Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

София - икономически остров на спасение

Публикувано от TZARS 
Re: София - икономически остров на спасение
15-04-2010 - 14:13:06
avatar
През 2025 година населението на област София-град ще достигне 1,277 млн. души, или с 2% повече спрямо края на 2009. Това показва демографска прогноза на Националния статистически институт (НСИ). Според статистиката посочената година ще бъде пикова в нарастването на населението на областта. През 2020 година населението ще бъде 1,275 млн. души, каквото ще бъде и в края на прогнозирания период - 2030 година. В края на 2009 година населението на София е 1,249 млн. души, което означава, че една шеста от българските граждани живеят в столицата. За една година, в резултат на механичния и естествения прираст населението на областта се е увеличило с 2739 души - 0,2 на сто. Административната област София-град се състои от четири града и 34 села. В края на 2009 г. 95,4 на сто от населението на областта живеят в градовете. През 2009 година за първи път от 18 години насам в областта се отчита положителен прираст.

Ей тва е майна, - расте, но не старее !
Re: София - икономически остров на спасение
15-04-2010 - 14:21:09
avatar
Само дето не е така. Никой не слага в сметката хората под наем, които не са се регистрирали.
Re: София - икономически остров на спасение
15-04-2010 - 14:52:54
Quote
камелия
Само дето не е така. Никой не слага в сметката хората под наем, които не са се регистрирали.

Защо, ти да не би да ги водиш на отчет?

купувъ нищу, прудавъ сичку, нъема крупиетъ и давъ под наем почти девици
=====+++Баш Агенция.ком+++=====
Re: София - икономически остров на спасение
15-04-2010 - 22:54:16
avatar
Аз ги водя на отчет. Теб не съм те виждал и срещал. Другият път да дойдеш при мен с картончето и пълномощно от Айше!
ЯВЯВАНЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
Re: София - икономически остров на спасение
16-04-2010 - 17:29:46
И колко хора живеят в София в момента според вас?
Re: София - икономически остров на спасение
16-04-2010 - 17:38:58
avatar
Quote
Баш Брокеро
Quote
камелия
Само дето не е така. Никой не слага в сметката хората под наем, които не са се регистрирали.

Защо, ти да не би да ги водиш на отчет?

Не, ако ги водех, щях да ти кажа колко са. Сещам се, обаче, за тези в нашия вход. В един апартамент са 5 големи и едно бебе. По толкова да са във всеки вход, пак са огромен брой. А ти, регистрирал ли си се?
Re: София - икономически остров на спасение
16-04-2010 - 19:00:56
avatar
Софиянци се преселват в Търговище
Публикувана: Петък, 16-ти Април 2010, автор: 24 часа онлайн; прочитания: 1395; коментари: 0

Предпочитано място за столичаните, които искат да живеят на по-спокойно място се оказва региона на Търговище. Това сочат данни от териториалното бюро „Статистика", съобщи БГНЕС.

Вероятно спокойствието на средно големия град и красивата природа, карат не само столичани, а и жители на Велико Търново и Шумен да се заселват в Търговище. Друг вероятен фактор е и удобното географско местоположение на региона.

Впечатление прави още, че в търговищко се изкупуват много къщи от чужденци, предимно от Холандия.

Въпреки, че в началото на годината стана ясно, че Община Търговище има положителен естествен прираст, това не може да се твърди за областта. Населението на региона се топи. Според изчисленията в края на миналата година жителите са били 129 675. Ако тенденцията се запази до 2030 г. ще намалеят до 108 652, като през пет години спадът ще бъде с по пет хиляди души.

Заселилите се в областта през годината са били 2 244 души, спрямо 3 242-ма напуснали търговищко. Според изследването причина за напускането им е търсенето на препитание и по-добри условия на живот в големите градове.

*xxx*

SERDICA MEA ROMA EST!!!
Re: София - икономически остров на спасение
17-04-2010 - 08:13:14
avatar
Адрес в София? Не и без хазяина
16-04-2010 в раздел Актуално • Източник: 24 часа
Хора, които живеят под наем в София, вече много трудно могат да се регистрират с постоянен адрес, необходим за издаване на лични документи. Причина са заповеди на районни кметове хазяинът лично да се яви в служба ЕСГРАОН. Ако не може, трябва да даде личната си карта на наемателя, нотариално заверено съгласие или да изпрати упълномощено от него лице. Подобни проблеми в други големи градове, като Пловдив и Варна, няма.

“Договорът за наем вече не е достатъчно основание за адресна регистрация”, оплака се в редакцията на "24 часа" Милена Тодорова, която живее в кв. “Хаджи Димитър”. Тя идва в София преди 15 г. и е все под наем. “Тези дни изтича личната ми карта и отидох в община "Подуяне", за да актуализирам адресната си регистрация - разказва тя. - Изключително трудно е да доведа лично хазяина, защото той живее в друг град, а на мен документът ми трябва бързо.” Едното дете на Милена е хронично болно, а за другото получава майчинство.

“Като мен в двумилионна София са още поне десетки хиляди, а може би и повече. Зная, че много хазяи живеят в чужбина и с години не се връщат в България. Как тогава техните наематели да си извадят лични документи?"

“Обясниха ми, че така се затягал режимът на адресната регистрация, за да няма злоупотреби. Обаче злоупотреби винаги може да има. Всеки ден в София се крадат десетки лични карти, с тях през първите дни може да си прави кой каквото поиска. Това не е основание чиновниците да наказват добросъвестни граждани”, казва още Тодорова.

Проверка в район "Подуяне" потвърди, че там се изисква лично присъствие на наемодателя или представяне на личната му карта. Позоваха се на вътрешна заповед от районния кмет, издадена преди около месец. Основанието е новият член 99а в Закона за гражданската регистрация. Повечето общини в София работят на този принцип, поясни служителката. На въпрос какво да прави наемателят, ако собственикът на жилището, дал му го под наем, живее в чужбина, отговорът беше: "Ами няма да се регистрира!"

В община "Илинден" също искат очна ставка с хазяина. В краен случай можело и с нотариално заверено пълномощно. Ако наемодателят е в чужбина, отива в консулство или прави нотариална заверка, която после се превежда и легализира.

Текстът в закона гласи: “На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.”

В закона обаче не е посочено по какъв ред и с какви документи да се удостовери съгласието на собственика. Затова разпорежданията на районните кметове може да се окажат незаконосъобразни, но целта е да се овладее проблемът с регистрацията на ромите, които се самонастаняват и се регистрират по 20 човека в една стая, признават неофициално общинари.

Условието е неизпълнимо. Да представиш личната карта на наемодателя или да го заведеш до общината, за да актуализираш адресната си регистрация, е неизпълнимо условие, коментира известният адвокат по граждански дела Александър Джеров.

Никой не може да бъде задължен да даде личната си карта, подчерта той. Юристът изтъкна и друг аргумент - наемодателят може да живее в чужбина, в друг град, да е на лечение в болница и да няма възможност да отиде до общината.

Възможно е наемателят изобщо да не знае къде живее собственикът на жилището, ако го е пренаел. Не е изключено наемодателят по субективни причини да не иска да се яви пред общинските чиновници.

Дори когато собствениците на жилището са в София, е трудно да ги накараш да отделят няколко часа да обикалят по гишетата, казват наематели. Много пък не искат да извадят на светло приходите си от наем, за да не плащат данъци.

"Има дупка в Закона за гражданската регистрация, защото според него всеки може да се регистрира, на който адрес си поиска, а няма механизъм, по който след това дори собственикът на имота да го отпише", заяви кметът на район "Искър" Йордан Томов.

Според него обаче е редно собственикът да даде съгласието си друг човек да се регистрира в неговия имот. Собственикът трябва да представи и нотариален акт, с който да докаже правата си върху имота, за да няма злоупотреби. Когато собственикът е в чужбина, домоуправителят също може да удостовери дали лицето, което иска да се регистрира, наистина живее на посочения адрес.

"Много повече са злоупотребите с адресните регистрации. Имаме случай, в който в един фургон са регистрирани, че живеят, над 100 души. Става нещо ужасно. Трябва да се направят промени в нормативната уредба и да се спре с тези практики. Преди години софийското жителство беше подобен механизъм. То обаче няма как да се върне", смята Томов.

Колегата му от район "Студентски" Димитър Дилчев е категоричен, че в закона трябва да се предвиди възможност собствениците да могат да отписват лицата, които вече не живеят в имотите им. В район "Надежда" действа регистър за собствениците, които не желаят други лица да се регистрират в имотите им. Това става след попълване на заявление. В регистъра има 40 души. Когато хазяинът не е подал такова заявление, наемателят се регистрира само с лична карта.

"Около 12 000 живеят без адресна регистрация само в нашия район. Тези хора ползват благините на града, но не плащат данъци", каза кметът на района Димитър Димов. По Закона за етажната собственост те ще бъдат поканени с писма да си направят адресни регистрации. Досега обаче едва 30 от 1160 входа в "Надежда" са се регистрирали по закона. По изчисления на Димов във всеки вход има между 6 и 12 души без регистрация.

В район "Връбница" също се изисква съгласието на собственика. "Нямаме много случаи, в които хората да не могат да се регистрират заради проблеми със собственика. Имаме обаче доста случаи на десетки роми, регистрирани на един адрес. Сега законът не ни позволява да направим нещо. Ако се приеме промяна, която да регламентира колко души могат да се регистрират на един адрес, ще ни се отвържат ръцете и ще може да отказваме регистрация", обясни кметът на район "Връбница" Младен Младенов. Изборният туризъм и имотните измами също са сред мотивите на кметовете за затягане на режима.Принт новината »
Изпрати на приятел

SERDICA MEA ROMA EST!!!
Re: София - икономически остров на спасение
17-04-2010 - 16:36:31
Камелче, скъпа моя ...
Пет човека и бебе ... добре повярвах ти. Все пак дали са регистрирани, знаеш ли?
Хайде сега донапиши, моля те, във вашия вход:
Колко апартаменти са празни.
В колко апартамента живеят самички по 1-2 пенсионера, дето в близките 5-10 години ще ритнат камбаната. Кофти е така да се говори, ама фактите са си факти...
Колко души от входа са в чужбина отдавна (и няма да се върнат), а се водят с регистрация в София.
Колко деца има във входа.
Предварително благодаря.
После ще обсъдим резултатите.
Re: София - икономически остров на спасение
17-04-2010 - 17:15:02
Съгласен съм с формулировката, но трябва да се знае едно - цената която се плаща за това е въздуха, който се диша в София и частично, храната, за тези които пазаруват от обикновените западни вериги.
Моля се да не следваме гръцкия модел на концентрация, защото София се крепи най-вече на outsourcing дейностите и това в един момемт може да се смени. Другия момент е, че София ще е парадния кон на това правителство, така че не очаквам населението да намалява, виж кач. на живот е една друга тема.

Но за някой който е независим от локацията за работата си, София е доста лош избор за място за живот ....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход