Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие

Публикувано от OwnerBG 
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
28-02-2010 - 16:43:00
avatar
Сега ще ги видим колко са работливи гърците:

ЕС втвърдява тона към Гърция

"Гърция трябва да увеличи усилията си и да предприеме още действия за намаляване на дефицита", заяви Юнкер, който оглавява групата на финансовите министри на еврозоната, цитиран от вестник "Елефтеротипия".

"Ако не ни убеди, тогава може да се изправи пред санкции. Гърция трябва да разбере, че данъкоплатците в Германия, Белгия или Люксембург не са готови да поправят грешките на гръцката финансова политика", заяви Юнкер.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
02-03-2010 - 15:14:45
avatar
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
02-03-2010 - 19:03:01
Оли Рен стана гръцки премиер за ден
02 март 2010 / News.dir.bg
Пакет от нови болезнени мерки за овладяване на финансовата криза ще обяви утре гръцкото правителство.

Вчера в Атина за разговори бе комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, придружаван от представители на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд, съобщава БТА, позовавайки се на гръцките вестници. За тези мерки днес следобед премиерът Георгиос Папандреу ще информира парламентарната група на управляващата Социалистическа партия ПАСОК. Очаква се Папандреу да поиска подкрепа от депутатите-социалисти за пакета от мерки.

Наблюдателите коментират, че мерките са били по наставления на Оли Рен, който след разговорите с ръководството в Атина призовал гърците да проявят "кураж".
"Вземете нови мерки и кураж, гърци", казал Оли Рен, според в. "Сити прес". Финландският еврокомисар призовал правителството възможно най-скоро да обяви допълнителни мерки, а политическите сили и социалните партньори да ги подкрепят.
"Това е критичен момент за бъдещето на Гърция", казал Рен и добавил, че "никоя страна от еврозоната не може да живее постоянно извън възможностите си".

На въпрос дали ще бъде премахната 14-та заплата, еврокомисарят споделил мнението на Брюксел, че "е необходимо да бъдат намалени държавните разходи за заплати", но подчертал, че "това трябва да реши гръцкото правителство и да огласи конкретни мерки".

В. "Авриани" отбелязва, че Оли Рен вчера бил влязъл в ролята на премиер и че се държал като "гаулайтер". Припомня се, че премиерът Папандреу вчера е дал да се разбере, че се задава "ножица" за 14-та заплата, като казал, че гърците са готови да направят жертви, за да може страната да излезе от кризата.

В. "Вима" пише, че в ръцете си Папандреу държал три сценария за орязване или премахване на 14-та заплата и че това щяло да стане или еднократно, или на части. Смята се, че с 20 на сто ще бъдат съкратени бонусите за Великден и Коледа и надбавката към отпуската. Вторият вариант бил тази надбавка да бъде премахната, а третият - тя да бъде намалена с 30 на сто, както и бонусът за Коледа. Предполага се, че мерките, които трябва да донесат икономии в размер на 3,5-4 млрд. евро, щели да предвиждат още замразяване на пенсиите за тази година, увеличаване на ДДС с два пункта, увеличаване на акцизите върху горивата, напитките и цигарите, нарастване на специалната такса за леките автомобили над 1600 кубика и облагането с данък на луксозните стоки.

Синдикатите са против тези мерки на правителството. Дясната опозиция вини кабинета за това затягане на коланите и двупартийния модел в страната. Според нея правителството "е предало без бой страната на милостта на международни борсови пазари". Вестникът коментира, че това ще е третият пакет от мерки, предприемани досега от правителството под натиска на Брюксел, от които се чака да бъдат икономисани 4,8 млрд. евро.


· Коментари (20) · ”Шок и ужас” за Гърция срещу 30 милиарда евро · Юнкер: Гърция да се стяга, иначе санкции




Коментари (20)
abc (02.03.2010 г. | 13:29ч.)
Ама те 14 заплати ли получават, или някой не знае колко месеца има годината - 12, плюс една извънредна заплата правят 13 заплати. Не бях чувал досега в някоя страна да има 14 заплати.
До Антисоциалист за... (02.03.2010 г. | 13:25ч.)
Глупи, какъв социализъм ти тресе болната тиква? Гаулайтер е ръководител на област. Свързва се с партиен пост във фашистка Германия. Маниащината е психопатия, знаеш ли? Заври си анти-то отзад и се лекувай!
Антисоциалист за СССР, гаулайтери и 3-ти март (02.03.2010 г. | 12:42ч.)
Господа, не Ви питаха дали искате членство на Родината Ви в новия Световен Съюз на Социалистическите Републики. Ето защо! За да Ви пращат гаулайтери и тук когато им трябва. Нали виждате общото - и в България, и в Гърция, а имаше и други случаи. Нерадостната разликата е в това, че Гърция няма местни гаулайтери, а България има. Честит 3-ти март!
AXAor (02.03.2010 г. | 12:16ч.)
Тази 14 заплата с такова постоянство се размахва из медийното ни пространство, че май изводът трябва да бъде колко са лоши икономическите резултати ако народът получава 13 и 14 заплата, което може да се представи и просто като по-високо годишно трудово възнаграждение.
Xstasy (02.03.2010 г. | 12:15ч.)
Ей, тези социалисти и Бруней да започнат да управляват - и него ще съсипят!
ние сме бедни (02.03.2010 г. | 12:01ч.)
Трябва да е ясно на всеки,ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ- БЕДНИ,НАЙ -ЗА ОЖАЛВАНЕ,ГЪРЦИТЕ СА НА БЯЛ КОН ,САМО ЧЕ НАРОЧНО СЕ ОПЛАКВАТ И ПОНЕЖЕ НЕ СА СКАПАНИТЕ БЪЛГАРИ-ГЛУПАЦИ ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ И ТО ЗА СМЕТКА И НА НАС!!!!!!!!!!!!!!!
Ха ха (02.03.2010 г. | 11:46ч.)
Голямо удоволствие е да се четат коментарите в този глупав форум. Абе вие живи ги оплакахте гърците. Те направо са умрели. Всеки ден там умират от глад по 1200 души, 3000 на ден остават без работа, всяка година там 2000 деца не тръгват на училище от бедност. Леле, леле. Познати ми са ви тези цифри. Да ви кажа ли колко българи работят в Гърция и хранят българи тук? Или си знаете!!?? Интересно каква част от стоките в БГ са гръцки, особено плодовете и зеленчуците!!?? Не бяха ли гърците тези, които протестираха в защита на баългарка, залята с киселина? Колко мероприятия са проведени такива в БГ!?? Не предостави ли гръцката администрация на същата българка жилище!?? Странни ми се виждат някаи писания тук. Говорят за шизофрения и кретенизам. Гърците ще се оправят много преди нас. Вервайте ми! Така, както Сърбия е много по-развита страна от БГ, въпреки, че там се водиха бойни действия. Защо ли? Защото те имат развито чувство за общност! Защото те знаят как да защитават правата си, видно от последните протести! Не ви ли прави впечатление, че в БГ-медиите вече излезна информация, че в Разградско цели села продават части от тялото си, за да оцелеят. Да сте чули за случай като този в Могилино с реализация в Гърция. Да сте чули в Гърция да протестират за 12,5 евро, както правят младите майки в БГ. Вижте и написаното от ”мама (02.03.2010 г. | 10:58ч.)” Това е тъжно. Много тъжно. Защото в БГ за първи път е въведен и държавен рекет по отношения на дължими суми от бюджета за фирми - 10% отстъпка и си получаваш парите. Кой ли трябва да се срамува от състоянието си? Хаха. Желая ви щастие в опитите си да избиете комплексите. Гърците може да имат проблеми, но те не са по-големи от тези на най-бедната нациа в Европа. Искате европейско поведение спрямо вас, а вие деминстрирате ориенталските си нрави.
до Българин (02.03.2010 г. | 11:16ч.)
Ами докато са го трупали този дълг са си живели добре. Сега обаче трябва да го връщат, а те пак искат да си живеят добре, но няма как да стане. Вече други ще ги управляват не само за ден. Опозицията, като знае как да се измъкнат с бой, да предложи конкретни мерки. Но аз си мисля, че този път и бой ще ядат, и парите ще върнат.
хммм (02.03.2010 г. | 11:15ч.)
С каквото и да ги наказват гърците,пак няма да достигнат нашето мизерно ниво. Нито орязаните от тях пари ще влязат в нашите джобове.Както похвалите от този и оня европейски мазник и тунеядец няма да ни напълнят хладилниците.Внимате са с тях,защото знаят какво следва-ако им кажат-няма 13+14 заплата,няма пари за отпуските,да там дават и такива,гоним полови на улицата,ще стане война. Там прагът на търпение не е безгранично висок като нашия.Хайде да излезе Мъдянков и да обясни като сме отличниците на ЕС, защо например няма да има 13 заплата тук? 14 не е имало,няма и да мечтаем за такава. Защо гръцките заплати тепърва ще ги замразяват,а нашите са замразени от 1-2 години?Изключвам тези в министерства ,парламент и прочие кръвопийци.
МАЛЯКА (02.03.2010 г. | 11:06ч.)
Голем проблем с тая 14-та заплата smiling smiley)) Кат не им харесва да си намерят работа тук в България smiling smiley))
Kureto (02.03.2010 г. | 11:03ч.)
”никоя страна от еврозоната не може да живее постоянно извън възможностите си”. Но, в България можем? Заплатите ни са 400 евро, докато кв.м. жилищна площ е 1000 евро?!?
мама (02.03.2010 г. | 10:58ч.)
Горките-живи да ги ожалиме-тука гонят от работа, че съм била родила 2 деца, те горките плачат за 14 та заплата, поне имат някаква гордост за разлика от нас тука дето сме се превърнали в амеби и освен да се жалваме един на друг- никои нищо не предприема! Затова кои откъде доиде ще ни такова!
МАН (02.03.2010 г. | 10:54ч.)
Крайно време е ЕС да обуздае тая мързелива гръцка пасмина! Криза е за всички само те реват непрекъснато, все други сам им виновни!
КОЛЬО (02.03.2010 г. | 10:39ч.)
ТЕ ВЗЕМАТ ПО 14 ЗАПЛАТИ-12 МЕСЕЧНИ ПЛЮС ВЕЛИКДЕНСКА И КОЛЕДНА, А НИЕ 12 МЕСЕЧНИ МИНУС ДВА МЕСЕЦА НЕПЛАТЕНА. ТОВА Е ШОК И УЖАС.ЗАТОВА СА И ТОЛКОВА ВЯРВАЩИ.
бай Петко (02.03.2010 г. | 10:39ч.)
Не я разбирам аз тази драма със 14-тата заплата. Е ми като е толкоз болезнено да не я режат има още 13 други заплати някоя от тях да резнат!
Българин (02.03.2010 г. | 10:39ч.)
-Имам един порст въпрос, който ще задам в ефир: -Защо и как в една Гърция с 300 милярда външен дълг, хората живеят по-добре!? -До колкото знам, нашият дълг не надвишава 50 милиярда, а живеем, като скотове...Явно има неща, които са различни от цифрите, ама на хората просто им се живее. -Ако и тоя път не стане, поне дайте някакъв смислен отговор на нас простосмъртните, да си купуваме въженца и да се бесиме самостоятелно, за да ви е угодно!? -Нема такъв цирк, верно, че изгоря ама сменете поне сценария, че вече не се издържа...
Ник (02.03.2010 г. | 10:33ч.)
Ще ме извинявате братя гърци, но в България и 13 заплата не взимаме. Ми как успяхте да се улеете така с 400 млрд. дефицит. Потърсете сметката на правителството. При нас и излишък и дефицит все тая. Всяка година се вдигат акцизите на всичко, замразяват се пенсии и заплати дори се намаляват, безработицата расте, сивия сектор се увеличава.
Хаберий (02.03.2010 г. | 10:32ч.)
Дайте да им пратим Кристалина Георгиева, то голямо бедствие, леко орязана 14-та заплата??! Негодяи!!! Трява да си останат до 11 заплати, 1 за ЕС да си изплатят гяволука.
bst (02.03.2010 г. | 10:21ч.)
леле, страшна саможертва. дайте да им пратим хуманитарна помощ и кеш!
ana (02.03.2010 г. | 10:11ч.)
14-A ZAPLATA. Това ли юе е най-болезненото. И искат 64 МИЛИАРДА помощ дааааа, май ще връщат драхмите с многото нули



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-02 19:03 от general.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
02-03-2010 - 19:51:45
Quote
2010
[www.blitz.bg]

Ха така, иначе имало повишение на кредитирането! Мама им банки, така ги вартят нещата че никой немой ги разбра
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-03-2010 - 10:53:59
avatar
Без паника! Няма риск за гръцките банки у нас
Публикувана: Вторник,
2-ри Март 2010, автор:
24 Часа;

СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ, БАНКЕР

Не трябва да има паника, че заради кризата в Гърция ще пострада банковият сектор у нас.

Засега няма индикации дали кризата ще се отрази на банките там и дали това ще рефлектира и върху този сектор у нас. Включително свалянето на кредитния рейтинг на някои гръцки банки, което беше следствие от понижението на този на държавата, не е показател, че те са станали по-рискови. Защото бяхме свидетели на голям парадокс - фалиралите инвестиционни банки в Америка до последно бяха с най-високия рейтинг.

Затова не трябва да има паника от тази гледна точка. За момента няма индикации за риск в банковата система - нито отвън, нито вътре в страната.

Въпреки това при гръцките банки има проблем, но той е заради общото състояние на държавата, не на банковата им система. Той се състои в това, че се ограничават възможностите за получаване на ресурс. Не съм убеден, че ако се наложи банки да молят Европейската централна банка за финансиране, ще им бъде отпуснато, може да не стане.

Но все пак банките, които присъстват в България, са големи, имат достъп до други източници на финансиране - от ЕИБ, ЕБВР и т.н., и при нужда могат да получат ресурс оттам.

Другото притеснение е, че заради ситуацията в Гърция гръцките банки ще са принудени да поддържат високи лихви по депозити у нас, за да не загубят ресурс. Това ще ги задържи високи в цялата банкова система. Така и лихвите по кредити трудно ще паднат осезаемо скоро.

Голяма част от гръцките банки провокираха много пазара в България в годините преди кризата - дори и тези, които бяха консервативни, се поддадоха на еуфорията и станаха агресивни.

Вкараха евтин ресурс в стремежа си да вземат голям пазарен дял и заедно с още една чужда банка започнаха да завземат клиенти. Така създадоха бърз кредитен портфейл при относително ниска цена - 5-6%. Сега в кризата той става нискодоходен.

В същото време тези банки са принудени и плащат изключително висока цена на привлечения ресурс - 8-9 и дори в отделни случаи и 10-11%. Колкото да са се вдигнали лихвите по стари кредити, при тези високи лихви по депозити и влошаване на кредитния портфейл тези банки са обречени да тръпят загуби.

Но и това все още нищо не значи. Защото капиталовата адекватност и резервите у нас са големи, и няма нужда от притеснения. Въпреки това опираме до въпроса - ако до края на годината не излезем от кризата, дали състоянието им няма да се влоши и да се наложи капиталът им да се увеличава, или друга намеса?

Трябва да ги предизвикаме, а не с лека ръка да ни отхвърлят. Имаме договор за присъединяване, в който има критерии. Ако ги изпълняваме, не би трябвало да ни спират. Пък и влизайки в чакалнята, ако не ги спазваме, може да не ни пуснат в еврозоната.

Спори се дали е добре паралелно да въвеждаме еврото. Не виждам рискове.

Ние работим с фиксиран курс, българинът е свикнал с еврото, над 50% от спестяванията са във валута. След пускането на платежната система "Таргет 2" ще се увеличат разплащанията на фирми в евро. Няма и носталгия по лева. Така и притеснението, че цените ще се увеличат при въвеждането на еврото, ще се изживее по-рано.

И гръцките банки и някои чужди банки, за да избегнат мерките на БНБ за ограничение на кредитния бум, продадоха кредитни портфейли на централите, които бяха добри като доходност и обезпечение. Сега ги изкупуват обратно с пари от привлечения ресурс. Така излиза ресурс навън, но това не е страшно, защото рано или късно той ще трябва да излезе.

Освен това моментът е добър, защото в България няма ликвидна криза. Лихвата на междубанковия пазар е смехотворно ниска, т.е. има голямо предлагане на пари и ниско търсене.

Обратното изкупуване има позитивен ефект, защото се връщат портфейли с добро качество и така се миксират съществуващите.

Това, което не одобрявам, е, че статистиката на БНБ дава усреднени величини, които не дават представа каква част от ръста на кредитирането се дължи на реално отпуснати кредити и каква - на обратното изкупуване на портфейли. Ако не е от реално кредитиране, това означава, че банките сме длъжници към икономиката - не сме вкарали реални пари. Предполагам, че БНБ следи денонощно гръцките банки заради ситуацията в Гърция, възможно е от тях да искат много по-подробна информация. Законът задължава централната банка да има различни сценарии и да е подготвена, ако дадена банка влезе в сценарий криза. При него има различен начин на изчисление на показателите за ликвидност, капиталова адекватост, за подаване на информация.

Централната банка трябва да има готовност за изпреварващи действия и това, че показателите сега са добри, не трябва да ги успокоява.

Гражданите обаче трябва да са спокойни, защото от гледна точка на нормативната уредба компетентните контролни органи имат големи възможности за следене на ситуацията и предприемане на мерки, ако е необходимо.

Гражданите трябва да са спокойни и за това, че има система за гарантиране на влоговете в банките. Малко са тези, които не попадат в защитата от държавата.

Повече ме притеснява това, че дори по-скоро да спре процесът на спад на икономиката, предстоящото съживяване е бавен процес. Поголовното нарастване на безработицата е голям бич, коректни клиенти на банките физически не могат да си обслужват кредитите.

В сектора проблеми ще дойдат и по друга линия. Банките в България са дали много кредити на лизинговите компании, голяма част от които са затруднени, портфейлите им непрекъснато се влошават. Дори и да вземат колите на клиентите, не могат да си върнат кредита. Милиони са дълговете и на компаниите за потребителско кредитиране. Рискът за банковата система е индиректен, но трябва да се отчита.

Ако кризата се задълбочи или продължи още дълго, включително и в България, и това вече важи за всички банки, ще продължи да се влошава кредитният им портфейл. И тогава може да има проблеми.

ЕС има аргументи да ни забави и да ни спре за еврозоната не толкова заради проблемите с Гърция. Ако отложат пускането ни в чакалнята за еврото, какъв е проблемът паралелно да го въведем като разплащателна единица. Това ще е ответен ход на нашата държава.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-03-03 10:54 от OwnerBG.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-03-2010 - 12:09:32
"За момента няма индикации за риск в банковата система - нито отвън, нито вътре в страната."

Така де. К`ви индикации, к`ви 5 лева? Ако на някой му се гледат индикации, да иде у някоя гръцка банка и да каже, че си иска депозита. Ще се нагледа на индикации. Аз вече се нагледах. Само дето не се разплакаха, горките.
Но след пледоарията на г-н Банкера, вече съм по-спокоен. Корабът потъва по-правилата. Оркестърът свири и всичко протича "Без паника".
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-03-2010 - 12:36:20
Ааааа....не заблуждавай хората - навсякъде плачат като отидеш да изтеглиш депозита !
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-03-2010 - 12:53:48
Quote
status
Ааааа....не заблуждавай хората - навсякъде плачат като отидеш да изтеглиш депозита !

Прав си. И другите банки едни такива емоционални. С усмивка посрещат, с тъга изпращат... Интересно, като ще свършва кризата вдругиден, за къв чеп им е, все на дългосрочни депозити да го засукват? Ма това не са индикации де, от грижа за клиента ще да е...
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-03-2010 - 13:06:30
avatar
Quote
status
Ааааа....не заблуждавай хората - навсякъде плачат като отидеш да изтеглиш депозита !

По-скоро само в малките офиси и то е по-вероятно заради зачестилите обири и намалиха парите в брой? Съкращават персонал - в един офис където ходя преди имаше охрана - вече няма. Ако влезе някой с пластмасов пистолет, трите какички, които седят вътре, ще дадат с почести всичкото кеш smiling smiley

Докато в централата обикновено си имат купчини от по 500 евро банкноти.
Re: Какво става в Гърция, и как ще повлияе ситуацията на банките с гръцко участие
03-03-2010 - 15:34:34
Meн пък в Прокредит една какичка направо почна да ме моли да не прехвърлям 50К кинта в друга банка.Ама направо ще се разплаче и ме пита какво не харесвам.Казах и че не харесвам лихвата.Мацките ми харесват но лихвата не.Когато човек се занимава с финансови въпроси мацките не бива да му пречат.То и в другата банка пак хубави каките.какво да правим като българките са красиви.Може да сме бедни ама не спим до грозни крави.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход