакат некакви ЧУДЕСА , се случват само ЧУДЕСИИ , демек ОБРАТНОТО *ok*

Публикувано от мерЪклия за еФтиния 
Re: Кога ще излезем от кризата?
13-02-2010 - 17:21:51
Част от интервюто на ББ в панорама, цялото може да се види в сайта на бнт


Водещ: Европа казва и друго обаче. Всъщност вие казвате друго на Европа. Казвахме досега, че цел номер едно е пътя към еврото. Само че този път изглежда блокиран като границата с Гърция. И пак по вина на Гърция. Ще смените ли обаче целта в движение?

Бойко Борисов: Не. Но това не значи, че трябва да кажем на хората, че тази цел става труднопостижима в следващите две-три години.

Водещ: Труднопостижима? Не я обещавате?

Бойко Борисов: Вижте, аз понеже обичам да говоря ясно. Тя няма как да стане. И вчера разговарях и с шефа на Европейската централна банка, и с г-жа Меркел, Саркози и важните хора, които биха ми дали съвет. Просто уплаха, стреса от Гърция в момента в ЕС е просто не можете да си го представите.

Водещ: Аз мога да си го представя, но Симеон Дянков знае ли, че тази цел вече...

Бойко Борисов: Симеон Дянков, като му се обадих снощи, той продължава да не ми вярва дори на лошата новина и казва: не, ние сега ще работим да ги стабилизираме. Той иначе е много ентусиазиран, с хъс и мерак работи, вика: не, ние ще стабилизираме еврото, защото сега сме добри, дисциплинирани. Между другото, действително вчера и мен и естонския колега, ние сме единствените за пример в Европа.

Водещ: Тази дисциплина не коства ли фалити на български фирми, стягане на..?

Бойко Борисов: Вижте, какво значи „коства ли фалити”? Какво значи „коства ли фалити”?

Водещ: Ако разплащанията на фирмите са забавени...

Бойко Борисов: А защо са забавени? Защо предишното правителство не си ги е платило, да питам? Защо аз трябва сега да мисля за това, което те не са разплатили? За от ланския сняг, вече 100 пъти го повтарям, до строителните компании. Защо са позволили да се сключват договори, когато няма пари в бюджета? И сега тези строителни компании идват при мен и викат: „Да, де, ние тук за 10-12 млн. сме свършили работа. Плати я.” Къде ти е, защо когато няма в бюджета пари, ти си работил? Защо? Защо?

Водещ: Това за...

Бойко Борисов: За да вземат комисионните ли или какво?


С две думи го каза човека няма да стане.
?
Re: Кога ще излезем от кризата?
13-02-2010 - 17:38:18
avatar
Аз предлагам всички продавачи да си вдигнат цените на нива от лятото на 2008 год.
Така ще си продават на добра печалба, просто никои няма да загуби нито лев.
И ето - кризата е зад гърба ни.
Сядаме на кебапчета и гроздова ракия, и веселбата започва !*drunk*

Гърция да му мисли.

Еврото идва към България.
Re: Кога ще излезем от кризата?
13-02-2010 - 17:46:07
Quote

С две думи го каза човека няма да стане.

Влизането в чакалнята е политичско решение. Дянков и ББ трябваше оттам да бяха тръгнали - ако искат да влезем в еврозоната скоро, трябваше много, много лобиране. И едва когато има индикации, че ще ни вземат, тогава да се напрягаме за макроикономически показатели като дефицита. Щото мерките, които предприе Дянков хем бяха вредни за икономиката, хем ще се окажат напразни.

edit: Впрочем, издухахме го заради Гърция. След шмекерлъците и стъкмистиката на съседите, сега ще гледат под лупа статистиката и вероятно ще я проверяват отвсякъде. Което намалява много шансовете ни за еврозоната...



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-02-13 17:56 от gogolcho.
Re: Кога ще излезем от кризата?
13-02-2010 - 21:54:20
Евро, та евро. Еврото не е богинята Панацея за дереджето ни. Както и членството в ЕС. Да, би могло да развърже едни пари, които затвориха заради борда. А кой ще ги вземе и за какво ще ги изхарчи, никой дума не обелва. Стабилна била валутата. Мит. Глейте кво стана с еврото спрямо нестабилния долар само заради новините от Гърция. Сега си представете какво ще стане с еврото, ако някоя членка на еврозоната реши да се откаже от членството си, както вече се допуска от новите правила. Дори не да се откаже, а само да повдигне въпросът на всеослушание. Ще има яко шорт на еврото, а долара ъп. Нека не забравяме, коя все още е световната валута. И преди да се юрнете да ме опровергавате, ще охладя ентусиастите с това, че САЩ, Китай, Русия, плюс целия свят търгуват стоки и суровини в долари. Еле па оръжията, газта, ядреното гориво, златото, петрола...
Стабилността на еврото се крепи на стабилността на германската икономика. Обаче самата Германия сега изпитва на гърба си негативите от единната валута. Всички побратими са се оляли да харчат евтин кредит от Германия. И сега, когато изпитват трудности с връщането му и паре нема, пак към Германия гледат, да ги спасява. А Германия е в шах. Ако спаси Гърция, автоматично се нагърбва да спаси PIIGS, а защо не и целия ЕС. Ако отреже Гърция, еврото се срива и става сценария на Асен - няколко US цента за евро. Преди време написах, че да спасяваш задлъжнялост с кредит е все едно да гасиш пожар с бензин. Правилната политика в този случай е тази на Иля Илф и Евгений Петров, а именно "Спасение тонущих - в их руках"
Дали е фантазия всичко до тук? Спомнете си екюто.
Стабилността на всяка валута зависи от стабилността на икономиката. ЕС се нагъзи с редица държави, които по политически причини дълго време се радваха на стабилна обща валута и просперитет, срещу евтин кредит, десетилетия сиеста и лежане по гръб. За сметка на това, доиче машината работеше и произвеждаше реален продукт. Да, но времето на сиестата приключи. И точно когато приключи, ББ реши да се включи.
С всичко до тук исках да кажа, че валутата и икономиката са тясно свързани. И ако трябва да спасяваме България, то е наложително да развиваме икономика. Не недвижими имоти, а производство и износ. Защо не НИ? Защото не могат да се изнасят. На нас ни трябва износ, който да вкарва повече пари в държавата, отколкото вноса изнася. Такива отрасли са енергетиката, селското стопанство, леката, тежката промишленост и туризма, но не и строителството на коптори. Според мен там е бъдещето и светлината в тунела за България. Погледнете Китай, погледнете Бразилия, погледнете Германия. Имали сме конвертируем лев с който българите сме си плащали кайвето на Шанз Елизе. Историята помни.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-13 23:43 от Scyther.
Re: Кога ще излезем от кризата?
13-02-2010 - 22:42:20
Браво ,това са сериозни приказки ...само дето няма кой ги чуе пък и не е "удобно" да се коментира.
Не и от тези политици и от тези партии - същите които съсипаха "лошата соц.икономика" чрез грабежи, ликвидации и приватизации в името на "демокрацията и свободния пазар".Хайде сега да видим как се строят и оборудват наново фабрики и заводи за високотехнологични производства и как се обучават кадри за тях.
Ама...каквото сам си направиш и най-големия ти враг не може да ти го стори.
Re: Кога ще излезем от кризата?
13-02-2010 - 23:09:00
Благодаря за оценката!
tot
Re: Кога ще излезем от кризата?
14-02-2010 - 00:31:48
Въпроса е в каква валута хората да държат спестяванията си. Много изгоряха след резкия спад на долара последните години и вече не искат и да чуят за него. Сега може би ще се случи същото и с еврото. Лева ни е вързан към него, но и не сме сигурни утре какво може да ни сервират нашите управници... То какво остана, да купуваме китайски юани или рубли smiling smiley
Re: Кога ще излезем от кризата?
14-02-2010 - 01:22:04
avatar
Аз съм на долар и паунд 1:1.паунда си е като евро без Прасенцата.Преди да се заговори за Гърция и другите последните месеци се движеха доста синхронно, сега паунда се вдига спрямо еврото заради този проблем, а и е най-мачканата валута последните 2 години,почти няма накъде повече. В края на лятото ще се наложи да вдигат ОЛП и да изпреварят всички други.По това време ще имат вече и ясен растеж на БВП, ще почне да се вдига по -сериозно и паунда.

Колкото до България-ако влезем в ЕРМ2- ок, ако не , не е проблем поради борда.Евро не ни трябва поне 5 години от сега нататък.Фен съм на ЕРМ2 с максимално широк банд.
Усвояването на средства от Европрограмите ще е съдбоносно за България. Последните 3 години изпапкахме пари за 5, така че следващите 5 години ще папкаме пари за 3, т.е. всяко центче помощ от ЕС ще е важно.Искам и закон за личния фалит, ама на ББ няма да му разрешат, дори и да иска да го приеме.
Дано Италия не се разклати скоро, че ако и италиянските пари подобно на гръцките почнат да бягат още повече от България ще стане много неприятно.Нямам предвид само Уникредит, знаете за сериозното присъствие на италиянски пари в австрийската банкова система.

Пък със скопени гръцки, италиянски и австрийски банки в България какво остава?Цецкината банка?:]

НАЙ-ОБИЧАМ БОБА, ЛЕБА И ДА ЕБА!
Re: Кога ще излезем от кризата?
14-02-2010 - 01:37:07
avatar
Аман и от това реване, че действията на Дянков досъсипвали икономиката.Половината икономика на България е свързана със строителство и банково дело.Нормално е при новите условие-спиране на лесни кредити да има поне 30 % свиване. Това е неизбежно.Най-големия тумор при човека е бил над 20 кг, и са го изрязали наведнаж, а не на порцийки с междинни оздравителни мерки.Пациента е възстановен напълно.
Имаме и над 80милиарда междуфирмена задлъжнялост-как ще се изчисти-с фалити или с хууууууубава инфлацийка?Кое избирате?
Почти съм сигурен, че по подобен начин мисли и Симеон Дянков, знаете от коя школа идва.Или да вземем 50-60 милр евра държавни кредити, да си оправин кефа за няколко години, пък после ще му мислим.Гърците пробваха вече-не работи за дълго играта.

НАЙ-ОБИЧАМ БОБА, ЛЕБА И ДА ЕБА!
Re: Кога ще излезем от кризата?
14-02-2010 - 08:09:36
Гампер ти си пич. Много харесвам когато някой си пише сам по форумите. Само да добавя и моето мнение за валутите. Евро долар няма да падне в близките 3 години под 1.25 запомни. А от паунда не чакай много геройства в края на лятото. Няма да ти кажа защо. Ще видиш, че разговорите около Гърция ще отшумят до месец, два и пак ще се върнем на огромния дефицит в УСА Нищо че уж имало индикации за излизане от кризата в УСА. На еврото му е рано да го списвате. Това което става сега в ПИГС, просто е едно по-сериозно изпитание пред него, но ще се справи и даже сега е малко полезно за Европа че изпусна малко въздух от него. Но не очаквай кой знае какво повече.

_________________
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход